Het voeden van een Duitse Dog Puppy – schema’s voor reuzenrassen

voeding voor een Deense DogEen puppy van de Duitse Dog een aangepast dieet geven om een langzame, gestage groei te bevorderen, zorgt voor de best mogelijke gezondheid van de botten op volwassen leeftijd.

Eigenaren van Duitse Doggen kunnen kiezen uit droge brokken, blikvoer, rauwe voeding en zelf gekookte diëten.
Uw puppy van een reuzenras heeft de juiste hoeveelheid van het juiste voedsel nodig om groot en sterk te worden.

Kom niet in de verleiding om ze hetzelfde te voeren als je een puppy van een gemiddeld ras zou geven. Er zijn een paar belangrijke verschillen voor Duitse Dog puppy’s waar je rekening mee moet houden.

In dit artikel overlopen we alles wat je moet weten.

Van hoe je van puppyvoedingsmerk kunt wisselen, het kiezen van het beste voer, en het aanpassen van hoe je je puppy voedt terwijl ze groeien.

Overstappen van puppyvoedingsmerk

Voordat uw nieuwe puppy arriveert, moet u de tijd nemen om een plan uit te werken met betrekking tot zijn voeding.

Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door de opwinding van een nieuw gezinslid, maar je wilt ervoor zorgen dat ze een goede start maken.

Als u de voeding van uw puppy hetzelfde houdt, is er één ding minder waaraan hij zich meteen moet aanpassen.

Praat met uw fokker en vraag welk merk voer zij gebruiken en welke hoeveelheid. Als je kunt, probeer dan een kleine zak of een paar blikken van hetzelfde voer te kopen. Gebruik dit om uw pup de eerste 2 weken te voeren.

Dit verkleint de kans dat ze bij aankomst een verstoord buikje hebben. Het geeft u ook de tijd om te onderzoeken welk puppyvoer het beste bij hen past, terwijl u hun persoonlijkheid en voorkeuren leert kennen.

Als je eenmaal hun nieuwe voer hebt uitgezocht, kun je beginnen met de overstap naar het nieuwe merk.

Dit is niet iets om overhaast te doen, dus we raden je aan het te mengen met hun bestaande voer.

Gebruik de eerste week een mix van 25% nieuw voer, en 75% oud voer. In de daaropvolgende maand of zo, verhoogt u geleidelijk de hoeveelheid nieuw voer, en vermindert u het oude. Uiteindelijk zal uw pup volledig overgeschakeld zijn op zijn nieuwe voeding.

Duitse Doggen Puppy Diëten

Zoals we aan het begin van onze inleiding al zeiden, is er een enorm scala aan voeders beschikbaar, speciaal ontworpen voor puppy’s van grote rassen.

Als u op zoek bent naar aanbevelingen voor bepaalde voeders, bevat onze gids voor het beste voer voor een Duitse Dog puppy een reeks voeders die speciaal voor dit ras zijn ontworpen.

Duitse Doggen kunnen gevoelig zijn voor een aandoening die bekend staat als bloat. Het risico hierop kan worden verminderd door grotere stukken voer te geven. Onderzoek suggereert dat individuele stukjes voer groter dan 30 mm moeten zijn. Dit geldt zowel voor brokken als voor nat of rauw voer.
Puppyvoeding die speciaal is ontworpen voor honden van grote rassen zal een brok- of vleesgrootte gebruiken die binnen dit veiliger bereik ligt.

Vanwege hun grootte blijven Duitse Doggenpups lang groeien. Je zou kunnen denken dat dit betekent dat ze een hondenvoer met veel energie nodig hebben, maar het omgekeerde is eigenlijk waar.

Laten we eens kijken hoe uw voedingsregime zal veranderen naarmate uw puppy verder groeit.

Hoe voeding verandert als een Duitse Dog Puppy ouder wordt

Puppy’s van reuzenrassen zoals Duitse Doggen worden veel langzamer volwassen dan kleinere rassen.

Studies hebben aangetoond dat reuzenrassen zoals de Duitse Dog hun periode van snelle ‘puppy’ groei voortzetten tot ze 5 maanden oud zijn.

Duitse Doggen worden pas op een leeftijd van 15 maanden als volwassen beschouwd. Dit betekent dat u ze tot die leeftijd puppyvoeding van hoge kwaliteit moet blijven geven.

Je zou in de verleiding kunnen komen om ze voor die tijd over te schakelen op een standaard, volwassen formulering hondenvoer, maar we zouden daar zeker voor waarschuwen.

Standaard hondenvoer heeft meestal een hoger gehalte aan calcium eiwit, fosfor, vitamine D en energie dan uw Duitse Dog pup nodig heeft. Dit kan een negatieve invloed hebben op hun skeletontwikkeling.

Het is een goed idee om bij elke puppycontrole met uw dierenarts te spreken. Zij zullen u kunnen adviseren wanneer u moet overstappen op volwassen hondenvoer.

Zodra uw Duitse Dog puppy volgroeid is, kunt u verwachten dat ze ongeveer 110 – 175 pond wegen.

Bekijk zeker ook onze gids voor puppybadtijd voor info over hoe je je puppy moet wassen.

Wat te voeden aan een Duitse Dog Puppy

Er is een enorm scala aan soorten voer beschikbaar voor Duitse Doggen pups. Als u uw plaatselijke dierenwinkel bezoekt, of op Amazon kijkt, zonder een idee van wat u zoekt, kan het aantal keuzes overweldigend zijn.

Allereerst kan puppyvoer worden opgesplitst in 4 verschillende soorten:

  • Brokken
  • Natvoer
  • Rauw (BARF)
  • Zelfgemaakte

Misschien heb je al een voorkeur, vooral als je andere honden bezit. Maar zo niet, laten we dan even kijken naar de voor- en nadelen van elk type.

Voeden van een Duitse Dog Puppy Brokken

Brokken, of gedroogd hondenvoer, is een veelzijdige manier om uw hond te voeren.

Het wordt geleverd in zakken met verschillende gewichten, wat betekent dat u vaak een kleinere zak kunt proberen om te zien of uw puppy het lekker vindt. Dan kunt u investeren in een grotere zak als dat zo is.

De meeste merken zullen een brok aanbieden die speciaal is afgestemd op de voedingsbehoeften van puppy’s van reuzenrassen.

Zorg ervoor dat u een merk kiest dat essentiële vetzuren bevat, en hoge percentages eiwitten. Graanvrij wordt ook aanbevolen.

Duitse Doggen kunnen gevoelig zijn voor Gastric Dilation Volvulus (GDV), ook bekend als bloat. Dit is een levensbedreigende aandoening die diep in de borst liggende rassen treft.

Wetenschappelijke studies bevelen het voeren van brokken met een groter formaat aan als een manier om het risico op GDV te helpen verminderen. Streef naar brokjes die groter zijn dan 30 mm.

Als je meer wilt weten, ga dan naar ons volledige artikel over de voor- en nadelen van het voeren van brokken.

Een Duitse Dog Puppy natvoer geven

Natvoer voor puppy’s is verkrijgbaar in bakjes, zakjes en blikjes.

U kunt kiezen uit een hele reeks smaken, in verschillende texturen zoals paté, of vlezige brokken in jus.

Natvoer hoort normaal gesproken niet alleen gevoerd te worden. Het bevat niet alle voedingsstoffen die uw hond nodig heeft om gezond te blijven.

Het kan ook de afzetting van tandplak verhogen, en de mogelijkheid van parodontale aandoeningen. Dit komt omdat het te zacht is om tandplak van de tanden van uw hond te helpen verwijderen.

In plaats daarvan moet het worden gebruikt als een topping voor brokken. Dit kan kieskeurige eters helpen hun volledige portie op te eten.

Een Duitse Dog Puppy Rauwvoer geven (BARF)

Een andere optie die steeds populairder wordt, is je puppy rauwe voeding geven.

Dit wordt ook wel BARF genoemd, of Biologically Appropriate Raw Food.

Je kunt BARF maaltijden kopen in diepvriespakketten. Deze kunnen worden ontdooid wanneer je ze nodig hebt. Dit maakt ze erg handig.

De meeste honden houden absoluut van rauwe voeding. Een gebied waar je voorzichtig moet zijn is bij het omgaan met rauw voedsel. Door zijn aard is er een groter risico op besmetting.

Ons artikel over de voor- en nadelen van BARF is een goede plek om meer te weten te komen.

Een Duitse Dog Puppy Een Zelfgemaakt Dieet Geven

De laatste optie is het bereiden van een zelfgemaakt dieet voor uw Duitse Dog puppy.

U kunt een breed scala aan voedingsmiddelen gebruiken die u wellicht in uw voorraadkast heeft liggen voor eigen gebruik. Dit kunnen aardappelen, rijst, vis, groenten en vlees zijn.

Dit is een geweldige optie als uw pup last lijkt te hebben van allergieën. Door stap voor stap ingrediënten te verwijderen, kunt u zien of dit uw puppy helpt zich beter te voelen.

Zelfgemaakte diëten zijn echter waarschijnlijk het meest complex en tijdrovend om te bereiden.

Je moet zeker met je dierenarts praten voordat je deze weg inslaat.

Het is essentieel dat u de juiste mix van ingrediënten gebruikt om ervoor te zorgen dat uw puppy geen tekort aan voedingsstoffen krijgt.

Hoeveel moet ik mijn Duitse Dog Puppy voeren?

Aangezien elke puppy anders is, zal het antwoord op deze vraag afhangen van een combinatie van factoren. Begin met de richtlijnen op uw hondenvoer. Dit geeft een indicatie van de gemiddelde hoeveelheid voer die nodig is.

Omdat elke pup individueel is, moet u er rekening mee houden dat u deze hoeveelheid moet verhogen of verlagen, afhankelijk van de behoeften van uw pup.

Wees voorzichtig met het geven van vrije keuze voeding, waarbij uw pup de hele dag door uit zijn bakje kan grazen. Dit wordt afgeraden voor Duitse Doggen.

Onderzoek wijst uit dat het volgen van goede voedingspraktijken, en het aanmoedigen van een langzamere lichaamsgroei bij Duitse Doggen, veel beter is voor hun ontwikkeling op de lange termijn.

Pups van grote rassen, zoals Duitse Doggen, hebben een lagere botdichtheid dan kleinere pups. Dit betekent dat hun skelet vatbaarder is voor schade bij overgewicht.

Dit kan leiden tot orthopedische ontwikkelingsziekten (DOD). Dit omvat osteochondrose, hypertrofische osteodystrofie, osteochondrosis dissecans en cervicale spondylomyelopathie (wobbler-syndroom).

Heeft mijn puppy het juiste gewicht?

Misschien maakt u zich zorgen dat uw puppy te veel of te weinig gewicht heeft, ook al geeft u de juiste hoeveelheid eten. In dat geval kunt u het beste met uw dierenarts praten.

Zij kunnen de lichaamsconditiescore van uw pup controleren. Een score van 4 op 9 is het doel als uw pup groeit.

Misschien moet u de hoeveelheid die u uw pup voert daardoor aanpassen.

Uw dierenarts kan u ook leren hoe u uw puppy zelf kunt scoren met behulp van de body condition scoring scale. Dit is een goed idee, want het betekent dat u tussen de dierenartscontroles door zelf het gewicht van uw puppy in de gaten kunt houden.

Mijn puppy heeft nog steeds honger

Ook al volgt u de aanbevolen richtlijnen voor de hoeveelheid voedsel die uw puppy nodig heeft – hij kan nog steeds hongerig lijken.
Sommige honden genieten van nature van eten, en zijn misschien altijd op zoek naar meer.

Kom niet in de verleiding om uw puppy te overvoeren als een automatische reactie op zijn vraag om meer voedsel.

Stel allereerst vast of uw pup ondergewicht heeft. Als ze erg actief zijn, hebben ze misschien meer voedsel nodig om dat te compenseren. Gebruik de body condition score zoals we eerder vermeldden, om te controleren of uw pup het juiste gewicht heeft.

Als uw pup overgewicht krijgt, kan dit een te grote belasting vormen voor hun skelet tijdens de ontwikkeling.

Mijn puppy wil niet eten

Puppy’s kunnen gevoelig zijn voor veranderingen als ze zich aanpassen aan hun nieuwe thuis.

Dit kan soms betekenen dat ze minder eten dan gewoonlijk, of helemaal stoppen met eten.

Als er onlangs iets stressvols is gebeurd, zoals een grote familiebijeenkomst bij u thuis, of vrienden op bezoek, kan uw pup van zijn eten afgaan.

Uw pup kan ook tandjes krijgen, wat ongemak kan veroorzaken.

Raadpleeg uw dierenarts als uw pup langer dan een dag of twee niet eet.

Misschien willen ze liever een ander merk voer, of een natvoer topping zou hen kunnen aanmoedigen om meer te eten.

Hoe lang wordt een Duitse Dog beschouwd als een puppy?

Duitse Doggen pups hebben een veel langere groeiperiode dan kleinere rassen. Zoals we al eerder aanstipten, groeien Duitse Doggen snel tot ze 5 maanden oud zijn.

Zet dit af tegen kleinere rassen, die deze snelle groeifase binnen slechts 11 weken voltooien.

Duitse Doggen doen er ook langer over om volwassen te worden dan veel andere rassen. Tegen de tijd dat ze 15 maanden oud zijn, worden ze als volwassen beschouwd.

Dat betekent dat u uw voedingspraktijken kunt herzien, en een hondenvoer kunt gaan gebruiken dat is samengesteld voor volwassenen.

Wij raden u nog steeds aan een hondenvoer te kiezen dat ontworpen is voor reuzenrassen, omdat dit de juiste balans van energie en voedingsstoffen zal bevatten die zij nodig hebben.

We hopen dat dit artikel u veel informatie heeft gegeven over hoe u uw zachte reus van een Duitse Dog puppy in de allerbeste gezondheid kunt houden.

Als u een Duitse Dog heeft, of uw voedingsaanbevelingen voor dit ras wilt delen, laat het ons dan weten in de commentaren hieronder.

Referenties en bronnen

  • Oba et al. 2018. Voeding als hulpmiddel om parodontale aandoeningen bij honden en katten te beheersen. Voeding en voedingswetenschap.
  • Hazewinkel, et al. 1991. Growth and skeletal development in Great Dane pups fed different levels of protein intake. Journal of Nutrition.
  • Hutchison et al. 2012. Aanvallen en ernstige tekorten aan voedingsstoffen bij een puppy die een zelfgemaakt dieet kreeg. Journal of the American Veterinary Medical Association.
  • Hawthorne et al. 2004. Body-weight changes during growth in puppies of different breeds. The Journal of Nutrition.
  • Theyse, et al. 1998. Small size of food particles and age as risk factors for gastric dilation volvulus in Great Danes. The Veterinary Record.