Duitse Herder vs Labrador

Duitse Herder vs Labrador

Duitse Herder vs Labrador? Het ultieme raadsel!

Het zijn allebei heel verschillende persoonlijkheden, maar even aantrekkelijk op hun eigen unieke manier.

Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om te helpen!

We hebben de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee prachtige rassen uitgesplitst.

Om u te helpen beslissen of een Lab of Duitse Herder de juiste hond voor u is.

Vind Lab vs GSD gezondheid, temperament, training, verzorging, levensduur, en nog veel meer.

Labrador vs Duitse Herder

Het debat Duitse Herder vs Labrador gaat over de twee populairste huishonden in de VS, jaar na jaar. In de afgelopen 26 jaar heeft de Labrador Retriever de eerste plaats bezet. De Duitse Herder zit hem op de hielen op de tweede plaats.

Zonder twijfel is zowel de Duitse Herder als de Labrador Retriever een uitstekende keuze als gezelschapshond. U kunt eenvoudigweg niet verkeerd gaan door te kiezen voor een goed gefokte, gezonde en gelukkige hond van een van beide rassen!

Maar welk ras is een betere keuze voor uw leven, dagelijkse schema, en wat u op dit moment aan een huishond te bieden heeft? Er zijn enkele belangrijke verschillen die je kunnen helpen.

De Duitse Herdershond is een groot formaat hond met een gemiddeld energieniveau. Dit betekent dat de Duitse Herder gedijt bij gerichte en energieke activiteit, zoals speeltijd en dagelijkse wandelingen, maar zich dan verheugt op lekkere rustmomenten tussendoor, waaronder dutjes en een lange avondsnooze.

Omgekeerd is de Labrador Retriever een middelgrote hond met een hoog energieniveau. De Lab heeft veel dagelijkse interactie, speeltijd en wandelingen (of rennen of zwemmen of al het bovenstaande) nodig om gelukkig en gezond te blijven. Dutjes hebben een lagere prioriteit. Dit kan een veeleisender hond betekenen om voor te zorgen, tenminste in de puppy- tot middenvolwassen jaren.

Dit verschil, en andere die we hier zullen behandelen, kan betekenen dat het ene ras beter past in uw dagelijks leven.

Duitse Herder vs Labrador maat

De Duitse Herder wordt geclassificeerd als een “grote rashond” en de Labrador Retrieveris geclassificeerd als een “middelgrote rashond”. Echter, kan zien aan de statistieken dat er geen enorm verschil is in hoogte of gewicht tussen de twee rassen.

Duitse Herder grootte:

  • Hoogte: 22 tot 26 inches (volwassen reuen zijn gemiddeld 2 inches groter dan volwassen teven).
  • Gewicht: 65 tot 90 pond (volwassen man); 50 tot 70 pond (volwassen vrouw).

Labrador Retriever grootte:

  • Hoogte: 21,5 tot 24,5 inch (volwassen reuen zijn gemiddeld 1 inch groter dan volwassen teven).
  • Gewicht: 65 tot 80 pond (volwassen man); 55 tot 70 pond (volwassen vrouw).

Van een pure vergelijking van lengte en gewicht, zul je waarschijnlijk niet veel nuttige informatie vinden om je te helpen beslissen tussen een GSD vs Labrador. Het is echter goed om de potentiële volledige volwassen lengte en gewicht van beide hondenrassen te kennen voordat u zich op een van beide vastlegt!

Duitse Herder vs Labrador Uiterlijk

Zowel de Lab als de Duitse Herder zijn zeer knappe hoektanden! Echter, hun algemene uiterlijk en gedrag worden over het algemeen als heel verschillend beschouwd.

Uiterlijk Duitse Herder

De Duitse Herder is een meester in kalm vertrouwen. Van zijn alert opgestoken oren tot zijn perfect geplaatste poten, op de een of andere manier ziet een GSD er nog steeds goed verzorgd uit, zelfs na een klauterpartij door het struikgewas of een duik in het meer!

Een onmiskenbare eigenschap die Duitse Herdershonden onderscheidt is hun rechtopstaande houding. Ze lijken gewoon niet in staat om te slungelig te zijn! Het lichaam van deze hond is vrij lang, en is mager en gespierd ondanks de dikke tweelaagse vacht en de borstelige staart.

Als je ooit een atleet hebt gezien die gewoon weet dat hij snel, behendig en sterk is, kan dit je doen denken aan een Duitse Herder. Deze hond kent zijn krachten en is niet bang om ze te gebruiken. In feite is de beheerste houding een deel van wat de Duitse Herder zo’n geweldige werkhond maakt.

Duitse Herders kunnen veel verschillende vachtkleuren hebben, van licht bruin en grijs tot diep, rijk bruin met zwarte accenten. De zwartbonte vachtkleur is de bekendste combinatie voor dit ras.

Labrador Retriever uiterlijk

Na uw eerste aanblik van een Labrador Retriever, kwam u waarschijnlijk weg met een beeld van het gretige, vriendelijke gezicht en de ogen van deze hond. Het gezicht van een Lab lijkt vaak te glimlachen, gewoon voor de vreugde van het leven!

De Lab is een sterke, solide hond, en perfect in staat om er uit te zien als een perfecte showhond. Echter, de natuurlijke gretigheid en het enthousiasme van dit ras voor het leven resulteert meestal in een minder gepolijst dagelijks uiterlijk!

De Lab is de meest geliefde huishond in de VS voor de 26th jaar op rij voor een reden. Dit zijn honden die de somberste dag zonnig en vol plezier kunnen maken.

Over het algemeen wordt het lichaam van de Labrador omschreven als stevig maar niet gedrongen. De vacht is kort, dubbellaags en waterdicht, met een verbazingwekkende “otterachtige” staart die gemaakt is om te zwemmen.

Labradors worden tegenwoordig meestal gekarakteriseerd als gele Labradors, zwarte Labradors of chocolade (bruine) Labradors. Interessant genoeg, als je probeert te kiezen tussen een zwarte Lab en een Duitse Herder, is er een nieuwere GSD-lijn met een volledig zwarte vacht. Het zijn echt prachtige honden!

Labrador vs Duitse Herder – verzorging en verharing

Vacht blazen, verharen, vervellen. Dit zijn slechts enkele van de termen die door liefhebbers van de Duitse Herder en Labrador worden gebruikt om hun dagelijkse strijd met het haar van hun huisdieren te beschrijven.

De waarheid is dat beide rassen eerder meer dan minder verharen, en vaker dan af en toe. Met andere woorden, als u op zoek bent naar een “hypo-allergeen” ras dat uw huidschilfers niet veroorzaakt, is geen van beide een ideale keuze!

Laten we eens kijken naar enkele subtielere verschillen tussen de verharings- en verzorgingsbehoeften van de Duitse Herder vs Labrador.

Duitse Herder verzorging en verharing

Een deel van waar de Duitse Herdershond zo bekend om staat is hun dikke en luxueuze vacht. Hoewel dit zorgt voor een opvallende showhond en zeker warm en gezellig is, is het niet altijd leuk voor de eigenaar!

Iemand moet immers al dat uitgevallen hondenhaar opvegen of stofzuigen! Bovendien verharen Duitse Herders niet alleen per seizoen, hoewel ze meer verharen tijdens hun biologisch voorgeschreven halfjaarlijkse vachtwisseling.

Duitse Herders verharen echter elke dag. Een deel van de reden is dat deze honden een langere en zeer dikke bovenvacht hebben, en een even dikke en kortere isolerende ondervacht. Beide lagen moeten voortdurend oud haar uitwerpen en nieuw haar laten groeien, zoals de natuur dat voorschrijft.

Tenzij u graag in een zee van hondenhaar leeft, moet u uw Duitse Herder minstens drie keer per week borstelen, met wekelijks een intensievere verzorgingssessie. Het kan ook verstandig zijn om te investeren in een zware stofzuiger. Om meer te weten te komen over de vacht van de Duitse Herder, raden we deze informatieve post aan.

Labrador Retriever verzorging en verharen

Simpel gezegd: Labradors verharen. Ze verharen ’s morgens, ’s middags en ’s avonds, in de zomer en in de winter. Labs hebben de neiging om zwaarder te verharen tijdens seizoensgebonden vachtveranderingen (de zogenaamde “rui”), maar er is geen tijd van het jaar waarin ze “klaar” zijn met verharen.

Verharen gebeurt het hele jaar door. Een groot deel van de reden hiervoor is dat de vacht van een Lab uit twee lagen bestaat. De bovenste laag is dik en waterdicht. De onderste laag is kort en dik en dient als isolatie voor deze waterminnende honden. Beide lagen moeten regelmatig uitvallen om hun werk goed te kunnen blijven doen. Dit geldt ongeacht of uw Lab nu wel of niet in het ijskoude water van een meer zwemt zoals haar voorouders deden!

Dus dat is het slechte nieuws. Uw Lab gaat verharen, en daar kunt u niets aan doen.

Maar andere Lab-liefhebbers zijn al tientallen jaren bezig om het verharingsprobleem aan te pakken. Advies over hoe u effectief kunt omgaan met het verharen van uw Labrador vindt u hier.

Uiteindelijk, als je ervoor kiest om je leven te delen met een Lab van welke kleur dan ook, zul je je moeten inzetten voor bijna dagelijkse borstelbeurten en wekelijkse verzorging (en niet te vergeten het schoonmaken van huis en auto) om het verharen van je Labrador onder controle te houden.

Duitse herder vs Labrador temperament

Labrador vs Duitse Herder

Er is geen hondenras op deze planeet dat jaar na jaar de nummers één en twee kan halen op de “meest populaire huishond” lijst van de American Kennel Club zonder een behoorlijk goed temperament te hebben!

Of u nu een GSD of Lab kiest voor uw volgende huishond, u krijgt een hond die letterlijk is gefokt om u en uw gezin lief te hebben en trouw te blijven. Beide honden zijn ook even gretig om het u naar de zin te maken, wat de training veel gemakkelijker kan maken.

In het Labrador vs Duitse Herder intelligentie debat, scoren beide honden even hoog. Hun intelligentie uit zich echter vaak op verschillende manieren, gebaseerd op hun unieke temperament.

Hoewel beide honden zeer populaire gezelschapshonden zijn en alles voor hen over hebben, zijn er een paar voorbehouden om in gedachten te houden. Deze maken het misschien gemakkelijker voor u om te beslissen over een Lab vs Duitse Herder voor uw volgende hond.

Duitse Herder temperament

Als u op zoek bent naar een echte waakhond voor uw gezin, dan is de Duitse Herder de hond voor u. Duitse Herders hebben zich onderscheiden in praktisch elk type van dienstbetrekking, van militair gevecht tot Geheime Dienst tot politiewerk tot persoonlijke dienstdieren.

Een groot deel van de reden hiervoor is te wijten aan het traditionele bewakingsgedrag van de Duitse Herder. Duitse Herdershonden zijn van nature geneigd zich sterk te binden aan de persoon die zij beschouwen als hun belangrijkste verzorger of trainer. Ze zullen intens gemotiveerd zijn om die persoon te gehoorzamen en te bewaken.

Als gezinshond zal de Duitse Herder diezelfde kwaliteiten uitbreiden naar uw hele gezin, inclusief jonge kinderen. Dit omvat, met zorgvuldige training, ook andere huisdieren.

Het waakzame gedrag van een GSD kan haar echter in moeilijkheden brengen met niet-familieleden, vreemden en onbekende dieren, waaronder de huisdieren van de buren. Met deze personen kan een Duitse Herder afstandelijk, gereserveerd en soms vijandig zijn.

Training en veel beweging en speeltijd zijn essentieel om uw Duitse Herder gelukkig bezig te houden met “werk”, waar dit hondenras genetisch voor gemaakt is. Hij zal elk op verveling gebaseerd gedrag dat als agressie kan overkomen, matigen.

Labrador Retriever temperament

Als er één eigenschap is waarover u zich bij uw Labrador Retriever hond meestal geen zorgen hoeft te maken, dan is het wel afstandelijkheid. Deze honden hebben de neiging om van iedereen te houden. Als we eerlijk zijn, soms een beetje te veel!

Het is belangrijk te weten dat Labs typisch puppy-achtig blijven in hun gedrag voor ongeveer drie jaar.

Dit kan minder gelden voor de Amerikaanse “working Labs” dan voor hun Engelse “show Lab” neven, zoals dit informatieve artikel benadrukt.

Labs zijn ook intens voedsel-gedreven, en onderzoekers hebben een mogelijke genetische verklaring gevonden. Blijkbaar worden veel Labs geboren met een klein stukje DNA dat ontbreekt in een gen dat POMC heet.

Dit kleine maar belangrijke gen is verantwoordelijk om Labs te laten weten wanneer ze zich vol voelen na een maaltijd.

Voor het overige hebben Labs de neiging veel energie te hebben vanaf hun puppytijd tot aan hun middelbare volwassen leeftijd, en worden ze geleidelijk meer ontspannen naarmate ze ouder worden. Training is essentieel om deze typische werkhond geestelijk en lichamelijk tevreden te houden en de kilo’s eraf te houden!

Duitse Herder vs Labrador gezondheid

Zowel Duitse Herders als Labrador Retrievers zijn honden met een dubbel doel: ze worden gefokt voor de show en gefokt om te werken. Beide rassen zijn raszuiver met lijnen die teruggaan tot de vroegste dagen van de hondenclubs.

Dit is goed nieuws als u op zoek bent naar raszuivere Labrador of Duitse Herder pups met het temperament en de persoonlijkheid om geweldige showhonden, werkhonden of huishonden te zijn.

Op het gebied van gezondheid is het nieuws echter niet zo geweldig. Als je de Duitse Herder vs Labrador vergelijkt, zul je merken dat elke raszuivere lijn bepaalde opmerkelijke gezondheidsproblemen heeft. Dit is vrij gebruikelijk bij rashondenrassen en iets om rekening mee te houden bij de keuze van uw volgende hond!

Gezondheid Duitse Herder

Duitse Herders neigen naar problemen met heup- en elleboogdysplasie, degeneratieve myelopathie (tast de achterhand aan), hartkwalen, opgeblazen gevoel en bepaalde oogkwalen.

Een nieuwer gezondheidsprobleem dat ook is ontstaan in de raszuivere Duitse Herder lijn is rugproblemen. Deze komen voort uit het opzettelijk fokken van honden voor een helling in de rug, die moeilijkheden en pijn kan veroorzaken bij het lopen.

Het Canine Health Information Center houdt een lijst bij van beschikbare genetische testen die je kunt bestellen om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten bij het uitzoeken van een Duitse Herder pup.

Labrador Retriever gezondheid

Labs zijn bijzonder vatbaar voor heup- en elleboogdysplasie, evenals voor bepaalde oog- en hartproblemen.

Opwindend genoeg hebben onderzoekers onlangs het gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor een bekend gezondheidsprobleem bij Labradors, namelijk EIC (exercise-induced collapse). Vooral jonge volwassen Labs worden hierdoor geplaagd.

Het Canine Health Information Center houdt een lijst bij van beschikbare genetische tests die u kunt bestellen om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten wanneer u een Lab puppy uitkiest.

Labrador Retriever vs Duitse Herder

Heeft u een besluit genomen over de keuze voor een Duitse Herder vs Labrador pup?

We hopen dat je deze side-by-side vergelijking van beide hondenrassen nuttig hebt gevonden in je besluitvormingsproces!

Wanneer u beslist, horen we graag uw verhaal over hoe u uw nieuwe puppy koos!

Referenties

De Amerikaanse Kennel Club

Het Canine Health Information Center

De Happy Puppy Site

De Labrador Site

Farrell, L, et al., The challenges of pedigree dog health: approaches to combating inherited disease, Canine Genetics and Epidemiology, 2015.

Morgan, T. Crufts ondergedompeld in wreedheidsruzie over ‘misvormde’ Duitse herder, The Telegraph, 2016.

Raffan, E, A Deletion in the Canine POMC Gene Is Associated with Weight and Appetite in Obesity-Prone Labrador Retriever Dogs, Cell Metabolism, 2017.

Smith, F, De Labrador Club: Onderzoek, The Labrador Club, 2016

Tsai, K, et al., Genome-wide association studies for multiple diseases of the German Shepherd Dog, Mammalian Genome, 2011.

Upmalis, J, Breaking News: De Labrador Retriever wint Top Ras voor de 26th Jaar op rij, Amerikaanse Kennel Club (AKC), 2017