Groot Pyreneeën Hondenras – Een complete gids voor de prachtige bergpyr.

Grote Pyreneeën zijn grote honden!

Het hondenras Great Pyrenees staat bekend om zijn grote omvang, dikke witte vacht en kalme, trouwe, persoonlijkheid. Ook bekend als de Pyreneese Berghond, of Pyr, is dit krachtige ras vernoemd naar de bergen waar het is ontstaan als bewaker van het vee.

Een toegewijde metgezel, de Pyr behoort tot de werkhondengroep, en heeft veel socialisatie nodig om ervoor te zorgen dat de bewakingstrekken niet leiden tot agressie. Ze zijn zeer geschikt voor de meer ervaren eigenaar en met de juiste training en inzet kunnen ze een geweldige familiehond zijn.

We gaan het hebben over de geschiedenis, het uiterlijk en het gedrag van de Grote Pyreneeën. En we kijken naar levensduur en gezondheid. We delen ook onze tips voor voeding en verzorging, en voor het vinden en verzorgen van een van deze intelligente en aanhankelijke reuzen.

Inhoud

Grote Pyreneeën verharen wel, maar hun vacht is niet zo onderhoudsgevoelig als je zou verwachten. Hier is een Pyr die zijn zes wekelijkse shampoo en föhnbeurt krijgt.


Geschiedenis van het ras Grote Pyreneeën

De Grote Pyreneeën ontleent zijn naam aan het Pyreneeëngebergte in het zuidwesten van Europa. Er wordt aangenomen dat het ras al in 3000 voor Christus is ontstaan! Deze honden werden oorspronkelijk gebruikt door herders om hun kuddes te beschermen tegen roofdieren uit de bergen.

Uiteindelijk werden ze populair in andere sferen, zoals bij het Franse koningshuis in 1675 en bij Koningin Victoria van Groot-Brittannië in 1850. Hun aantal slonk echter tussen eind 1800 en begin 1900. Roofdieren verdwenen uit de bergen van de Pyreneeën, dus vee waakhonden waren niet langer een noodzaak.

Gelukkig werden inspanningen gedaan om het ras nieuw leven in te blazen. In 1927 werd een club opgericht door een groep Fransen, die een rasstandaard opstelden en deze volgden bij het paren van de Grote Pyreneeën.

In 1931 begon de eerste serieuze (en succesvolle) poging om het ras in Amerika te lanceren. De Grote Pyreneeën werd officieel erkend door de Amerikaanse Kennel Club in 1933.

Grote Pyreneeën Fysieke Kenmerken

Grote Pyreneeën hebben donkerbruine ogen en slappe, driehoekige oren. Hun borstkas is enigszins breed, en diep genoeg om de ellebogen te bereiken.

Het grote frame en de lange pluizige vacht van de Grote Pyreneeën maken hem onmiskenbaar in zijn uiterlijk.

Wist u dat niet alle Grote Pyreneeën effen wit zijn? Sommige hebben aftekeningen, hoewel deze meestal niet meer dan een derde van het lichaam uitmaken. Ze zijn grijs, roodbruin, daslook of tan.

De vacht is meestal dikker in de nek- en schouderstreek, waardoor sommige Pyrs (meestal mannetjes) aan leeuwen doen denken.

Deze prachtige vacht is weerbestendig en dubbel gelaagd. De bovenvacht is lang, dik en vlak, en de ondervacht is fijn, dicht en wollig.

Grote Pyreneeën Maat

Grote Pyreneeën zijn grote honden, met teven die 85 pond of meer wegen en reuen die 100 pond of meer wegen.

Schoudermaten, mannelijke Pyreneeën zijn tussen 27 en 32 centimeter lang, en teven zijn tussen 25 en 29 centimeter lang.

Men zegt zelfs dat deze honden ongeveer even groot zijn als de Europese grijze wolf!

Grote Pyreneeën Temperament en Gedrag

Grote Pyreneeën worden meestal beschreven als rustig, intelligent en trouw.

Ze zijn rustig in huis, maar ze werden gefokt als waakhonden en kunnen neigingen vertonen zoals patrouilleren in huis of beschermend zijn voor gezinsleden.

Ze zijn echter slim en begrijpen het verschil tussen een uitgenodigde en ongenode gast.

Het zijn geen aanvalshonden, maar kunnen zeer intimiderend zijn, door gebruik te maken van grommen of blaffen. Het is belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met de beschermende instincten van een Grote Pyr.

De Grote Pyreneeënhond werd vaak alleen gelaten om de kudde van zijn herder te bewaken. Als zodanig zijn Pyreneeën meestal onafhankelijker dan de gemiddelde hond.

Deze onafhankelijkheid betekent dat ze waarschijnlijk niet de meest gehoorzame hond zijn en soms nogal eigenzinnig kunnen zijn.

Toch brengen ze graag tijd door met hun gezin en doen ze het goed met kinderen. U moet alleen het spel in de gaten houden, want de Grote Pyreneeën is een zeer grote hond, en als hij te opgewonden is, kan hij te veel zijn voor een klein kind.

Verzorging van een grote Pyreneër

Ondanks hun dikke vacht hebben Grote Pyreneeën niet veel verzorging nodig.

Doorgaans is één keer per week ongeveer 30 minuten borstelen voldoende om de vacht klitvrij te houden en het verharen van de Grote Pyreneeën – wat vaak gebeurt – in goede banen te leiden.

Hun tanden moeten vaak worden gepoetst en hun nagels moeten indien nodig worden geknipt. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd op oorsmeer en infecties.

Grote Pyreneeën Gezondheidsrisico’s

De Great Pyrenees loopt risico op de volgende gezondheidsproblemen:

 • Bloat (maagverwijding volvulus)
 • Glanzmann’s trombasthenie (Type I)
 • Subaorta stenose
 • Aangeboren doofheid
 • Hypothyreoïdie
 • Neuronale degeneratie (NDG)
 • Spondylose
 • Sebaceous adenitis
 • Ziekte van Addison
 • Degeneratieve myelopathie
 • Kanker met inbegrip van hemangiosarcoom, osteosarcoom, lymfosarcoom en mestceltumoren
 • Oogheelkundige problemen zoals cataract, persistent pupilmembraan, progressieve retinale atrofie (PRA), en canine multifocale retinopathie.
 • Orthopedische problemen zoals elleboogdysplasie, heupdysplasie, patellaire luxatie, osteochondritis dissecans (OCD) en panosteitis.

Hoewel we niet op elk gezondheidsrisico kunnen ingaan, zijn er een paar waar we nader op in willen gaan.

Specifieke gezondheidsrisico’s – Glanzmann’s trombasthenie

Glanzmann’s trombasthenie wordt het meest geassocieerd met Grote Pyreneeën, hoewel het ook bij sommige andere rassen is gezien.

In een notendop, Glanzmann’s trombasthenie is wanneer bloedplaatjes inefficiënt zijn in het vormen van stolsels, die van vitaal belang zijn in het vermogen van het lichaam om wonden te sluiten.

Als gevolg daarvan kunnen de getroffenen spontane bloedingen vertonen en lopen zij een hoog risico op bloedingen na een operatie of verwonding.

Waarschuwingssignalen kunnen zijn: overmatig tandvlees bloeden als de tanden doorgroeien, neusbloedingen en spontane oppervlakkige bloedingen van de huid.

Specifieke gezondheidsrisico’s – Osteosarcoom

Grote Pyreneeën behoren ook tot de handvol reuzenrassen die het hoogste risico lopen op het ontwikkelen van osteosarcoom, een vorm van botkanker.

Tumoren vormen zich in het bot en hebben een grote kans op uitzaaiing, meestal naar de longen. In feite sterft 80% van de honden met osteosarcoom doordat de tumoren zich verspreiden naar de longen.

Osteosarcoom komt het meest voor bij honden van middelbare leeftijd tot senior, hoewel het af en toe ook bij jongere honden wordt aangetroffen.

Tekenen van osteosarcoom zijn kreupelheid (plotseling of uiteindelijk) en zwelling of knobbels (meestal in de poten).

Leren over de gezondheidsrisico’s van een bepaald ras is vaak een zorgelijke ervaring. Gelukkig zijn er veel gezondheidstests beschikbaar om gezondheidsproblemen bij ouderdieren te helpen identificeren.

Koop alleen een puppy van een fokker die gezondheidstests op zijn honden heeft uitgevoerd en de resultaten met u kan bespreken.

Grote Pyreneeën Levensduur

De levensverwachting van de Grote Pyreneeën is 10-12 jaar. Dit is typisch voor zo’n grote hond.

Meer informatie over de vacht van de Grote Pyreneeën en andere kenmerken

Grote Pyreneeën oefening en trainingsbehoeften

Ondanks hun grote omvang hebben Grote Pyreneeën minder beweging nodig dan u zou verwachten. In feite is een dagelijkse wandeling vaak al voldoende.

Als het op training aankomt, staan Grote Pyreneeën niet bekend als de meest gehoorzame honden, dus u zult harder moeten werken om deze vaardigheid aan te leren.

U kunt overwegen uw puppy naar gehoorzaamheidscursussen te brengen. Basisgehoorzaamheid is niet alleen essentieel voor het opvoeden van een goed gemanierde hond, maar ook om hem veilig te houden.

Training kan beginnen op het moment dat u uw puppy krijgt. Houd de sessies echter kort en leuk. Puppy’s hebben geen lange aandachtsspanne, en dit geldt vooral voor Pyrs.

Ze zijn intelligent en leren snel, maar dat betekent dat ze zich ook snel vervelen. Daarom zult u uw trainingsroutine regelmatig willen afwisselen om te voorkomen dat ze te veel worden herhaald.

Het gebruik van positieve bekrachtigingsmethoden werkt het beste omdat het belonend is, waardoor uw puppy gemotiveerd blijft om te leren.

Bovendien zijn Grote Pyreneeën taai, dus ze zullen niet reageren op fysieke straffen of andere dergelijke negatieve correctiemethoden.

Omdat Grote Pyreneeën pups groot en sterk zullen worden, moet de lijntraining vanaf de eerste dag beginnen. Wacht niet tot uw puppy sterker is dan u.

Anders wordt het veel moeilijker om uw hond mee te nemen voor zijn dagelijkse wandeling. Het is essentieel dat uw Grote Pyreneeën goede leibandmanieren heeft.

Pyr Socialisatie

Naast de basistraining moeten Grote Pyreneeën een groot deel van hun jeugd doorbrengen met socialisatie. U moet uw hond laten kennismaken met verschillende mensen en huisdieren.

Niet alleen dat, u wilt misschien extra voorzichtig zijn om uw Pyr te socialiseren met mensen die verschillende voorwerpen dragen of dragen, zoals brillen, hoeden of paraplu’s.

Omdat het in hun aard ligt om beschermend te zijn, kan een goede socialisatie voorkomen dat uw pup overdreven op zijn hoede is voor andere mensen of honden.

Over het algemeen vermindert socialisatie angstig of agressief gedrag en leert uw pup vertrouwen te hebben in de omgang met andere mensen en honden.

Ideaal thuis voor een Grote Pyreneese Hond

Vanwege zijn grootte past de Duitse Dog niet goed in appartementen of andere kleine of krappe woonruimtes.

Bovendien hebben ze de neiging om te blaffen, dus u kunt uw nabijheid tot uw buren overwegen voordat u een Grote Pyreneeën adopteert.

Een huis met een omheinde tuin is het beste. Een Pyr zal instinctief in een zeer groot gebied patrouilleren, dus als u geen omheining heeft, zullen ze waarschijnlijk buiten de grenzen van uw tuin patrouilleren. Uw Pyr mag nooit loslopen als hij niet omheind is.

Ondanks dat Grote Pyreneeën nogal onafhankelijk zijn, mogen ze niet voor langere tijd alleen gelaten worden. Ze kunnen zich gaan vervelen, wat kan leiden tot destructief gedrag. Dit geldt nog meer tijdens hun jeugd.

Als u fulltime werkt of anderszins het grootste deel van de dag bezig bent, wilt u misschien heroverwegen of een Grote Pyreneeën de juiste hond voor u is.

U kunt ook overwegen een hondenoppas in te huren of uw huisdier naar een hondendagverblijf te sturen terwijl u weg bent.

Het vinden van een Grote Pyreneeën Puppy

Er zijn een paar plaatsen waar u kunt kijken als u geïnteresseerd bent in het krijgen van een Grote Pyreneeën. Om te beginnen zult u uw plaatselijke krant willen raadplegen en online rondkijken.

Er is ook een nationale organisatie genaamd de National Great Pyrenees Rescue die Great Pyrenees redt en ze adopteert naar geschikte huizen.

Er bestaan ook nationale reddingsorganisaties voor Grote Pyreneeën, dus als u geïnteresseerd bent in redding, kunt u nagaan of er in uw staat organisaties zijn.

Pyr fokkers

Als je van plan bent je puppy bij een fokker te halen, zijn er een paar dingen die je moet doen. Ten eerste, onderzoek elke fokker waarin je geïnteresseerd bent. Bezoek hun webpagina’s, bekijk foto’s en lees recensies.

Als je nog steeds geïnteresseerd bent in die fokker, is de volgende stap een bezoek. Zo kunt u een indruk krijgen van de ruimte waar uw pup zal worden gehouden, en kunt u ook de ouderdieren zien.

Let goed op het gedrag en het algemene uiterlijk van de ouderdieren, want dat geeft je een idee van het soort zorg dat de fokker eraan gegeven heeft.

Zijn ze schoon? Is hun haar gematteerd? Lijken ze krachtig of traag?

Je moet niet verwachten dat Pyrs je met uitbundigheid begroeten zoals bijvoorbeeld een Golden Retriever dat doet. Tenslotte is de Grote Pyreneeën een waakhond.

Ze moeten echter geen vijandigheid tonen. Een goed getrainde Grote Pyr zal zich niet storen aan een bezoeker die welkom is op het terrein.

Het is belangrijk om te vragen naar de gezondheidstests die de fokker heeft laten uitvoeren op de ouderhonden.

Er zijn een aantal gezondheidstesten die op Grote Pyreneeën kunnen worden uitgevoerd, en u kunt meer informatie vinden op de website van de Great Pyrenees Club of America.

Omdat op sommige gezondheidsrisico’s, zoals osteosarcoom, niet getest kan worden, is het ook een goed idee om de fokker te vragen naar de algemene gezondheidsgeschiedenis van hun honden.

Uw Grote Pyreneeën

Oorspronkelijk bewakers van de kuddes van herders in de bergen van de Pyreneeën. Grote Pyreneeën zijn kalm, trouw en goed met kinderen, maar ze zijn niet de meest gehoorzame rassen.

Ze hebben een prachtige vacht die niet veel verzorging behoeft, maar ze verharen veel.

Ze blinken uit als waakhonden, maar daardoor blaffen ze veel. Je moet ook verantwoordelijk zijn bij het trainen van een Grote Pyr, zodat hij niet overbezorgd wordt.

Grote Pyreneeën lopen risico op een aantal ziekten, dus u moet nooit kopen bij een fokker die zijn honden niet op hun gezondheid heeft getest.

Van deze ziekten staan Grote Pyreneeën op de lijst van honden van reuzenrassen die het grootste risico lopen op het ontwikkelen van osteosarcoom. Elke kreupelheid of zwelling moet onmiddellijk door een dierenarts worden geëvalueerd.

Een Grote Pyreneeën mag nooit loslopen, en een huis met een omheind erf is het beste.

Overweeg de grootte van uw woonruimte en of die al dan niet geschikt is voor zo’n grote hond. Appartementen zijn meestal niet geschikt.

Met dit alles in gedachten, denkt u dat de Grote Pyreneeën de juiste hond voor u is?

Referenties

Beuchat, Carol. “De 10 belangrijkste dingen om te weten over heupdysplasie bij honden.” The Institute of Canine Biology. 11 dec. 2015.

Boudreaux, M K, et al. “Type I Glanzmann’s Thrombasthenia in a Great Pyrenees Dog.” Veterinary Pathology, vol. 33, no. 5, 1 sept. 1996, pp. 503-511.

“Canine Osteosarcoma (OSA).” WSU Veterinary Teaching Hospital.

Cargill, John en Susan Thorpe-Vargas. “Hypothyreoïdie: A Highly Inheritable Canine Health Hazard.” Dog World, vol. 83, no. 1, Jan. 1998, p. 20.

“Onderzoek naar Elleboog Dysplasie.” Orthopedische Stichting voor Dieren.

“Grote Pyreneeën.” De Amerikaanse Kennel Club.

Grote Pyreneeën Club van Amerika

Szewczyk, M, et al. “What Do We Know about Canine Osteosarcoma Treatment? – Review.” Veterinary Research Communications, vol. 39, no. 1, 26 nov. 2014, pp. 61-67.

WARGO, MEREDITH. “Pas op voor BLOAT.” Dog World, vol. 96, no. 7, juli 2011, p. 40.