Hondenras Selectie: Welke hond moet ik nemen?

selector

Kiezen welk hondenras je in je leven brengt is nooit eenvoudig. Het antwoord op de vraag ‘wat is het beste hondenras’ zal verschillen afhankelijk van wie je het vraagt en wie je bent.

Als je er zeker van bent dat dit voor jou het juiste moment is om een hond te nemen, zal de volgende vraag die je jezelf zult stellen zijn welke hond moet ik nemen?

In dit artikel gaan we u helpen alle aspecten te behandelen die u moet overwegen bij het vergelijken van rassen. Van intelligentie tot geluid, vachttype tot grootte, en nog veel meer. Zo krijgt u de informatie die u nodig heeft om uw eigen efficiënte hondenras-selecteur te worden!

Beste Hondenrassen

We hebben allemaal ons eigen idee van wat het perfecte huisdier is. Hopen en dromen die we hebben voor ons leven met onze nieuwe vriend. De activiteiten die we willen doen en manieren waarop we tijd met elkaar willen doorbrengen.

Bij het uitzoeken van de perfecte nieuwe puppy voor uw gezin loont het om te kijken naar alle manieren waarop hondenrassen van elkaar verschillen.

Het beste hondenras voor u hangt af van veel verschillende factoren, waaronder uw huis, levensstijl en gezin.

U zult rekening willen houden met de eigenschappen van het ras om te zien welke het beste bij u past.

De algemene intelligentie van het ras, temperament, lawaai, verzorging, verharing, energieniveau, trainingsvereisten, gezondheid en grootte moeten allemaal in uw beslissing worden meegenomen.

Het is dus belangrijk dat u zich verdiept in de manieren waarop hondenrassen verschillen, en hoe u kunt begrijpen op welke manier deze verschillen van invloed zijn op u als eigenaar.

Slimste hondenrassen

Verschillende hondenrassen werden oorspronkelijk ontwikkeld om verschillende rollen te vervullen. Gezelschap, jacht, races en zelfs gevechten brachten enkele van de hondenrassen voort die we vandaag de dag zien.

De hondenrassen die selectief werden gefokt om met mensen samen te werken, worden over het algemeen als intelligenter beschouwd door degenen die met hen werken.

Jachthondenrassen zoals Labrador Retrievers en Cocker Spaniels, en herdershonden zoals Duitse Herders en Collies moesten een vrij geavanceerd niveau van interactie hebben met hun geleiders.

actief

Dit betekent dat zij gemakkelijker te trainen zijn, maar ook dat hun eisen aan interactie en stimulatie vrij hoog kunnen zijn.

Intelligente honden zijn fantastische metgezellen voor degenen die bereid zijn er uren in te steken om ze te trainen, en die in staat zijn het niveau van gezelschap te bieden dat ze nodig hebben.

Honden Activiteiten

Misschien heb je er nog niet over nagedacht, maar veel mensen vinden, zodra ze een hond bezitten, dat ze iets met hun huisdier willen ‘doen’. Ze willen meedoen aan een soort sport of activiteit.

Het is misschien de moeite waard om nu na te denken over enkele van de activiteiten die u op een dag met uw huisdier zou kunnen doen.

Of dat nu lange wandelingen zijn of misschien meedoen aan behendigheid, flyball, werkproeven of jachthondenwerk.

Omdat sommige rassen beter geschikt zijn voor één soort activiteit dan voor een andere.

Als je het idee van behendigheid leuk vindt, dan spreekt het voor zich dat je een behendige hond nodig hebt!

Behendigheid bestaat uit balanceren, in en uit gekleurde palen weven, door tunnels racen en springen. Terriers, poedels, en sommige van de kleinere werkhonden zijn geweldige behendigheidshonden.

Als u graag lange wandelingen maakt of gaat hardlopen, hebt u een hond nodig die een goede conditie kan bereiken en behouden. Alle jachthondenrassen, en de meeste jachthonden, herdershonden en terriërs vallen in deze categorie.

En als uw hobby schieten is, en u zoekt een schietmaatje, dan heeft u een hond nodig uit de jachthondengroep, en beter nog een die gefokt is met het oog op veldwerk.

Uw levensstijl

U moet een hondenras kiezen dat past bij uw levensstijl.

Als u graag uw vrije tijd thuis doorbrengt met een boek of in de tuin, dan moet u een hond nemen die zich in huis kan uitschakelen. Windhonden zijn grote sprinters en kunnen veel energie kwijt tijdens hun ochtendwandeling, maar in huis komen ze tot rust.

Als u altijd onderweg bent dan wilt u waarschijnlijk een hond die u bij kan houden, zoals een Engelse Cocker Spaniel. Als u een hond wilt die u gezelschap houdt en die net zo naar uw gezelschap hunkert als u naar het zijne, dan zijn jachthondenrassen meestal vrij aanhankelijk en willen ze graag aan uw zijde blijven.

Als u nog kinderen thuis heeft, dan moet u dit meenemen in uw beslissing.

Beste gezinshonden

De beste familiehonden zijn die met een vriendelijk temperament en een opschepperig karakter. Honden als Labradors en Golden Retrievers zijn de beste keuzes voor familiehonden vanwege hun vriendelijke karakter, maar je moet ook rekening houden met hun trainingseisen en hoe je die onstuimige tienerjaren in goede banen gaat leiden.

Kleinere rassen lopen minder kans om uw kinderen omver te stoten of hen per ongeluk te verwonden door tegen hen aan te botsen. Honden zoals Terriërs, Whippets of Cocker Spaniels zijn een goede maat voor huizen met kleinere kinderen of kwetsbare volwassenen.

terriër

Hondenrassen die bekend staan om hun bewakingsgedrag kunnen het beste worden vermeden als u een jong gezin heeft of regelmatig kinderen op bezoek krijgt.

Het zoeken naar de beste hond voor kinderen is zal afhangen van uw gezinssetting. Vergeet niet dat, hoewel u misschien wilt dat uw hond een metgezel is voor uw kinderen, de kans groot is dat zodra de nieuwigheid eraf is, u al het werk zult doen.

Voorkomen dat de kinderen de pup opwinden, zich mengen in uw training, en hen gescheiden houden tijdens tijden zonder toezicht zijn van vitaal belang bij het verwelkomen van uw nieuwe hond thuis.

Rustige honden en luidruchtige honden

Vergeet niet dat sommige hondenrassen veel eerder luidruchtig zijn dan andere.

Dit is vooral het geval als de hond ‘visuele toegang’ heeft tot voorbijgangers, of lange tijd alleen wordt gelaten.

Luidruchtige honden zijn een veel voorkomende oorzaak van burenruzies en kunnen u als eigenaar veel stress bezorgen. Tenzij u kilometers ver weg woont, is dit het overwegen waard.

Verschillende rassen hebben ook de neiging om verschillende soorten lawaai te maken. Kleinere honden zoals terriërs kunnen in het algemeen eerder gapen van opwinding, jachthonden staan erom bekend te janken wanneer ze gefrustreerd zijn en bewakingsrassen zullen vaak luidere diepere blaffen uitstoten.

Er zijn veel dingen die u kunt doen om lawaai te verminderen, maar als u een luidruchtig ras kiest, bent u in het nadeel. Sommige Hound rassen kunnen bijzonder vocaal zijn en kunnen het best worden vermeden als u zich zorgen maakt over het volume van het geluid dat een pup kan maken.

Hondenverzorging

Het verzorgen van honden is niet voor iedereen weggelegd, en sommige hondenrassen hebben veel meer verzorging nodig dan andere.

Als de gedachte aan het kammen van een Spaniel of het ontwarren van een Golden Retriever je koud laat, overweeg dan een kortharige hond. Jack Russell Terriers of Duitse Korthaar Pointers bijvoorbeeld hebben een keurige compacte vacht, die normaal gesproken slechts eenmaal per week een snelle borstelbeurt nodig heeft.

In het algemeen hebben langere en krullerige vachten meer aandacht nodig, en soms specialistische kennis en apparatuur.

We moeten hier ook geur noemen. Want sommige hondenrassen hebben vachten die sterker ruiken dan andere. Sommige geweerhonden bijvoorbeeld. Het is geen onaangename geur voor degenen onder ons die van hen houden, maar de meeste hebben wel een uitgesproken ‘hondse’ geur die niet iedereen waardeert.

Sommige hondenrassen hebben minder aroma dan andere. Als u niet zeker bent van uw gewenste ras, doe dan de moeite om er een paar te bezoeken en kijk wat u ervan vindt. Maar vergeet niet dat u eraan zult wennen en het niet zult merken als ze in uw huis wonen.

Hypoallergene hondenrassen

Als u aan allergieën lijdt, maar wanhopig een hond wilt bezitten, dan hoeft u niet de rest van uw leven door te brengen met het slikken van antihistaminica. U kunt kiezen voor een ras met een hypoallergene vacht, zoals een van de poedelrassen.

Yorkshire Terriers, Dwergschnauzers, West Highland White Terriers, Border Terriers en Italiaanse Greyhounds zijn andere leuke hondenrassen die een allergiearme vacht hebben.

Er is geen garantie dat u helemaal niet zult reageren op de vacht van een hond, maar bij deze rassen is de kans veel groter dat uw allergieën niet opspelen.

verharen

Vergeet echter niet dat kruisingen van deze rassen niet noodzakelijk hypoallergeen zijn. Omdat ze genetica dragen van twee verschillende ouders, kan hun vacht hypoallergeen zijn, maar dit is zeker geen zekerheid.

Als uw voorkeur uitgaat naar gezondheidsredenen, kies dan voor een rashond van een ras met een hypoallergene vacht. Dit zijn gewoonlijk niet verharende rassen.

Niet verharende hondenrassen

Als u nogal huistrots bent en niet de komende tien jaar voortdurend wilt stofzuigen, kunt u een niet-vervuilend ras overwegen.

Het is een beetje een verkeerde benaming, want deze honden verharen wel een beetje, maar de haren zitten meestal in hun vacht en vallen niet op de vloer.

Toy, Miniatuur en Standaard Poedels zijn allemaal honden die weinig verharen. Net als dwergschnauzers, Westies, Border Terriers en Italiaanse Greyhounds.

Controleer voordat u uw puppy koopt of ze daadwerkelijk niet of weinig verharen. Uiterlijk kan bedrieglijk zijn. Labrador Retrievers bijvoorbeeld zien eruit alsof ze een korte vacht hebben en daarom gemakkelijk af en toe te verzorgen zouden zijn. Maar ze kunnen tijdens de rui en daarna ongelooflijk veel verharen.

Energieniveaus van honden &; Rustige hondenrassen

Sommige honden zijn beslist energieker dan andere. Veel energieker.

Zeer levendige honden kunnen soms een grotere uitdaging zijn voor nieuwe hondeneigenaren om te trainen, simpelweg omdat ze alles in zo’n razend tempo doen. Worden gemakkelijker afgeleid en hebben meer tijd nodig om te kalmeren.

Labradors hebben een grote reputatie dat ze rustig zijn, maar de meesten bereiken dit punt pas als ze 3 of 4 jaar oud zijn. Het zijn zeer springerige en enthousiaste pups, die graag nieuwe mensen ontmoeten en geneigd zijn zich te laten meeslepen.

Sommigen zijn echter rustiger dan anderen en raken minder snel overprikkeld. Eenmanshonden zoals Collies en Duitse Herders zijn eerder op u gericht, en daardoor rustiger tegenover bezoekers en andere mensen tijdens wandelingen.

Jachthonden zoals Greyhounds en Whippets zijn sprinters, en als ze eenmaal wat ruimte hebben gehad om hun energie te verbranden tijdens de ochtendwandeling kunnen ze thuis heel rustig zijn.

Feit is dat de meeste gezonde honden van nature niet bijzonder kalm zijn, en vaak alleen weinig energie vertonen als ze een onderliggende gezondheidstoestand hebben.

Bulldogs bijvoorbeeld zijn minder geneigd dan Spaniels om een gleuf rond de rand van uw tuin te dragen door honderd snelle circuits te doen voor het ontbijt. Maar dan wilt u waarschijnlijk geen hond kopen die voorverpakt wordt geleverd met gezondheidsproblemen en die hen in voortdurend ongemak kan achterlaten.

Gezondheid van de hond

De gezondheid van het hondenras dat u kiest is erg belangrijk. U wilt dat uw puppy een lang en gelukkig leven leidt, en sommige honden hebben een mooier leven dan andere.

In veel opzichten is dit het belangrijkste onderdeel van uw keuze. Een ras kiezen dat gezond is, is het beste wat u voor uw puppy kunt doen.

keuze

Veel rashondenrassen hebben genetische ziekten die onder hen voorkomen, vanwege hun beperkte genenpools. Voordat u een nieuwe pup mee naar huis neemt, moet u zich ervan vergewissen dat de ouders alle voor hun ras relevante tests hebben ondergaan.

Helaas is het niet alleen de genetische ziekte waarmee u rekening moet houden bij uw keuze, maar ook de structuur van het door u gekozen ras.

Honden stammen af van wolven, en de gezondste rassen hebben deze basisstructuur nog steeds. Honden als Border Collies, Greyhounds, Whippets, Border Terriers, Hongaarse Vizsla, Duitse Korthaar Pointers hebben allemaal evenredige lichamen en lange neuzen.

Brachycefale rassen met platte gezichten zien er misschien heel menselijk aantrekkelijk uit, maar door hun verkorte snuit hebben ze geen lucht meer. Je hebt video’s gezien van mopshonden of Franse Bulldoggen bijvoorbeeld die rechtop zittend in slaap vallen. Dit hartverscheurende gedrag heeft niets te maken met luiheid of domheid, ze doen dit alleen omdat het de enige manier is waarop ze kunnen slapen zonder hun zuurstoftoevoer te verliezen.

Ze hebben ook last van oververhitting en enkele schrijnende problemen met hun ogen.

Sommige rassen met een verkleinde schedelomvang kunnen angstaanjagende neurologische problemen hebben, zoals die vaak voorkomen bij de Cavalier King Charles Spaniel, of gebitsproblemen zoals die bij Chihuahua’s.

Wanneer u een ras kiest met flaporen zoals een Engelse Springer Spaniel, Labrador of Golden Retriever, bedenk dan dat deze veel last hebben van oorontstekingen.

Uitersten moeten altijd iets zijn om voorzichtig naar te kijken. Bijvoorbeeld de schattige teckel met een lang lichaam heeft een groot probleem met ruggengraatproblemen, en de Duitse Dog is zo groot dat zijn levensverwachting jammerlijk kort is.

Welke maat hond is geschikt voor u?

Een van de voordelen van het kiezen van een rashond is dat je een vrij goed idee hebt van hoe groot die hond als volwassene zal worden.

Reuzenhonden hebben een kortere levensduur, en zelfs grote rassen zullen een lagere levensverwachting hebben dan de meeste kleine tot middelgrote honden. Dit verband geldt echter niet in alle gevallen, zoals wanneer sommige kleinere rassen andere levensbeperkende structurele problemen hebben.

Maar hoe groot of klein moet uw hond zijn om in uw levensstijl te passen?

Zeker zijn sommige grote rassen te groot voor kleinere huizen of appartementen, maar het is de moeite waard er rekening mee te houden dat grotere honden niet altijd meer ruimte innemen dan kleinere.

Een zeer levendige en energieke Engelse Cocker Spaniel bijvoorbeeld, kan effectief evenveel ruimte innemen in uw huis als een grotere Labrador Retriever of Duitse Herdershond. Simpelweg omdat hij zoveel rondzoemt!

Kleinere hondenrassen leven doorgaans langer dan grotere hondenrassen, tenzij ze andere structurele problemen hebben die hun levensverwachting beperken, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Bulldog.

Lang levende kleine tot middelgrote honden zijn Border Collies, Fox Terriers, Miniatuur Poedels, Tibetaanse Spaniels, Toy Poedels en West Highland White Terriers.

Reuzenrassen zijn helaas van zeer korte duur. Honden als de Dogue de Bordeaux, de Duitse Dog en de Sint Bernard worden gemiddeld minder dan 7 jaar oud.

U kunt de levensverwachting van verschillende hondenrassen in detail bekijken in dit artikel.

Populaire hondenrassen

Sommige hondenrassen zijn blijvend populair, andere komen net als kleding in en uit de mode. Vaak wordt de populariteit veroorzaakt door niets ingewikkelder dan dat een beroemdheid gezien wordt met dat hondenras.

Wanneer een ras gedurende vele decennia blijvend populair is, is dat vaak een goed teken.

Hier is de top 10 van populairste rassen in het VK op dit moment.

Een van die rassen is de Labrador Retriever, die al vele jaren een van de populairste gezelschapshonden in Europa en Noord-Amerika is. De redenen daarvoor zijn duidelijk. Goed temperament, redelijke gezondheid en levensduur, intelligentie en trainbaarheid.

Het is vaak de hond van keuze voor de strijdkrachten, de politie, douane en accijnzen, de blindengeleidehonden en vele, vele andere therapiehondenorganisaties.

Hoewel u er misschien naar verlangt om anders te zijn, is een hond een enorme verplichting en kan hij uw leven grondig verstoren. Het is de moeite waard aandacht te besteden aan alle uitstekende getuigenissen of bewijzen van het succes en de populariteit van een ras.

Hier vindt u uitgebreide informatie over de meer populaire hondenrassen die u zou kunnen overwegen. Zorg ervoor dat u zich concentreert op het gedeelte over de gezondheid van elk van deze rassen om te voorkomen dat u problemen krijgt waar u emotioneel of financieel niet op voorbereid bent.

Kleine hondenrassen

Middelgrote hondenrassen

Grote hondenrassen

Welk hondenras moet ik kiezen?

Er is geen definitief antwoord op de vraag welk hondenras het beste is, of de juiste keuze voor elk afzonderlijk gezin.

Wat belangrijk is, is dat je onderzoek doet, de behoeften van je eigen gezin beoordeelt en op basis daarvan een weloverwogen beslissing neemt.

Zoek een hond van de juiste grootte, met behoeften aan beweging en stimulatie waarvan u denkt dat u die kunt vervullen en met een gezonde genetische opmaak.

Dan kunt u zich goed voorbereiden op het begin van uw puppy-reis.