Eclampsie bij honden: Alles wat je moet weten

Als hondeneigenaar wil je het beste voor je trouwe viervoeter. Helaas kan het voorkomen dat je hond ziek wordt. Een van de aandoeningen waar je hond aan kan lijden is eclampsie. In dit artikel gaan we dieper in op wat eclampsie is, wat de symptomen zijn, hoe het behandeld kan worden en hoe je het kunt voorkomen.
Eclampsie bij honden

Wat is eclampsie bij honden?

Eclampsie, ook wel melkziekte genoemd, is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij zogende honden. Het treedt op wanneer de calciumspiegel in het bloed van de hond te laag wordt. Dit kan leiden tot krampen, trillen en in ernstige gevallen zelfs tot epileptische aanvallen. Het kan levensbedreigend zijn voor je hond en daarom is het belangrijk om de symptomen snel te herkennen en te behandelen.

Symptomen

Eclampsie heeft verschillende symptomen die kunnen variëren van mild tot ernstig. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:

 1. Trillen en krampen
 2. Onrustig gedrag
 3. Verlies van eetlust
 4. Koorts
 5. Stijve of pijnlijke gewrichten
 6. Verhoogde hartslag
 7. Verlies van coördinatie
 8. Epileptische aanvallen

Als je een of meer van deze symptomen bij je hond opmerkt, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een dierenarts.

Behandeling

Als je hond wordt gediagnosticeerd met eclampsie, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. De eerste stap is meestal om de calciumspiegel in het bloed van de hond snel te verhogen. Dit kan worden gedaan door calciumsupplementen toe te dienen, meestal via een injectie. Daarnaast kan de dierenarts ook andere medicijnen voorschrijven om de symptomen te behandelen, zoals anticonvulsiva.

In sommige gevallen kan de hond worden opgenomen in de dierenkliniek voor observatie en verdere behandeling. Als de aandoening op tijd wordt herkend en behandeld, is de prognose meestal goed.

Voorkomen

Hoewel eclampsie niet altijd voorkomen kan worden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Hier zijn enkele van de beste manieren om eclampsie bij honden te voorkomen:

 1. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende calcium
 2. Beperk de inname van fosfor, wat de opname van calcium kan belemmeren
 3. Beperk de hoeveelheid lichaamsbeweging van de hond tijdens de zwangerschap
 4. Verdeel de maaltijden van de hond in kleinere porties en geef deze vaker
 5. Controleer regelmatig de calciumspiegel van de hond tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode

FAQs

1. Is eclampsie erfelijk?

Nee, eclampsie is geen erfelijke aandoening. Het kan echter wel vaker voorkomen bij bepaalde rassen, zoals kleine honden met grote nesten.

2. Hoe wordt eclampsie gediagnosticeerd?

Eclampsie kan worden gediagnosticeerd door het meten van de calciumspiegel in het bloed van de hond. Daarnaast kan de dierenarts ook andere tests uitvoeren om de symptomen te beoordelen en de juiste behandeling te bepalen.

3. Kan eclampsie worden voorkomen?

Hoewel eclampsie niet altijd voorkomen kan worden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Door een uitgebalanceerd dieet te geven en de hoeveelheid lichaamsbeweging van de hond te beperken, kun je het risico op eclampsie verminderen.

4. Hoe snel kan eclampsie bij honden optreden?

Eclampsie kan binnen enkele dagen na de geboorte van de puppy’s optreden. Het is daarom belangrijk om de symptomen nauwlettend in de gaten te houden en snel te handelen als je vermoedt dat je hond aan eclampsie lijdt.

5. Kan eclampsie dodelijk zijn voor honden?

Ja, eclampsie kan in ernstige gevallen dodelijk zijn voor honden. Het is daarom belangrijk om de symptomen snel te herkennen en te behandelen.

Conclusie

Eclampsie is een ernstige aandoening die voornamelijk voorkomt bij zogende honden. Het kan leiden tot krampen, trillen en in ernstige gevallen zelfs tot epileptische aanvallen. Het is belangrijk om de symptomen snel te herkennen en te behandelen om het leven van je hond te redden. Door een uitgebalanceerd dieet te geven en de hoeveelheid lichaamsbeweging van de hond te beperken, kun je het risico op eclampsie verminderen. Neem contact op met een dierenarts als je vermoedt dat je hond aan eclampsie lijdt.