Een ontstoken vulva bij honden (Vaginitis)

Als eigenaar van een hond, is het belangrijk om de gezondheid van uw huisdier altijd in de gaten te houden. Een ontstoken vulva bij honden, ook wel bekend als vaginitis, is een veelvoorkomend probleem bij vrouwelijke honden. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie van vaginitis bij honden.

ontstoken vulva bij honden

Oorzaken

Vaginitis bij honden kan om verschillende redenen optreden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Bacteriële infecties: Een bacteriële infectie kan leiden tot vaginitis bij honden. De bacteriën kunnen van buitenaf in de vulva van de hond terechtkomen en een infectie veroorzaken.
 • Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen tijdens de puberteit, zwangerschap en loopsheid kunnen ook leiden tot vaginitis bij honden.
 • Anatomische afwijkingen: Soms kan een afwijking in de anatomie van de vulva van de hond leiden tot vaginitis.

Symptomen

De symptomen van vaginitis bij honden variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de infectie. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Afscheiding: Een van de meest voorkomende symptomen van vaginitis bij honden is een abnormale afscheiding uit de vulva. De afscheiding kan geel, groen of bloederig van kleur zijn.
 • Jeuk en irritatie: Honden met vaginitis kunnen ook last hebben van jeuk en irritatie rond de vulva.
 • Pijn bij het plassen: Vaginitis kan leiden tot pijn en ongemak bij het plassen.
 • Frequent urineren: Honden met vaginitis kunnen ook vaker moeten plassen dan normaal.

Behandeling

De behandeling van vaginitis bij honden hangt af van de oorzaak van de infectie. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Antibiotica: Als de vaginitis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan uw dierenarts antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen.
 • Hormoontherapie: Als de vaginitis wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, kan uw dierenarts hormoontherapie voorschrijven om de symptomen te verminderen.
 • Chirurgie: In zeldzame gevallen kan chirurgie nodig zijn om een anatomische afwijking te corrigeren die leidt tot vaginitis.

Preventie

Er zijn verschillende manieren om vaginitis bij honden te voorkomen:

 • Houd uw hond schoon: Een goede hygiëne kan helpen bij het voorkomen van vaginitis bij honden. Reinig de vulva van uw hond regelmatig met een milde zeep en warm water.
 • Voorkom overgewicht: Overgewicht kan leiden tot hormonale veranderingen die vaginitis bij honden kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat uw hond een gezond gewicht heeft.
 • Vermijd stress: Stress kan leiden tot hormonale veranderingen die vaginitis bij honden kunnen veroorzaken. Probeer stress bij uw hond te verminderen door middel van ontspanningstechnieken en regelmatige lichaamsbeweging.

FAQs

1. Kan vaginitis bij honden vanzelf overgaan?

Vaginitis bij honden kan soms vanzelf overgaan, maar het is belangrijk om uw dierenarts te raadplegen als uw hond symptomen vertoont.

2. Kan vaginitis bij honden worden overgedragen op mensen?

Vaginitis bij honden is niet besmettelijk voor mensen.

3. Is vaginitis bij honden pijnlijk?

Ja, vaginitis bij honden kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor uw huisdier.

4. Kan vaginitis bij honden worden voorkomen?

Ja, vaginitis bij honden kan worden voorkomen door goede hygiëne, regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet.

5. Hoe vaak moet ik de vulva van mijn hond reinigen?

Het is aan te raden om de vulva van uw hond minstens één keer per week te reinigen om vaginitis te voorkomen.

Conclusie

Vaginitis bij honden is een veelvoorkomend probleem, maar het kan worden voorkomen en behandeld door goede hygiëne, regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet. Als uw hond symptomen vertoont, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.