Hondenmaten – klein, middelgroot of groot – hoe te kiezen

Hondenmaten - top tips bij het kiezenIn het artikel van vandaag zoeken we uit hoe hondenmaten verband houden met de gezondheid van honden. En helpen u de juiste maat hond te kiezen die bij uw gezin en levensstijl past.

Met de meest buitengewone reeks beschikbare hondenmaten moet de huishond wel een van de meest diverse soorten op de planeet zijn.

Van het kleinste teacup hondje, tot honden ter grootte van een kleine pony – de keuze is aan u.

De meeste honden vallen natuurlijk ergens tussen deze twee uitersten in.

Maar alle honden, groot of klein, hebben veel gemeen met hun voorouderlijke familielid, de grijze wolf.

Zoveel verschillende hondenmaten om uit te kiezen!

Ze hebben dezelfde genen, hetzelfde DNA, en ze kunnen allemaal (afgezien van de fysieke praktische aspecten) succesvol kruisen.

Dus, hoe heeft de diversiteit van omvang die we hebben gecreëerd onze honden beïnvloed? Doet grootte er eigenlijk wel toe bij het kiezen van een hondenras?

En is het leven met een heel grote of een heel kleine hond zoveel anders dan met een middelgrote hond?

Uitersten van grootte in hondenrassen

Als u in de verleiding komt om een hond aan te schaffen die aan het ene of het andere uiteinde van het groottespectrum valt, is het belangrijk dat u zich bewust bent van de praktische problemen bij de verzorging van zeer grote of zeer kleine honden.

En ook om de gezondheidsproblemen te overwegen die zijn ontstaan doordat wij mensen hebben geëxperimenteerd met het verleggen van de grenzen van de hondengrootte in onze hondenfokprogramma’s.

Laten we eerst eens kijken naar de praktische kant van de zaak.

Hoe is het om een gigantische hond te bezitten?

We weten allemaal dat grotere honden meer ruimte innemen. Maar hoe is het eigenlijk om een echt grote hond te bezitten?

De Duitse Dog is één van de grootste hondenrassen...

De Duitse Dog is een van onze bekendste reuzenrassen. Als volwassen hond kan hij een gewicht van meer dan 150 pond bereiken. Dit levert enkele praktische problemen op voor de gezinnen waar hij woont.

Het betekent dat hij een groot en diep gewatteerd bed nodig heeft om op te slapen.

Dit zal niet goedkoop zijn en veel ruimte innemen in je huis.

Als u het een goed idee vindt om met uw hond het bed te delen, denk dan nog eens na, vooral als u kinderen heeft. Slapen met een hond van tien kilo kan gevaarlijk zijn.

Hoe sterk ben jij?

Alle jonge honden zijn onstuimig, en het kost tijd om ze basismanieren en goed gedrag aan te leren. In de tussentijd moeten ze in bedwang worden gehouden.

Dit kan een praktisch probleem zijn voor een licht persoon met een zeer grote hond.

Reuzenhonden zijn niet goedkoop om te houden. Veterinaire zorg is duur.

Ze eten veel meer dan andere honden en hebben voedsel van hoge kwaliteit nodig om ze in goede gezondheid te houden.

Ze hebben ook een enorme hoeveelheid socialisatie nodig om ervoor te zorgen dat al die kracht en sterkte veilig is rond mensen.

Dit zijn enkele van de praktische problemen. Van nog groter belang zijn de gezondheidsproblemen die reuzenhonden treffen. Die zullen we zo dadelijk bekijken.

Leven met een kleine hond

Leven met een zeer kleine hond heeft zijn eigen praktische uitdagingen. Vooral tijdens de puppytijd.

Chihuahuas en andere kleine hondjes worden gemakkelijk vertrapt en verwond. Ze kunnen ook kwetsbaar zijn voor aanvallen van andere honden als ze op openbare plaatsen worden uitgeoefend.

Hondenmaten kunnen een belangrijke rol spelen in de gezondheid van honden

Kleine honden zijn ongelooflijk schattig, maar kleine schedels kunnen uitpuilende ogen en hersenproblemen veroorzaken

Jammer genoeg is niet iedereen zo verantwoordelijk over het socialiseren en controleren van hun hond als jij.

Kleine puppies worden soms door katten voor prooi aangezien, met uiteraard desastreuze gevolgen.

En de natuurlijke neiging van eigenaren om hun kleine huisdieren te beschermen en te beschutten betekent dat zeer kleine honden als pup soms onvoldoende gesocialiseerd worden. Dit kan leiden tot nervositeit en agressie op latere leeftijd.

Dus, laten we het nu over de gezondheid hebben.

Maakt het verschil of je een reus of een dwerg van de hondenwereld bent, voor je gezondheid of levensduur?

Het verband tussen grootte en levensduur

In grote lijnen kunnen we generaliseren en zeggen dat kleinere honden langer leven dan grotere honden. Dit is op zich het omgekeerde van wat we vinden als we een soort met een andere soort vergelijken.

Normaal leven grotere diersoorten langer dan kleinere diersoorten. Uw pony zal waarschijnlijk langer leven dan uw hamster bijvoorbeeld.

Dit kan te maken hebben met de efficiëntere stofwisseling van de grotere dieren.

Er is een verband tussen de grootte van de hond en de levensduur. Lees meer op thehappypuppysite.com

Maar het is gemakkelijk te vergeten, dat deze zeer verschillende hondenrassen, eigenlijk allemaal de dezelfde soort. En de regel bij het bekijken van individuen van één soort, is dat extreme afmetingen niet veel goeds voorspellen voor de gezondheid.

Bij mensen bijvoorbeeld wordt gigantisme geassocieerd met een kortere levensduur, net als bij honden.

Minder is meer

Bij honden zijn de voordelen van kleiner in plaats van groter aanzienlijk. Tot op zekere hoogte.

Kleinere honden, gemiddeldlanger dan grotere. Dus bijvoorbeeld een toy poedel, kan enkele jaren langer leven dan een standaard poedel, of een Labrador.

In grote lijnen, als u zoveel mogelijk jaren met uw nieuwe vriend wilt doorbrengen, zou een kleinere hond een van uw prioriteiten moeten zijn. Maar niet heel klein, zoals we zo meteen zullen zien

Hoe groot is te groot?

Natuurlijk leven veel van onze grotere rassen zo’n tien tot twaalf jaar. En de meeste mensen vinden dit een redelijk compromis als ze een wat grotere hond willen.

Maar wat als we verder gaan dan Labrador of Golden Retriever. Wat gebeurt er als we nog groter worden.

Wel, het nieuws is niet goed vrees ik.

lees meer over hoe de grootte van de hond is gekoppeld aan de gezondheid op thehappypuppysite.com

Deze kleine chihuahua heeft waarschijnlijk een langer leven dan zijn lieve wolfshondvriend.

Echt grote honden, zoals Duitse Doggen, hebben een aanzienlijk kortere levensduur.

Uw gemiddelde Deense puppy verwacht slechts zes of zeven jaar te leven (bron). Maar Deense Doggen zijn niet de enige zeer grote honden met een verkorte levensduur.

In het gezondheidsonderzoek van de Kennel Club van 2004 had de Dogue de Bordeaux een schokkende mediane leeftijd van overlijden van 3 jaar en 10 maanden (bron), Neopolitan Mastiff, en verscheidene andere te grote rassen worden op vergelijkbare wijze getroffen met onnodig verkorte levens.

Ik zeg onnodig omdat we eigenlijk niet… hebben om honden van deze grootte te fokken.

Laten we eens kijken naar de andere kant van de schaal. Wat gebeurt er als we ‘klein’ tot het uiterste doorvoeren?

Hoe klein is te klein

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van teacup hondjes. Dit zijn de kleinste versies van onze toch al zeer kleine speelgoedrassen.

Een paar fokkers hebben het proces van miniaturisatie verder gebracht dan ooit tevoren en produceren honden die in de palm van je hand passen.

Maar hoe gezond zijn deze “teacup hondjes”?

Het blijkt, helemaal niet zo gezond. Er komt een punt in het miniaturisatieproces dat de dingen uit elkaar beginnen te vallen.

Niet te vergeten dat deze honden vaak het resultaat zijn van het nemen van het kleinste of minst gezonde lid van een nest en het fokken daarmee.

Een ethisch twijfelachtige praktijk op zijn best.

Maar het zijn niet alleen teacup hondjes die lijden aan gezondheidsproblemen, sommige van de rasstandaard honden in de “toy dog” groep zijn nog steeds erg klein, en zijn daardoor vatbaar voor een reeks gezondheidsproblemen.

Sommige hebben hoofden die te klein zijn voor hun hersenen of waar hun ogen niet goed in passen. Sommige hebben knieën die uit de kom schieten, en veel kleine honden hebben problemen met het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel.

Als het gaat om het uitzoeken van een gezonde hond, is klein (10 tot 20 pond in gewicht) oké, maar klein is niet zo’n geweldig idee.

Kiezen welke hondenmaat voor u geschikt is

Nu we u – naar ik hoop – hebben overtuigd dat de aanschaf van een reuzenhond of een heel klein hondje geen goed idee is, sommen we hieronder enkele voor- en nadelen van honden van verschillende grootte op

Grote hondenrassen – voor- en nadelen

Veel van onze sport- of jachthondenrassen zijn tamelijk groot van formaat. Dit zijn vaak rassen met een uitstekend temperament, robuust genoeg om het gezinsleven en de aandacht van kleine kinderen aan te kunnen.

Ze zijn vaak goede familie honden

Aan de andere kant zijn veel geweerhonden als pup ook extreem onstuimig en bijterig en geen winnende combinatie met kinderen onder de vijf jaar.

Ze hebben ook veel oefening en training nodig – wat misschien geen nadeel is als dat iets is wat je leuk vindt.

Sommige van onze werkhondenrassen zijn ook geweldige familiehonden, en kunnen ook helpen om angstige huiseigenaren zich veiliger te laten voelen.

Ze kunnen meer aandacht nodig hebben als het gaat om socialisatie vanwege aangeboren waakinstincten. U kunt meer lezen over dit onderwerp bij het kiezen van een hond met een geweldig temperament.

Grote rassen kunnen erg rommelig zijn. Als ze jong zijn, zijn ze onhandig en kunnen ze delicate huishoudelijke voorwerpen breken en op uw bezittingen kauwen. Velen hebben ook een levenslange neiging om veel haar te verharen.

Deze honden van grotere rassen zijn vaak het meest geschikt voor jonge actieve gezinnen waar de ouders niet al te zindelijk zijn en waar alle kinderen ouder zijn dan vijf jaar. Ze moeten ook leven in een gezin waar ten minste één volwassene bereid is deel te nemen aan regelmatige trainingssessies.

Middelgrote hondenrassen – voor- en nadelen

Er zijn enkele mooie middelgrote hondenrassen, waaronder verschillende spaniëlrassen, bull terriers en border collies. Dit zijn misschien geen grote honden, maar ze hebben veel energie en kunnen nog steeds geweldige metgezellen zijn voor een actief gezin.

Grootte doet er wel degelijk toe als het gaat om hondenrassen.

Veel middelgrote honden hebben een langere levensduur dan de grotere rassen en natuurlijk nemen ze minder ruimte in auto en huis in.

Helaas zijn sommige van onze middelgrote honden gefokt met ernstige gezondheidsproblemen. Dit zijn onze platte of brachycefale honden, zoals de Bulldog en de Franse Bulldog.

Mensen kopen deze puppies vaak omdat ze schattig en weinig energie hebben, maar helaas is het weinig energie gedeelte een gevolg van een aantal ernstige gezondheidsproblemen. Bekijk die link voor meer informatie

Middelgrote rassen zijn vaak de beste oplossing voor gezinnen met jonge kinderen, omdat de kans kleiner is dat ze peuters in de lucht slaan of beschadigd raken door te enthousiast geknuffel of ruw spel van kinderen.

Kleine hondenrassen – voor- en nadelen

Er zijn veel kleine hondenrassen die het overwegen waard zijn. Vooral als je geen hele jonge kinderen hebt

Een kleine hond bezitten betekent niet dat je een couch potato kunt zijn, ze moeten nog steeds elke dag bewegen. Veel van onze terriërrassen, bijvoorbeeld, zijn klein maar toch heel goed in staat om u te vergezellen op een lange wandeling als ze fit en wel zijn.

Een probleem waar je bij honden van kleine rassen op moet letten is problemen met de ruggengraat. Maar deze kunnen grotendeels worden vermeden door een hondenras te kiezen waarbij de lengte van de poten van de hond ongeveer gelijk is aan de afstand tussen de voorpoten en de achterpoten.

Kleine honden zijn uiterst draagbaar, en nemen zeer weinig ruimte in uw huis in, zodat ze ideaal zijn voor kleine huizen of appartementen.

Sommige kleine rassen behoren ook tot de rassen met de langste levensduur. U zult dus waarschijnlijk nog vele jaren van uw kleine metgezel kunnen genieten.

Hondenmaten – een overzicht

Het lijkt erop, zoals zo vaak het geval is met het fokken van dieren, dat we met de natuur knoeien op eigen risico. We kunnen vaak wegkomen met het veranderen van de originele wolf blauwdruk een beetje.

In het geval van tot vermindering van kunnen we de levensduur van sommige van onze rassen verlengen. Tot op zekere hoogte. Maar dit is zeker niet het geval als we honden groter maken dan de natuur bedoeld heeft.

Als u een zo groot mogelijk aantal jaren met uw nieuwe vriend wilt doorbrengen, is het kiezen van een puppy van enkele van de middelgrote tot kleine rassen, de manier om te gaan. Mits u natuurlijk verstandig kiest en andere belangrijke aandachtspunten met betrekking tot de bevleesdheid van de hond vermijdt.

Meer informatie over maten en vormen van honden

Als je zover bent gekomen in de serie Puppy Search, vraag je je misschien af of je ooit een gezonde puppy zult vinden! Maar wanhoop niet. Er zijn veel rassen in redelijk goede vorm. In elke zin van het woord.

Wanneer u een groep honden bekijkt met het oog op de aanschaf van een puppy, is het vaak gewoon een kwestie van het vermijden van individuele rassen die tot het uiterste zijn gedreven, en het volgen van een paar belangrijke richtlijnen.

Mis het volgende bericht in de serie Puppy’s zoeken niet, waar Pippa deze richtlijnen netjes voor je samenvat.

Het heet: 8 dingen om te vermijden bij het kiezen van een hond .

Zoals altijd, drop uw opmerkingen in het vak hieronder, en laat ons weten wat u denkt!