Hondenkegel – De beste keuze voor uw gewonde huisdier

hondenkegel

Een hondenkegel om de nek van uw huisdier kan er grappig uitzien, maar heeft helaas een serieuzer doel.

U krijgt het advies om uw hond te voorzien van een soort kegel als de arme pooch moet worden weerhouden van kauwen of likken aan een wond of operatieplaats.

Halskegels voor honden variëren in grootte, materiaal en duurzaamheid.

Dierenartsen sturen honden die geopereerd zijn vaak naar huis in een traditionele Elizabethaanse halsband, beter bekend als de “e-cone,” die meestal van plastic is gemaakt. Het lijkt een beetje op een emmer.

Sommige dierenartsen noemen ze “buster” halsbanden. En sommige baasjes gebruiken liever hun eigen kegel, dan de kegel die ze krijgen als hun hond gelost wordt.

In dit artikel vertellen we meer over wat een hondenkegelhalsband is, en waarom er een belangrijk zou zijn voor een hond met een wond of hechtingen.

We bekijken de verschillende soorten hondenkegels die beschikbaar zijn naast de e-cone, en een paar alternatieven, mocht uw hond niet in staat of bereid zijn om een hondenkegel te dragen.

Al deze producten zijn zorgvuldig en onafhankelijk geselecteerd door het Happy Puppy Site team. Als u besluit een aankoop te doen via een van de links met een sterretje, verdienen wij mogelijk een kleine commissie op die verkoop. Dit is zonder extra kosten voor u.

Onze favoriete 3 honden kegels

ZenPet ProCone Pet E-Collar

Deze comfortabele headcone is een geweldig alternatief voor plastic modellen voor uw hond. Hij heeft een zacht ontwerp maar ook doorzichtige panelen. Uw hond zal nog steeds de wereld om hem heen kunnen zien.

Bencmate Beschermende Opblaasbare Halsband

De Bencmate Collar werkt net als een reiskussen. Het geeft comfortabele demping en is voorzien van een bijt- en krasbestendig ontwerp.

Alfie Pet van Petoga Couture

Er is geen reden waarom een hondenkegel niet schattig kan zijn, en de Alfie Pet van Petoga Couture bewijst dit. Hij is niet alleen heel schattig, maar ook zacht en comfortabel voor kleinere honden die herstellen van een operatie.

Ga direct naar de informatie over de hondenkegel die u nodig hebt

hondenkegel

Waarom zou ik een hondenkegel aanschaffen?

Wat is een kegelhalsband voor honden?

De “cone of shame”, zoals kegelhalsbanden voor honden vaak worden genoemd, is een kegelvormig apparaat dat om de nek van een hond past (ofwel vastgemaakt rond zijn nek met banden of klittenband, ofwel vastgemaakt aan zijn gewone halsband).

De hondenkegel reikt meestal tot voorbij de mond van uw huisdier, zodat hij niet kan reiken en aan een lichaamsdeel kan likken of kauwen.

Kegelhalsbanden kunnen hard (plastic) of zacht (stof of ander materiaal) zijn.

Sommige komen in een eenvoudige kegel stijl, maar sommige hebben de vorm van een donut nekkussen voor het comfort van uw huisdier en het gemak met het dragen voor langere tijd. Later in dit artikel geven we u enkele voorbeelden van beide.

Waarom hebben honden nekkegels nodig?

Nekkegels worden vaak gebruikt nadat een hond een operatie heeft ondergaan, zodat hij niet aan de ontstane wond en/of hechtingen likt of kauwt.

Waarom het likken van wonden eigenlijk niet goed is voor uw hond bespreken we in de volgende paragraaf.

Hondenkegels worden ook gebruikt om te voorkomen dat honden knabbelen aan ontstoken delen van de huid die kunnen ontstaan als gevolg van voedselallergieën of een insectenbeetallergie.

Kegels voor honden na een operatie

Een hond in een kegel zetten kan wreed lijken, vooral als uw hond bang is omdat hij er niet omheen kan kijken.

Het eventuele ongemak dat hij kan verdragen zal echter veel minder zijn dan de pijn die hij zal hebben als en wanneer hij hechtingen openmaakt of een wond tot een etterende infectie likt.

In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, is hondenspeeksel niet goed voor wonden. Het verwijdert niet alle vormen van bacteriën en andere besmettelijke stoffen uit een open wond.

Hondenspeeksel zal geen partij zijn voor bepaalde ziekteveroorzakende bacteriën. Bijvoorbeeld de bacterie die stafylokok infecties veroorzaakt.

Volgens Walkerville Vet kan uw hond zelfs heel goed ziektekiemen uit zijn mond in een anders schone wond brengen, als hij eraan mag likken.

Dit kan en leidt vaak tot een lelijke, pijnlijke infectie.

Bovendien zal een hond die voortdurend aan een operatieplaats mag likken ook verhinderen dat het gehechte gebied goed sluit.

Daarom is een kegelhalsband vaak gerechtvaardigd. In sommige situaties kan een hond geneigd zijn aan een wond te likken of op hechtingen te bijten. Dit geldt vooral als het gebied aan het genezen is en dus gaat jeuken.

De beste hondenkegel kiezen voor uw gewonde huisdier

Het kiezen van de beste hondenkegel

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u de beste hondenkegelhalsband krijgt? Wat zijn de belangrijkste kenmerken waarop u moet letten? Dit zijn relatief eenvoudige producten, een paar eenvoudige overwegingen moeten u een heel eind op weg helpen.

Duurzaamheid en stevigheid

Hoewel de standaard e-kegel die dierenartsen over het algemeen gebruiken prima werkt voor de meeste honden, kunnen grote sterke honden erin slagen een lichtgewicht kegel te verwijderen. Dus afhankelijk van uw hond moet u misschien iets stevigers aanschaffen. Als u denkt dat uw hond waarschijnlijk de kracht heeft om een standaard hondenkegel te verwijderen, ga dan voor iets met een wat steviger ontwerp.

Zichtbaarheid en comfort

Sommige honden raken in paniek door het gebrek aan zicht als ze niet door de halskegel heen kunnen kijken; in dat geval zijn ze misschien gelukkiger in een doorzichtige kegel. Sommige dierenartsen verstrekken deze niet. Als uw hond plotseling niet meer kan zien, kan hij natuurlijk in paniek raken.

Bovendien vinden sommige honden de standaard e-collar gewoon niet zo comfortabel. Ze slapen misschien beter en zijn meer ontspannen in een meer gedempte kegel. Dit is waar zachte en opblaasbare kegels nuttig kunnen zijn (aangenomen dat uw hond er niet naar probeert te klauwen).

Om ervoor te zorgen dat uw hond een halskegel niet kan loskrijgen of beschadigen en om ervoor te zorgen dat hij niet gestrest raakt gedurende de tijd dat hij erin zit, kunt u een “niet-standaard” halskegel aanschaffen. Meestal is comfort de belangrijkste reden waarom mensen investeren in een hondenkegel.

We zullen in de volgende secties ingaan op verschillende soorten en stijlen hondennekkegels.

Beste comfortabele hondenkegels

Niet alle hondenkegels zijn hard en van plastic, gelukkig maar!

Sommige hondenkegels zijn gemaakt van extra zacht materiaal, zoals canvas of nylon, en voelen pluche aan in plaats van hard. Hierdoor voelen ze bijna kussenachtig aan wanneer uw Lab even moet uitrusten. Sommige worden ook geleverd met een verwijderbaar stuk plastic waarmee de halsband zijn kegelvorm kan behouden als dat nodig is.

Wij houden van de volgende comfortabele hondenkegels, vooral omdat ze door de dierenarts worden aanbevolen:

UsefulThingy Hond Herstel Halsband

Deze herstelhalsband heeft een stevig schuim dat zeer comfortabel is voor de hond, en zijn zicht of zijn vermogen om te eten en te drinken niet belemmert.

De UsefulThingy* halsband is perfect voor veel honden in alle verschillende vormen en maten vanwege het feit dat hij wordt geleverd in vijf verschillende nekmaten.

Meet gewoon de nek van uw hond en pas de maat aan.

ZenPet ProCone Pet E-Collar


Deze verstelbare halsbandkegel is gemaakt van canvas zonder plastic attributen, waardoor hij extra zacht is voor uw pooch.

Als extra bonus heeft de kegel ook meerdere vensters, zodat uw hond zich meer op zijn gemak voelt terwijl hij hem draagt.

Klittenband maakt de ZenPet ProCone* een makkie om de kegel strakker en losser te maken als hij zonder gewone halsband wordt gedragen.

Zorg ervoor dat u de nekomvang van uw hond meet voordat u een kegel aanschaft om zeker te zijn van een goede pasvorm, want volgens reviews valt de kegel klein uit.

All Four Paw Comfy Cone Pet Recovery Collar


Dit is een soortgelijke vorm als een plastic kegel, maar hij is gevoerd met zachte gewatteerde stof.

De Comfy Cone* is er in veel verschillende maten en twee kleuren.

Beste zachte hondenkegels

Zoals u kunt zien, zijn niet alle hondenkegels of halsbanden massief plastic schaamwerktuigen (hoewel harde kegels hun verdiensten hebben)!

En niet elke hondenkegel is emmer- of kegelvormig. Sommige hondenkegels zijn niet alleen van zachter materiaal gemaakt, maar voelen ook meer aan als nekkussens dan als kegels.

Sommige zachte hondenkegels zijn opblaasbaar (meer daarover in de volgende paragraaf) of gemaakt van een schuim dat de kegelvorm behoudt, maar plakkerig aanvoelt.

Hier zijn een paar zachte hondenhalskegels om te overwegen.

Bencmate Beschermende Opblaasbare Halsband

Als je bent zoals wij, dan moet je misschien een dubbele poging doen om er zeker van te zijn dat het inderdaad een honden nekkegel is en niet een menselijk reiskussen!


Een zacht, maar bijt- en krasbestendig buitenmateriaal omhult een opblaasbare halsband, die niet verder reikt dan het hoofd van de hond.

Uw hond zal blij zijn dat zijn zicht niet wordt belemmerd terwijl hij de Beschermende Opblaasbare Halsband* draagt.

De grootste maat past op een nekomtrek van 18+ inch, waardoor deze halsband een uitstekende optie is voor grotere honden.

Opblaasbare hondenkegels

Opblaasbare hondenkegels? Is dat echt een ding?

Misschien heb je “opblaasbare hondenkegels” gelezen en dacht je aan een soort zwemvest.

Maar ja, er bestaan opblaasbare hondenhalskegels. Voor het geval je het gemist hebt in de vorige sectie, Bencmate maakt een mooie die omhuld is met een superzachte stof. We houden ook van deze twee volgende met lucht gevulde opties:

Remedy + Recovery Stay Rite Xtra Strong Opblaasbare Herstelhalsband.

Als het idee van een ballonachtige structuur om de nek van uw hond klinkt als een kauwspeeltje, dan kan deze opblaasbare herstelhalsband u op andere gedachten brengen.


Het prikbestendige materiaal van de Stay Rite Recovery Collar* is sterk en bestand tegen tanden (mocht uw hond er op de een of andere manier in slagen hem te pakken te krijgen) en klauwen, en de dubbel gelaste naden zorgen voor duurzaamheid.

Met klittenband kunt u de kegel aan de gebruikelijke halsband van uw hond bevestigen.

Total Pet Health Opblaasbare Hondenhalsband


De Total Health Opblaasbare Halsband* is goedgekeurd door dierenartsen en is comfortabel voor de hond om te dragen. De buitenste beschermhoes is wasbaar

Plastic hondenkegels

Soms heb je gewoon de duurzaamheid en stevige structuur nodig die alleen een plastic hondenkegel kan bieden. U kunt nog steeds een relatief comfortabele kegel voor honden krijgen met een plastic ontwerp.

Basiskegels hebben harde krasranden die uw muren en meubels kunnen beschadigen.

Bovendien doen ze echt pijn als uw hond tegen uw benen stoot terwijl hij er een draagt.

Stoten is iets wat je de eerste paar dagen veel zult zien. Je hond zal zich aanpassen aan de nieuwe grootte van zijn ‘hoofd’!

U kunt dus een hondenkegel kopen met een soort zachte voering langs de buitenrand.

Hier zijn enkele hooggewaardeerde puppy/hondenkegels die bedoeld zijn voor thuisgebruik en waarvan er verkrijgbaar zijn op Amazon.com:

Vivifying Hondenkegel

Dit is een heel eenvoudig ontwerp van een hondenkegel*. Hij klikt gemakkelijk op maat en is super eenvoudig uit en aan te trekken.

Ook al is dit een PVC-kegel, hij heeft een vilten coating om te voorkomen dat hij uw hond irriteert.

Omdat hij veel verschillende plaatsen heeft waar u de kegel kunt vastklikken, kunt u hem aanpassen aan de grootte van uw huisdier, hoewel hij veel beter geschikt is voor kleinere honden.

Remedy + Herstel E-Collar

Hier is een mooie lichtgewicht, maar stevige traditionele e-collar.

Het transparante plastic laat uw hond zien waar hij heen gaat. Ook de gevoerde rand helpt uw huis te beschermen zolang uw hond ligt.

Als uw hond een nekomtrek heeft die groter is dan 15 inch (het maximum voor een maat Large), past de maat X-Large op nekomtrekken tot 21 inch, maar als u een nog grotere hond hebt, biedt de XX-Large vier centimeter extra ruimte.

De Remedy + Recovery E-Collar* is er ook in verschillende leuke kleuren. Kies uit – blauw, groen, geel of roze!

Kong E-Collar voor honden


Een andere lichtgewicht optie is de KONG e-collar*.

Hoewel hij er niet in spannende kleuren is, is de kegel transparant. Zo kan uw hond om zich heen kijken.

Een ding om op te merken is dat deze optie geen vulling aan de buitenrand heeft, maar wel extra nekvulling voor het comfort van uw hond. De klittenbanden maken het aan- en uittrekken gemakkelijk.

Stoffen hondenkegels

Stoffen halskegels werken goed voor honden die niet zo snel de grenzen van de kegel opzoeken. Zachte zijden kunnen gemakkelijker scheuren dan harde zijden.

Ze zijn ook goed voor honden die niet tot rust komen als ze een harde kegel dragen. Er zijn talloze modellen comfortabele kegels voor honden.

Sommige stoffen halskegels zijn niet alleen nuttig, maar ook superschattig (denk aan een kegel die lijkt op de manen van een leeuw) – er is niets mis mee om te profiteren van een anders zo droevige situatie, toch?

Hier zijn twee hoog gewaardeerde stoffen nekkegels die we vonden op Amazon:

Contech ProCone Recovery Collar


Het zachte, maar flexibele materiaal van de Contech Recovery Collar* houdt uw huisdier zo comfortabel mogelijk terwijl het geneest van een verwonding of operatie.

Het is bacterie- en geurbestendig, waardoor het een uitstekende optie is voor honden die de neiging hebben om rommel te maken, wat ze ook doen.

Zelfs als uw hond er in slaagt een puinhoop te maken tijdens het eten, is deze halsband gemakkelijk schoon te vegen. Hij kan ook in de wasmachine!

Alfie Pet by Petoga Couture – Noah Recovery Collar


Wanneer u denkt aan “halsband voor honden”, denkt u waarschijnlijk niet aan iets schattigs en knuffels, maar we zijn er vrij zeker van dat er geen andere hondenhalsband is die zo schattig is als deze!

Deze stoffen halsband* is bedoeld om uw vriend er schattig uit te laten zien… en we willen best geloven dat hij de ego-boost zal waarderen terwijl hij gedwongen wordt de “halsband der schaamte” te dragen!

Let op – deze kragen zijn vrij klein. De maat XXL past alleen in halsmaten tot 13,5 inch, dus een grotere hond kun je misschien niet aankleden.

Donut hondenkegels

Zoals je inmiddels hebt ontdekt, hebben niet alle hondenkegels de vorm van een kegel.

In feite zijn veel kegels ergonomischer gevormd om de nek van de drager te ondersteunen, zoals een menselijke nekbrace.

We hebben een paar nekkegels gedeeld die in de donutcategorie vallen, maar hier is er nog een die sterk wordt aanbevolen door meerdere hondenbezitters:

Kong Cloud E-Collar


Dit is een zeer zachte, pluche halsband. En zoals andere donut recovery halsbanden belemmert het niet het zicht van uw hond.

De Kong Cloud Collar* is er in vijf verschillende maten – de large is geschikt voor een Lab of Golden Retriever, en er is ook een nog grotere versie.

Zelfgemaakte hondenkegels – hoe maak je een hondenkegel

Heeft uw hond zich verwond en kunt u hem niet meteen naar de dierenarts brengen? Zelfgemaakte hondenkegels kunnen het antwoord zijn.

Als dat zo is, wilt u misschien een doe-het-zelf hondenkegel maken om hem ervan te weerhouden aan het gewonde gebied te likken of te kauwen totdat u iets permanents kunt krijgen.

Hier zijn een paar tips die u kunnen laten zien hoe u in noodgevallen een hondenkegel kunt maken:

  • Handdoek en duct tape – Neem een badhanddoek of een andere te grote handdoek en wikkel die stevig om de nek van de hond, maak hem dan vast met duct tape. U zult het strak genoeg willen maken dat het weerstand biedt, maar niet zo los dat de hond vrij rond kan reiken.
  • Stevig papier – Vouw een echt stevig en groot stuk papier (we hebben het over posterbord dikte of beter, bijna zo stijf als karton) om de nek van je hond en zet het vast met duct tape. Voila, een zelfgemaakte hondenkegel.

Er zijn een aantal YouTube-video’s die in detail beschrijven hoe je een zelfgemaakte hondenkegel maakt – en ook demonstreren hoe je een standaard e-cone op je hond monteert. Zelfgemaakte hondenkegels zijn geen oplossing voor de lange termijn, maar ze hebben de mogelijkheid om je op korte termijn te helpen.

Welk type hondenkegel is geschikt voor mijn hond?

Dat hangt tot op zekere hoogte af van waar de verwonding van uw hond zich bevindt. Sommige van de zachtere, comfortabelere kegels voorkomen bijvoorbeeld niet dat een hond op zijn poten kauwt, maar werken goed om wonden op de flanken of buik van de hond te beschermen.

Voor een hond die een griezelig vermogen heeft om zo ongeveer alles door te kauwen, kunt u het beste een traditionele e-collar gebruiken of een van de alternatieven voor de halskegel in het volgende hoofdstuk.

Praat met uw dierenarts over het type alternatieve halsband dat u zou willen proberen. Breng uw huisdier zo snel mogelijk naar een dierenarts als hij gewond is.

Alternatief voor kegel voor honden

Wist je dat hondenherstelpakken ook gebruikt kunnen worden als alternatief voor hondenkegels?

Dat klopt – als uw huisdier er op de een of andere manier in geslaagd is om langs een halskegel te komen in een poging om bij zijn wond of operatieplek te komen, dan kan uw volgende beste gok zijn om de wondplek te bedekken.

Soms volstaat een oud t-shirt.


Of je koopt een chirurgisch herstelpak zoals deze*:

Herstelpakken zijn er in vele maten, dus u moet uw hond zorgvuldig opmeten.


De Suitical is er in een leuk camopatroon*. Dit rekbare en ademende pak is een geweldig alternatief voor de halskegel. U kunt een wond, operatieplek of gebied waar uw hond dwangmatig op heeft gekauwd of gelikt bedekken.

Het voorkomt niet alleen dat uw hond likt en kauwt, maar ook dat er bloed op uw meubels komt, voor het geval de wond of hechtingen opengaan. Kies een maat door uw hond op te meten vanaf de nek tot aan de basis van de staart.

Wat is de beste hondenkegel?

Het type hondenkegel dat u koopt hangt af van het feit of uw hond al dan niet een standaard Elizabethaanse halsband zal dragen.

Als uw hond een e-collar tolereert, dan zult u een lichtgewicht optie willen kiezen met een gewatteerde buitenrand. En als de hele halsband niet doorzichtig is, zoek dan naar exemplaren met vensters.

Hoe kiest u de beste hondenkegel voor uw gewonde huisdier?

Als uw hond geen fan is van de e-collar, dan kunt u zachtere hondenkegels vinden in verschillende vormen en ontwerpen, die allemaal een comfortabelere plaats bieden om hun hoofd te leggen dan plastic. Sommige zachte hondenkegels zijn echter niet geschikt voor zeer fervente kauwers of krabbers.

Zelfgemaakte hondenkegels of DIY hondenkegelhalsbanden zijn ook een optie, maar ze moeten waarschijnlijk alleen worden gebruikt als je in een snuifje. Als uw hond een halskegel niet wil of kan dragen, kunt u een alternatief proberen. Zoiets als een herstelpak.

Wat u ook overweegt, overleg met uw dierenarts. Zij zullen veel ervaring hebben met honden met wonden in de exacte positie die uw hond heeft. En weet wat de beste optie is om de wond veilig te houden tot hij genezen is.

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.

Referenties en bronnen