Hoe herken je een puppyfarm?

2015-0416-1537c
Als u op zoek bent naar een puppy, zult u gehoord hebben dat ‘puppyfarms’ en ‘puppyboeren’ het beste vermeden kunnen worden.

Je hebt misschien een vaag idee dat het lange donkere kennels zijn, waar veel honden tegelijk een nestje krijgen.

Je stelt je waarschijnlijk voor dat het wrede individuen zijn, en dat de pups verdrietig en ongezond zijn.

En in sommige gevallen zou je gelijk hebben.

Niet alle puppyboerderijen zullen deze duidelijke uitstraling hebben. Maar het is toch heel belangrijk dat je niet eindigt met een pup die van één ervan afkomstig is.

Puppyfarm Puppy’s

Uw puppy op de boerderij zou kunnen opgroeien tot een gezond, functioneel lid van de maatschappij. Maar zijn kansen daarop zijn sterk verminderd.

Hij heeft geen echte socialisatie gehad voordat je hem mee naar huis neemt.

Zijn moeder zal niet goed geïntegreerd zijn in een tehuis, en u zult dus niet weten hoe goed zij zich zou redden in een drukke sociale omgeving.

U zult geen goed idee hebben van haar temperament, dat een belangrijke factor is voor het karakter dat hij zal opgroeien en ontwikkelen.

Hoewel een teef die voor de fok wordt gehouden in goede gezondheid lijkt te verkeren, is het niet in haar voordeel om gedekt te worden telkens als ze loops wordt.

Een beperkt leven

Een teefje dat uitsluitend voor de fok wordt gehouden, zal waarschijnlijk ook niet elke dag goed worden uitgelaten, en het minimum aan interactie en voeding krijgen.

Elke keer dat je een puppy van een puppyfarm koopt, geef je de fokker een reden om de honden onder zijn hoede op een ondermaatse manier te blijven behandelen. Dus zelfs als je puppy in orde is, help je niet de andere dieren die hij nu of in de toekomst onder zijn hoede heeft.

Dus hoe zorg je ervoor dat je nieuwe hond niet van een puppyfarm komt, terwijl schijn bedriegt?

Wanneer is een boerderij geen boerderij?

Een deel van het misverstand over puppyboerderijen zit in de naam. De meeste, zo niet alle puppyboerderijen, zijn helemaal geen traditionele boerderijen. Ze krijgen gewoon de naam omdat de fokdieren honden zijn.

Een puppyboerderij kan van alles zijn, van een caravan in een veld omringd door kennels, tot een luxe huis met acht slaapkamers en stallen op het terrein.

Dat het er niet uitziet als een boerderij betekent niet dat het geen boerderij is.

Stel vragen

Wanneer u uw puppy gaat bezoeken, als de teef binnen leeft op een plaats waar ze duidelijk elke dag verblijft, omringd door familieleden die een grote ophef over haar maken, dan bent u waarschijnlijk niet op een puppyfarm aangekomen.

Maar als je enige twijfel in je hoofd hebt als je door die poorten komt, stel jezelf dan de volgende vragen:

Hoeveel hondenrassen zijn hier?

Veel fokkers zullen meer dan één hondenras hebben, vooral als het om werkhonden gaat. Maar deze zullen van een duidelijk type zijn – bijvoorbeeld jachthonden. Als er een vreemde mix van honden is, en een grote hoeveelheid, is dat geen goed teken.

Zijn er andere nesten met puppies hier?

Nogmaals, het is mogelijk dat een gerenommeerde fokker twee nesten tegelijk heeft. Als het ene Labradors is en het andere Cocker Spaniels bijvoorbeeld, en ze vertelt je liefdevol hoe ze van elk van haar gewaardeerde werkhonden een pup wil hebben om zelf te houden, dan is dat logisch. Als ze meerdere nesten van hetzelfde ras hebben, of twee rassen die geen band hebben met hen als familie, dan zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Meerdere nesten van dezelfde teef

Een fokker kan twee of zelfs drie nesten hebben van een teef in haar leven. Een puppyboer zal elke keer dat ze loops wordt er een hebben, om haar maximaal te kunnen gebruiken.

Als een zes jaar oude teef op haar vijfde nest pups zit, moet je je afvragen waarom de fokker dit doet.

Waar wonen de honden?

Leven in kennels is begrijpelijk voor sommige werkhonden, maar tegenwoordig zijn zelfs de meeste honden lid van het gezin dat in huis woont.

Als je pup in een kennel zit, hoeft dat niet te betekenen dat het geen leuke hond is. En veel werkrassen leven nog steeds zo. Maar de meeste huisdieren komen uit gezinshuizen.

Een puppyboer kan de pups in huis brengen zodat je ze kunt ontmoeten, maar het zal duidelijk zijn dat ze daar niet de hele tijd wonen. Hij kan ze zelfs binnenbrengen zonder de moeder, door te zeggen dat ze aan het rusten is of aan het lunchen.

Lijken de pups nerveus?

Puppyfokkerijpups zullen sinds hun geboorte niet veel zijn aangeraakt. Ze zijn misschien ook het grootste deel van de tijd binnen gehouden in een stal of kennelblok, zodat ze scheel kunnen kijken in het felle licht. Ze kunnen ook terughoudend zijn om op gras of tapijt te lopen.

Is de eigenaar ontwijkend?

Misschien het belangrijkste, wanneer u met de eigenaar spreekt lijkt hij of zij terughoudend om sommige van uw vragen te beantwoorden. Mensen die niets te verbergen hebben zullen openlijk ingaan op elke zorg, hoe klein u of zij die ook vinden. Zij zullen kopieën van stambomen beschikbaar hebben, indien relevant, en details van de gezondheidsverklaringen van beide ouders zodat u die kunt controleren.

Bij twijfel, loop weg

Ik ben onlangs bij een paar nesten puppies geweest, en beide keren voelde er iets niet goed terwijl ik daar was. Maar pas nadat ik weggelopen was, realiseerde ik me wat het probleem was.

In het ene geval was de vader, die aanwezig was, afstandelijk en ongemakkelijk in menselijk gezelschap. In het andere geval realiseerde ik me toen ik van de oprit afreed dat ik naar een puppyfarm was geweest.

Gezien de hoeveelheid tijd die ik doorbreng met honden, en over ze schrijf, ben ik verbaasd dat ik de tekenen niet zag toen ik daar was.

Maar het toont aan. Het is niet omdat de eigenaar vriendelijk is en de pups er gezond uitzien, dat er niets aan de hand is.

Neem je omgeving in je op, kijk wat er nog meer is en krijg een gevoel voor de hele omgeving, niet alleen voor het nest dat je bent gaan bekijken.

Een goede regel is dat u de pup nooit voor het eerst bezoekt op de dag dat u haar gaat ophalen. Ga altijd minstens een paar uur weg, zodat u uw gedachten kunt ordenen en kunt beoordelen of dit echt de juiste hond voor u is.

Vergeet niet dat uw puppy hopelijk de komende vijftien jaar bij u zal zijn. U moet de juiste keuze maken. Dus bij twijfel, loop weg.