Engels Bulldog Temperament – Is de ‘Bully’ echt een Bully?

engels bulldog temperament

Net als mensen hebben veel van onze hondachtigen geworsteld met een geruit verleden, maar geen enkele zo opvallend als de ‘bull’ rassen. Het Engelse Bulldog temperament staat al vele jaren ter discussie.

Pitbulls, Bulldogs, Bull Terriers, en andere ‘bull’ rassen lijden allemaal onder een stigma. Maar bepaalt de afkomst van een hond zijn toekomst? Dicteert zijn afkomst wie hij vandaag de dag kan zijn?

De Engelse Bulldog valt in de categorie Bull, en veel van de bovenstaande vragen zijn op hem van toepassing. Helaas zijn de meeste antwoorden op die vragen niet zo zwart-wit als we misschien zouden willen.

Typisch Engels Bulldog Temperament

Het typische Engelse Bulldog temperament is mild gemanierd, kalm en liefdevol. Ondanks hun geduchte verschijning is dit ras over het algemeen vriendelijk en zachtaardig. Ze komen echter met ernstige gezondheidsproblemen, en het temperament kan variëren van hond tot hond.

Het is waar dat genetica en fokgeschiedenis het temperament kunnen beïnvloeden. Maar het is ook waar dat omgeving, training en socialisatie een vitale rol kunnen spelen. Eén die het uiteindelijke resultaat van de persoonlijkheid van een hond kan veranderen.

Toch, terwijl er veel dingen zijn om van de Engelse Bulldog te houden, zijn er ook veel dingen om bewust van te zijn.

In feite zult u misschien verbaasd zijn te horen dat temperamentvolle problemen de minste van uw zorgen zijn als het om dit ras gaat.

Lees verder om meer te leren over de Engelse Bulldog en of hij al dan niet het juiste huisdier voor u zou zijn.

Wie is de Engelse Bulldog eigenlijk?

Ook bekend als de ‘British Bulldog’, of gewoon de ‘Bulldog’, is de Engelse Bulldog een gedrongen, gespierde hond met een ingedrukt gezicht. Het is bijna alsof hij zich niet realiseerde dat de glazen deur gesloten was en er met zijn hoofd tegenaan liep!

Helaas is hij het schoolvoorbeeld van slechte fokpraktijken. En ondanks zijn trieste geschiedenis als agressieve aashond voor de bloedsport, is de Engelse Bulldog de 4e meest populaire hond in de VS.

Waarvoor werd de Engelse Bulldog gefokt?

De Engelse Bulldog staat bekend om zijn gespierde frame, grote kop en massieve kaken. Hij begon als een jacht-en waakhond en werd gefokt voor de wrede praktijk van bull-baiting te beginnen in de 1500’s.

Bull-baiting was een bloedsport waarbij mensen geld inzetten op het al dan niet neerhalen van de Bulldog. Hem vastpinnen bij zijn neus en hem op de grond houden voor een bepaalde tijd.

Zoals u zich kunt voorstellen, werden veel Bulldogs gruwelijk gedood of verminkt tijdens deze evenementen.

Vanwege zijn verleden in de bloedsport, zouden we nalatig zijn als we niet ingingen op het idee dat de Engelse Bulldog van vandaag een agressieve aanleg heeft, maar dat kon niet verder van de waarheid zijn.

De hedendaagse Bulldog is het tegenovergestelde van de Bulldogs van vroeger.

In feite is dit ras een aanhankelijke, rustige en nieuwsgierige hond die een uitstekend gezinshuisdier is dat zachtaardig is en geweldig met kinderen omgaat.

Echter, als gevolg van onverantwoorde fokpraktijken die het uiterlijk van de Engelse Bulldog door de eeuwen heen hebben veranderd, is dit ras een van de minst gezonde rassen die vandaag de dag bestaan.

Hoe ziet de Engelse Bulldog eruit?

Net als bij de persoonlijkheid, ziet de Bulldog van vandaag er ook heel anders uit dan zijn stierenvechtende voorouder.

De Bulldog van vroeger was groter en slanker, met een gezicht dat meer leek op de hedendaagse bokser dan op de hedendaagse Bulldog.

  • De hedendaagse Bully heeft dat beroemde ingedrukte gezicht en een prominente onderbeet.
  • Hij is tot 15 inches hoog en weegt tot 50 pond.
  • Hij is hoogbenig met een brede kop, met een rechte of gekrulde staart en een grote kaak.
  • Zijn voorhoofd is gerimpeld, en hij heeft lange, hangende wangen die hem een wat permanente melancholische uitdrukking geven.

Helaas hebben de onzorgvuldige fokpraktijken die leidden tot het geplette gezicht van de Bulldog, ook geleid tot een ongewoon grote kop. Als gevolg daarvan worden Bulldog pups bijna altijd geboren via een keizersnede.

Dus, gezien hun geschiedenis, zijn Engelse Bulldogs agressief?

Ondanks hun geschiedenis in stierengevechten en bloedsporten, hebben hedendaagse fokkers van de Engelse Bulldog gewerkt aan het verminderen van agressieve neigingen. En gelukkig zijn deze inspanningen succesvol gebleken.

Tegenwoordig wordt gezegd dat het temperament van de Engelse Bulldog zachtaardig is, en ze vertonen zelden agressie of territoriaal gedrag dat gevaarlijk wordt geacht voor mensen of kinderen.

Dierenartsen zeggen dat dit ras minder agressief is dan vele andere.

Toch, als u overweegt een Engelse Bulldog aan uw gezin toe te voegen, raden wij een vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining aan om een gezonde ontwikkeling en een goed afgeronde hond te garanderen.

Wat is een typische Engelse Bulldog persoonlijkheid?

Zoals hierboven vermeld, moet een typisch Engels Bulldog temperament geen agressie vertonen.

Dus, nee, hij is geen pestkop! Er wordt zelfs gezegd dat hij een fantastisch gezinshuisdier is met een speciale affectie voor kinderen.

Hij kan een beetje koppig zijn en hij kan een beetje dom zijn (de Engelse Bulldog is een van de minst intelligente hondenrassen), maar hij is een vriendelijk, gemoedelijk huisdier dat geniet van gezinstijd en uitstekend overweg kan met andere huisdieren.

Zijn Engelse Bulldogs goede waakhonden?

Hoewel de Bulldog bekend staat om zijn zachtaardige, vriendelijke aard, is hij beschermend voor zijn gezin. Hij zal blaffen en u waarschuwen als er iets verdachts aan de hand is buiten zijn domein.

Houd er natuurlijk rekening mee dat wat verdacht is voor een Bulldog, misschien niet verdacht is voor jou. Zoals die schaduwrijke eekhoorn of de kat van de buren die hem steeds in de ogen kijkt.

Zijn Engelse Bulldogs goed met kinderen?

Ja!

Zoals eerder vermeld, doet dit ras het heel goed met kinderen.

Hij is vriendelijk en nieuwsgierig, en zeer zachtaardig. U kunt verwachten dat hij een zeer sterke band vormt met de jongeren in uw huis.

Een blik op de vele gezondheidsproblemen van de Engelse Bulldog

Helaas is juist datgene wat veel mensen het meest aantrekkelijk vinden aan de Bulldog het meest kwetsbaar: dat schattige, ingedrukte gezicht.

Bovendien maakt de lage genetische diversiteit dit ras vatbaar voor veel gezondheidsproblemen.

Brachycephalisch Luchtweg Syndroom

Vanwege zijn geplette gezicht is de Bulldog vatbaar voor een zeer ernstig ademhalingsprobleem dat bekend staat als het Brachycephalic Airway Syndrome.

De naam van het syndroom vertaalt letterlijk naar ‘verkort hoofd’ en verwijst naar de wipneus en het afgeplatte gezicht van de Bulldog. Door de structuur van de schedel van de Bulldog zijn de luchtwegen in zijn neus nauwer dan normaal.

Dit veroorzaakt ernstige ademhalingsproblemen die kunnen leiden tot chronische nood bij het ras. Zoals constant hijgen, problemen met eten, luid snurken en zelfs slaapapneu.

De Bulldog is ook meer vatbaar voor zwaarlijvigheid, wat het Brachycephalic Airway Syndrome kan verergeren. Voor meer informatie over Brachycephalic Airway Syndrome, zie dit artikel.

Andere gezondheidsproblemen

Door de onverantwoorde fokpraktijken tijdens het bestaan van de Bulldog is hij ook meer vatbaar voor verschillende andere grote gezondheidsproblemen. Inclusief oververhitting, ernstige huidproblemen zoals allergieën, eczeem, droge huid en acne. Evenals orthopedische problemen zoals artritis, heupdysplasie, en degeneratieve wervelkolom ziekte.

Als de Engelse Bulldog een gekrulde staart heeft, ook wel kurkstaart genoemd, kan hij lijden aan Hemivertebrae.

Een potentiële eigenaar moet ook oppassen voor Cherry Eye, gewrichts- en ligamentblessures, idiopathische hoofdtrillingen, spijsverteringsproblemen die braken en regurgitatie veroorzaken, vouwdermatitis, en hartaandoeningen.

Bovendien is de Engelse Bulldog meer vatbaar voor kanker dan enig ander ras.

Deze grafiek toont enkele van de vele gezondheidsproblemen waarmee Engelse Bulldoggen te kampen hebben door de roekeloze fokpraktijken van fokkers in de loop der tijd.

Levensduur

Iets anders om in gedachten te houden als u een Bulldog als huisdier overweegt, is dat hoewel Bulldoggen langzaam volwassen worden, ze snel verouderen en al vanaf vijf jaar ouderdomsverschijnselen vertonen.

In feite is hun gemiddelde levensduur vrij kort, gezien het feit dat de gemiddelde levensduur van een ras van hun grootte 12-14 jaar is.

Als men niet wordt geconfronteerd met de talrijke gezondheidsproblemen die hierboven zijn besproken, is de gemiddelde levensduur van de Engelse Bulldog nog steeds slechts acht jaar.

engels bulldog temperament

Hebben Engelse Bulldogs een goed temperament?

Ja! En ze zouden voor veel gezinnen een ideaal huisdier zijn, ware het niet dat het ras te kampen heeft met talrijke gezondheidsproblemen.

Het Engelse Bulldog temperament en de eigenzinnige uitstraling zouden hem anders het perfecte huisdier maken!

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hoewel de Bulldog een zachtaardig ras is dat het goed doet met kinderen, er een grote kans is dat u zich opmaakt voor een trieste en dure reis wanneer u met deze hond omgaat vanwege alle ernstige gezondheidsproblemen waar hij vatbaar voor is.

Toch, als u bereid bent om de gezondheidsproblemen over het hoofd te zien en u de mogelijkheid hebt om voor hem te zorgen als een van de bovenstaande kwalen zich voordoet, dan zult u waarschijnlijk van uw Engelse Bulldog houden zolang u hem hebt!

Referenties en verder lezen