Hoe weet je of een hond raszuiver is?

hoe te vertellen of een hond raszuiver isBent u bezorgd dat uw puppy misschien niet raszuiver is? Wilde u een rashond, maar weet u niet zeker of dat wel zo is?

In dit artikel gaan we advies geven aan degenen die willen weten hoe je kunt zien of een hond raszuiver is.

Is mijn hond raszuiver?

Wanneer je een puppy mee naar huis neemt, breng je een nieuw familielid in je leven. Je gaat van dat hondje houden, ongeacht zijn of haar afkomst.

Maar wat je veel geld hebt uitgegeven of veel moeite hebt gedaan om ze te vinden, wil je misschien weten of je hebt gekregen waarvoor je hebt betaald.

Om te begrijpen of uw hond raszuiver is, moet u weten wat dit betekent.

Rasechte Definitie

De Oxford English Dictionary definitie van purebred is

“Een individu, in het bijzonder een gedomesticeerd dier, gefokt uit ouders van hetzelfde ras of variĆ«teit”.

Als we naar hondenrassen kijken, zien we dat een pup pas raszuiver is als beide ouders van hetzelfde ras zijn. Bijvoorbeeld, een raszuivere Shih Tzu gefokt met een andere raszuivere Shih Tzu.

De ouders, grootouders en overgrootouders van de pup moeten allemaal Shih Tzu voorouders zijn om een raszuivere Shih Tzu te zijn.

Wat betekent raszuiver?

Deze woordenboekdefinitie van raszuiver is vrij duidelijk, maar wat betekent raszuiver voor uw puppy?

Het betekent wel dat uw pup een bekend type heeft. Zodat je een goed idee hebt van zijn uiteindelijke grootte, gestalte en vorm. Dat hij waarschijnlijk bepaalde eigenschappen zal hebben, zoals een bewakend temperament bij bewakingsrassen, of een neiging tot apporteren bij retrievers.

Hoe te vertellen of een hond raszuiver is

Als je een nieuwe puppy of hond mee naar huis hebt genomen en je wilt weten of ze raszuiver zijn of niet, dan zijn er drie belangrijke dingen die je kunt doen.

  • Vergelijk hem met de rasstandaard
  • Controleer zijn stamboekpapieren
  • Regel een DNA-test

Uw hond goed bekijken en zijn eigenschappen vergelijken met de rasstandaard is een eenvoudige eerste stap. Maar een die niet ideaal is om redenen die we nu zullen bestuderen.

Uw hond vergelijken met de rasstandaard

Elke hondenrassenclub heeft een rasstandaard opgesteld, voor hoe zij denken dat de ideale versie van hun type hond eruit moet zien.

Om te bepalen of uw hond op een rashond lijkt, kunt u hem vergelijken met deze rasstandaard.

De meeste rasstandaarden worden geleverd met diagrammen die bepaalde kenmerken tonen, en een korte beschrijving van persoonlijkheidskenmerken.

is mijn puppy raszuiver

Maar helaas is dit geen nauwkeurige manier om het zeker te weten.

Want sommige volledig raszuivere honden lijken niet erg op de rasstandaard. En sommige gekruiste honden kunnen extreem goed overeenkomen, puur door genetisch toeval.

Ik heb verschillende werkende Labrador Retrievers gekend met uitstekende stambomen die generaties teruggaan, maar die door hun lange gezichten en magere lichamen meer op een Vizsla dan op een Lab lijken.

Raszuivere honden kunnen ook ‘mismarked’ zijn qua kleur. Zo kun je een hond krijgen die volledig raszuiver is, maar die kleurvlekken op zijn borst of voeten heeft die de rasstandaard niet toestaat.

Dit betekent niet dat hij niet raszuiver is, alleen dat een keurmeester voor het ras zijn aftekeningen als een fout zou beschouwen als je hem ooit in de ring zou meenemen.

Zo heb ik ook een Spaniel/Collie kruising gekend, die er helemaal Border Collie uitzag en helemaal geen Springer.

Dus hoewel je een algemeen idee kunt krijgen van het type hond dat je hebt door hun uiterlijk te bestuderen, kunnen ze behoorlijk misleidend zijn.

Tekenen van een rashond

Er zijn geen echte visuele tekenen van een rashond. Hoewel je kunt vergelijken met de rasstandaard, zullen sommige mormels dezelfde tekenen hebben als honden waarvan de voorouders generaties lang hetzelfde ras waren.

Een rashond zal niet ‘beter’ zijn dan een andere hond, of duidelijke signalen geven van hun rasstatus.

De enige manier om de tekenen van een rashond te controleren is door naar hun stamboompapieren te kijken.

Controleer zijn stamboom papieren

De KC of AKC registreren alleen raszuivere honden als stamboom. Dus als uw fokker u een stamboom gaf toen u uw pup meenam, dan zijn ze naar alle waarschijnlijkheid raszuiver.

Stambomen geven details over vijf generaties van de voorouders van uw hond, en laten precies zien wie ze waren en wat ze tijdens hun leven hebben bereikt.

Dit systeem faalt alleen als fokkers oneerlijk zijn. Dit komt zelden voor, maar het kan gebeuren. Wanneer een fokker een nest heeft van een dekreu, maar de Kennel Club informeert dat het verwekt is door een andere hond.

Als uw pup er heel anders uitziet dan u had verwacht, dan is er een andere manier om dat te controleren. En dat is door een DNA test te bestellen.

Honden DNA Testen

U kunt nu een DNA test voor honden aanvragen.

Er zijn een paar plaatsen online die deze dienst aanbieden, of je kunt een thuiskit bestellen bij Amazon.

Deze kit geeft informatie over de rassen van de voorouders van uw hond tot aan de overgrootouders. Het geeft ook een voorspelling van het volwassen gewicht, wat nuttig kan zijn als je een puppy van een gemengd ras hebt met een onbekende verwachte uiteindelijke grootte.

Waar vind je rashonden?

De beste plaats om een rashond of puppy te vinden is via een fokker. Iemand die belang heeft bij het bevorderen van het welzijn van het ras, en een reputatie van goede reputatie die hij in tact wil houden.

Zij zijn de meest waarschijnlijke persoon om veel gezondheidstesten te hebben uitgevoerd, en om alleen te willen fokken met honden met het best mogelijke temperament en structuur voor het ras.

U kunt alles te weten komen over hoe u uw nieuwe rashond puppy kunt vinden in ons artikel over het vinden van een fokker

Wanneer je je nieuwe puppy uitkiest, zorg er dan voor dat de fokker je hun stamboomcertificaat laat zien. Vraag om de moeder te zien, en op zijn minst foto’s van de vader als die niet op dezelfde locatie woont. Ze zouden je ook een dekkingscertificaat moeten kunnen geven om te bewijzen dat de dekreu waarvan zij beweert dat het de vader is, dat ook daadwerkelijk is.

Kies een pup die eruit ziet zoals u wilt dat hij eruit ziet. Als dat nest u om welke reden dan ook niet bevalt, dan kan het geen kwaad om een andere te zoeken.

Maar vergeet niet, persoonlijke smaak terzijde, uiterlijk doet er alleen toe als u hoopt dat een pup prijzen wint in de showring.

Raszuivere Reddingshonden

Het is mogelijk om een rashond te redden van rasspecifieke reddingsverenigingen, en soms van algemene hondenverenigingen.

Tenzij uw nieuwe reddingshond wordt geleverd met een stamboom of DNA-test, weet u echter niet zeker of hij raszuiver is of niet, omdat de meeste reddingsorganisaties niet veel geschiedenis hebben over de honden die door hun handen komen.

Als het u echt uitmaakt of een hond raszuiver is of niet, dan is een fokker misschien een geschiktere optie voor u dan een reddingshond.

Maakt het uit of mijn hond niet raszuiver is?

Uw hond kan het niet schelen wie zijn grootouders of zelfs zijn ouders waren. Het interesseert hem niet waarom zijn vacht gekruld is, of zijn oren flaporen. Hij wil gewoon een gelukkig, gezond leven met jou.

Ik hoop van harte dat, of uw hond nu raszuiver is, een kruising, of een totale mysterieuze mix, dat u hem net zo zult liefhebben en koesteren.

Omdat zijn belangrijkste rol kan worden vervuld, ongeacht of hij raszuiver is of niet – hij is nog steeds uw metgezel en uw vriend.

Meer informatie

Er is zoveel meer bij het kiezen van een puppy dan alleen de stamboom.

Zoveel beslissingen te nemen, en zoveel te overwegen.

Pippa’s nieuwe boek Choosing The Perfect Puppy, boordevol prachtige puppyfoto’s, leidt u door elke stap van het puppyzoekproces.

Het is het perfecte cadeau voor iedereen die op zoek is naar een hond om zijn leven compleet te maken.