Hersenontsteking of Encefalitis bij honden

Als hondenbezitter wil je er alles aan doen om je trouwe viervoeter gezond te houden. Helaas kan een hond ook ziek worden, waaronder hersenontsteking of encefalitis. In dit artikel gaan we dieper in op wat hersenontsteking bij honden is, hoe het wordt veroorzaakt, wat de symptomen zijn en hoe het kan worden behandeld.

Hersenontsteking hond

Hersenontsteking bij honden

Hersenontsteking is een aandoening die kan optreden bij honden van alle leeftijden en rassen. Het is een ontsteking van de hersenen die kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Virussen
 • Bacteriën
 • Parasieten
 • Trauma’s
 • Auto-immuunziekten

Virussen

Er zijn verschillende virussen die hersenontsteking bij honden kunnen veroorzaken. Een van de bekendste virussen is het hondsdolheidsvirus. Dit virus kan worden overgedragen door een beet van een besmet dier, zoals een vleermuis of een ander wild dier. Andere virussen die hersenontsteking kunnen veroorzaken zijn het Canine Distemper Virus en het Canine Adenovirus.

Bacteriën

Bacteriële infecties kunnen ook hersenontsteking bij honden veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is de ziekte van Lyme, die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt overgedragen door teken en kan naast hersenontsteking ook gewrichtsontsteking en nierproblemen veroorzaken.

Parasieten

De meest voorkomende parasiet die hersenontsteking bij honden veroorzaakt, is de Toxoplasma gondii. Deze parasiet wordt verspreid via de ontlasting van katten en kan worden opgenomen door honden die besmet voedsel eten of in contact komen met besmette ontlasting.

Trauma’s

Een traumatisch letsel aan het hoofd kan ook hersenontsteking bij honden veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een auto-ongeluk, een val of een harde klap tegen het hoofd.

Auto-immuunziekten

Soms kan het immuunsysteem van de hond de eigen hersenen aanvallen en ontstekingen veroorzaken. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd en kan leiden tot aandoeningen zoals encefalitis.

Symptomen van hersenontsteking bij honden

De symptomen van hersenontsteking bij honden kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de ontsteking. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Koorts
 • Verlies van eetlust
 • Braken
 • Verwardheid
 • Gebrek aan coördinatie
 • Tremoren
 • Stijfheid van de nek
 • Moeite met bewegen
 • Convulsies
 • Coma

Diagnose en behandeling van hersenontsteking bij honden

Als je vermoedt dat je hond hersenontsteking heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk een aantal tests uitvoeren om de oorzaak van de ontsteking vast te stellen. Dit kan onder meer bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto’s, CT-scans en MRI-scans omvatten.

De behandeling van hersenontsteking bij honden hangt af van de oorzaak en de ernst van de ontsteking. In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten. In ernstige gevallen kan hospitalisatie nodig zijn om de hond te stabiliseren en de symptomen te behandelen.

Als de hersenontsteking wordt veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie, kan de dierenarts antibiotica of antivirale medicatie voorschrijven. Als de hond een auto-immuunziekte heeft, kan immunotherapie worden voorgeschreven om het immuunsysteem van de hond te reguleren.

FAQ’s

1. Is hersenontsteking bij honden besmettelijk voor mensen?

Nee, hersenontsteking bij honden is niet besmettelijk voor mensen.

2. Kan hersenontsteking bij honden worden voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om hersenontsteking bij honden te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Houd je hond bijvoorbeeld up-to-date met vaccinaties en vermijd contact met wilde dieren die het hondsdolheidsvirus kunnen overdragen.

3. Hoe lang duurt het voordat een hond herstelt van hersenontsteking?

Hoe lang het duurt voordat een hond herstelt van hersenontsteking hangt af van de oorzaak en de ernst van de ontsteking. Sommige honden herstellen volledig, terwijl andere honden blijvende neurologische schade kunnen oplopen.

4. Kan een hond hersenontsteking krijgen na een tekenbeet?

Ja, de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, kan hersenontsteking bij honden veroorzaken na een tekenbeet.

5. Wat is het verschil tussen hersenontsteking en meningitis?

Hersenontsteking en meningitis zijn beide aandoeningen die ontstekingen in de hersenen veroorzaken. Het verschil is dat hersenontsteking zich richt op de hersenen zelf, terwijl meningitis zich richt op de membranen die de hersenen bedekken.

Conclusie

Hersenontsteking of encefalitis is een ernstige aandoening die kan optreden bij honden van alle leeftijden en rassen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder virussen, bacteriën, parasieten, trauma’s en auto-immuunziekten. De symptomen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de ontsteking, maar kunnen onder meer koorts, gebrek aan coördinatie en convulsies omvatten. Als je vermoedt dat je hond hersenontsteking heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor een juiste diagnose en behandeling.