Hoe lang slapen Dobermans?

Doberman slaapt op zijn bed met een teddybeer.

Als Doberman eigenaren willen we er altijd zeker van zijn dat onze honden gezond en gelukkig zijn. Om dit te doen, letten we op gedragingen die ongewoon lijken. Dus als het gaat om de slaapgewoonten van onze Dobermannen, hoe weten we dan wanneer ze de juiste hoeveelheid slaap krijgen versus wanneer ze misschien te veel slapen?

Hoe lang slapen Dobermans? De gemiddelde Doberman moet ongeveer 12 tot 14 uur per dag slapen, ook ’s nachts.

Zelfs als ze niet volledig wakker worden, zijn ze zich bewust van geluiden om hen heen zoals passerende auto’s of onbekende voetstappen die gevaar kunnen signaleren. Dit betekent dat ze 12 tot 14 uur nodig hebben om hun energie in een periode van 24 uur volledig op te laden.

Volwassen Doberman slaapcycli en gewoonten

Volgens de AKC doorlopen Dobermanns in hun slaap dezelfde niveaus van slaap als mensen, waaronder SWS (korte golf slaap) en de diepste slaap, REM (rapid eye movement) slaap (bron).

De slaapcycli van onze hond zijn echter heel anders dan de onze. In een periode van 24 uur kunnen wij 8 tot 9 uur per dag slapen en de resterende 15 tot 16 uur wakker zijn. Maar net als andere grote, actieve rassen hebben Dobermanns de neiging om ongeveer 15 minuten diep te slapen en dan 5 minuten wakker te zijn. Dit is misschien geen wakkere toestand, maar ze zijn nog steeds alert op hun omgeving (bron).

Dit komt door de aangeboren beschermende instincten van de Doberman. Of het nu uit de ‘oude tijd’ is, toen hij de roedel moest bewaken, of tegenwoordig, nu hij ons gezin wil beschermen, Dobermannen voelen voortdurend signalen om zich heen, zelfs in hun slaap. Dit betekent dat ze gemakkelijker wakker worden. Als u ooit hebt geprobeerd langs uw Doberman te sluipen terwijl hij of zij in deze toestand verkeerde, weet u hoe gemakkelijk ze wakker worden.

Vaak worden ze wakker voordat ze de kans hebben gehad een volledige diepe REM-cyclus af te maken. Daarom duurt het 12-14 uur om de hoeveelheid herstellende slaap te verzamelen die ze nodig hebben.

TIP:
Er is een goede discussie tussen Doberman eigenaren op dit forum over hoeveel slaap zij doorgaans dagelijks van hun Dobermans zien.

Wat gebeurt er als mijn Doberman in slaap valt?

Bij mensen is de overgang van SWS-slaap naar REM-slaap één lange cyclus. Maar honden, waaronder Dobermanns, doorlopen deze fasen veel sneller.

Zodra uw hond in slaap valt, zal zijn hartslag dalen en zijn ademhaling vertragen. Dit is zijn SWS slaapfase. Na ongeveer 10 minuten zakt hij weg in de REM-slaap. Net als mensen, dromen honden in deze fase. Heeft u ooit de pootjes van uw Dobie zien trillen in zijn slaap? Dat is een teken dat hij in de REM-slaap is en droomt. Een ander teken is het rollen van de ogen onder de oogleden.

“Een grote hond die buiten een actieve dag heeft, slaapt misschien rustiger en ervaart langere fasen van de REM-slaap, waardoor hij meer tijd heeft om te dromen.”

Lynn Buzhardt, DVM, VCA Animal Hospital

Maar hun beschermende zintuigen luisteren nog steeds naar alles wat er om hen heen gebeurt. Onbekende voetstappen, een passerende auto of een onverwacht geluid doorbreken hun dromen over de jacht op die eekhoorn buiten en brengen hen meteen terug naar hun primaire taak: waakzaam zijn.

Omdat Dobermans zo snel de REM-slaap kunnen bereiken, hebben ze niet de lange ononderbroken uren slaap nodig die wij hebben. Terwijl wij chagrijnig en moe zouden zijn na veel korte uitbarstingen van slaap, kunnen honden dat prima aan. Zij hebben het vermogen om de nodige REM-slaap in kleine stukjes gedurende de dag te krijgen.

Een Doberman slaapt met een kind op zijn bed.
Mijn Doberman Cooper slaapt op de grond bij mijn neefje tijdens een logeerpartij. Mijn neefje was blij een slaapmaatje te hebben.

Hoe lang slapen actieve Dobermans?

Actieve Dobermans hebben ongeveer 16 uur slaap per dag nodig, of ruwweg twee uur meer slaap dan een gemiddelde Doberman. Hoe actiever ze zijn, hoe meer slaap ze nodig hebben. Vaak volstaan echter korte dutjes gedurende de dag.

Het is belangrijk dat Dobermans voldoende beweging krijgen, wat op zijn beurt hun slaapcycli regelt. Ik raad om te beginnen 1 tot 2 uur beweging per dag aan, maar sommige honden hebben zeker meer nodig. Dit kan een combinatie zijn van dagelijks wandelen, algemene aërobe beweging, speeltijd en mentale stimulans.

Een minimale wandeling moet 30-45 minuten per dag zijn, minstens één keer per dag, hoewel twee keer per dag beter zou zijn indien mogelijk. Ook is het zeker het beste als het een snel tempo is.

Omdat een wandeling alleen een sterke, energieke hond als uw Doberman niet zal vermoeien, zal het toevoegen van enkele activiteiten die rennen en springen inhouden helpen de spierspanning te verhogen en die extra energie daarbij te verbranden.

Hoe lang slapen Dobermans in de hitte?

Sommige Dobermans slapen langer aan het begin van hun loopsheidcyclus, maar de meeste slapen een paar uur minder per dag tot de cyclus voorbij is.

Dobermans die loops zijn ervaren extreme hormonale veranderingen die ongeveer 2 tot 4 weken duren (bron). Meestal gaan deze veranderingen gepaard met een verhoogde rusteloosheid die kan toenemen tot een krachtige afleiding die het krijgen van slaap veel moeilijker maakt.

Hoe lang slapen zwangere Dobermans?

Een Doberman die zwanger is kan gedurende de dag 2 tot 3 uur meer slapen dan normaal, of ongeveer 14 tot 15 uur in totaal.

Naarmate de zwangerschap van een Doberman voortduurt, zal ze steeds vermoeider worden. Het extra gewicht en de hormonale veranderingen zullen veel van haar energie opslokken. Maar nog belangrijker is dat haar lichaam veel energie gebruikt om de pups in haar te laten groeien.

Zorg er vroeg in de zwangerschap voor dat uw hond lichte beweging krijgt, zoals wandelingen of gemakkelijke apporteerspelletjes. Tegen het midden tot laat in de zwangerschap is het meestal het beste om geen inspannende activiteiten toe te staan.

Volledige inactiviteit is echter ook niet gezond. Korte wandelingen op vlakke paden een paar keer per dag kunnen helpen haar gezond te houden als de werptijd nadert.

Voor enkele van de typische tekenen die Dobermans vertonen als ze zwanger zijn, bekijk mijn artikel 5 tekenen dat uw Doberman zwanger is: Veranderingen per week.

Het is altijd een goed idee om een gekwalificeerde dierenarts te raadplegen zodra u vermoedt dat uw Doberman zwanger is, zodat u een plan kunt ontwikkelen om de gezondst mogelijke uitkomst voor uw hond en haar puppy’s te garanderen.

Hoe lang slapen oudere Dobermannen?

Oudere Dobermans hebben de neiging gemakkelijk moe te worden en kunnen 17 tot 20 uur per dag slapen, afhankelijk van hun leeftijd en algemene gezondheid.

Onze Doberman vrienden die jarenlang door onze tuinen hebben gestuiterd en ons bij elke bocht hebben beschermd, hebben wel wat extra rust verdiend.

Indien mogelijk moeten ze nog steeds sporten. Maar nu uw hond ouder is, kunnen de periodes van beweging korter en minder intens zijn voordat ze een kort dutje nodig hebben om weer op te laden. Het is belangrijk om senior honden aan te moedigen zo actief mogelijk te blijven, onder begeleiding van uw dierenarts. Dit kan spierstijfheid en depressie helpen voorkomen.

Hoe Lang Doberman Puppy’s Slapen (Puppy Slaapschema)

Dobermannpups jonger dan één jaar slapen over het algemeen tussen de 16 en 20 uur per dag.

Doberman puppy’s zijn bundels van schattige energie. Ze racen overal op topsnelheid heen, maar dan is het alsof er een schakelaar wordt omgezet en vallen ze bijna onmiddellijk in slaap waar ze toevallig stoppen met bewegen. Een heel jonge pup kan om het uur een dutje doen. Deze dutjes kunnen 30 minuten tot twee uur duren.

Dobermannpups slapen gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Ze groeien in een snel tempo en dat interne werk in combinatie met opgewonden extern spel vereist veel opladen.

Pups zullen in de loop van het eerste jaar geleidelijk overgaan naar het slaappatroon van een volwassene. Het volgende toont de gemiddelde hoeveelheid slaap die u van uw Doberman puppy kunt verwachten gedurende de eerste twaalf maanden.

Leeftijd Uren slaap (per dag)
0-2 maanden 18-20 uur
3 maanden 17-20 uur
4 maanden 16-19 uur
5 maanden 15-19 uur
6 maanden 15-18 uur
7 maanden 14-18 uur
8 maanden 13-17 uur
9 maanden 12-17 uur
10 maanden 12-17 uur
11 maanden 11-16 uur
12 maanden 10-16 uur

Hoe uw Doberman puppy de best mogelijke rust te geven

 1. Laat hem slapen. Niets is schattiger dan een snoozende puppy en de drang om hem te knuffelen kan bijna onweerstaanbaar zijn. Dat is prima te doen, maar zorg er wel voor dat je je pup op zijn minst een beetje tijd geeft om zelf ook te slapen. U wilt niet dat hij afhankelijk wordt van uw schoot om in slaap te vallen.
 2. Heb een speciaal plekje. Richt een plekje in voor dutjes, zoals een bench, hondenbed, of zelfs gewoon een stapel zachte dekens in een veilige hoek van de kamer. Laat hem zien waar het is als hij er slaperig uitziet. Na een paar keer zal hij leren er zelf heen te gaan als hij moet rusten.
 3. Stel een routine in. Dobermans houden absoluut van routines. Plan veel activiteit voor uw nieuwe puppy, maar plan ook rusttijd in. Dobermans zijn ongelooflijk energiek en houden van interactie met jou. Ze beseffen misschien niet hoe moe ze worden van alle opwinding.

Voorbeeld Puppy Slaapschema

Hieronder staat een zeer algemeen slaapschema voor een Dobermann pup dat ik heb opgesteld aan de hand van het observeren van mijn eigen Dobermanns. Dit is slechts een voorbeeld en is verre van wetenschappelijk. Vergeet niet dat elke hond een individu is en dat dit zal variëren.

 • Morgen: Wakker worden, ontbijten, licht spelen en een kort dutje (ongeveer 1 – 2 uur lang).
 • Middag: Zware speeltijd of socialiseren met andere honden, lunchen, en een langer dutje (ongeveer 2-3 uur lang).
 • Avond: Licht/zwaar spel, dutje (ongeveer 2 uur), trainingstijd, eten, relaxen met familie, en een avonddutje (ongeveer 1 uur).
 • Nacht: Slaap ongeveer 10 uur (onderbroken door tripjes naar de badkamer om de 2-4 uur).

Houd er rekening mee dat veel van deze geschatte dutjes worden opgedeeld in meerdere korte dutjes verspreid over dat deel van de dag.

Ik heb een zeer diepgaand artikel geschreven over de gemiddelde slaaptijden van een Doberman puppy en hoe je kunt zien of ze te veel slapen. Zie Wat te doen aan een luie Doberman puppy: Gemiddelde Slaaptijden.

Doberman puppy slaapt in bed.
Mijn Doberman Arlo, 8 weken oud, slaapt op zijn tweede bed bij de woonkamer waar de familie vaak samenkomt nadat hij zichzelf heeft uitgeput van de speeltijd.

Hoe een Doberman te vermoeien voor een betere slaap

Dobermans zijn zowel slim als energiek, dus je moet ze fysiek en mentaal uitputten. Een mix van kracht- en uithoudingsoefeningen houdt uw hond in topconditie. Kijk op Hoe train en bouw je spieren op bij je Doberman Pinscher voor wat hulp als je serieus aan de slag gaat met het trainen van je Dobie.

Naast de hierboven genoemde wandelingen zijn enkele volwaardige rennen op een niet-cement ondergrond een geweldige manier om hem te helpen stoom af te blazen. Vanwege hun beweeglijkheid blinken Dobermans uit in spelletjes als frisbee en vangen.

Dobermans zijn niet volledig klaar met groeien tot ergens rond de leeftijd van 2 jaar (of mogelijk iets langer). Om hun spieren op te bouwen, wat vooral in die tijd belangrijk is, moeten ze een dieet hebben met veel eiwitten. Ze hebben ook baat bij weerstandsoefeningen. Activiteiten zoals bergop rennen, zwemmen en touwtrekken helpen om spieren op te bouwen en ze te vermoeien.

Het toevoegen van gewicht, zoals een rugzak, kan ook helpen uw Doberman te trainen en hem te vermoeien. Maar in het algemeen mag het gewicht van de rugzak niet meer zijn dan 10% van het gewicht van uw hond. U kunt gaan tot ongeveer 25% van het gewicht van uw hond als uw hond alleen maar wandelt en uw hond gewend is aan de rugzak. Maar als u net begint, begin dan licht. Zie mijn lijst met aanbevolen wandel- en trekkingspullen hier voor ideeën over welke rugzakken specifiek voor Dobies het beste werken.

Pas op voor oververhitting. Die mooie zwarte vacht absorbeert warmte en dat kan ertoe leiden dat uw Doberman oververhit raakt. Zorg ervoor dat hij voldoende water drinkt terwijl hij speelt. Als u denkt dat hij het te warm krijgt, beperk dan de activiteit en zoek de schaduw op of laat hem zelfs zwemmen.

Er zijn een aantal speeltjes die de energie van een grote hond helpen verbranden en die ook heel goed werken voor Dobermans.

 1. Jolly Ball (Amazon Link). Deze bal is ontworpen om moeilijk te bijten en bijna onmogelijk kapot te maken. Hij werd oorspronkelijk ontworpen voor paarden, maar is al snel een go-to voor Doberman eigenaren geworden. Hij is er in verschillende maten, maar ik heb gemerkt dat deze 8 inch het beste past bij de meeste Dobermannen. Dit is verreweg mijn Dobie’s favoriete buitenspeelgoed.
 2. Flirtpaal (Amazon Link). Dit speeltje heeft een lange steel met een touw en een speeltje aan het einde. U controleert de oefening door de stok te bewegen en het speeltje aan het eind rond te draaien terwijl de hond het achtervolgt. Het is een snelle manier om een hond moe te maken, zodat u uw hond kunt trainen terwijl u zelf redelijk stilstaat (en het werkt goed in een klein gebied). Hoewel het speeltje waarnaar ik hierboven verwijs vrij duurzaam is, moet u toch oppassen dat hij de paal niet vernielt.
 3. Veerstok (Amazon Link). Een Spring Pole is vergelijkbaar met de Flirt Pole, behalve dat je er niet bij hoeft te zijn. Een veer is verbonden met een touw dat stevig vastzit aan een tak of balk. Aan het uiteinde bungelt een verleidelijk speeltje. Als uw Doberman van touwtrekken houdt, zal hij een Springpaal waarschijnlijk ook leuk vinden.

Beste plaatsen en omstandigheden voor Dobermans om te slapen

Voor puppies en jonge Dobermans raad ik het gebruik van een bench ten zeerste aan, vooral ’s nachts. Bekleed de bench met zachte dekens of gebruik een wasbaar hondenbed. Vermijd wol of geweven stoffen waar honden op kunnen kauwen en slikken. Ik heb een aantal specifieke aanbevelingen voor bedden en kratten op mijn aanbevolen Doberman puppy producten pagina.

Soms kan een zacht speeltje of zelfs een t-shirt dat naar de moeder van de puppy ruikt uw nieuwe puppy kalmeren terwijl hij of zij ’s nachts in de bench zit.

U kunt overwegen om de bench in uw slaapkamer te plaatsen, zodat hij zich dicht bij de familie kan voelen – dit zal ook helpen om het nachtelijk huilen te verminderen.

TIP: Dobermans waarvan de eigenaren goede verzorgingsgewoonten hebben, zijn over het algemeen gezonder en slapen beter. Als u uw Doberman niet altijd heeft gebaad, zie Hoe baadt ik een Doberman?

Oudere, betrouwbare honden kun je laten slapen op een hondenbed dat in een hoek staat of ergens waar ze de ingang van de kamer kunnen zien. Met het gezicht naar de ingang van de kamer is een natuurlijk beschermingsinstinct voor Dobies en als u het bed van uw hond hiervoor plaatst, zal het hen helpen zich meer op hun gemak te voelen.

Slechtste plaatsen en omstandigheden voor Dobermans om te slapen

Dobermans slapen over het algemeen niet goed als ze niet genoeg beweging of aandacht hebben gehad. Als ze gedurende de dag niet genoeg gelegenheid hebben gehad om hun enorme energiereserves vrij te maken en hun geest uit te dagen, zal hun natuurlijke slaapritme worden verstoord. Dit kan leiden tot destructief gedrag zoals overmatig kauwen, blaffen of graven.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Dobermans (of welk ras dan ook), niet bij u in bed moeten slapen, lijkt onderzoek het tegendeel te bewijzen. De AKC is er niet tegen om uw hond bij u te laten slapen, omdat het, naast andere voordelen, angst kan verlichten. In feite zegt 45% van de eigenaren dat hun hond bij hen in bed slaapt (bron).

Het grootste nadeel schijnt te zijn dat de verschillende slaapgewoonten van mens en hond ertoe leiden dat u en uw hond zich ’s nachts aan elkaar ergeren, wat leidt tot onrustige slaap. Ik weet dat mijn Doberman voortdurend opstaat en weer dichter en dichter bij me gaat liggen gedurende de nacht, wat zeker voor onrust zorgt!

Enkele slaapomstandigheden die niet gunstig zijn voor een Doberman, zijn:

 • Buiten schuilplaatsen bij ongunstige weersomstandigheden.
 • Slapen op hardhout, tegels of andere harde vloeren zonder bekleding.
 • Lawaaierige of chaotische omgevingen.
 • Plekken waar uw hond zich “bloot” zal voelen terwijl hij slaapt (denk eraan dat honden van nature van een veilig hol houden).
 • Slapen op elke andere plaats waar uw Doberman zich niet veilig, geborgen of comfortabel voelt.

Hoeveel slaap is te veel?

Hoewel Dobermans veel slaap nodig hebben, kan te veel slaap een teken zijn dat er iets mis is. Vaak is het moeilijk te zeggen wanneer de grens van noodzakelijke slaap naar overmatige slaap wordt overschreden.

Maar als u een van de volgende tekenen ziet, kan het tijd zijn om een dierenarts uw hond te laten onderzoeken op onderliggende problemen.

 1. Extreme lethargie – Als uw normaal actieve hond plotseling meer begint te slapen dan hij gewoonlijk doet, en als hij minder energiek lijkt als hij wakker is, kan het tijd zijn om naar een dierenarts te gaan.
 2. Problemen met ademhalen – Honden kunnen net als mensen slaapapneu krijgen. Dit is een aandoening waarbij uw hond tijdens het slapen enkele ogenblikken stopt met ademen. Het komt niet vaak voor bij Dobermans, maar als u het ziet (of hoort), kan het een teken zijn van een dieper liggend probleem.
 3. Andere symptomen – Als u andere veranderingen in de gezondheid of het gedrag van uw hond opmerkt op hetzelfde moment dat hij meer lijkt te slapen, kan dat een rode vlag zijn dat er iets mis is. Deze andere symptomen kunnen dingen zijn als verlies van eetlust, ongewone stoelgang, verminderde belangstelling voor favoriete activiteiten, humeurigheid, of onverklaarbaar gezeur of gehuil.
 4. Voortdurende vermoeidheid – Net als mensen kunnen honden soms wat meer of wat minder slapen gedurende een paar dagen. Maar als de lusteloosheid van uw hond aanhoudt, kan het ook tijd zijn om met uw dierenarts te praten.

Veel voorkomende slaaphoudingen voor Dobermans

Er zijn zeker een paar posities die gebruikelijk zijn voor Dobermans om in te slapen, waaronder:

 • Op hun zij, alle poten gestrekt. Dit betekent dat hij zeer ontspannen is. Als hij zijn buik een beetje blootgeeft, probeert hij misschien af te koelen.
 • Op de rug, alle benen in de lucht. Dit is een zeer veilige hond aangezien zijn buik en nek blootgesteld zijn. Het is ook de moeilijkste positie om uit op te staan. Honden in deze houding voelen zich uiterst veilig en tevreden.
 • Opgekruld. Dit is een meer defensieve positie. Het is de gemakkelijkste slaaphouding om uit op te veren, maar de minst comfortabele. Soms slapen honden echter zo om hun lichaamswarmte te behouden.

Wat kan slaapveranderingen veroorzaken?

Als uw hond meer slaapt dan zou moeten, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Hier zijn een paar voorbeelden van mogelijke verklaringen, hoewel u in gedachten moet houden dat u het beste uw dierenarts kunt raadplegen om de hoofdoorzaak vast te stellen.

 1. Depressie – Het verlies van een dierbare of een grote levensverandering kan bij honden een depressie veroorzaken, vergelijkbaar met die bij mensen. In de meeste gevallen gaat dit na een paar dagen of een week of twee weer over. Maar als dat niet zo is, is diergeneeskundige hulp nodig.
 2. Verschuivingen in de routine – Het verplaatsen en/of veranderen van een vast dagelijks schema kan tijdelijk de slaappatronen van uw hond beïnvloeden. Zodra hij gewend is aan de nieuwe routine, zouden de dingen weer normaal moeten worden met uw pup.
 3. Slechte voeding – Dobermans hebben duidelijke voedingsbehoeften. Als uw hond niet genoeg voedsel en water, of de juiste hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen uit het voer krijgt, kan hij lusteloos worden.
 4. Andere aandoeningen – Onderliggende gezondheidsproblemen kunnen uw hond vermoeider maken. Overmatige vermoeidheid kan een symptoom zijn van het parvovirus, diabetes, de ziekte van Lyme, hypothyreoïdie, bloedarmoede, gedilateerde cardiomyopathie (DCM), virale of bacteriële infectie en andere gezondheidsproblemen.

Als eigenaren van dit slimme, energieke en liefdevolle ras willen we net zo goed voor hen zorgen als zij voor ons. Gewoon bewust zijn van de normale slaap- en bewegingsgewoonten van uw hond, en eventuele veranderingen opmerken, kan helpen voorkomen dat kleine gezondheidsproblemen grote problemen worden.

Gerelateerde vragen

Moet mijn Doberman bij mij slapen?
Een Doberman puppy moet over het algemeen ’s nachts in een bench slapen in de buurt van hun eigenaren, maar niet op het bed van hun eigenaar. Een volwassen Doberman kan echter af en toe bij zijn eigenaar slapen zonder dat dit tot grote gedragsproblemen kan leiden.

Waar moet mijn Doberman slapen?
Een Doberman puppy moet ’s nachts slapen in een overdekte bench in de buurt van het bed van de eigenaar, bij voorkeur waar de puppy zijn eigenaar kan zien. Een volwassen Doberman kan overal in huis slapen waar hij zich veilig en op zijn gemak voelt.

Waarom slaapt mijn Doberman op mij?
Als een Doberman op zijn baasje slaapt of leunt, is dat een teken van genegenheid. Het betekent dat de hond je vertrouwt en dicht bij je wil zijn.