Havachon – De Havanezer en Bichon Frise Mix

havachon

De Havachon is een schattige kruising van een raszuivere Havanezer met een raszuivere Bichon Frise. Deze lichtgekleurde gezelschapshondjes zijn klein, wegen ongeveer 12 pond en zijn ongeveer 15 cm lang. Het zijn uitstekende huisdieren voor in een appartement of op schoot, en verrassend goede waakhonden. Deze actieve, trainbare hond past goed bij zowel oudere gezinnen als alleenstaanden, reageert uitstekend op positieve versterking en heeft het potentieel om uit te blinken in gehoorzaamheid, behendigheid of zelfs als therapie- of diensthond. Ze hebben schattige gezichten met ronde ogen en een brede glimlach. Hun zijdeachtige, golvende haar moet vaak worden verzorgd en geschoren om glanzend te blijven, maar het is de moeite waard. Vandaag delen we de gemeenschappelijke raseigenschappen, kenmerken en gedragingen van de knuffelbare Havachon hond. We helpen je om een Havachon pup te adopteren of te kopen, en hem op te voeden tot een gelukkige, gezonde metgezel die tot in zijn tienerjaren leeft.

Inhoud

Heb je zin in een Havachon? Ben je gevallen voor deze schattige hybride hond? Welkom bij onze complete gids voor de Havanezer Bichon kruising. In dit artikel leren we alles over deze heerlijke designerhond. En helpen u beslissen of u klaar bent om een Havachon een thuis te geven.


Wat is een Havachon?

De Havachon is een eerste generatie gekruiste hond. Ze zijn een Havanezer Bichon Frise mix, die twee vrij gelijksoortige hoektanden combineert tot een meer voorspelbare pup dan veel designer honden. Ze zijn actief, intelligent en zeer liefdevol. Ze passen goed in huizen met voldoende tijd om ze de aandacht en verzorging te geven die ze nodig hebben!

Havachon Geschiedenis

Zoals bij de meeste hybride honden is de exacte afstamming van de Bichon Havanezer onbekend. We weten wel dat beide ouderrassen afkomstig zijn van de oude Barbichon groep. Deze omvatte de Havanezer, de Bolognezer, de Maltezer en de Bichon Tenerife, die later de Bichon Frise werd vanwege zijn gekrulde vacht.

We kunnen het verleden van de Havachon wat beter leren kennen, en hun huidige temperament en behoeften beter begrijpen door hun raszuivere voorouders te leren kennen.

Havanezer en Bichon Frise oorsprong

De Havanezer is de nationale hond van Cuba en heeft een rijke en interessante geschiedenis. Men denkt dat ze door de eerste Cubaanse kolonisten over zee zijn gebracht vanaf het Spaanse eiland Tenerife. Dit Cubaanse schatje, het enige inheemse ras van het land, was een populair schoothondje van de aristocratie. Ten tijde van de coup van Fidel Castro namen vluchtende Cubanen elf van deze hondjes mee naar Amerika. Hier werden de Havanezers geconserveerd en vervolgens gefokt, en zijn nu over de hele wereld gewild. Beroemde eigenaren zijn onder andere Koningin Victoria, Charles Dickens, en Ernest Hemingway.

Ook afkomstig van Tenerife, de Bichon Frise wordt verondersteld een gezelschapshond te zijn geweest voor Spaanse, en later Italiaanse, zeelieden. Oorspronkelijk bekend als de Bichon Tenerife, verspreidde dit kleine witte wonder zich over Europa, begunstigd door koninklijke hovelingen van Spanje, Frankrijk en Italië. Hun verwende positie duurde echter niet lang, en tijdens de Franse Revolutie werden ze op straat gezet, en werden ze niets meer dan hondenpummels.

Fel en vindingrijk, de Bichon’s aanstekelijke en onderhoudende aard scheen door en velen werden circus honden. Hun geluk veranderde na de twee wereldoorlogen, toen een groep Europese liefhebbers hen onder hun hoede nam. Al snel was de dappere Bichon Frise weer in de mode.

Hoe ziet een volwassen Havachon eruit?

Vergeet niet dat, aangezien hij een kruising is, een volwassen Havachon op een van zijn beide ouders kan lijken. De Havanezer staat bekend om zijn lange, zijdeachtige vacht, die in een groot aantal kleuren en patronen voorkomt. We kunnen gerust zeggen dat een Bichon Havanezer pup ondraaglijk schattig zal zijn.

Ze hebben prachtige bruine ogen die sprankelen van nieuwsgierigheid. Hun aangename pluimstaart is gebogen en wordt over de rug gedragen. De weelderige poedervormige vacht van de Bichon Frise is stralend wit met af en toe een crèmekleurige of abrikooskleurige zweem.

De contrasterende twinkelende zwarte ogen en de glanzende neus van de Havanezer pronken met hun nieuwsgierige karakter. De staart van de Bichon buigt vrolijk over de rug. Een Havanezer en Bichon mix kan een combinatie van beide zijn, of meer op de ene ouder lijken dan op de andere.

Grootte en gewicht van de volwassen Havanezer hond

Geclassificeerd als een speelgoedhond, staat de Havanezer meestal op 8,5 tot 11,5 inch. Qua gewicht kun je verwachten dat ze tussen de 7 en 13 pond wegen. De Bichon heeft een vergelijkbare hoogte en wordt gewoonlijk gemeten op ongeveer 9,5 tot 11,5 centimeter schofthoogte. Deze hond is echter een stuk zwaarder, met een gewicht van 12 tot 18 pond.

De grootte van de Havachon ligt dus waarschijnlijk ergens binnen deze marges, maar kan ook aan beide uiteinden van de weegschaal liggen. De meeste Havachons wegen tussen 9 en 16 pond en zijn ongeveer 10 centimeter groot.

havachon

Verzorging van uw Havanezer Bichon Mix

Omdat de Havachon het uiterlijk van beide ouders kan aannemen, is het onmogelijk te voorspellen of de vacht lang of kort tot gemiddeld van lengte zal zijn. Eén ding is zeker: uw hond moet regelmatig geborsteld worden.

Drie keer per week is ideaal om knopen te voorkomen. Houd er rekening mee dat de vacht van uw Havachon waarschijnlijk elke 6 weken of zo door een professionele trimmer moet worden getrimd.

Zijn Havachons hypoallergeen?

De Havanezer en de Bichon Frise verharen over het algemeen weinig, en dat geldt ook voor de Havachon, afhankelijk van hun exacte vachttype. Hoewel ze weinig verharen, produceren ze toch huidschilfers en verspreiden ze allergenen in hun speeksel. Als u allergisch bent voor honden, is het een goed idee om een paar Havachons te ontmoeten voordat u uw puppy mee naar huis neemt, om te zien of ze goed bij uw allergieniveau passen.

Havachon verzorging

Een goede tandhygiëne is van vitaal belang, en het is het beste om de tanden dagelijks te poetsen, indien mogelijk. Vooral van de Bichon Frise is bekend dat hij last heeft van vroegtijdig tandverlies, dus het is verstandig om uw Havachon zo snel mogelijk te laten wennen aan regelmatig poetsen.

Zoals bij elke hond moeten oren en klauwen van tijd tot tijd worden geïnspecteerd om problemen in deze gebieden te voorkomen.

Havachon Temperament en gedrag

Elk van de ouderrassen van de Havachon is een vrolijk ventje met clowneske neigingen. Het is dan ook logisch dat een Havachon speels, nieuwsgierig en alert is, waardoor hij een uitstekende waakhond is.

Deze vrolijke aapjes zijn ook aanhankelijk en doen niets liever dan de uren doorbrengen met hun menselijke huisgenoten. Als u een liefhebbende schoothond zoekt, is de Havachon zeker geschikt.

Oefenen en trainen van de Havachon

Energiek en levendig, de komische Bichon Havanezer hond houdt gewoon van rennen en spelen. Hij kan met gemak behendigheid, flyball en gehoorzaamheidstraining aan.

Deze kleine karakters zijn zeer intelligent en dus gemakkelijk te trainen. Training op basis van beloningen is het beste om vertrouwen op te bouwen en die speciale band te vormen. Met geduld kan hem zelfs geleerd worden kunstjes op commando uit te voeren.

Kijk echter uit, want Havachons kunnen koppige kereltjes zijn. Overdreven pups kunnen ook slechte gewoonten ontwikkelen, en het kan zijn dat je merkt dat hij jou eigenlijk traint.

De Designer Dog Controverse

Een designerhond is de term die gebruikt wordt bij het fokken uit twee verschillende soorten stamboomouders. Ook bekend als een eerste generatie mix of hybride, zijn kruisingen tegenwoordig extreem populair.

Opzettelijk op deze manier gefokt uit geselecteerde hondenouders, zijn designerhonden anders dan mormels of bastaards, waarvan de oorsprong uit verschillende rassen kan bestaan. Er zijn tegenstrijdige meningen over de vraag of kruisingen een goed idee zijn, en de meningen zijn zeer stellig.

Pro

Voorstanders van kruisingen beweren dat de nakomelingen van specifiek gekozen raszuivere pups veel gezonder zullen zijn dan hun ouders.

Dit argument, bekend als hybride kracht, ondersteunt het idee dat de genenpools van raszuivere honden zo klein zijn geworden dat erfelijke gezondheidsproblemen schering en inslag zijn. Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat we allemaal weten dat bepaalde zuivere rassen kunnen lijden aan een slechte gezondheid.

Con

Tegenstanders daarentegen zijn ervan overtuigd dat de zuivere lijn van stambomen moet worden gehandhaafd. Zij beschouwen mengsels van de eerste generatie vaak als gewoon te dure mormels, omdat ze soms duurder zijn dan een raszuivere Bichon Frise of Havanezer. Ook is hun temperament onvoorspelbaar, omdat ze van twee verschillende rassen afkomstig zijn.

Aan het eind van de dag is het echt aan het individu om voor zichzelf te beslissen hoe hij of zij denkt over kruisingen. Het is wel zo dat elke hond van welke soort dan ook meer kan lijken op een van zijn ouders. Of de nakomelingen kunnen een mix zijn van beide ouders.

Mogelijke gezondheidsproblemen van de Bichon Frise en Havanezer mix

Beide rassen zijn over het algemeen behoorlijk gezond en hebben een lange levensduur van 14 jaar, vaak zelfs meer. Er zijn echter enkele gezondheidsproblemen waar men rekening mee moet houden, zoals oogproblemen, heupdysplasie, patella luxatie en aangeboren doofheid. Gelukkig zijn voor de meeste problemen gezondheidstesten beschikbaar.

Zijn Havachons goede huisdieren?

Deze vrolijke kleine kerel is geweldig met verstandige kinderen, die weten hoe ze respectvol moeten omgaan met honden en andere dieren. Met de kleine gestalte van de Havachon moet rekening worden gehouden als er kleine kinderen in het gezin zijn.

Havachon honden zijn gezellige zielen en verlangen er altijd naar om zich met hun menselijke familie te mengen. Deze neiging tot “klittenband” betekent wel dat ze niet graag lange tijd alleen gelaten worden.

Hun potentieel om te lijden aan verlatingsangst betekent dat een werk-thuis huishouden ideaal is. Of u nu in een appartement in de stad woont of in een buitenverblijf, elke woning is geschikt voor deze flexibele pup. Zolang u er ook bent, zal uw Havachon gelukkig zijn.

Waar kan ik Havanezer Bichon Mix Puppies vinden?

Omdat deze mix nog relatief zeldzaam is, kunnen Havanezer fokkers moeilijk te vinden zijn. Daarom moet u misschien wachten op een eigen puppy.

Havachon pups zijn echter zo ongelooflijk schattig, dat het zeker de moeite waard zal zijn. Aanbevelingen van fokkers zijn altijd de beste manier om te gaan, maar het internet heeft een schat aan informatie te bieden. Het is noodzakelijk dat u een gerenommeerde fokker vindt, want puppyfabrieken bestaan helaas echt. Zorg ervoor dat u op zijn minst de moeder van een toekomstige Havachon pup ontmoet.

Zorg er altijd voor dat de fokker papieren verstrekt om aan te tonen dat beide ouders op hun gezondheid zijn gecontroleerd. Als een fokker dit niet wil geven of als je ergens niet tevreden over bent, wees dan sterk en loop weg. Vergeet niet een Havachon rescue te overwegen om een hond in nood een thuis te geven.

Uw Havachon

Wij hopen dat de bovenstaande Havachon informatie u helpt bij het maken van uw keuze. Gaat u Bichon Frise Havanezer mix pups in uw leven introduceren? Vertel ons uw verhalen in de commentaren hieronder.

Meer informatie over Havanezers en Bichon Frise honden

Referenties en verder lezen