Engelse Toy Terrier

Engelse Toy Terrier

Welkom bij mijn blog over hondenrassen! Vandaag wil ik je graag kennis laten maken met de Engelse Toy Terrier. Als ervaren hondenblogger met een passie voor honden, zal ik je alles vertellen over deze prachtige hond. Van de geschiedenis en oorsprong tot de fysieke kenmerken en karaktereigenschappen, je zult alles leren wat je moet weten over de Engelse Toy Terrier. Dus laten we beginnen!

Beschrijving

De Engelse Toy Terrier, ook bekend als de Black and Tan Terrier, is een kleine en elegante hond met een opvallende verschijning. Ze hebben een slank lichaam, een smalle snuit en alerte ogen. Hun vacht is kort en glanzend, en ze hebben typisch een zwarte vacht met tan aftekeningen op de wangen, benen en borst.

Snelle feiten

 • Hoogte: 25-30 centimeter
 • Gewicht: 2-3 kilogram
 • Vacht: Kort en glanzend
 • Kleur: Zwart met tan aftekeningen

Geschiedenis en oorsprong

De Engelse Toy Terrier heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Ze werden oorspronkelijk gefokt in Engeland als ratten- en muizenvangers. Door hun kleine formaat waren ze perfect geschikt voor het werk in smalle ruimtes. Later werden ze populair als gezelschapshonden bij de aristocratie, vooral in de Victoriaanse tijd.

Hoewel de populariteit van de Engelse Toy Terrier in de loop der jaren is afgenomen, blijven ze geliefd bij hondenliefhebbers vanwege hun charmante uiterlijk en vriendelijke karakter.

Fysieke kenmerken en verschijning

De Engelse Toy Terrier heeft een kenmerkende verschijning die hen onderscheidt van andere rassen. Hier zijn enkele belangrijke fysieke kenmerken:

Schouderhoogte:

De Engelse Toy Terrier heeft een schouderhoogte van ongeveer 25-30 centimeter.

Gewicht:

Ze wegen meestal tussen de 2 en 3 kilogram, wat hen tot een van de kleinste hondenrassen maakt.

Vacht:

De vacht van de Engelse Toy Terrier is kort en glanzend. Het vereist niet veel verzorging, maar regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

Kleur:

De meeste Engelse Toy Terriers hebben een zwarte vacht met tan aftekeningen op de wangen, benen en borst. Deze kleurencombinatie geeft hen een unieke uitstraling.

Karakter

De Engelse Toy Terrier staat bekend om zijn levendige en speelse karakter. Ze zijn intelligent, alert en vol energie. Ondanks hun kleine formaat hebben ze een zelfverzekerd en moedig karakter. Ze zijn trouw aan hun eigenaar en kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, mits ze op jonge leeftijd aan hen worden voorgesteld.

Hoewel ze soms wat terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden, zijn ze over het algemeen vriendelijk en sociaal. Ze zijn echter ook uitstekende waakhonden en zullen hun territorium en gezin beschermen.

Verzorging

De vacht van de Engelse Toy Terrier vereist niet veel verzorging. Regelmatig borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Hun nagels moeten regelmatig worden geknipt en hun tanden moeten worden gepoetst om tandheelkundige problemen te voorkomen. Bovendien moeten ze regelmatig worden gecontroleerd op teken en vlooien.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid van de Engelse Toy Terrier. Hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op hun leeftijd, grootte en activiteitenniveau is aan te bevelen. Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van je hond te bespreken met een dierenarts om ervoor te zorgen dat ze de juiste voeding krijgen.

Ziekten waar de Engelse Toy Terrier vatbaar voor is

Net als veel andere hondenrassen kan de Engelse Toy Terrier vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Patella luxatie: een aandoening waarbij de knieschijf uit de kom raakt
 • Hartproblemen: zoals mitralisklepziekte
 • Oogproblemen: zoals progressieve retina atrofie

Regelmatige controles bij de dierenarts en een gezonde levensstijl kunnen helpen om deze gezondheidsproblemen te voorkomen of vroegtijdig op te sporen.

Beweging

Hoewel de Engelse Toy Terrier klein is, hebben ze nog steeds voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dagelijkse wandelingen en speelsessies in een veilige omgeving zijn ideaal voor hen. Ze genieten ook van mentale stimulatie, dus het is goed om ze uitdagende spellen en puzzels aan te bieden.

Training

De Engelse Toy Terrier is een intelligente hond die graag leert. Ze reageren goed op positieve versterking en beloningen. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen om ongewenst gedrag te voorkomen. Een gehoorzaamheidscursus kan ook nuttig zijn om hen basiscommando’s en goede manieren te leren.

Voor wie is de Engelse Toy Terrier het meest geschikt?

De Engelse Toy Terrier is een geweldige metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een kleine hond met een levendig karakter. Ze passen goed bij zowel individuen als gezinnen, en kunnen ook goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze op jonge leeftijd aan hen worden voorgesteld. Ze hebben wel dagelijkse beweging en mentale stimulatie nodig, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden voordat je een Engelse Toy Terrier in huis neemt.

Hoeveel kost een Engelse Toy Terrier?

De prijs van een Engelse Toy Terrier kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de afkomst, leeftijd en gezondheid van de hond. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten ergens tussen de €500 en €1500 liggen.

FCI-informatie

De Engelse Toy Terrier is erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) onder de rasgroep “Terriërs”. Ze worden ook erkend door andere kennelclubs over de hele wereld.

Kinderen en andere huisdieren

De Engelse Toy Terrier kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar het is belangrijk om ze op jonge leeftijd aan elkaar te introduceren en altijd toezicht te houden tijdens interacties. Zorg ervoor dat kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met de hond omgaan en leer hen om voorzichtig te zijn met een kleine hond zoals de Engelse Toy Terrier.

Kruisingen

Hoewel de Engelse Toy Terrier zelf een ras is, zijn er verschillende kruisingen waarbij dit ras betrokken is. Sommige populaire kruisingen zijn bijvoorbeeld de Engelse Toy Terrier-Chihuahua mix en de Engelse Toy Terrier-Jack Russell Terrier mix. Deze kruisingen kunnen unieke combinaties van temperament en uiterlijk opleveren.

Leuke feiten

 • De Engelse Toy Terrier is een van de oudste terriër rassen ter wereld.
 • Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op ratten en muizen.
 • De Engelse Toy Terrier is de kleinste terriër ter wereld.
 • Ze hebben een hoge intelligentie en kunnen snel nieuwe commando’s leren.

Veelgestelde vragen

1. Zijn Engelse Toy Terriers geschikt voor appartementen?

Ja, de Engelse Toy Terrier kan goed gedijen in appartementen, zolang ze voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen.

2. Hebben Engelse Toy Terriers veel verzorging nodig?

Nee, de vacht van de Engelse Toy Terrier vereist niet veel verzorging. Regelmatig borstelen en algemene verzorging is meestal voldoende.

3. Zijn Engelse Toy Terriers geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, Engelse Toy Terriers kunnen goed overweg met kinderen, maar het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met de hond moeten omgaan.

4. Hoe oud kunnen Engelse Toy Terriers worden?

Met de juiste zorg en gezonde levensstijl kunnen Engelse Toy Terriers gemiddeld 12-14 jaar oud worden.

Conclusie

De Engelse Toy Terrier is een charmante en elegante hond met een levendig karakter. Ze zijn klein van formaat maar hebben een groot hart. Ze zijn geschikt voor individuen en gezinnen die op zoek zijn naar een levendige metgezel. Met de juiste verzorging, training en liefde zul je zeker genieten van het gezelschap van deze prachtige hond.