Gebrek aan blaascontrole bij honden

Wat is het?

Lack of Bladder Control, ook wel bekend als urine-incontinentie, is een veelvoorkomend probleem bij honden. Het verwijst naar het onvermogen van een hond om zijn blaas volledig onder controle te houden, wat resulteert in ongewenst urineverlies. Dit kan variëren van kleine druppels tot volledige lekkages.

Symptomen

De symptomen van lack of bladder control bij honden kunnen verschillen, afhankelijk van de ernst van het probleem. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Onvrijwillig urineverlies
 • Frequent urineren
 • Overmatig likken van het genitale gebied
 • Urinegeur in huis
 • Geïrriteerde huid rond het genitale gebied

Oorzaken

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van lack of bladder control bij honden. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Veroudering: oudere honden hebben vaak minder controle over hun blaas
 • Urineweginfecties: infecties kunnen de blaasirritatie veroorzaken
 • Hormonale onevenwichtigheden: bepaalde hormonale problemen kunnen bijdragen aan urine-incontinentie
 • Anatomische afwijkingen: sommige honden kunnen aangeboren afwijkingen hebben die hun blaasfunctie beïnvloeden

Diagnose

Als u vermoedt dat uw hond last heeft van lack of bladder control, is het belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose. De dierenarts kan verschillende tests uitvoeren, waaronder urineonderzoek en beeldvorming, om de oorzaak van het probleem vast te stellen.

Behandeling

De behandeling van lack of bladder control bij honden hangt af van de onderliggende oorzaak. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Medicatie: bepaalde medicijnen kunnen helpen bij het beheersen van de blaasfunctie
 • Dieetveranderingen: het aanpassen van het dieet van uw hond kan helpen bij het verminderen van urine-incontinentie
 • Chirurgische ingreep: in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om anatomische afwijkingen te corrigeren

Herstel

Het herstel van lack of bladder control bij honden hangt af van de oorzaak en de gekozen behandeling. Sommige honden kunnen volledig herstellen, terwijl anderen mogelijk levenslang beheer van de aandoening nodig hebben. Het is belangrijk om de aanbevelingen van uw dierenarts op te volgen en regelmatig follow-upafspraken te maken.

Conclusie

Lack of bladder control is een veelvoorkomend probleem bij honden en kan een negatieve invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen, een juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te zoeken. Raadpleeg altijd een dierenarts voor professioneel advies en begeleiding.

FAQ

1. Kan lack of bladder control bij honden worden genezen?

Het hangt af van de oorzaak van het probleem. Sommige honden kunnen volledig herstellen, terwijl anderen mogelijk levenslang beheer van de aandoening nodig hebben.

2. Moet ik mijn hond naar de dierenarts brengen als hij urine-incontinentie heeft?

Ja, het is belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen om de oorzaak van de urine-incontinentie vast te stellen en een passende behandeling te zoeken.

3. Kan lack of bladder control worden voorkomen?

Sommige oorzaken van urine-incontinentie bij honden zijn moeilijk te voorkomen, zoals veroudering. Het handhaven van de algehele gezondheid van uw hond kan echter helpen om het risico op urine-incontinentie te verminderen.

4. Is lack of bladder control pijnlijk voor mijn hond?

Urine-incontinentie zelf veroorzaakt meestal geen pijn bij honden. Het kan echter leiden tot huidirritatie rond het genitale gebied als gevolg van urineverlies.

Conclusie

Lack of bladder control is een veelvoorkomend probleem bij honden dat van invloed kan zijn op hun dagelijks leven. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen, de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te zoeken. Raadpleeg altijd een dierenarts voor professioneel advies en begeleiding. Met de juiste zorg en behandeling kan uw hond een comfortabeler leven leiden, zelfs met urine-incontinentie.