Hemangiosarcoom bij honden

Hemangiosarcoom bij honden – een veelvoorkomende, maar ernstige aandoening bij onze trouwe viervoeters. Het is belangrijk om te weten wat het is, hoe het wordt behandeld en welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen om deze ziekte te voorkomen. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over hemangiosarcoom bij honden.

Hemangiosarcoom hond

Wat is hemangiosarcoom?

Hemangiosarcoom is een kwaadaardige tumor die zich ontwikkelt uit de cellen van de bloedvaten. Het kan zich op verschillende plaatsen in het lichaam van een hond ontwikkelen, zoals de milt, lever en het hart. Het is een van de meest voorkomende soorten kanker bij honden en wordt vaak pas ontdekt wanneer het al in een vergevorderd stadium is.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van hemangiosarcoom kunnen variëren afhankelijk van waar de tumor zich bevindt. Bij hemangiosarcoom van de milt zijn de volgende symptomen gebruikelijk:

 • Bleek tandvlees
 • Zwakte en vermoeidheid
 • Een opgezwollen buik
 • Snel ademen
 • Snel hartslag

Als de tumor zich in de lever bevindt, kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

 • Gele ogen en huid
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Lethargie

Als de tumor zich in het hart bevindt, kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

 • Hoesten
 • Kortademigheid
 • Verlies van bewustzijn
 • Zwakte

Wat is de behandeling?

De behandeling van hemangiosarcoom omvat doorgaans chirurgie, chemotherapie en bestralingstherapie. Chirurgie is de meest voorkomende behandeling en kan worden gebruikt om de tumor te verwijderen en ervoor te zorgen dat de kanker niet verder verspreidt. Chemotherapie kan worden gebruikt om eventuele resterende kankercellen te doden en bestralingstherapie kan worden gebruikt om de tumor te vernietigen.

Kunnen we hemangiosarcoom voorkomen?

Hoewel het niet mogelijk is om hemangiosarcoom volledig te voorkomen, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het risico op de ziekte te verminderen. Het is belangrijk om uw hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts en om ervoor te zorgen dat hij een uitgebalanceerd dieet krijgt en voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast kunt u bepaalde supplementen geven, zoals omega-3-vetzuren, om het risico op kanker te verminderen.

FAQs

Wat veroorzaakt hemangiosarcoom bij honden?

De exacte oorzaak van hemangiosarcoom bij honden is niet bekend.

Kan hemangiosarcoom worden overgedragen van de ene hond op de andere?

Nee, hemangiosarcoom is geen besmettelijke ziekte en kan niet worden overgedragen van de ene hond op de andere.

Hoe wordt hemangiosarcoom gediagnosticeerd?

Hemangiosarcoom kan worden gediagnosticeerd door middel van een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto’s en echografie.

Is hemangiosarcoom te behandelen?

Ja, hemangiosarcoom kan worden behandeld met behulp van chirurgie, chemotherapie en bestralingstherapie.

Wat is de prognose voor honden met hemangiosarcoom?

De prognose voor honden met hemangiosarcoom hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van de tumor en hoe ver gevorderd de kanker is op het moment van diagnose. De meeste honden hebben echter een slechte prognose en de ziekte is vaak fataal.

Conclusie

Hemangiosarcoom is een ernstige ziekte die veel voorkomt bij honden. Het is belangrijk om te weten wat de symptomen zijn en hoe de ziekte kan worden behandeld om de overlevingskansen van uw hond te vergroten. Door regelmatig een dierenarts te raadplegen en preventieve maatregelen te nemen, kunt u het risico op hemangiosarcoom bij uw hond verminderen en zo zijn gezondheid en welzijn verbeteren.