Hond heeft s\’ nachts verlatingsangst

Hond heeft s’ nachts verlatingsangst

Als je een hond hebt, is het belangrijk om te weten dat ze net als mensen ook gevoelens hebben. Eén van de gevoelens waar honden mee te maken kunnen krijgen is verlatingsangst. Verlatingsangst is een mentale aandoening die ontstaat wanneer een hond te lang alleen wordt gelaten. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals blaffen, janken, vernieling van eigendommen en onzindelijkheid. In dit artikel zullen we uitleggen wat verlatingsangst is bij honden, hoe je het kunt voorkomen en behandelen.

Wat is verlatingsangst bij honden?

Verlatingsangst bij honden is een mentale aandoening die optreedt wanneer een hond te lang alleen wordt gelaten. Het kan leiden tot ongewenst gedrag zoals blaffen, janken, vernieling van eigendommen en onzindelijkheid. Verlatingsangst kan optreden bij alle honden, ongeacht het ras of de grootte.

Hoe ontstaat verlatingsangst bij honden?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond verlatingsangst kan ontwikkelen:

 • Een verandering in routine: Als een hond gewend is om de hele dag bij zijn eigenaar te zijn en plotseling voor lange tijd alleen wordt gelaten, kan dit leiden tot verlatingsangst.
 • Verandering van omgeving: Als een hond verhuist naar een nieuw huis of als er nieuwe mensen in het huis komen wonen, kan dit leiden tot verlatingsangst.
 • Trauma: Honden die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, zoals misbruik of verwaarlozing, kunnen verlatingsangst ontwikkelen.

Hoe herken je verlatingsangst bij honden?

Er zijn verschillende tekenen van verlatingsangst bij honden, waaronder:

 • Blaffen en janken: Een hond met verlatingsangst zal vaak blaffen en janken als hij alleen wordt gelaten.
 • Vernieling van eigendommen: Een hond met verlatingsangst kan kauwen op meubels, schoenen of andere eigendommen van de eigenaar.
 • Onzindelijkheid: Een hond met verlatingsangst kan in huis plassen of poepen als hij alleen wordt gelaten.

Hoe voorkom je verlatingsangst bij honden?

Er zijn verschillende manieren om verlatingsangst bij honden te voorkomen:

 • Bouw het alleen zijn langzaam op: Laat je hond steeds vaker voor korte tijd alleen om hem te laten wennen aan het alleen zijn.
 • Zorg voor afleiding: Geef je hond speelgoed om mee te spelen als je weg bent, zodat hij zich niet verveelt.
 • Training: Leer je hond commando’s zoals “blijf” en “kom”, zodat hij weet wat er van hem wordt verwacht als je weg bent.

Hoe behandel je verlatingsangst bij honden?

Als je hond verlatingsangst heeft, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

 • Medicatie: Er zijn medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van verlatingsangst bij honden.
 • Gedragstherapie: Een gedragstherapeut kan je helpen om het ongewenste gedrag van je hond te verminderen.
 • Training: Leer je hond nieuwe commando’s en geef hem meer structuur om hem te helpen zich veiliger te voelen als hij alleen is.

Conclusie

Verlatingsangst is een mentale aandoening die optreedt wanneer een hond te lang alleen wordt gelaten. Het kan leiden tot ongewenst gedrag zoals blaffen, janken, vernieling van eigendommen en onzindelijkheid. Gelukkig zijn er manieren om verlatingsangst bij honden te voorkomen en behandelen. Zorg ervoor dat je hond genoeg afleiding heeft en bouw het alleen zijn langzaam op. Als je hond verlatingsangst heeft, zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals medicatie, gedragstherapie en training.

FAQs

1. Is verlatingsangst bij honden te genezen?

Ja, verlatingsangst bij honden is te behandelen. Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar, zoals medicatie, gedragstherapie en training.

2. Hoe voorkom ik verlatingsangst bij mijn hond?

Je kunt verlatingsangst bij je hond voorkomen door het alleen zijn langzaam op te bouwen, je hond afleiding te geven en hem nieuwe commando’s te leren.

3. Wat zijn de tekenen van verlatingsangst bij honden?

De tekenen van verlatingsangst bij honden zijn onder andere blaffen en janken, vernieling van eigendommen en onzindelijkheid.

4. Kan verlatingsangst bij honden leiden tot agressie?

Ja, als verlatingsangst niet wordt behandeld, kan het leiden tot agressie bij honden.

5. Moet ik een dierenarts raadplegen als mijn hond verlatingsangst heeft?

Ja, het is altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen als je hond verlatingsangst heeft. De dierenarts kan je helpen bij het vinden van de juiste behandeling.