Hoe kan je je overenthousiaste hond kalmeren – 10 tips

Als hondenbezitter ben je vast wel bekend met het fenomeen van de overenthousiaste hond. Wanneer je thuis komt, of wanneer je bezoek krijgt, kan je hond zo opgewonden raken dat hij overactief wordt en niet meer te kalmeren is. Dit kan leiden tot overmatig blaffen, springen en zelfs bijten. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om je overenthousiaste hond te kalmeren. Hier zijn 10 tips om je te helpen.
overenthousiaste hond kalmeren

1. Gebruik lichaamstaal

Je hond is een meester in het lezen van lichaamstaal. Hij weet wanneer je vrolijk bent, gestrest bent of verdrietig bent. Maak gebruik van deze kennis door je eigen lichaamstaal te gebruiken om je hond te kalmeren. Ga bijvoorbeeld rustig staan, kijk je hond recht in de ogen en adem diep in en uit. Door jezelf te kalmeren, kalmeer je ook je hond.

2. Geef je hond voldoende beweging

Een hond die te weinig beweging krijgt, kan overactief worden. Zorg er daarom voor dat je hond voldoende beweging krijgt. Neem hem mee voor een lange wandeling, speel samen met hem in de tuin of ga naar het park. Een hond die voldoende beweging krijgt, zal minder snel overenthousiast raken.

3. Zorg voor een rustige omgeving

Een overenthousiaste hond kan snel overprikkeld raken. Zorg daarom voor een rustige omgeving waarin je hond zich kan ontspannen. Zet de televisie uit, demp het licht en vermijd harde geluiden. Dit zal je hond helpen om te kalmeren.

4. Gebruik kalmerende middelen

Als je hond erg overenthousiast is, kan het gebruik van kalmerende middelen helpen. Dit kan bijvoorbeeld een kalmerende spray of een kalmerende tablet zijn. Overleg wel altijd met je dierenarts voordat je dit soort middelen gebruikt.

5. Leer je hond om te ontspannen

Net als mensen hebben honden ook behoefte aan ontspanning. Leer je hond om te ontspannen door hem bijvoorbeeld een massage te geven, rustgevende muziek op te zetten of door hem te laten ruiken aan lavendel.

6. Gebruik beloningen

Beloningen zijn een goede manier om je hond te kalmeren. Geef hem bijvoorbeeld een speeltje of een kauwbot om hem af te leiden. Dit zal hem helpen om te ontspannen en zijn aandacht af te leiden van de overstimulatie.

7. Gebruik positieve bekrachtiging

Positieve bekrachtiging is een effectieve manier om je hond te kalmeren. Geef hem bijvoorbeeld een complimentje of beloon hem met een traktatie wanneer hij zich rustig gedraagt. Dit zal hem aanmoedigen om zich in de toekomst ook rustig te gedragen.

8. Leer je hond om te luisteren

Een hond die goed luistert, zal minder snel overenthousiast worden. Leer je hond daarom om te luisteren door hem te trainen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gehoorzaamheidstraining of door het gebruik van commando’s.

9. Zorg voor een routine

Een routine kan je hond helpen om te kalmeren. Zorg daarom voor een vaste routine waarin je hond weet wat er van hem verwacht wordt. Dit kan bijvoorbeeld een vaste tijd zijn voor het uitlaten, eten en spelen.

10. Bezoek een dierenarts

Als je hond erg overenthousiast blijft, kan het zijn dat er onderliggende gezondheidsproblemen zijn. Bezoek daarom een dierenarts om dit uit te sluiten.

FAQs

Hoe kan ik mijn overenthousiaste hond kalmeren?

A1. Er zijn verschillende manieren om je overenthousiaste hond te kalmeren, waaronder het gebruik van lichaamstaal, voldoende beweging, rustige omgeving, kalmerende middelen, ontspanningstechnieken, beloningen, positieve bekrachtiging, training, routine en bezoek aan de dierenarts.

Wat zijn de symptomen van een overenthousiaste hond?

A2. Symptomen van een overenthousiaste hond zijn onder andere overmatig blaffen, springen en bijten, onrustig gedrag en hyperactiviteit.

Hoeveel beweging heeft mijn hond nodig?

A3. De hoeveelheid beweging die je hond nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd, grootte en ras van je hond. Overleg daarom met je dierenarts om te bepalen hoeveel beweging je hond nodig heeft.

Zijn kalmerende middelen veilig voor mijn hond?

A4. Kalmerende middelen kunnen veilig zijn voor je hond, maar overleg altijd met je dierenarts voordat je dit soort middelen gebruikt.

Kan een hond overstimulatie ervaren?

A5. Ja, een hond kan overstimulatie ervaren. Dit kan leiden tot overmatig blaffen, springen en bijten. Het is daarom belangrijk om je hond te kalmeren wanneer hij overenthousiast wordt.

Conclusie

Een overenthousiaste hond kan erg vervelend zijn, maar met de juiste technieken kan je hem kalmeren. Het is belangrijk om lichaamstaal te gebruiken, voldoende beweging te geven, een rustige omgeving te creëren, kalmerende middelen te gebruiken, ontspanningstechnieken toe te passen, beloningen te geven, positieve bekrachtiging te gebruiken, te trainen, een routine te creëren en een bezoek te brengen aan de dierenarts indien nodig. Met deze 10 tips kan je ervoor zorgen dat je hond minder snel overenthousiast wordt en zich rustiger gedraagt.