Enteropexy bij honden

Enteropexy bij honden

Enteropexy is een chirurgische procedure die wordt uitgevoerd bij honden om een aandoening genaamd maagtorsie te behandelen. Maagtorsie, ook wel bekend als maagkanteling, treedt op wanneer de maag van een hond zich ophoopt met gas en draait, waardoor de bloedtoevoer naar de maag wordt afgesneden. Dit is een ernstige en levensbedreigende aandoening die onmiddellijke medische interventie vereist.

Wat is enteropexy?

Enteropexy is een operatie waarbij de maag van de hond wordt vastgezet aan de buikwand om te voorkomen dat deze opnieuw draait. Tijdens de procedure maakt de dierenarts een incisie in de buik van de hond en hecht de maag stevig vast aan de buikwand. Dit voorkomt dat de maag kan draaien en herhaling van de maagtorsie voorkomt.

Wanneer is enteropexy nodig?

Enteropexy is nodig wanneer een hond een geschiedenis heeft van maagtorsie of als er een verhoogd risico is op het ontwikkelen van maagtorsie. Grote rassen, zoals de Duitse herder en de Sint-Bernard, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van maagtorsie vanwege hun diepe borstkas. Andere risicofactoren zijn het snel eten van voedsel, overmatige lichaamsbeweging na het eten en het geven van grote maaltijden.

Wat zijn de voordelen van enteropexy?

Enteropexy heeft verschillende voordelen voor honden die vatbaar zijn voor maagtorsie. Het belangrijkste voordeel is dat het de kans op het ontwikkelen van maagtorsie aanzienlijk vermindert. Door de maag stevig vast te zetten, wordt voorkomen dat deze kan draaien en wordt de bloedtoevoer naar de maag behouden. Dit vermindert het risico op complicaties en kan levensreddend zijn voor de hond.

Zijn er risico’s verbonden aan enteropexy?

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s verbonden aan enteropexy. De meest voorkomende complicatie is het optreden van postoperatieve infecties. Het is belangrijk om de wond schoon en droog te houden en eventuele tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of pus, onmiddellijk aan uw dierenarts te melden. Andere mogelijke complicaties zijn bloedingen, hechtingsfalen en problemen met de darmfunctie.

Wat is het herstelproces na enteropexy?

Na enteropexy zal uw hond waarschijnlijk enige tijd in het ziekenhuis moeten blijven voor observatie. Uw dierenarts zal pijnmedicatie voorschrijven om uw hond comfortabel te houden en antibiotica om infecties te voorkomen. Het is belangrijk om de instructies van uw dierenarts nauwgezet op te volgen met betrekking tot voeding, lichaamsbeweging en medicatie. De meeste honden herstellen goed van enteropexy en kunnen na enkele weken hun normale activiteiten hervatten.

Veelgestelde vragen

1. Kan maagtorsie worden voorkomen?

Hoewel maagtorsie niet volledig kan worden voorkomen, zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen om het risico te verminderen. Voer uw hond meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van één grote maaltijd. Geef uw hond na het eten voldoende rust en beperk intensieve lichaamsbeweging. Daarnaast zijn er ook chirurgische opties, zoals enteropexy, die de kans op maagtorsie kunnen verminderen.

2. Hoe lang duurt de enteropexy-procedure?

De duur van de enteropexy-procedure varieert, afhankelijk van de complexiteit van de zaak en de ervaring van de dierenarts. Over het algemeen duurt de ingreep ongeveer 1 tot 2 uur.

Conclusie

Enteropexy is een belangrijke chirurgische procedure die kan helpen bij het voorkomen van maagtorsie bij honden. Het is essentieel om de risico’s en voordelen van de procedure met uw dierenarts te bespreken om te bepalen of enteropexy geschikt is voor uw hond. Door het begrijpen van de procedure en het volgen van de juiste nazorginstructies, kunt u uw hond helpen een gezond en gelukkig leven te leiden zonder het risico van maagtorsie.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts. Raadpleeg altijd een dierenarts voor specifiek advies over de gezondheid van uw huisdier.