Goldendoodle verzorgingsgids

goldendoodle verzorging

Goldendoodle verzorging is een belangrijk onderdeel van hun verzorging, ondanks hun weinig verharende vacht. Een standaard poedel Golden Retriever mix, hun vacht komt in verschillende types, die op verschillende manieren beheerd moeten worden. Vandaag helpen wij u bij het bepalen van de beste methode om uw Goldendoodle puppy of hond te borstelen, te verzorgen en te knippen. We delen ook de beste gladde borstels, kammen, tondeuses en scharen voor de vacht en grootte van uw Goldendoodle. En ook enkele geweldige Goldendoodle verzorgingsvideo’s.

Inhoud


Hebben Goldendoodles verzorging nodig?

Die schattige krullen of golven zien er geweldig uit, maar zonder goed beheer kunnen ze snel uit de hand lopen. Alle honden hebben verzorging nodig, en de vacht van sommige rassen heeft meer aandacht nodig dan die van andere. Goldendoodles zijn echte buitenminnende honden.

Er is niets dat uw pup leuker vindt dan ravotten door modderige velden en jagen op een bal in struiken en bramen. Helaas kan dit alles een aanslag zijn op zijn vacht! Het verzorgen van uw Goldendoodle is belangrijk omdat:

 • Het houdt de vacht in uitstekende conditie en voorkomt dat hij gaat klitten en mat wordt.
 • De tijd die u besteedt aan het goed in de gaten houden van uw hond is een gelegenheid om huidproblemen, knobbels, bulten, enz. op te sporen.
 • En het beste van alles is dat het een band opbouwt tussen uw hond en u!

Goldendoodle Vachttypes

Hoe u uw Goldendoodle verzorgt, hangt een beetje af van het type vacht dat ze hebben. De meeste Goldendoodle vachten vallen ergens tussen die van hun Standard Poodle en Golden Retriever ouders in. Maar soms vind je een hond met een van beide.

 • Als je pup een klassieke Golden Retriever-vacht heeft, kun je in dit artikel lezen hoe je hem moet verzorgen.
 • Voor meer informatie over hoe je een klassieke poedelvacht het beste kunt verzorgen, kijk je in dit artikel.

Wat voor soort vacht hebben Goldendoodles?

Goldendoodles hebben drie vachttypes: golvend, gekruld en recht. Het is niet te voorspellen wat voor soort vacht uw puppy zal hebben. De vacht van puppy’s verandert tijdens het opgroeien, dus wees voorzichtig met het kiezen van een puppy puur op basis van zijn duidelijke vachttype.

goldendoodle verzorging

Wavy Coated Goldendoodles

De golvende of ruige vacht is het meest voorkomende Goldendoodle vachttype. Dit type vacht is het gemakkelijkst te verzorgen. U moet echter minimaal één keer per week tijd uittrekken om uw Goldendoodle te verzorgen.

Gebieden met veel wrijving, zoals onder de kraag of rond de oren van uw pup kunnen vaker aandacht nodig hebben. De golvende vacht is typisch zeer weinig verharend, hoewel niet hypoallergeen zoals sommigen beweren. Sommige Goldendoodles met golvende vacht verharen helemaal niet.

Golvend gecoate Goldendoodles

Krullende vachten zijn ook vrij gebruikelijk bij Goldendoodles, maar de lengte en strakheid van de krullen hangt af van de ouderlijke afstamming. Krullen variëren van losse pijpenkrullen tot strakke knikken, net als bij een poedel.

Dit vachttype is vrij veeleisend om te onderhouden en moet dagelijks worden geborsteld om matten te voorkomen. Als u de voorkeur geeft aan een onderhoudsvrije vacht, kunt u ervoor kiezen uw Goldendoodle professioneel te laten scheren. De krullende vacht is meestal niet verharend.

Goldendoodles met rechte vacht

De rechte vacht komt veel minder vaak voor bij Goldendoodles. Dit vachttype wordt meestal aangeduid als de “Golden Retriever Coat”. Rechte vachten zijn gemakkelijk te onderhouden en vereisen slechts een minimale borstelbeurt. Dit vachttype geeft echter niet de bekende “teddybeer” look waar Goldendoodles beroemd om zijn. Dit vachttype verhaart weinig tot matig.

Goldendoodle Puppy Vachten

Als uw Goldendoodle een puppy is, is het heel moeilijk te zeggen wat zijn vachttype zal zijn als hij eenmaal volgroeid is. U kunt een idee krijgen van het vachttype van uw volwassen hond door te kijken naar de vacht rond het gezicht en de snuit van de pup, in plaats van naar zijn lichaam.

Als uw pup golven of krullen in zijn snuithaar heeft, zal hij meestal een golvende of gekrulde vacht ontwikkelen, hoewel u niet kunt zeggen welke zal overheersen tot hij ouder is. Een gladde snuit en gezicht wijzen in de richting van een recht Goldendoodle vachttype op volwassen leeftijd.

Goldendoodle Verzorgings Frequentie

De frequentie van de verzorging van uw Goldendoodle hangt af van zijn vachttype, of hij verhaart en welke activiteiten hij doet.

Als je een Goldendoodle met golvende of krullende vacht hebt, zul je hem minstens één keer per dag grondig moeten borstelen om te voorkomen dat er matten ontstaan.

Rechte vachten moeten eenmaal per week worden geborsteld, en dit gaat meestal sneller dan het borstelen van een gekrulde vacht.

Goldendoodle verzorging tijdens het verharingsseizoen

In de regel verharen Goldendoodles niet veel. Toch moet u uw Goldendoodle tijdens het verharingsseizoen vaker borstelen.

Dit zal helpen om hem matvrij te houden en te voorkomen dat uw huis bedekt raakt met pluizige ondervacht. Maar een dagelijkse schoonmaakbeurt is meestal voldoende om de gemiddelde Goldendoodle er goed uit te laten zien.

Hoe een Goldendoodle te verzorgen

Ongeacht het vachttype van uw Goldendoodle moet u hem borstelen.

 • Begin door met een slickerborstel over de vacht van je hond te gaan. Dat zal de vacht van de hond pluizig en zacht maken.
 • Borstel de vacht in “lijnen” (bekijk de video verderop in dit artikel), waarbij je van beneden naar boven werkt.
 • Verwijder eventuele matten uit de vacht, met behulp van een metalen kam of grooming hark.
 • Een metalen kam werkt het beste bij krullende vachten, en een borstelhark is het beste voor golvende vachten.
 • Als een mat hardnekkig blijkt, gebruik dan een dunschaar of een schaar met stompe punt om hem te verwijderen.
 • Een mattenontwarmer is ook een zeer nuttig hulpmiddel voor deze klus als de matten klein zijn.
 • Hoewel het handelsmerk krullende franje een Goldendoodle “ding” is, kan te veel van het goede problemen veroorzaken.

Goldendoodle verzorgingsproducten

Gebruik een dunschaar om overtollig haar rond de ogen van uw hond te knippen. Goldendoodles kunnen geneigd zijn om kleine “klemmetjes” rond hun achterste te krijgen. Gebruik een schaar met stompe punt om deze ongewenste gasten weg te knippen. Het trimmen moet om de vier tot acht weken gebeuren of indien nodig.

U zult het waarschijnlijk het eenvoudigst vinden om een klein doosje te hebben met uw Goldendoodle verzorgingsset erin. Ergens waar het uit de weg staat, maar niet te ver zodat het moeilijk is om het elke dag uit te graven.

Slickerborstel

Om te beginnen heb je een slickerborstel nodig.

Hertzko slicker

De Hertzko zelfreinigende slickerborstel* is de best verkochte slickerborstel op Amazon.

De borstel is ideaal voor het verwijderen van losse haren, klitten en knopen. De borstelharen zijn fijne, gebogen draden die ontworpen zijn om diep in de vacht door te dringen zonder de huid van de hond te krassen.

Als u klaar bent met de verzorging, klikt u gewoon op de knop op de borstel om al het haar te verwijderen, zodat hij klaar is voor de volgende keer. De borstel heeft een comfortabele grip om belasting van pols en hand te voorkomen, wat zorgt voor een comfortabele verzorgingservaring voor zowel baas als huisdier.

Pro Quality Slicker

De Pro Quality Self-Cleaning Slicker Brush voor honden* is een zelfreinigende slickerborstel met fijne draadharen die zacht zijn voor de huid van uw hond, maar toch effectief zijn in het verwijderen van klitten en vuil uit de vacht.

Als bonus krijgt u een gratis hondentrim ebook en vijf jaar fabrieksgarantie bij aankoop van een van deze borstels.

Kammen

Je hebt ook een metalen kam of een verzorgingshark nodig, afhankelijk van de lengte van de vacht van je huisdier. De GoPets Dematting Comb with 2 Sided Professional Grooming Rake* is een geweldig hulpmiddel om hardnekkige vervilting en klitten kwijt te raken. Deze professionele kam is ook een bestseller.

De dubbelzijdige kam is ontworpen om aan één kant als ontklittinghark te worden gebruikt. Aan de andere kant is het een ontklitter, ondervachthark en de-shedding tool. De tanden van de kam zijn scherp, zodat ze soepel door de vacht bewegen zonder te trekken. Het antisliphandvat met siliconengel zorgt voor een stevige, comfortabele grip voor de trimster.

Vachthark

De Pet Grooming Tool – 2-zijdige ondervachthark voor katten & honden* is perfect voor het verwijderen van vervilting en klitten. En voor het verzorgen van uw hond tijdens de verharing.

De tanden van de hark zijn ontworpen met afgeronde uiteinden om ervoor te zorgen dat de huid van uw huisdier niet wordt gekrabd, maar ze zijn scherp genoeg om matten gemakkelijk en zonder trekken te verwijderen. Het handvat van het gereedschap is antislip en ergonomisch ontworpen voor het comfort van de gebruiker. Tot slot hebt u een goede snoeischaar en een schaar met stompe punt nodig om het gezichts- en broekhaar van uw hond te trimmen en op te ruimen.

Professionele schaar

Equinox razor edge scharen* zijn professionele scharen van hoogwaardig Japans roestvrij staal.

De scharen zijn ergonomisch ontworpen met een duimgreep om te voorkomen dat ze wegglijden terwijl u ze gebruikt. Deze schaar wordt niet bot, zelfs niet bij intensief gebruik. Ze knippen het haar snel en efficiënt zonder te trekken, waardoor het trimmen van uw Goldendoodle moeiteloos verloopt.

Yogo Huisdierenschaar

De Yogo Pet Grooming Scissors Kit* geeft u drie paar scharen die zijn ontworpen voor het trimmen en uitdunnen van het gezichts- en lichaamshaar van uw huisdier.

Elk gereedschap heeft afgeronde uiteinden voor de veiligheid, en de handgrepen zijn ontworpen voor het comfort van de gebruiker. Deze trimset wordt aanbevolen als een product van goede kwaliteit met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Goldendoodle Verzorging Video

Om te zien hoe u uw Goldendoodle borstelt met het gereedschap dat u hebt gekocht voor uw verzorgingsset, bekijkt u deze handige video.

Goldendoodle Kapsels

Als u er niet van houdt om uw Goldendoodle urenlang te borstelen, kunt u ervoor kiezen om hem te laten knippen. Knippen is het hondenequivalent van een knipbeurt voor uw huisdier.

Je kunt je Goldendoodle thuis knippen of hem naar je plaatselijke professionele trimsalon brengen als je dat liever doet. Bekijk deze video om te zien hoe een Doodle eruit ziet als hij professioneel is getrimd en geknipt.

Je hebt een tondeuse van zeer goede kwaliteit nodig als je het werk zelf wilt doen. Koop altijd het allerbeste product dat je je kunt veroorloven, en zorg ervoor dat je de tondeusebladen regelmatig laat slijpen.

Als de messen bot worden of de motor van de tondeuse niet krachtig genoeg is, zullen de messen aan het haar trekken, waardoor het leven voor uw huisdier erg ongemakkelijk wordt. Ook zal de tondeuse het haar niet gelijkmatig knippen.

Wahl Clipper Pet-Pro Pet Clipper Kit

De Wahl Clipper Pet-Pro Pet Clipper Dog Grooming Kit* is een briljant product dat professionele kwaliteit tondeuses en een reeks messen bevat.

De in de VS gemaakte Wahl tondeuse wordt geleverd met mesbeschermers voor de veiligheid, een opbergkoffer, reinigingsborstels, olie, een stylingkam, vier geleidekammen en een spiegel. De tondeuse is ontworpen om de dikste vacht te knippen met 30 procent meer vermogen dan andere vergelijkbare apparaten. De messen zijn zelfslijpend en knippen precies zonder ongemakkelijk te blijven haken aan de vacht van uw huisdier.

Uw Goldendoodle verzorgen

De Goldendoodle kan een gekrulde, golvende of rechte vacht hebben. Welk vachttype uw huisdier ook heeft, u moet hem regelmatig borstelen om hem matvrij te houden en er goed uit te laten zien. Zorg ervoor dat je een verzorgingspakket samenstelt met producten van goede kwaliteit, zoals de producten die we in dit artikel hebben genoemd.

Kijk voor meer aanbevelingen eens naar dit artikel over de beste borstels voor Goldendoodles. Als je er de voorkeur aan geeft, kun je de vacht van je hond laten scheren. Je zult je Goldendoodle nog steeds moeten borstelen, maar je hoeft je minder zorgen te maken dat zijn krullende vacht mat wordt.

Heeft u een Goldendoodle?

Zo ja, dan horen we dat graag! Vertel ons hoe je de vacht van je huisdier in goede conditie houdt in de commentaarsectie hieronder.

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.