Engels Springer Spaniel Hondenras Informatie Centrum

engelse springer spaniel

Engelse Springer Spaniel honden zijn middelgrote, langharige honden met zwarte of bruin-witte patronen. Ze wegen 40-50 pond en zijn 19-20 centimeter groot. Deze honden zijn vriendelijk, aanhankelijk, energiek en actief, en worden veel gebruikt als jacht-, speur-, show-, politie- en militaire honden vanwege hun intelligentie en coöperatieve aard. Ze zijn zeer gehoorzaam als ze vanaf jonge leeftijd goed worden opgeleid, maar u moet ze leren zichzelf te beheersen in de buurt van wilde dieren. Hoge prooidrift en jachtinstinct brengen hen in de problemen als u dat niet doet! Vandaag kijken we naar Engelse Springer Spaniel raseigenschappen, kenmerken en gedragingen, en hoe ze passen in het gemiddelde huis. Ze zijn over het algemeen goed met kinderen en andere honden, maar zijn geen goede mix met kleine huisdieren van andere soorten. We vertellen u hoe u een Engelse Springer Spaniel puppy kunt opvoeden, trainen en verzorgen zodat hij een geweldig huisdier wordt.

Inhoud

Afkomstig van de vogelspelende Norfolk Spaniel, en vergelijkbaar met de Welsh Springer Spaniel, passen deze atletische werkhonden uitstekend bij mensen die tijd hebben om aan intensieve gehoorzaamheidstraining te besteden. En die veel tijd thuis en buiten doorbrengen met hun huisdieren. De Springer is echter niet alleen een mooi gezicht. Deze levendige en extraverte hond vereist veel tijd, aandacht en inzet om het perfecte gezinshuisdier te worden. Springers hebben veel verzorging nodig. Als u Engelse Springer Spaniel pups overweegt, zullen wij u helpen beslissen.


Wat is een Engelse Springer Spaniel?

 • Populariteit: Staat consequent in de top 15% van populaire hondenrassen in de VS.
 • Doel: Oorspronkelijk jacht, momenteel jacht of show.
 • Gewicht: 40-50 pond
 • Temperament: Intelligent, energiek en gretig om te behagen.

Engelse Springer Spaniel Geschiedenis

De Engelse Springer Spaniel is generaties lang gefokt om een efficiënte jachtmachine te zijn. Hij zal moedig door dicht struikgewas stormen om wild voor zijn eigenaar op te sporen en te vangen.

Om dat te doen moeten ze intelligent zijn, in staat om commando’s op te volgen, moedig, sterk, taai en een hoge prooidrift bezitten. De Springer kan urenlang werken in ruwe omstandigheden, met plezier doornen, haren, heuvels en zware regen trotserend.

De Kennel Club erkende dit levendige ras voor het eerst als de Engelse Springer Spaniel in 1902. Voordien stond het bekend als de Norfolk Spaniel.

De iconische Springer domineerde de aanwezigheid van de spaniel in het jachtveld tot de recente wederopstanding van de werkende cocker. Echter, de Springer is nog steeds de meest populaire all-purpose werkende spaniel vandaag de dag. In de afgelopen decennia is het ras verdeeld tussen die gefokt voor het schietveld en die gefokt voor de show.

Leuke feiten over de Engelse Springer Spaniel

Bekende Engelse Springer Spaniel eigenaren zijn onder andere Prinses Grace, Oprah Winfrey en de Amerikaanse presidenten George H.W. Bush en George W. Bush.

Millie was de ‘eerste hond’ tijdens het presidentschap van George H.W. Bush, en haar puppy, Spot, werd geboren in het Witte Huis. Spot was later de ‘eerste hond’ tijdens het presidentschap van George W. Bush.

Engels Springer Spaniel Uiterlijk

Alle Engelse Springer Spaniels zijn traditioneel ofwel lever-wit ofwel zwart-wit. Hun vacht is van gemiddelde lengte, dicht en gewoonlijk recht.

Zoals gezegd heeft de Engelse Springer Spaniel werk- en showlijnen. Hoewel hun basisuiterlijk erg op elkaar lijkt, zijn er een paar belangrijke verschillen.

Show Springer Spaniels

Show Springers hebben een meer gewelfd hoofd en zwaardere, langere oren dan hun werkneven. Ze hebben ook een uitgebreidere vacht en hebben vaker losse, hangende oogleden.
Omdat ze meer voor het uiterlijk dan voor de functie worden gefokt, lijken ze qua uiterlijk op elkaar.

Engels Springer Spaniel Hondenras

Werkende Springer Spaniels

Het uiterlijk van werkende Springers verschilt nogal. Dit komt omdat ze worden gekozen voor hun vermogen om te jagen en niet voor hun uiterlijk. Werk Springers zijn sneller en, in sommige gevallen, kleiner geworden dan hun show neven. Er is ook veel variatie in gewicht en grootte tussen de twee lijnen.

Schone vlekken van kleur hebben plaats gemaakt voor een gespikkeld of roan uiterlijk bij sommigen. Andere zijn bijna geheel wit geworden. Ze hebben ook vaak kortere oren en strakkere oogleden, omdat die beter geschikt zijn voor het werken in het kreupelhout.

In Groot-Brittannië worden Springers gefokt voor het jachtveld meestal gecoupeerd. Het is ongebruikelijk om een werkende Springer te zien met een volle staart. Het is echter niet legaal in Engeland om een hond te couperen die niet bedoeld is voor het werk. Daarom zullen showgefokte Engelse Springer Spaniels altijd een volle staart hebben.

engelse springer spaniel

Engelse Springer Spaniel Verzorging

Zowel werk- als showgefokte Engelse Springer Spaniels vereisen aandacht voor de vachtverzorging. Minstens twee keer per week borstelen helpt om de vacht klitvrij te houden, en het is een goed idee om dit te oefenen vanaf de dag dat uw puppy thuiskomt.

Maak het borstelen leuk met veel traktaties en lof. Het is een geweldige manier om de sessies snel te laten verlopen, en het is een geweldige ervaring om een band op te bouwen.

Je Springer moet misschien ook om de paar maanden geschoren worden om te voorkomen dat zijn harige poten en oren mat worden en in de knoop raken als hij vies wordt.

Engelse Springer Spaniel Maat

Ze zijn symmetrisch gebouwd en zijn compacte en sterke honden. Van gemiddelde grootte, een volwassen Springer is 19-20 inches groot. Volwassen reuen wegen ongeveer 50 pond, terwijl teven meestal dichter bij 40 pond wegen.

Engels Springer Spaniel Temperament

De meeste Engelse Springer Spaniels zijn vriendelijk en liefdevol voor hun gezin, of ze nu gefokt zijn voor de show of voor het werk. Buiten kan hun gedrag echter aanzienlijk variëren. Een showgefokte hond zal meer aandacht hebben voor zijn metgezellen en minder afgeleid zijn door wat er in het struikgewas op de loer kan liggen. Als huisdier hebben Springers veel mentale en fysieke stimulatie nodig om verveling en de vernielzucht die dat kan veroorzaken te voorkomen.

Engelse Springer Spaniels zijn intelligent, zeer trainbaar en doen hun mensen graag een plezier. Er zijn echter aanwijzingen dat ze neigingen hebben tot dominantie en agressie. Dit lijkt meer voor te komen bij Springers die gefokt zijn voor het werk.

Dit kan het gevolg zijn van het feit dat deze lijnen zijn gefokt als kennelhonden. Eigenaren en fokkers waren zich er misschien niet van bewust dat ze een intolerantie voor vreemden hadden, omdat ze er simpelweg nooit veel ontmoetten. De fok was gericht op goed functioneren en mengen met mensen was geen overweging.

Om deze reden, als u een Springer van het werk-type koopt, is een ontmoeting met de ouders essentieel om dit probleem te voorkomen. Het kan extra moeite kosten, maar het zal de moeite waard zijn om de stress te vermijden van het leven met een hond die bang is en het potentieel heeft om agressief te reageren.

springer spaniel

Engelse Springer Spaniel Jacht

Hoewel de meeste moderne Springer Spaniels nu als huisdieren mee naar huis worden genomen, blijven hun jachtinstincten in hen aanwezig.

Werkende Springers zijn intense, gedreven honden. Ze zijn gepassioneerd in het volgen van geuren, extreem wendbaar en vaak wilskrachtig en onafhankelijk. Sommige lijnen van werkende Springers grenzen aan obsessie als het gaat om de jacht en het achtervolgen van wilde dieren, of alles wat beweegt.

Vanwege zijn intense jachtlust heeft een werkgefokte Engelse Springer buiten veel toezicht nodig om hem uit het kattenkwaad te houden.

Het soort hond dat slaagt in een veldwedstrijd, is niet noodzakelijk het soort hond dat u in uw woonkamer wilt hebben. Natuurlijk zijn er genoeg Springers van goede werkdieren die, met de juiste zorg, heel goed in het gezinsleven passen, maar een aanzienlijk deel doet dat niet.

Extreme prooidriften

Hoewel je misschien relatief rustige werklijn Springers ziet, als je er een koopt als huisdier, kun je geschokt zijn als je eindigt met een turbo-aangedreven hond met weinig tot geen interesse in jou zodra hij buiten is.
Vanwege deze soms-extreme prooidrift, onafhankelijkheid, taaiheid en hoge energieniveaus, komt een aanzienlijk aantal werklijn Springers elk jaar in reddingscentra terecht.

Daarom raden wij u aan goed na te denken voordat u een werklijn Springer Spaniel in uw leven brengt. Als u een rustig leven wilt en niet van training of sportief werk houdt, is een show Springer waarschijnlijk een betere hond voor u.

Show Springers zullen nog steeds levendig zijn en een hoge prooidrift hebben. Ze zullen echter minder intens gericht zijn op wild en een grotere neiging hebben om zich aan hun gezin te hechten. Ze zullen ook minder snel nerveus zijn bij onbekende mensen, omdat ze gefokt zijn voor gezelschap en niet voor solitair werken.

Engelse Springer Spaniel Puppy Training

Als u een Springer Spaniel puppy mee naar huis neemt, zullen zindelijkheids- en krattraining uw eerste trainingsprioriteiten zijn. Wij hebben gidsen om u te helpen met deze belangrijke eerste trainingsstappen.

Onze puppy zindelijkheidsgids bevat een trainingsschema en andere nuttige tips en trucs om deze belangrijke training zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Leer hoe u en uw puppy baat kunnen hebben bij het gebruik van een hondenkrat, onze gids voor krattraining heeft alles wat u moet weten.

Een andere belangrijke stap om uw nieuwe pup op weg te helpen naar een gelukkig en gezond leven is socialisatie. Alle honden hebben vanaf jonge leeftijd socialisatie nodig om levenslange angstigheid te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor rassen als de Springer Spaniel die een neiging tot dominantie kunnen hebben.

Uw Springer puppy blootstellen aan een grote verscheidenheid van mensen en situaties kan hem helpen zich veilig en comfortabel te voelen gedurende zijn hele leven.

Gehoorzaamheidstraining voor Springer Spaniels

Springers, meestal uit werklijnen, worden veel gebruikt in dienst van de mensheid en hun inzet beperkt zich niet tot het schietveld. Het zijn populaire drugdetectie honden met hun verbazingwekkende reukvermogen, enthousiasme en trainbaarheid maken ze geweldige teamgenoten voor douane en grenspatrouille eenheden. En hun intense jachtlust maakt het gemakkelijk om ze te trainen met balspelen als beloning.

Wat vaak een probleem is voor de huisdiereigenaar, kan een bonus zijn voor de handler die geïnteresseerd is in het creëren van een werkende teamgenoot. Springers gedijen goed bij positieve versterkingstraining, en wij raden u aan alles over deze methoden te leren voordat u uw puppy mee naar huis neemt.

Engelse Springer Spaniel Activiteiten

Engelse Springers blinken uit in activiteiten die hun levendige hersenen en lichamen gebruiken. Honden uit werklijnen genieten van behendigheid en flyball en natuurlijk hun raison d’être, jachthondenveldwerk.

Als u een Engelse Springer heeft, vooral een uit werklijnen, overweeg dan om deel te nemen aan gundog stijl training. Deze gespecialiseerde training helpt om al die driften en instincten te beheersen die anders uw lieve Spaniel op een dwaalspoor zouden kunnen brengen.

Showgefokte Engelse Springer Spaniels kunnen ook worden getraind in jachthondenwerk of worden gebruikt voor andere sportieve activiteiten, maar ze zullen zich er waarschijnlijk niet in storten met de snelheid en het enthousiasme van hun werkneven.

Engels Springer Spaniel Hondenras Informatie Centrum

Engelse Springer Spaniel Gezondheid en Verzorging

Over het algemeen is de Engelse Springer Spaniel een gezonde, fitte hond. Historisch gezien is hij meer gefokt op functie dan op vorm, waardoor hij een aantal valkuilen van andere rassen vermijdt.

Als rashonden zijn ze echter nog steeds vatbaar voor sommige genetische ziekten die veel rassen met een gesloten genenpoel treffen.
Heup- en elleboogdysplasie komen vrij vaak voor bij Springer Spaniels. Het wordt gekenmerkt door een misvorming van de heup- of elleboogkom en kan ernstige pijn en kreupelheid veroorzaken.

Dysplasie kan worden opgespoord met behulp van een röntgenfoto. Om de kans te verkleinen dat uw pup deze aandoening heeft, moet u ervoor zorgen dat beide ouders een heupscore hebben die boven het gemiddelde van het ras ligt. Dat was 14 voor Springers in 2011, het meest recente beschikbare cijfer.

Heupen worden gescoord aan beide zijden van het lichaam, en een evenwichtige heupscore is beter dan een ongelijke. Je kunt bijvoorbeeld een score van 12 hebben die bestaat uit 6:6 en dat is beter dan een score van 12 die bestaat uit 2:10, waarbij de ene heup aanzienlijk slechter is dan de andere.

Metabole ziekten bij Engelse Springer Spaniels

Er zijn erfelijke stofwisselingsziekten waarvan u zich bewust moet zijn als u Engelse Springer Spaniel puppy’s overweegt.
Canine fucosidosis is een dodelijke ziekte waarbij het zenuwstelsel van een hond kapot gaat. Het wordt gekenmerkt door een verlies van lichamelijke controle en veranderingen in temperament.

Fosfofructokinase (PFK) stoornis is een andere ziekte waar je je bewust van moet zijn. Het veroorzaakt afwijkingen in de rode bloedcellen en spieren van de hond. Het veroorzaakt koorts, slechte eetlust, langdurig blaffen en overmatig hijgen na inspanning.

Gelukkig zijn er DNA-testen beschikbaar voor fucosidose en PFK. Als de ouders van een pup allebei vrij zijn van deze aandoeningen, zal de pup geen last hebben van deze vervelende aandoeningen.

Oorproblemen bij Engelse Springer Spaniels

Engelse Springer Spaniels hebben lange, slappe, harige oren. Hoewel het schattig is om naar te kijken, creëren deze kenmerken een omgeving die oorproblemen in de hand werkt.

Als uw Springer met zijn hoofd over de vloer wrijft of aan zijn oren krabt, neem hem dan mee naar de dierenarts om zijn oren te laten controleren. U kunt zijn oren gezond houden door ze regelmatig schoon te maken.

Oogproblemen bij Engelse Springer Spaniels

Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een bron van zorg bij vele rassen, en de Engelse Springer Spaniel is daarop geen uitzondering. PRA kan leiden tot blindheid als het vordert. Gelukkig bestaat er een test waarmee fokkers alleen Springer Spaniel-pups zonder deze erfelijke ziekte kunnen fokken.

Een ander veel voorkomend oogprobleem bij Springers is glaucoom, dat zichtproblemen veroorzaakt door vochtophoping achter het oog. Het is erfelijk of het resultaat van een infectie.
Fokkers kunnen de kans verkleinen dat Engelse Springer Spaniel pups aan de erfelijke variant lijden door hun ouders te testen.

De test bepaalt hoe vatbaar het oog is voor glaucoom.
Een ander oogprobleem voor sommige Springers is entropion, waarbij een omgekeerd ooglid irritatie of schade aan het oog veroorzaakt. Het kiezen van een pup van ouders met goede ooggezondheid vermindert de kans dat ze aan deze aandoening lijden.

Engelse Springer Spaniel Levensduur

Hoewel sommigen wel 19 jaar oud zijn geworden, is de typische levensduur voor een Springer Spaniel 12-13 jaar. De meerderheid van dit ras leeft tussen 10 en 15 jaar.

Zijn Engelse Springer Spaniels goede familie huisdieren?

Een Engelse Springer Spaniel zou een perfect gezinshuisdier kunnen zijn, als hij past bij de levensstijl van uw gezin. Hoewel Springers over het algemeen goed zijn met kinderen en andere honden, is het het beste om toezicht te houden op hun interacties. Dit geldt vooral als ze onbekend zijn met elkaar.

Het aannemen van een Engelse Springer Spaniel is een grote verbintenis. Het juiste huis voor een werkende Springer is een actief huis. U zult tijd en geduld nodig hebben om te werken aan positieve versterkingstraining. Het is belangrijk om toegewijd te zijn om het vanaf de eerste dag goed te doen.

springer puppy

Een Springer van het werkras is waarschijnlijk geen goede metgezel op een formele, voorspelbare gezinswandeling. Maar hij is heel leuk in jachthonden- of behendigheidstraining of flyball.

Hij kruipt graag bij u op de bank als u samen een drukke dag heeft gehad en zal u vrolijk vermaken, zodat er nooit een saai moment is.

Showgefokte Springers zijn nog steeds levendige, actieve honden, maar ze hebben de neiging iets minder gedreven te zijn door hun prooidrift en iets meer gericht op hun baasjes. Ze zijn geneigd om thuis wat meer ontspannen te zijn.

Als u denkt dat een Engelse Springer Spaniel klinkt als de juiste hond voor u, is de keuze tussen werk- en show temperament uw eerste grote taak. Wat u ook kiest, u zult zeker veel plezier, plezier en liefde beleven aan deze prachtige hond.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Engels Springer Spaniel

Het is belangrijk om de voor- en nadelen te kennen, zodat u een hond kunt kiezen die bij uw levensstijl past. Een zorgvuldige selectie helpt ervoor te zorgen dat u een duurzame band kunt creëren en jarenlang een gekoesterde metgezel hebt. Houd deze dingen in gedachten als u overweegt of een Engelse Springer Spaniel de juiste hond voor u is.

Nadelen

 • Zeer actief en vereisen regelmatige lichaamsbeweging
 • Neiging tot dominantie
 • Risico op heupdysplasie

Pros

 • Intelligent en zeer trainbaar
 • Vriendelijk en speels
 • Gehoorzaam en hardwerkend

Houd deze factoren in gedachten en zoek naar de voor- en nadelen van eventuele andere rassen die je overweegt om een eerlijke vergelijking te maken.

Als je eenmaal hebt besloten welke pup voor jou geschikt is, zullen de juiste producten en accessoires je helpen je voor te bereiden op de thuiskomst van je nieuwe pup.

Een Engelse Springer Spaniel redden

Rashonden worden soms afgestaan aan asielen en opvangcentra om verschillende redenen, waarvan vele niets te maken hebben met de hond. Laat deze bronnen dus niet buiten beschouwing bij het zoeken naar een Engelse Springer Spaniel.

Een meer waarschijnlijke bron is echter een raszuivere reddingsorganisatie. Later in dit artikel hebben we reddingslinks opgenomen voor enkele van de meest populaire.

Een reddingshond is een geweldige optie als je liever niet te maken hebt met de puppyfase. Hoewel, puppies en jonge honden zijn soms ook beschikbaar.

Het vinden van een Engelse Springer Spaniel puppy

Iedereen kan zijn hond fokken en de pups verkopen. In de meeste landen zijn er geen wetten die het fokken van honden beperken of reguleren. Dat betekent dat er goede en slechte hondenfokkers zijn.

De slechtste fokkers geven niets om de dieren, behalve hoeveel geld ze kunnen verdienen. Die fokkers verkopen vaak ziekelijke pups die jong kunnen sterven of opgroeien tot agressieve honden.

U moet uw puppyleverancier dus inderdaad heel zorgvuldig uitkiezen. Gebruik onze gids voor het selecteren van een puppy voor uw beste kans op het vermijden van een hond met ernstige gezondheids- of gedragsproblemen.

Wanneer u een fokker van Engelse Springer Spaniel pups overweegt, is het raadzaam te zoeken naar een die screent op PFK aandoening, Cord1 PRA, heup- en elleboogdysplasie en oogproblemen. Fokkers zouden de ouders moeten testen voordat ze fokken, om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van deze ziekten.

Engels Springer Spaniel Puppy Prijs

Wat de kosten betreft, variëren de prijzen voor Springer Spaniel pups van $500 tot $2.000. De meeste liggen echter rond de $800 tot $1.000.

Opvoeden van een Engelse Springer Spaniel puppy

De zorg voor een kwetsbare Engelse Springer Spaniel pup is een grote verantwoordelijkheid.

We hebben een aantal geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. De nuttige tips en trucs zullen u op weg helpen naar een gelukkige en gezonde hond.

Als u niet zeker bent van een Springer, wat denkt u dan van een Engelse Springer Spaniel mix?

Populaire Engelse Springer Spaniel rasmengsels

Hier zijn enkele van de meest populaire Springer rasmengsels voor u om te overwegen:

Natuurlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, en je kunt ook andere Springer rasmengsels tegenkomen.

Vergelijkbare rassen

Als u geïnteresseerd bent in de Engelse Springer Spaniel maar nog steeds niet zeker weet of het het perfecte ras voor u is, overweeg dan misschien een ander type spaniel. We hebben rasbeoordelingen voor de Boykin Spaniel, Amerikaanse Cocker Spaniel, Engelse Cocker Spaniel en Cavalier King Charles Spaniel. Of misschien bent u geïnteresseerd in een ander type werkhond, zoals de Wirehaired Pointing Griffon.
Zoals alle rassen zijn er voor- en nadelen aan het bezitten van een Engelse Springer Spaniel.

Engelse Springer Spaniel Rasverenigingen

Als u denkt dat een Springer de juiste hond voor u is, overweeg dan om een thuis te geven aan een hond in nood. Hieronder vindt u een lijst van rasverenigingen in de VS, het VK, Canada en Australië.

US

UK

Canada

Australië

Als u een gerenommeerde reddingsactie in uw omgeving kent die nog niet in de lijst is opgenomen, deel die dan alstublieft in het commentaar.

Bent u eigenaar van een Engelse Springer Spaniel? Zo ja, vertel ons over uw pup in de commentaren.

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.

Referenties en bronnen

 • Amerikaanse Kennel Club
 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018. Rasvoorkeur voor ziekte bij honden en katten, 3e editie. Wiley Blackwell.
 • O’Neill, et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned in England. The Veterinary Journal.
 • Schalamon, et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrics.
 • Duffy D, et al. 2008. Rasverschillen in hondenagressie. Applied Animal Behavior Science.
 • Adams VJ, et al. 2010. Results of a Survey of UK Purebred Dogs. Journal of Small Animal Practice.