Hoe hoog kan een Doberman springen? Omheiningsproblemen en meer

Doberman springt naar een bal hoog in de lucht.

Toen ik een kind was, hadden we een hond die er geen probleem mee had om over ons hek van een meter hoog te springen. Dus toen mijn vrouw en ik besloten een Doberman puppy te nemen, wist ik dat ik moest uitzoeken hoe hoog ze konden springen, zodat ik kon beslissen of mijn omheining voldoende was. Bovendien wist ik dat dit indrukwekkende honden waren, dus ik was ook gewoon nieuwsgierig waartoe ze in staat waren.

Hoe hoog kan een Doberman springen? Een gezonde Doberman Pinscher is in staat tot een verticale sprong van maximaal 6 meter. Over een hek in de achtertuin springen is echter zeldzaam, omdat de meeste Dobermanns grenzen respecteren. Voor Doberman eigenaren is een 5 meter hoge schutting meestal voldoende, maar een 6 meter hoge privacy schutting is ideaal.

Een Doberman is een zeer snelle hond, en het is gedeeltelijk vanwege hun snelheid dat ze in staat zijn tot indrukwekkend hoge sprongen. Hoewel er gedocumenteerde gevallen zijn van Dobermannen die over een multiplex muur van 8 voet klommen, volstaat meestal een veel kleinere omheining, zolang je maar een paar basisregels in gedachten houdt.

Waarom Dobermannen zo hoog kunnen springen

Doberman Pinschers zijn om vele redenen fysiek zeer indrukwekkende honden. Maar een sprong van een meter hoog is een van de hoogste, en zelden geziene, in de hondenwereld. Dus waarom kunnen ze springen, zoals een Doberman eigenaar het beschreef, “als een hert”?

De Doberman is een atletisch werkras met lange benen en een slanke, gespierde bouw. Ze zijn genetisch verwant aan de Greyhound, waarvan we allemaal weten dat hij ongelooflijk snel en wendbaar is. In feite is de Doberman Pinscher een van de snelste hondenrassen met een topsnelheid van 40 mph (slechts 5 mph minder dan de Greyhound). Met lange benen en een hoge snelheid is er niet veel meer nodig om indrukwekkende sprongen te maken.

Uw Doberman in uw tuin houden

Gelukkig voor potentiële Doberman eigenaren betekent het feit dat het ras in staat is tot zeer indrukwekkende fysieke prestaties zoals een verticale sprong van 6 meter, niet dat je een omheining van 8 meter nodig hebt. Want behalve dat Dobermanns snel en geweldige springers zijn, zijn ze ook zeer trainbaar en geweldige waakhonden. Als grote waakhond is het voor hen meestal instinctief om grenzen te respecteren.

Dus als je een Doberman hebt of overweegt een Doberman te nemen, zijn hier een paar regels om in gedachten te houden die helpen om ze op je erf te houden:

  • Privacy hekken zijn beter. Als ze niet kunnen zien wat er aan de andere kant is, zullen ze minder snel over het hek willen springen.
  • Klim nooit op (of reik nooit over) je eigen hek. Begroet uw hond altijd via het hek en niet door over het hek te reiken of erop te klimmen. Deze honden behoren tot de intelligentste ter wereld. Als ze u over het hek zien klimmen, zullen ze begrijpen dat dat ook kan.
  • Stapel geen spullen op tegen het hek. De ruimte rond uw omheining vrijhouden kan een groot verschil maken. Dobermans zijn er goed in om andere voorwerpen in de buurt te gebruiken om zich op en over hindernissen voort te bewegen.
  • Geef ze veel ruimte en beweging. Als uw hond vaak wordt uitgelaten of veel ruimte heeft om te rennen en te spelen, is het zeer onwaarschijnlijk dat hij zin heeft om over uw hek te springen. Geef uw hond dus voldoende beweging.
  • Gebruik hun verbazingwekkende trainbaarheidseigenschappen. Dit is de beste tip die ik kan geven. Deze honden zijn zeer trainbaar. Als u duidelijk maakt dat ze niet op hun erfafscheiding mogen springen of klimmen (door passende corrigerende maatregelen te nemen wanneer u dat ziet), zal uw Doberman snel begrijpen dat de grenzen van het erf niet mogen worden getest.

Veel mensen aarzelen om te vertrouwen op alleen training voor een hond om ze op een erf te houden. Immers, dat is toch geen volledig bewijs? Eigenlijk zou je verbaasd zijn hoe betrouwbaar een Doberman is die de grenzen kent.

Mijn hond is daar een perfect voorbeeld van. Hij is een Doberman Pinscher van 90 pond. Gedurende zijn hele leven kan ik het aantal keren dat ik hem vertelde dat hij ergens niet op mocht springen of klimmen op één hand tellen. Nu, als 5-jarige volwassen hond, zal hij absoluut niet springen of over een obstakel klimmen. Bijna tot op het bot.

Ik heb dit zelfs getest door een anderhalve meter hoge wasmand in de gang van ons huis neer te zetten (hij kon er letterlijk overheen lopen) en aan de andere kant met zijn favoriete speeltje te spelen terwijl ik hem erbij riep. Hij zit daar, staart me aan, huilt en vraagt of hij door de kleine barrière mag, maar springt er zelf absoluut niet overheen. Het is gewoon geen optie voor hem. Zo intelligent zijn deze honden.

Klimmen ontmoedigen

Veel Doberman eigenaren vertrouwen op een eenvoudig 4 meter hoog hek om hun hond in hun tuin te houden, met geweldige resultaten. Ik ben een van hen! De zijtuin van ons huis heeft een kennel met een hek van 4 meter hoog en we gebruiken dat gebied vaak om de hond af te zonderen tijdens grote bijeenkomsten. Ik heb nog nooit meegemaakt dat hij eruit ging.

Op een keer wilde hij er zelfs zo graag uit omdat hij de familie om de hoek plezier hoorde maken, dat hij aan het hek schudde totdat de deur uit de scharnieren viel en naar beneden viel. Maar hij weigerde nog steeds weg te gaan omdat hij de grenzen van zijn kennel respecteerde! Ik vond hem geduldig zittend in zijn kennel met de deur uit de scharnieren voor hem.

Besteed wat tijd aan het trainen van je hond. Er is niet veel training nodig met een Doberman om te begrijpen wat je van hem verwacht.

  • Als u uw hond ziet klimmen of springen op het hek. Zeg hem met een stevige stem “Nee” en zorg ervoor dat hij van het hek afgaat terwijl u toekijkt. U kunt hem van het hek begeleiden of gewoon uw woorden gebruiken om hem eraf te krijgen.
  • Wanneer je je Dobie uit een omheind gebied laat (of het nu de achtertuin of een kennel is), laat hem dan nooit langs je rennen als je de deur opent. Laat ze altijd wachten tot je de deur open hebt, pauzeer dan even, en gebruik je loslaatcommando (ik zeg “Ok!” en mijn hond weet dat het goed is om langs me heen te rennen).

Deze eenvoudige handelingen zullen uw Doberman helpen begrijpen dat het hek een grens is en geen obstakel om te overwinnen.

Als u nog steeds bezorgd bent dat uw hond uit uw omheining kan klimmen, overweeg dan om de binnenkant van uw omheining te bekleden met een rol plastic gaas. Dit type hekwerk is meestal te vinden bij uw plaatselijke bouwmarkt en is een geweldige manier om uw hond geen voet aan de grond te laten krijgen.

Doberman springt over een hindernis.
Hoewel Dobermanns tot indrukwekkend hoge sprongen in staat zijn, zijn ze gemakkelijk trainbaar en zullen ze over het algemeen blijven zitten als ze weten wat je van hen verwacht.

Elektronische halsbanden

Het gebruik van elektronische halsbanden (of “onzichtbare hekken”) kan enigszins controversieel zijn. Veel mensen houden niet van het idee dat een hond een kleine statische lading krijgt als correctie als hij een bepaald gebied verlaat. Ik ben hier niet om u van gedachten te doen veranderen over elektronische halsbanden. Maar veel mensen gebruiken deze halsbanden, en alleen deze halsbanden (geen fysieke omheining), als een manier om hun Doberman Pinschers op hun terrein te houden.

In principe bestaan ze uit een zeer lange rol dun draad die u uitlegt of ingraaft rond de omtrek van uw erf (of een ander gebied waar u wilt dat uw hond blijft). Vervolgens doet u uw hond een speciale halsband om.

Als uw hond in de buurt van de omtrek komt, geeft de halsband uw hond een hoorbare waarschuwingstoon. Als uw hond probeert de omheining over te steken, geeft de halsband uw hond een kleine elektrische schok.

Dobermannen leren ongelooflijk snel en in mijn ogen zijn deze apparaten alleen echt wreed om te gebruiken bij een hond die niet gemakkelijk leert of niet trainbaar is. Dit is niet het geval bij de Doberman. Ik heb deze apparaten op mijn hond uitgeprobeerd en hij begrijpt ze heel goed en wat zijn grenzen zijn in minder dan een dag.

Als uw Doberman Pinscher toch buiten komt

Als uw hond uit uw tuin komt, is de kans groot dat hij of zij heel dicht bij uw huis blijft. Deze honden zijn roedeldieren en ze voelen zich niet op hun gemak als ze ver weg zijn van hun territorium of hun roedel (hun familie).

Als uw Dobie overdag buiten komt terwijl u aan het werk bent, wees dan niet verbaasd als u thuiskomt om hem zittend op uw veranda te vinden, wachtend op uw komst.

Zorg ervoor dat u uw hond een halsband om heeft die laat zien van wie hij is, en nog beter, laat hem of haar microchippen. Dit zal ervoor zorgen dat uw hond altijd de weg naar u terug zal vinden.

Waar ik woon zijn we ook verplicht een “bewijs van inenting tegen hondsdolheid” aan de halsband van onze hond te hangen. Het hebben van die halsband is niet alleen de wet in sommige gebieden, maar het zorgt ervoor dat de dierenbescherming je hond net iets aardiger behandelt als ze hem moeten vangen, althans dat is mij verteld.

Gerelateerde vragen aan

Dobermans graven onder hekwerk? Hoewel het bekend is dat Dobermans onder omheiningen graven, is dit meestal het gevolg van verveling en niet van een poging om uit hun behuizing te ontsnappen. Uw Doberman gedurende de dag meer fysieke en mentale activiteiten aanbieden kan het probleem helpen verlichten.

Kauwen Dobermans op houten omheiningen? Volwassen Doberman Pinschers staan er niet om bekend op houten omheiningen te kauwen. Af en toe zal een jonge Doberman, die tandjes krijgt, op zoek gaan naar hout om op te kauwen, en dat kan ook uw omheining zijn. Door uw hond voldoende kauwspeeltjes te geven, kunt u het kauwen op hout ontmoedigen.

Kunnen Dobermans in bomen klimmen? Dobermans staan niet bekend om het klimmen in bomen. Als ze een prooi achtervolgen die in een boom loopt, zullen ze vaak proberen de stam op te klauteren, meestal met slecht resultaat. Dobermans zijn slechte klimmers, maar geweldige springers met een verticale sprong tot 6 voet.