Duitse herdersjas &kleurvariëteiten (met foto’s)

Een Duitse Sheperd die overdag in een veld rent.

Dacht je dat Duitse herdershonden alleen in zwartbruin voorkomen? Dankzij het beroemde Rin Tin Tin komen zwarte en bruine Duitse herders het meest voor, vooral in de Verenigde Staten, maar er zijn 14 andere opvallende kleuren, waarvan de meeste zijn geregistreerd.

Inhoudsopgave weergeven

 • Kleuren
  • Zwart en Bruin
  • Puur Zwart
  • Wit
  • Lever
  • Blauw
  • Isabella
  • Grijs
  • Zilver
  • Zwart en Rood
  • Sabeldier
  • Zwart en Zilver
  • Bicolor
  • Zwart en crème
  • Panda
  • Albino
 • Wat is de zeldzaamste kleur van de Duitse herder?
 • Wat is de beste kleur voor een Duitse shepard?
 • Wat is de originele kleur van een Duitse shepard?
 • Waar het op neer komt

Kleuren

De meeste kleurvariëteiten hebben een aantal zwarte gezichtsmaskers en een soort zwarte lichaamsmarkering, variërend van een “klassiek zadel” tot een algehele “deken”. Sommige duitse herdersjassen hebben zeldzame kleurvariaties, waaronder sabel, zwart, wit, minnaar en blauw. Hoewel de volledig zwarte en sabelvariëteiten volgens de meeste normen acceptabel zijn, worden de blauwe en lever als ernstige fouten beschouwd.

Ontdek het volledige spectrum van duitse herderskleuren, van de zes oude kleuren tot de vijf erkende kleurpatronen, voordat je je favoriet kiest. Laten we eens kijken naar de kleuren van dit ras – van heel gewoon tot zeer zeldzaam!

Zwart en Bruin

Dit is de kleur waar de meesten van ons aan denken als we ons een Duitse herdershond voorstellen.


Zwartbruine Duitse herder die neerlegt

Foto: German Shepherd County

Met een rijkbruin onderstel en een zwart gezicht en rug bestaat deze kleur GSD al sinds de allereerste officieel werd geregistreerd in Duitsland aan het einde van de 19e eeuw. Hoewel Horand von Grafath iets donkerder was dan de moderne zwart-bruine GSD, is de afkomst duidelijk.

De Black and Tan-laag is recessief voor het meest dominante sable-gen, maar het is dominant over het solide zwarte recessieve gen. Meestal geboren donkerdere, zwarte en bruine GSD’s worden lichter naarmate ze ouder worden, waarbij sommigen zelfs een grijze strook langs hun rug ontwikkelen, vaak bekend als de strip van een teef, zoals vaker voorkomt bij vrouwelijke Duitse herders dan bij mannen.

Puur Zwart

Sommigen denken dat de zwarte Duitse Shepard op de een of andere manier verschilt van de zwart-bruine variëteit, terwijl anderen beweren dat de kleur geen invloed heeft op hun karakters of temperamenten.


Pure Zwarte Duitse herder staand

Foto: Baiuland

Fokkers die gespecialiseerd zijn in de productie van pure zwarte Duitse herders kunnen beweren dat ze groter en gespierder zijn dan andere soorten Duitse herders, maar er is geen duidelijk bewijs hiervoor.

Sommige toegewijde eigenaren beweren dat hun zwarte GSD’s jassen hebben die luxer en vloeiender zijn dan andere soorten, maar nogmaals, er is ook weinig bewijs om deze bewering te ondersteunen. Gezien het feit dat sommigen nog steeds geloven dat het ontmoeten van deze zwarte hond ’s nachts een echt slecht voorteken is, en misschien zelfs een voorbode van de dood, is het niet verwonderlijk dat er veel valse beweringen bestaan over de zwarte Duitse herder. Zwarte Duitse herders worden “geaccepteerd door alle grote kynologieverenigingen”, waaronder The Kennel Club en de American Kennel Club (AKC).

Wit

Hoewel velen van ons solide witte Duitse herdershonden hebben gezien, realiseren weinigen van ons zich waarschijnlijk waar we naar kijken.


3 witte Duitse herders in gras

Foto: Dogmal

Met hun luxe witte kleur middellange ondervacht lijken deze bleke honden meer op Golden Retrievers met rechtopstaande oren.

Vaak verward met de nog ongewonere Witte Zwitserse Herder, of Berger Blanc Suisse, is de witte GSD de oorzaak van grote controverse. Je moet deze ook niet verwarren met de witte Husky, een soort Husky-kleuring die erg op elkaar lijkt.

Volgens de AKC worden witte honden altijd gediskwalificeerd voor hondenshows. De UK Kennel Club is op dezelfde manier afwijzend over de witte Duitse herder en gaat zelfs zo ver om te zeggen dat “lichte markeringen op de borst of een zeer bleke kleur aan de binnenkant van de benen toegestaan maar ongewenst zijn”, terwijl “blanken en bijna-blanken zeer ongewenst zijn.”

De United Kennel Club is een van de weinigen die de witte Duitse herder herkent en erop wijst dat de “Duitse herdershond in vele kleuren en wit verkrijgbaar is.” Zelfs de UK Kennel Club merkt op dat “Kleur op zich van secundair belang is en geen effect heeft op het karakter of de geschiktheid voor het werk.”

Desondanks begon Duitsland in 1959 met het ruimen van Whit.e Duitse herders uit de Duitse herder foklijnen omdat ze deze honden als Albino’s zagen en geloofden dat het witte gen verantwoordelijk was voor erfelijke problemen en de rijke kleuren van het ras uitspoelt.

Lever

Met zijn rijke, roodbruine vacht en amberkleurige ogen is de Duitse herdershond met leverkleur zowel onderscheidend als opvallend.


lever Duitse herder staand in gras

Foto: Mix Duitse Herder

De leverkleuring wordt geproduceerd door een recessief gen en om een Duitse Shepard-puppy te laten geboren, moeten de ouders beide ten minste één levergen bezitten, dat in zijn DNA-materiaal aan de puppy wordt doorgegeven.

Hoewel de AKC zegt dat “de meeste kleuren zijn toegestaan” in zijn Duitse herdershondenrasstandaard en dat “sterke rijke kleuren de voorkeur hebben”, zegt het ook dat “uitgewassen kleuren en blauw of levers ernstige fouten zijn.” Ondanks de verwarrende en schijnbaar tegenstrijdige verklaringen, “wordt een leverkleurige GSD erkend door de AKC”, maar “het moet een solide lever zijn. Alle andere patronen zoals zwart en lever of lever en bruin zijn niet acceptabel als rasstandaarden. “

Lever Duitse herders behoren tot de zeldzaamste, dus het is onwaarschijnlijk dat je er een zult vinden in een opvangcentrum of opvangcentrum. De meeste lever-GSD’s worden geproduceerd door designer- of speciale fokprogramma’s, maar ze verschijnen soms willekeurig in nesten van reguliere fokprogramma’s.

Blauw

Een blauwe Duitse Shepard is een zeldzaam maar mooi gezicht.


blauwe Duitse herder in gras

Foto: Pinterest

Er is iets bijna magisch aan een blauwe hond, en met goudbruine of amberkleurige ogen zien ze er nog exotischer uit, waardoor ze zeer gewild zijn. Ondanks hun populariteit, net als de witte Duitse herder, is het blauw een oorzaak van controverse in de Shepard-wereld omdat het recessieve verdunningsgen gepaard gaat met inteeltpraktijken en gezondheidsproblemen.

Hoewel het waar is dat zowel de ongewone oogkleur als het blauwe of “koele staalgrijs” van hun vacht te wijten zijn aan recessief verdunningsgen, zijn er geen aanwijzingen dat ze meer vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen dan de zwart-bruine variëteit.

Blauwe Duitse Shepards kunnen grijs of zelfs zilver lijken en worden soms aangezien voor een Blauwe Belgische Mechelse herder. Hoewel sommigen zeggen dat blauw een slechte kleur is, verandert het het natuurlijke karakter van de hond niet, en een blauwe GSD zal dezelfde rechtlijnige aard van een heer hebben als een zwart-bruine.

Isabella

Deze ongebruikelijke vachtkleurvariatie is een andere washout wat de AKC betreft, wat jammer is gezien hoe opvallend het is.


Isabella Duitse herder

Foto: spraguesgsd

Het is afkomstig van genetische combinatie van lever- en blauwe verdunningsgenen. Net als de lever en blauwe Duitse herdershonden hebben Isabella GSD’s vaak ongewone oogkleuren en verschillend gekleurde neuzen. Lever Duitse herders hebben meestal een bruine neus.

Blauwe Duitse herders hebben een blauwe neus. Isabella’s neuskleur varieert van roze tot lever of een andere tint daartussenin. Omdat het levergen volledig zwarte pigmentatie blokkeert, hebben Isabella GSD’s geen zwart pigment op hun voetzolen, neuzen of oogranden en hebben ze meestal lichtblauwe ogen of hazelaars.

Er is geen bewijs dat de Isabella-kleuring de hond vatbaarder maakt voor gezondheidsproblemen. Isabella is echter een recessieve eigenschap. Selecteren op recessieve eigenschappen beperkt altijd de genenpool en maakt honden vatbaarder voor genetische aandoeningen.

Grijs

Niet te verwarren met de zilveren, zwarte of blauwe Duitse Shepards, de grijze variëteit ziet er meer wolfachtig uit met hun donkere jassen. Deze kleuring wordt ook wel wolfgrijs genoemd.


grijze Duitse herder in gras

Foto: The Happy Puppy Site

Hoewel sommigen zeggen dat grijze Duitse herdershonden een soort sabel of Agouti zijn, zoals het altijd bekend is, is grijs een van de zes effen kleuren die worden herkend in de GSD-rasstandaard van de AKC, hoewel de genen die verantwoordelijk zijn voor de grijze kleur te vinden zijn in de A-serie Agouti-genen.

In tegenstelling tot de lever en blauwe GSD’s, wordt de grijze kleur geproduceerd door een dominant gen in plaats van een recessief gen, waardoor het gemakkelijker is om voor te fokken. Puppy’s hebben slechts één dominant gen van beide ouders nodig om een specifieke kleur te produceren, maar om een recessief kleurgen tot expressie te brengen, moet de Duitse Shepard-puppy twee kopieën van dat kleurgen erven – één van elke ouderhond.

Veel grijze Duitse herders missen ook elke zwarte pigmentatie, waardoor ze zich onderscheiden van de sabel die meestal zwarte uiteinden aan hun haren heeft. Grijze Duitse herders zijn niet zo zeldzaam als bijvoorbeeld Isabella of blauw, maar ze zijn nog steeds ongewoon, dus je zult geluk hebben om er een te vinden die beschikbaar is voor adoptie. Sommige fokkers zijn gespecialiseerd in producing honden van deze ongewone kleur.

Zilver

Net als de grijze Duitse herder wordt zilver toch herkend als een aparte kleur.


zilveren Duitse herder

Foto: Pinterest

Vaak gegroepeerd, worden de grijze en zilveren kleuren geproduceerd door dezelfde genen. Het vinden van een fokker die gespecialiseerd is in zilveren Duitse herders is een stuk eenvoudiger dan het vinden van een fokker die zich richt op het grijs, dus dit is misschien je beste gok als je een meer exotisch ogende metgezel wilt. Zilver is een ongebruikelijke kleur voor GSD’s, mogelijk omdat het een recessief gen is.

Net als het verdunningsgen beïnvloedt dit gen zwart pigment. Hoewel je ook zilveren sabel Duitse herders krijgt, betekenen de gedessineerde jassen dat ze zijn gecategoriseerd als sabel in plaats van zilver. Hoewel erkend door de AKC, zijn zilveren GSD’s niet gebruikelijk in de showring, met de voorkeur voor meer levendige, sterke kleuren. Zilveren Duitse herders worden echter vaak gezien in militair werk of de politie.

Zwart en Rood


Zwarte en rode Duitse herder in een veld

Foto: YouTube

Het rijke rode pigment vervangt de kleur van de standaard vacht van de Duitse herder, terwijl het patroon vrijwel hetzelfde blijft, met veel zwarte en rode GSD’s met hetzelfde zwarte masker en zadelrug van het zwart en bruin. De rode kleur is het resultaat van het kleurgen feomelanine. Het kan elke tint rood hebben, variërend van aardbeienblond tot diep mahonierood.

Naast zwart en bruin hebben de zwarte en rode combinaties de voorkeur boven andere van Duitse herdersfokkers. Omdat zwart en rood beide worden geproduceerd door dominante genen, is deze kleurencombinatie gemakkelijker te fokken en richten veel fokkers zich op het produceren van rashonden met dieprode kleuren.

Sabeldier

Een klassieke kleur voor de Duitse herder, een sabel komt in verschillende kleuren, maar elk haar heeft een zwarte punt.


Sabel Duitse Herder Close-up hoofdportret

Een sabel Duitse Herder

Sable kleur GSD’s kunnen zwart, grijs, rood, zilver of bruin zijn en zijn ook bekend als agouti. Agouti is een soort kleuring die ook bij andere honden voorkomt, zoals de Agouti Husky.

In deze kleuring heeft elk haar verschillende banden van bruin en zwart, wat leidt tot een typische wolfachtige kleuring. Sommige stichtende leden van het Duitse herdersras geloofden dat dit de enige kleur zou moeten zijn die aanwezig is in Duitse Shepards. De sabelkleur verandert gedurende het leven van een puppy. Zwarte sables worden geboren als volledig zwarte pups en driekleurige sables worden geboren als zwartbruine puppy’s.

Naarmate de puppy ouder wordt, verandert zijn kleur. Sommige GSD’s kunnen wel drie jaar nodig hebben om hun uiteindelijke sabelkleuring te ontwikkelen. Omdat elke sable GSD anders is, met de kleur en het patroon beide variërend, zorgt het voor een opvallende en unieke hond. Sable is een dominante kleur die gemakkelijk te fokken is. Als je een sabel Duitse herder fokt naar een andere kleur, krijg je waarschijnlijk sabelpuppy’s.

Zwart en Zilver

Net als de zwart-bruine GSD heeft een zwarte en zilveren Duitse herder meestal een zilveren zadel over zijn rug, hoewel het patroon en de tint beide variëren van hond tot hond.


Zwarte en zilveren Duitse herder in gras

Foto: Mix Duitse Herder

Net als de zilveren GSD treedt de zwarte en zilveren kleuring alleen op wanneer het recessieve intensiteitsonderdrukkingsgen aanwezig is. Deze kleur komt niet vaak voor in de AKC-showring en is meestal te vinden in werkhondenlijnen.

Bicolor

Bicolor Duitse herders lijken bijna volledig zwart en om aan de rasstandaard te voldoen, moeten ze zwarte hoofden, rug, poten en staart hebben.


Bicolor Duitse herder

Foto: Duitse Herder Land

Sommige GSD-enthousiastelingen hebben zich afgevraagd of bicolor eigenlijk kleur is of gewoon een patroon van een andere kleur. De AKC accepteert echter bicolor als een recessieve kleur in het ras. Hoewel technisch toegestaan in de showring, zijn deze honden meestal te vinden in werklijnen.

Zwart en crème

De laatste officiële kleur op onze lijst, de zwarte en crème GSD blijft trouw aan zijn oorsprong als een lichtere versie van de gemeenschappelijke rode en bruine kleuring.


Zwarte en crème Duitse herder

Foto: Pinterest

Er is enige controverse rond de zwarte en crèmevariant. De meeste AKC-fokkers willen niet dat ze deelnemen aan de showring.

Ze streven ernaar om donkere honden te fokken die geen lichte crèmekleuring vertonen. De zwarte doet echter weinig om hun karakter te veranderen, en zwarte en crème GSD’s blinken uit in gehoorzaamheid, neuswerk, rally en behendigheid en zijn net zo loyaal en dapper als hun zwart-bruine neven en nichten.

Panda

Een Panda Duitse Herder lijkt op een Border Collie.


Panda Duitse herder

Foto: Ned Hardy

De eerste Panda GSD was Lewcinka’s Franka von Phenom. Sommigen beweren dat ze geen raszuivere Duitse herder was, maar een GSD / Collie-kruising. Haar DNA bewees hun ongelijk, hoewel de Panda-kleuring niet wordt herkend door sommige kennelclubs en fokkers.

De Panda GSD is ontstaan door een zeldzame genetische mutatie. Het zogenaamde piebald-gen zorgt ervoor dat tot 40% van het lichaam van de hond wit is. De Panda GSD heeft echter geen witte Duitse herders in zijn afkomst. De genen die verantwoordelijk zijn voor een volledig wit lichaam en het fragmentarische wit zijn twee verschillende.

De AKC erkent Panda Duitse Herders niet als een geaccepteerde kleur. Dit weerhoudt hen er echter niet van om populair te zijn. Er is een grote vraag naar Panda-gekleurde Duitse herders. Helaas verhoogt dit de prijs en leidt dit ertoe dat fokkers zich richten op kleurmutatie in plaats van genetische gezondheid, dus zorg ervoor dat u een puppy van een gerenommeerde fokker koopt.

Albino

Een albino Duitse Shepard is ongelooflijk zeldzaam.


Albino Duitse herder op strand

Foto: Animalso

Hoewel verschillende mensen beweren albino-GSD’s te bezitten, zijn het bij nader inzien bijna allemaal Witte Duitse Shepards. Een albino van elke soort of ras mist elke pigmentatie, inclusief van de huid, het haar en de ogen, evenals de bloedvaten, wat resulteert in een roze tint. Je kunt een albino Duitse Shepard onderscheiden van een witte door zijn ogen en neus te controleren.

Een witte GSD zal enige pigmentatie hebben die resulteert in bruine ogen, terwijl albino’s altijd rode of roze ogen hebben. Een albino GSD, mocht er een bestaan, kan andere gezondheidsproblemen ervaren die verband houden met de aandoening. Ze kunnen bijvoorbeeld lichtgevoelig zijn en bescherming tegen direct zonlicht vereisen.

Wat is de zeldzaamste kleur van de Duitse herder?

De zeldzaamste kleur van de Duitse herder is de Isabella vanwege de recessieve combinatie van lever en blauw. Je zult lang moeten zoeken om zo’n puppy te krijgen – en zijn prijs zal ook hoog zijn.

Wat is de beste kleur voor een Duitse shepard?

De beste kleur voor een Duitse Shepard in de showring is zwart en bruin, gevolgd door sabel. Als u niet van plan bent om uw hond door de AKC te laten zien, kunt u elke kleur of vacht kiezen die u leuk vindt. Zoals de oprichter van het ras, kapitein von Stephanitz, zei: “het kleuren van een hond heeft geen enkele betekenis voor de dienst.”

In werkende kringen hebben veel eigenaren een hekel aan de witte Duitse herders – ze worden als zwak beschouwd. Dit is echter niet gebaseerd op werkvaardigheden en meer op een mythe die van generatie op generatie is doorgegeven.

Wat is de originele kleur van een Duitse shepard?

Omdat Duitse Shepard-honden werden gefokt als werkhonden, concentreerden de oorspronkelijke fokkers zich op temperatuur in plaats van uiterlijk. De oorspronkelijke kleur van werkende Duitse Shepards was sabel. De meest traditionele kleur is zwart en bruin.

Waar het op neer komt

Je kunt Duitse herderspuppy’s vinden in veel verschillende vachten en kleuren. Hoewel je de vacht en kleur moet kiezen die je het leukst vindt, moet je ervoor zorgen dat je je hond niet alleen kiest op basis van zijn uiterlijk. Duitse herders zijn gevoelig voor het ontwikkelen van rug- en heupproblemen. Voordat u een puppy koopt voor zijn vacht en kleur, moet u ervoor zorgen dat zijn fokker eerst op gezondheid selecteert. Anders zou je je kunnen eindigen met een puppy met een geweldige vacht en kleur, maar een slechte gezondheid … wat nooit een goede zaak is.