Hond oren naar achter: Wat betekend dit ?

Als je een hond hebt, weet je dat honden hun emoties op verschillende manieren uiten. Een van de meest opvallende manieren waarop honden hun emoties tonen, is door hun oren te bewegen. Hondenoren zijn een belangrijk deel van hun lichaamstaal en kunnen veel vertellen over hoe de hond zich voelt. Het is dus belangrijk om te weten wat het betekent als een hond zijn oren naar achteren doet.

In dit artikel bespreken we de betekenis van het naar achteren doen van hondenoren en wat het kan zeggen over de emoties van de hond. We behandelen ook enkele veelgestelde vragen over hondenoren en hun betekenis.
hond oren naar achter

Wat betekent het als een hond zijn oren naar achteren doet?

Als een hond zijn oren naar achteren doet, kan dit verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de context. Over het algemeen betekent het echter dat de hond zich ongemakkelijk of angstig voelt. Honden doen hun oren naar achteren als ze zich bedreigd voelen of als ze zich onzeker voelen over iets dat er om hen heen gebeurt.

Als een hond zijn oren naar achteren doet, kan dit ook betekenen dat hij pijn heeft of dat er iets mis is met zijn oren. Als je merkt dat je hond zijn oren vaak naar achteren doet, is het een goed idee om hem door een dierenarts te laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat er niets ernstigs aan de hand is.

Waarom doen honden hun oren naar achteren?

Honden doen hun oren naar achteren om verschillende redenen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

 • Ongemak of angst – Als een hond zich ongemakkelijk of angstig voelt, zal hij zijn oren naar achteren doen. Dit kan gebeuren als de hond zich bedreigd voelt of als hij zich onzeker voelt over iets dat er om hem heen gebeurt.
 • Pijn – Als een hond pijn heeft in zijn oren, kan hij zijn oren naar achteren doen om de pijn te verlichten. Dit kan gebeuren als de hond een oorinfectie heeft of als er iets anders mis is met zijn oren.
 • Verwarring – Als een hond in de war is over wat er om hem heen gebeurt, kan hij zijn oren naar achteren doen om beter te kunnen horen en begrijpen wat er gebeurt.
 • Boosheid – Als een hond boos is, kan hij zijn oren naar achteren doen om zijn emoties te uiten. Dit kan gebeuren als de hond zich bedreigd voelt of als hij iets niet leuk vindt wat er om hem heen gebeurt.

Wat zijn de verschillende soorten hondenoren?

Er zijn verschillende soorten hondenoren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Hangende oren – Hangende oren zijn oren die naar beneden hangen en tegen het hoofd van de hond aan liggen. Dit type oor komt vaak voor bij honden zoals beagles en basset hounds.
 • Staande oren – Staande oren zijn oren die rechtop staan ​​en niet naar beneden hangen. Dit type oor komt vaak voor bij honden zoals Duitse herders en Dobermanns.
 • Halfstaande oren – Halfstaande oren zijn oren die niet helemaal rechtop staan, maar ook niet helemaal naar beneden hangen. Dit type oor komt vaak voor bij honden zoals Siberische husky’s.
 • Gekrulde oren – Gekrulde oren zijn oren die in een krul omhoog gaan. Dit type oor komt vaak voor bij honden zoals poedels.

Hoe moet ik de oren van mijn hond schoonmaken?

Het schoonmaken van de oren van je hond is belangrijk om infecties en andere problemen te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor het schoonmaken van de oren van je hond:

 1. Gebruik een speciale oorreiniger voor honden. Deze zijn verkrijgbaar bij dierenwinkels en bij de dierenarts.
 2. Breng de oorreiniger aan op een watje of een wattenstaafje.
 3. Veeg voorzichtig het vuil en het oorsmeer uit de oren van je hond.
 4. Gebruik geen wattenstaafjes om diep in de gehoorgang te komen. Dit kan de gehoorgang beschadigen.
 5. Als je hond veel oorsmeer heeft of als zijn oren rood of gezwollen zijn, neem dan contact op met een dierenarts.

Wat moet ik doen als mijn hond zijn oren vaak naar achteren doet?

Als je merkt dat je hond zijn oren vaak naar achteren doet, is het een goed idee om hem door een dierenarts te laten onderzoeken. Dit kan helpen om eventuele problemen met de oren van je hond op te sporen en te behandelen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond zich veilig en comfortabel voelt in zijn omgeving. Als je hond vaak angstig of gestrest is, kan het helpen om hem een ​​veilige plek te geven waar hij zich kan terugtrekken.

Conclusie

De oren van een hond zijn een belangrijk deel van zijn lichaamstaal en kunnen veel vertellen over hoe de hond zich voelt. Als een hond zijn oren naar achteren doet, kan dit betekenen dat hij zich ongemakkelijk of angstig voelt. Het is belangrijk om de signalen van je hond te begrijpen en te weten wanneer je hulp moet zoeken als je merkt dat er iets mis is. Door ervoor te zorgen dat je hond zich veilig en comfortabel voelt, kun je helpen om hem een ​​gelukkig en gezond leven te geven.

FAQs

1. Wat betekent het als een hond zijn oren plat naar achteren doet?

Als een hond zijn oren plat naar achteren doet, kan dit betekenen dat hij zich bedreigd voelt of dat hij angstig is.

2. Waarom hebben sommige honden hangende oren en andere staande oren?

Het type oren dat een hond heeft, hangt af van zijn ras en genetica. Sommige rassen hebben van nature hangende oren, terwijl andere rassen van nature staande oren hebben.

3. Moet ik de oren van mijn hond schoonmaken?

Ja, het is belangrijk om de oren van je hond regelmatig schoon te maken om infecties en andere problemen te voorkomen. Gebruik hiervoor speciale oorreinigers voor honden en wees voorzichtig bij het schoonmaken van de oren.

4. Kan het naar achteren doen van de oren van een hond wijzen op een medisch probleem?

Ja, als een hond zijn oren vaak naar achteren doet, kan dit wijzen op een medisch probleem, zoals een oorontsteking of een andere aandoening. Neem contact op met een dierenarts als je merkt dat je hond zijn oren vaak naar achteren doet.

5. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn hond zich veilig en comfortabel voelt?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je hond zich veilig en comfortabel voelt, zoals het creëren van een veilige plek waar hij zich kan terugtrekken als hij zich angstig voelt en het zorgen voor voldoende beweging en sociaal contact.