Hoeveel loperamide mag een hond hebben?

Als hondeneigenaar is het belangrijk om te weten welke medicijnen en doseringen veilig zijn voor je hond. Loperamide is een medicijn dat wordt gebruikt om diarree te behandelen bij zowel mensen als dieren. Maar hoeveel loperamide mag een hond hebben? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over loperamide en de juiste dosering voor honden.

Hoeveel loperamide mag een hond hebben

Wat is loperamide?

Loperamide is een medicijn dat wordt gebruikt om diarree te behandelen. Het werkt door de bewegingen van de darmen te vertragen, waardoor de ontlasting dikker wordt en de hond minder vaak naar de wc hoeft. Loperamide wordt vaak verkocht onder de merknaam Imodium en is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten en capsules.

Is loperamide veilig voor honden?

Loperamide is over het algemeen veilig voor honden. Het wordt vaak voorgeschreven door dierenartsen om diarree te behandelen. Echter, het is belangrijk om de juiste dosering te kennen en te volgen om bijwerkingen te voorkomen.

Hoeveel loperamide mag een hond hebben?

De juiste dosering loperamide voor honden is afhankelijk van het gewicht van de hond. Over het algemeen wordt aanbevolen om 0,1-0,2 mg loperamide per kilogram lichaamsgewicht te geven. Dit betekent dat een hond van 20 kilogram ongeveer 2-4 mg loperamide per dosis mag krijgen, tot maximaal 16 mg per dag. Het is belangrijk om de dosering niet te overschrijden, omdat dit bijwerkingen kan veroorzaken, zoals braken, lethargie en verlies van eetlust.

Wat zijn de bijwerkingen van loperamide bij honden?

Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden bij honden die loperamide gebruiken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn braken, lethargie en verlies van eetlust. In zeldzame gevallen kan loperamide leiden tot constipatie, opgeblazen gevoel en buikpijn bij honden.

Wat moet ik doen als mijn hond te veel loperamide heeft ingenomen?

Als je vermoedt dat je hond te veel loperamide heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Symptomen van een overdosis loperamide kunnen zijn: braken, lethargie, verlies van eetlust, zwakheid, uitdroging en zelfs coma of overlijden. Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en loperamide buiten het bereik van je hond te bewaren.

Veelgestelde vragen

Kan ik loperamide gebruiken om mijn hond te kalmeren?

Nee, loperamide mag niet worden gebruikt om honden te kalmeren. Het is alleen bedoeld voor de behandeling van diarree.

Kan ik loperamide gebruiken voor langdurige diarree bij mijn hond?

Nee, loperamide mag niet worden gebruikt voor langdurige diarree bij honden. Als je hond langer dan twee dagen diarree heeft, neem dan contact op met je dierenarts.

Kan ik loperamide gebruiken voor mijn puppy?

Nee, loperamide mag niet worden gebruikt voor puppy’s jonger dan acht weken. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je medicijnen aan je puppy geeft.

Is loperamide schadelijk voor drachtige of zogende honden?

Het is niet bekend of loperamide schadelijk is voor drachtige of zogende honden. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je medicijnen aan je zwangere of zogende hond geeft.

Wat moet ik doen als de diarree van mijn hond niet verbetert na het geven van loperamide?

Als de diarree van je hond niet verbetert na het geven van loperamide, neem dan contact op met je dierenarts. Diarree kan worden veroorzaakt door verschillende factoren en het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen.

Conclusie

Loperamide is een veilig medicijn om diarree bij honden te behandelen, mits de juiste dosering wordt gevolgd. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en om contact op te nemen met je dierenarts als je vermoedt dat je hond te veel loperamide heeft ingenomen. Vergeet niet om loperamide buiten het bereik van je hond te bewaren en om altijd contact op te nemen met je dierenarts als je vragen of zorgen hebt.