Engelse Bulldog Geschiedenis: Waar komen Bulldogs vandaan?

Engelse bulldog geschiedenis

Zelfs de meest terloopse blik op de geschiedenis van de Engelse bulldog toont een verhaal dat zowel meeslepend als verontrustend is. De Engelse bulldog is het zesde meest populaire hondenras in de Verenigde Staten en haalt routinematig de top 10 in vele delen van het Verenigd Koninkrijk.

Maar de oorspronkelijke Engelse bulldog en de Engelse bulldog die we vandaag kennen zijn eigenlijk twee enorm verschillende honden.

Zoals u zult zien in het volgende overzicht van de geschiedenis van de Engelse bulldog, veroorzaakt deze kwestie een voortdurende controverse tussen raszuivere puristen en deskundigen op het gebied van dierenwelzijn.

Vroege Engelse Bulldog Geschiedenis

Wetenschappers geloven dat de eerste gedomesticeerde wolven, oude voorouders van onze moderne honden, ongeveer 14.000 jaar geleden verschenen tijdens het Mesolithicum.

De eerste hint van de moderne bulldog verscheen in verslagen uit de tijd van de oude Romeinen (31 voor Christus tot 476 voor Christus).

Deze geschriften verwezen naar machtige, “breedbek” honden die naast menselijke soldaten (Romeinse, Griekse en Britse) vochten met grote moed en dapperheid.

Tegenwoordig geloven historici dat deze oude honden Alaunt honden kunnen zijn geweest, die geen specifiek ras waren, maar eerder een type werkhond.

Er waren twee Alaunt lijnen, waarvan er één is gedocumenteerd als zwaarder gebouwd met een brede, sterke kaak.

Deze hond werd informeel de “bulldog Alaunt” genoemd.

Het begin van de Engelse bulldog is waarschijnlijk ontstaan uit deze oude werkhondenlijn.

Recente Engelse Bulldog Geschiedenis

Engelse Bulldogs werden gefokt vanaf de jaren 1600 en gebruikt voor de controversiële sport van bull baiting. Ze zijn door de jaren heen enorm veranderd van deze rol in de familie metgezel waar ze vandaag de dag bekend om staan.

Engelse Bulldoggen en Bull Baiting

Het allereerste schriftelijke gebruik van de naam “bulldog” dateert uit 1631 en komt uit correspondentie over een zending die van Spanje naar Londen moest worden gestuurd.

Eenmaal in Engeland bleef de naam bulldog hangen, waarschijnlijk omdat deze honden in hun nieuwe thuisland voor het eerst voet aan de grond kregen als onderdeel van een gemene en wrede sport genaamd “bull baiting” (stier + hond).

Dus waar werden Engelse Bulldogs voor gefokt?

Van hun oorspronkelijke oorlogs- en werkhond wortels, maakte de oude bulldog Alaunt zijn eigen weg terug naar Engeland, waarschijnlijk samen met soldaten die behoorlijk gehecht waren geraakt aan hun trouwe hondse troepmaatjes.

Deze honden werden geboren en gefokt om te werken. Ze waren moedig, volhardend en zeer tolerant voor pijn.

Engelse Bulldog Anatomie

De vroegmoderne geschiedenis van de Engelse Bulldog toont een hond die gefokt werd voor specifieke kenmerken die verband hielden met hun primaire beroep.

Het lichaam van de Engelse bulldog, kort en gedrongen en laag bij de grond met brede poten, hielp deze honden aan de grond te blijven wanneer ze het opnamen tegen een boze stier.

Hun nu beroemde gezichtsplooien en rimpels hielpen zweet en bloed netjes langs hun gezicht te leiden tijdens gevechten, om deze vloeistoffen weg te houden van hun ogen, neus en mond.

De korte snuit van de buldog zorgde ervoor dat een stevige greep op de stier hun neusgaten niet blokkeerde en de ademhaling belemmerde.

En hun kenmerkende onderbeet gaf hen een betere grip op het gezicht of lichaam van de stier.

Tenslotte hielpen de korte ruggengraat en de kleinere achterhand van de bulldog deze honden te beschermen tegen verwondingen aan de ruggengraat als de stier hen tijdens het gevecht door elkaar schudde of gooide.

Het is belangrijk om hier op te merken dat, over het algemeen, deze vroege Engelse bulldogs winterhard, gezond en sterk waren.

Moderne Engelse Bulldog Geschiedenis

Gelukkig werd bull baiting uiteindelijk verboden in het Verenigd Koninkrijk in 1802. Met bull baiting officieel illegaal, leek het er aanvankelijk op dat de geschiedenis van de Engelse bulldog een betere wending zou nemen.

Er is echter sprake van ironie.

De moderne Engelse bulldog die we kennen en liefhebben is zo anders dan zijn stierenvechtende voorouders. Tegenwoordig zou deze hond de fysieke inspanning van het vechten met een stier niet meer aankunnen.

De meeste Engelse bulldogs van vandaag hebben moeite om vrij te ademen en hun eten vast te pakken en te kauwen, laat staan een stevige wandeling of wandeling te maken.

Dit komt omdat de oorspronkelijke, opzettelijke stierengevechten anatomie van de vroege Engelse bulldoggen sindsdien is vervormd door intens selectief fokken.

Dit fokken heeft geleid tot een zeer beperkte genenpoel die een aantal ernstige en levensbeperkende gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Engelse Bulldog Genetica

Tenzij je een achtergrond hebt in biologie of genetica, kan het moeilijk zijn om de volledige impact te begrijpen van het opzettelijk fokken van honden voor bepaalde gewenste eigenschappen.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een hond wilt fokken met overdreven gezichtshuidplooien en er is veel vraag van hondenkopers naar dit uiterlijk.

Dus je kiest twee ouderhonden die overdreven huidplooien hebben en fokt ze samen.

Ze produceren puppies met dezelfde huidplooien.

Maar wat je niet weet is dat de twee honden die je hebt uitgekozen ook enkele gezondheidsproblemen delen en nogal wat genetisch materiaal – in feite zijn ze ver aan elkaar verwant.

Dit is waar genetische diversiteit, of het gebrek daaraan, een negatief effect begint te hebben op de hedendaagse Engelse bulldog.

De moderne geschiedenis van de Engelse bulldog wordt steeds grimmiger door precies dit soort opzettelijk selectief fokken.

Engelse bulldog geschiedenis

Moderne Engelse Bulldog Anatomie

De anatomie van de moderne Engelse Bulldog is een studie in uitersten. Deze honden behoren tot een groep die “brachycephalic” of “flat-faced” hondenrassen wordt genoemd.

Het platte gezicht van de bulldog betekent dat alle structuren in de schedel zijn samengedrukt. Er is vaak niet genoeg ruimte voor alle tanden in de kaak, en de ademhaling is een constante uitdaging.

Ook de kenmerkende kurkentrekkerstaart van de bulldog kan aanzienlijke problemen veroorzaken met zowel de eliminatie als de gezondheid van de wervelkolom.

De huidige Engelse bulldoggen hebben ook moeite om zich op natuurlijke wijze voort te planten en te bevallen. In de meeste gevallen hebben Engelse bulldogmoeders kunstmatige inseminatie nodig om zwanger te raken en moeten puppies via een keizersnede ter wereld worden gebracht.

Engelse Bulldog Fokken

Op dit moment beginnen bezorgde dierenartsen en bulldogliefhebbers fokkers en officials van rashondenclubs aan te sporen om kruisingen te omarmen voor een grotere genetische diversiteit.

Gelukkig gaan enkele inspirerende fokkers deze uitdaging aan met zeer positieve resultaten.

Maar veel fokkers en liefhebbers zijn te zeer gehecht aan de Engelse bulldog die ze kennen en liefhebben om zich bereid te voelen tot kruisingen met andere hondenrassen, zelfs als het uiteindelijk zal bijdragen tot het behoud van deze iconische honden.

Engelse Bulldog Toekomst Vooruitzichten

Er is echt geen leuke manier om dit te zeggen; de toekomstperspectieven voor de huidige Engelse Bulldog zijn momenteel niet rooskleurig.

Voor sommige fokkers en liefhebbers kan de strijd er gewoon een zijn van kennis en bewustzijn. Immers, als je geen verstand hebt van genetica en niet weet dat het schattige gesnotter en gesnurk van je bulldog eigenlijk een symptoom is van ademnood, zul je je niet realiseren dat je actie moet ondernemen voor je hond.

Voor andere fokkers en liefhebbers, kan het winnen van de strijd het afdwingen van algemeen dierenwelzijn en gezondheid vereisen, en die specifieke strijd begint nu pas echt stoom te krijgen.

Engelse Bulldog Geschiedenis

Heeft u nu een Engelse bulldog of heeft u in het verleden gezelschap gehouden van dit hondenras?

Waar hou je van bij Engelse bulldogs? Wat zijn uw zorgen? Deel alstublieft uw gedachten.

Bronnen en verder lezen:

Boyko, A., 2010, “A Simple Genetic Architecture Underlies Morphological Variation in Dogs,” PLOS Journal.

Gilmour, S., et al., “Bulldog History,” Leavitt Bulldogs

Harrison, J., 2017, “WAARSCHUWING: Koop niet in de ‘Designer’ Bulldog Bullshit,” Pedigree Dogs Exposed.

Kirn, T., 2009, “Dierenarts spreekt zich uit over gezondheidsproblemen van Bulldogs,” Veterinary Information Network (VIN).

Pettit, H., 2016, “Inbreeding Has Destroyed the English Bulldog’s Genetic Diversity,” New Scientist.

Robitzski, D., 2017, “The (De-)volution of the Bulldog,” Science Line.