Histiocytoom bij honden: symptomen en behandeling

Als hondenbezitter wil je niets liever dan dat je trouwe viervoeter gezond blijft. Helaas kan het voorkomen dat je hond ziek wordt. Een veelvoorkomende aandoening bij honden is het histiocytoom. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over deze aandoening.

Histiocytoom hond

Wat is een histiocytoom?

Een histiocytoom is een goedaardige tumor die ontstaat uit de histiocyten. Dit zijn cellen die zich in het weefsel van het afweersysteem bevinden. Een histiocytoom is meestal een ronde, gladde, stevige knobbel op de huid van de hond. De tumor groeit snel en kan variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Welke hondenrassen zijn er vatbaar voor?

Histiocytomen kunnen bij alle hondenrassen voorkomen, maar ze worden het vaakst gezien bij honden jonger dan 3 jaar. Vooral rassen zoals de Engelse Staffordshire Terriër, Boxer, Bulldog en Beagle hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van histiocytomen.

Wat zijn de symptomen?

Het belangrijkste symptoom van een histiocytoom is de aanwezigheid van een ronde, gladde, stevige knobbel op de huid van de hond. Deze knobbel kan snel groeien en variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters. In sommige gevallen kan de knobbel openbarsten en zweren veroorzaken. Dit kan leiden tot infecties.

Hoe wordt een histiocytoom behandeld?

Een histiocytoom wordt meestal chirurgisch verwijderd. Dit is een relatief eenvoudige procedure die onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd. In sommige gevallen kan het histiocytoom vanzelf weer verdwijnen, maar het is altijd verstandig om een ​​dierenarts te raadplegen. In zeldzame gevallen kan een histiocytoom kwaadaardig worden. Dit is echter zeer zeldzaam en gebeurt meestal alleen bij oudere honden.

Hoe kan ik het voorkomen?

Helaas is het niet mogelijk om histiocytomen te voorkomen. Het is echter belangrijk om de huid van je hond regelmatig te controleren op de aanwezigheid van knobbels of bultjes. Als je iets ongewoons opmerkt, is het altijd verstandig om een ​​dierenarts te raadplegen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een histiocytoom en huidkanker?

Een histiocytoom is een goedaardige tumor die zich ontwikkelt uit de histiocyten van het afweersysteem. Huidkanker daarentegen is een verzamelnaam voor verschillende soorten kwaadaardige tumoren die in de huid van de hond kunnen voorkomen.

Kan een histiocytoom vanzelf verdwijnen?

Ja, in sommige gevallen kan een histiocytoom vanzelf verdwijnen. Dit gebeurt meestal binnen enkele maanden na het ontstaan van de tumor.

Is een histiocytoom pijnlijk voor mijn hond?

Nee, een histiocytoom is meestal niet pijnlijk voor je hond. In sommige gevallen kan de tumor echter openbarsten en zweren veroorzaken, wat pijnlijk kan zijn voor je hond.

Kan een histiocytoom terugkeren na verwijdering?

Nee, histiocytomen keren zelden terug nadat ze zijn verwijderd. Het is echter altijd verstandig om de huid van je hond regelmatig te controleren op de aanwezigheid van nieuwe knobbels of bultjes.

Kan een histiocytoom kwaadaardig worden?

Ja, in zeldzame gevallen kan een histiocytoom kwaadaardig worden. Dit gebeurt echter zeer zelden en meestal alleen bij oudere honden.

Conclusie

Een histiocytoom is een veelvoorkomende aandoening bij honden, vooral bij jonge dieren. Het is meestal een goedaardige tumor die snel groeit en kan variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters. Gelukkig is het histiocytoom meestal eenvoudig te behandelen door middel van een chirurgische ingreep. Het is echter altijd verstandig om een ​​dierenarts te raadplegen als je een knobbeltje op de huid van je hond opmerkt.