Duits Korthaar Pointer Ras Informatie Centrum: Een GSP hondengids

Duitse Korthaar Pointer

De Duitse Korthaar Pointer is een jachthondenras dat tussen de 45 en 70 pond weegt en tot 25 centimeter groot wordt.

Het zijn actieve, gretige en intelligente honden die graag tijd doorbrengen met hun mensen.

Hoewel ze een korte, stevige vacht hebben, zijn ze een zeer sterk verharend ras dat regelmatig geborsteld moet worden.

Past de energieke GSP hond bij uw huis?

Wat staat er in deze gids

Lees verder voor onze complete gids over het fascinerende ras van de Duitse Korthaar Pointer.

Duits Korthaar Pointer FAQ’s

Hier zijn de populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Duitse Korthaar Pointer.

In dit artikel bekijken we de Duitse Korthaar Pointer.

Zodat toekomstige eigenaren dit fascinerende ras kunnen leren kennen, en kunnen beslissen of een GSP de juiste hond voor hen is.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 9 van de 193 rassen op AKC
 • Doel: Sportief
 • Gewicht: 45 – 70 pond
 • Temperament: Actief, intelligent, gretig om te behagen

Als u erover denkt een Duitse Korthaar Pointer pup in uw gezin op te nemen, zal deze informatie u helpen de beste keuze voor u en uw gezin te maken.

Duitse Korthaar Pointer Rasoverzicht: Inhoud

Laten we beginnen met het leren kennen van de geschiedenis van dit energieke ras!

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de GSP hond

GSP’s vallen onder de categorie die in het jachthondenwerk bekend staat als HPR, oftewel Hunt Point Retriever.

Een veelzijdige groep, die bedreven is in het opjagen en lokaliseren van wild voor hun geleiders, alsook in het terughalen ervan.

GSP

De Duitse Korthaar Pointer zoals we hem nu kennen heeft eigenlijk een relatief recente plaats in de geschiedenis.

Ze werden voor het eerst ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk in het begin van de jaren 1920 en in de Verenigde Staten in het midden van de jaren 1920. Ze werden erkend door de AKC in maart 1930.

Afstamming van GSP

De GSP stamt af van de Spaanse Pointer en de Hannover Hound, die werden gekruist in de jaren 1600. Later werd de Engelse Pointer aan de mix toegevoegd om een voor alle doeleinden geschikt jacht-, richt- en apporteerras te creëren.

Men denkt dat dit gebeurde op aanwijzing van Prins Albrecht zu Solms-Braunfeld van het Koninklijk Huis van Hannover, die een fan was van Schweisshunds en iets soortgelijks wilde, maar met een sneller werktempo.

Werkende GSP’s

De eerste AKC German Shorthaired Pointer Show werd gehouden in 1941, en de eerste GSP Field Trial werd slechts drie jaar later gehouden in 1944. Gedurende vele jaren werden deze honden gezien als dual purpose – ze werden zowel gewerkt in het veld als geshowd in de ring.

Helaas is dit niet langer mogelijk omdat GSP’s voor het werk gecoupeerde staarten nodig hebben om ze te beschermen tegen schade in het struikgewas, en showhonden niet langer gecoupeerd mogen worden.

Leuke feiten over Duitse Kortharen

GSP’s zijn populaire werkhonden, maar ze zijn ook elders populair.

Een Duitse Korthaar Pointer genaamd Haus werd geschonken aan de Air Force Academy. Hij werd getraind en gebruikt als zoekhond voor explosieven!

Dit doel is heel populair bij GSP honden! Een andere Pointer genaamd Pina wordt gebruikt bij de Transportation Security Administration om explosieven op te sporen!

Ze moet pakhuizen, veerbootterminals en vrachtvliegtuigen onderzoeken!

Dus deze honden zijn behoorlijk slim!

Duitse Herder Pointer Uiterlijk

Duitse Korthaar Pointertjes hebben een atletische bouw. Mager van uiterlijk, maar sterk en taai, zijn ze gebouwd voor uithoudingsvermogen en duur van de oefening.

Ze hebben een alerte natuurlijke lichaamshouding, en hun hoofden hebben een lange snuit en een delicaat profiel.

Deze atletische lichamen en trotse hoofden geven een kalme en vorstelijke uitstraling aan deze zeer actieve en trouwe hond.

Met schattige grote flaporen en zielvolle ogen is het geen verrassing dat deze intelligente en hard werkende jachthond ook als huisdier steeds populairder wordt.

Vachtkleuren

Duitse Korthaar Pointers hebben een korte, taaie vacht.

Hoewel GSP’s het meest worden gezien als leverwitte honden, kunnen ze in een reeks kleurencombinaties voorkomen. Deze omvatten het volgende:

 • Zwarte Duitse Korthaar Pointer
 • Witte en zwarte Duitse Korthaar Pointer
 • Zwart Roan GSP
 • Lever GSP
 • Wit en lever Duitse Korthaar Pointer
 • Lever Roan Duitse Korthaar Pointer
 • Wit GSP

Hun aftekeningen zijn gepatched, gevlekt of een combinatie van beide. Welke kleur is uw favoriet? Geef je de voorkeur aan de zwarte Duitse Korthaar Pointer?

GSP Grootte

Duitse Korthaar Pointers worden als volwassenen ongeveer 25 centimeter lang tot aan de schouder, en wegen ongeveer 60 pond.

Het is een middelgroot tot groot hondenras, waarbij de vrouwtjes iets korter en lichter zijn dan de mannetjes.

Duitse Korthaar Pointer Temperament

Het temperament van de Duitse Korthaar Pointer is een product van hun fok. Als werkhond zijn ze over het algemeen intelligent, wendbaar en trouw aan hun eigenaars.

Ze zijn niet zo enthousiast over vreemden als Labradors of Golden Retrievers, maar komen meer ontspannen over en geven soms de indruk afstandelijk te zijn.

In feite zijn het leuke en enthousiaste honden in het gezelschap van hun gezin, en nemen ze graag deel aan activiteiten die met lichaamsbeweging te maken hebben.

Ze zijn zeer toegewijd aan hun gezin, vooral aan hun primaire verzorger. Dit betekent dat ze een van de gemakkelijker te trainen rassen zijn, maar ook dat ze menselijk gezelschap verkiezen boven tijd alleen.

Ze zijn daarom het meest geschikt voor een huis waar ze het grootste deel van de dag gezelschap hebben.

Ongewenst gedrag

Duitse Kortharen zijn niet de stilste rassen. Ze staan erom bekend dat ze graag het geluid van hun eigen stem horen, en ze moeten van jongs af aan worden aangemoedigd om niet te blaffen. Door uw puppy te prijzen voor rustig gedrag en eventuele vocalisaties te negeren, kunt u de hoeveelheid geklets die u van hem zult horen naarmate hij opgroeit, verminderen.

Hij zal waarschijnlijk altijd voor een waakhondstem zorgen als er gasten in huis komen, maar het is iets dat u kunt helpen om het tot een minimum te beperken.

Door hun behoefte aan gezelschap kunnen GSP-honden destructief worden als ze lange tijd zonder toezicht worden achtergelaten.

Ze zijn ook erg beweeglijk en daarom moet u ervoor zorgen dat uw tuin veilig is als ze zonder toezicht buiten worden achtergelaten.

Uw Duitse Korthaar Pointer trainen en oefenen

De training van de Duitse Korthaar Pointer is een essentieel onderdeel van hun eigendom. Hoewel het van nature jachthonden zijn, hebben ze ook een sterke drang om prooi te zoeken en te rennen.

Duitse Korthaar Pointer jachteigenschappen maken ze fantastisch in het veld, maar kunnen een probleem zijn in een gezinshuis als ze niet in goede banen worden geleid.

Het krijgen van een goede recall, en enkele basis gehoorzaamheidscommando’s zoals zit en blijf, zal u helpen de controle over uw hond te houden. Zo kunt u samen genieten van uitstapjes zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat hij in het struikgewas verdwijnt.

Moderne positieve trainingstechnieken worden ten zeerste aanbevolen voor GSP-honden. Het zijn onafhankelijke en intelligente honden, maar ze zijn ook koppig bij onaangenaamheden.

Hen trainen met behulp van motivatie en plezierige ervaringen zal zijn vruchten afwerpen.

Oefeningseisen

Duitse Korthaar Pointers hebben veel beweging nodig. Het combineren van deze behoefte met hun natuurlijke instincten om te rennen, te jagen, te richten en te apporteren zal u beiden veel plezier geven. Gundog stijl training is een geweldige manier om het beste uit een GSP te halen, zelfs als u geen interesse heeft in echt veldwerk.

Hen helpen hun energie te verbranden met lange apporteeracties, of in jachtpatronen over de velden rennen, zal uw band samen vergroten en uw hond helpen zich meer ontspannen en tevreden te voelen als hij thuis is.

Ze doen het ook heel goed bij activiteiten als gehoorzaamheid, behendigheid en flyball, en zijn vaak uitstekende zwemmers evenals hardlopers.

Duitse Korthaar Pointer Gezondheid en Verzorging

Duitse Kortharen zijn over het algemeen gezonde honden, met een goede lichaamsstructuur en een goed geproportioneerd hoofd.

Er zijn echter enkele GSP gezondheidsproblemen waar u zich bewust van moet zijn.

GSP’s hebben flaporen, dus het is belangrijk om niet te vergeten deze regelmatig te controleren en zorgvuldig schoon te maken als uw pup bij u komt wonen.

Ze zijn ook vatbaar voor sommige ziekten en aandoeningen die voortkomen uit het fokken in een gesloten register.

GSP oefening

Als aspirant pupkoper is het belangrijk hiermee bekend te zijn, zodat u ze waar mogelijk kunt vermijden.

Bloat

Bloat of Gastric Torsion is iets waar veel grotere hondenrassen vatbaar voor zijn.

Als u een puppy bezit die tot een van deze rassen met een hoog risico behoort, kunt u de kans dat hij het krijgt verkleinen door langzaam eten aan te moedigen. Gebruik een slowfeeder of kleinere, frequentere porties, en zorg ervoor dat hij niet uit een verhoogde kom eet.

Heupdysplasie

GSP’s kunnen gevoelig zijn voor heupdysplasie, waarbij het gewricht misvormd is en pijn en kreupelheid veroorzaakt als de pup groeit.

Om de beste kans te hebben dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat beide ouders van uw puppy een heupscore hebben gekregen. De resultaten moeten beter zijn dan het rasgemiddelde van 10.

Elleboogdysplasie

Duitse Kortharige Pointers kunnen ook lijden aan elleboogdysplasie, een soortgelijke aandoening als heupdysplasie, maar waarbij in plaats daarvan de ellebooggewrichten zijn aangetast.

Beide ouders van uw pup moeten een elleboogscore van 0 hebben – dit kenmerk wordt op een andere schaal gemeten dan de heupen.

Osteochondrosis Dissecans (OCD)

Het is bekend dat GSP’s lijden aan Osteochondrosis Dissecans (OCD). Dit is een aandoening die kreupelheid en mobiliteitsproblemen veroorzaakt, als gevolg van problemen met de vorming van de botten van de pups.

Het proces waarbij kraakbeen in de baarmoeder wordt vervangen door bot is verstoord, waardoor het kraakbeen verdikt.

Dit betekent dat de poten van de hond minder bestand zijn tegen stress, en vatbaarder zijn voor blessures. Met een hond waarvan bekend is dat hij aan OCD lijdt, mag nooit gefokt worden.

Ziekte van von Willebrand

De bloedziekte von Willebrand veroorzaakt problemen met de bloedstolling. Bloedneuzen, tandvlees, of langdurig bloeden na verwonding of geboorte zijn tekenen van von Willebrand’s.

Hoewel het kan worden behandeld is het ongeneeslijk, en wordt het meestal pas op 3-jarige leeftijd duidelijk.

Zorg ervoor dat de ouders van uw pup allebei getest zijn. Als ze allebei vrij zijn, is uw pup erfelijk vrij.

Als de ene vrij is en de andere drager, kan uw pup de ziekte niet ontwikkelen, maar kan hij zelf drager zijn. Dit is alleen een probleem als u later zelf met hem wilt fokken.

Entropion

Entropion is een vervelende aandoening, waarbij het ooglid van de hond naar binnen rolt. Het veroorzaakt irritatie, verwondingen en kan in ernstige gevallen leiden tot blindheid als het niet behandeld wordt.

Entropion is te behandelen door middel van een operatie, maar u moet geen pup kopen als een van zijn ouders dit heeft gehad, omdat het de kans vergroot dat uw hond dezelfde ingreep nodig heeft als hij opgroeit. Let op tekenen in het nest, zoals rode ogen of aanhoudend wrijven.

Lymfoedeem

Lymfoedeem ontstaat wanneer er een verstopping of draaiing is in de lymfekanalen, waardoor weefsels opzwellen door een ophoping van vocht.

Er bestaat op dit moment geen test voor, maar u moet uw fokker vragen of hij weet of dit in de stamboom van uw pup voorkomt.

Progressieve Retinale Atrofie

PRA is een vrij veel voorkomende oorzaak van blindheid bij een reeks rashondenrassen.

Het is een ziekte van het netvlies die een geleidelijk en permanent verlies van gezichtsvermogen veroorzaakt. Gelukkig bestaat er een DNA-test voor deze ziekte. Vraag om een bewijs dat de ouders van uw pup allebei vrij zijn, of één vrij en één drager, om er zeker van te zijn dat zij zelf niet aan PRA zal lijden.

De ouders van uw pup moeten ook duidelijke oogtesten van een dierenarts hebben. Deze mogen niet ouder zijn dan een jaar op het moment dat u uw pup ophaalt.

Duitse Korthaar Pointer Levensduur

De levensduur van de Duitse Korthaar Pointer wordt geschat op een gemiddelde van 12 tot 14 jaar.

De UK Kennel Club vermeldt dat ze meer dan 10 jaar leven, de AKC stelt 12 tot 14, en de meeste bronnen lijken het erover eens te zijn dat 15 jaar over het algemeen de maximale leeftijd voor het ras is.

Dit is een vrij goede innings voor een hondenras, en een bewijs van hun algemene goede gezondheid en canine lichaamsstructuur.

GSP verharing

De verharing van de Duitse Korthaar Pointer kan voor sommige nieuwe eigenaren als een verrassing komen. Ze zijn een ras met een hoge rui. Wees erop voorbereid dat die korte taaie vacht het grootste deel van het jaar een fijn laagje haar achterlaat op uw vloeren.

duitse korthaar pointer gezondheid

Een goede borstel zoals een kortharige Furminator, regelmatige vachtverzorging en een goede stofzuigroutine zijn essentieel om u te helpen dit op peil te houden.

Zijn GSP’s goede huisdieren?

Als u op zoek bent naar een familiehond, dan zult u rekening moeten houden met enkele eigenschappen van een GSP. Hoewel ze meestal vreedzaam en zachtaardig van aard zijn, kunnen ze ook enige nervositeit vertonen rond kleine kinderen als ze niet goed gesocialiseerd zijn.

Wanneer u uw Duitse Korthaar Pointer puppy mee naar huis neemt, zult u heel voorzichtig moeten zijn met het socialiseren met mensen van alle leeftijden.

Als je zelf nog geen kinderen hebt, dan kun je ze uitlaten in de buurt van schoolpleinen rond openings- en sluitingstijd om ze vertrouwd te maken met de bewegingen en geluiden die kinderen maken.

Als je vrienden hebt met jonge kinderen en baby’s, zorg er dan voor dat ze langskomen voor veel kleine speelafspraakjes als de pup tussen de 8 en 16 weken oud is.

Zorg voor toezicht

Zoals bij elke hond is toezicht essentieel. Laat geen kinderen zonder toezicht bij een hond, zelfs niet uw eigen hond. Zorg ervoor dat zij zijn grenzen leren respecteren, en leer hen de signalen die hij geeft als hij zich ongelukkig voelt.

Eenvoudige regels als ‘raak de hond niet aan in zijn bed’ en ‘als hij wegloopt, volg hem dan niet’, zullen u helpen om een harmonieus huishouden te houden.

Op voorwaarde dat je tijd hebt voor veel beweging, positieve training en socialisatie, dan kan een GSP een prachtige familiehond zijn.

Een Duitse Korthaar Pointer redden

Als u op zoek bent naar een Duitse Korthaar Pointer, maar niet echt geïnteresseerd bent in het opvoeden van een puppy, dan is een rescue GSP misschien wat u zoekt.

Hoewel reddingshonden kunnen komen met gedrags- of trainingsproblemen uit hun verleden, kunt u merken dat u deze graag aanpakt in ruil voor het helpen van een hond in nood en misschien het krijgen van een meer bekende hoeveelheid.

Wanneer u een puppy mee naar huis neemt, kunt u een idee krijgen van het temperament dat ze zullen hebben op basis van het karakter van hun ouders en de algemene rasstandaarden. Als u een beter idee wilt hebben van de hond die u mee naar huis neemt, kan het redden van een GSP informatiever zijn.

Als hij eerder in een tehuis is opgevangen of door de reddingsmaatschappij is beoordeeld, kunt u meer te weten komen over de persoonlijkheid die u kunt verwachten.

Klik hier om naar onze GSP reddingscentra te gaan

Het vinden van een Duitse Korthaar Pointer Puppy

Als u op zoek bent naar een Duitse Korthaar Pointer pup, dan is het eerste wat u moet doen contact opnemen met een heleboel fokkers.

Als u met uw GSP wilt gaan werken of showen als ze ouder is, dan moet u de fokker vragen of dit iets is waar ze ervaring mee hebben.

Een showfokker zal weten welke pups het meest waarschijnlijk goed zullen doen in de ring. Een werkende GSP-fokker zal tenminste één van de ouders bewerken, en op zoek zijn naar een nest pups met legaal gecoupeerde staarten.

Het vinden van een huisdier

Als je gewoon op zoek bent naar een gezinshuisdier, zoek dan een fokker waarvan de vrouwelijke hond in huis woont of een bijzonder vriendelijk en zachtaardig temperament heeft. Ga indien mogelijk beide ouders bekijken voordat u een beslissing neemt.

Duitse Korthaar Pointers zijn niet overdreven opdringerig of attent naar vreemden, maar ze moeten kalm en ontspannen zijn in uw gezelschap. Kijk hoe ze met hun eigenaar omgaan, en als u kinderen hebt, neem ze dan mee om de reactie van de honden te peilen.

Een goede fokker herkennen

Je gekozen fokker moet goed thuis zijn in het ras. Hun honden moeten een doel hebben in hun leven, en gewaardeerd worden als lid van het gezin of werkteam van jachthonden.

Wees wantrouwig tegenover iedereen die veel verschillende hondenrassen heeft, die in hun gezin geen andere rol lijken te spelen dan het voortbrengen van pups.

U moet ook vragen om gezondheidsverklaringen van beide ouders. Voor GSP’s moeten deze minimaal bestaan uit duidelijke oogtesten, DNA-testen voor PRA en de ziekte van von Willebrand, en certificaten die lage heup- en elleboogscores laten zien.

Vermijd puppyfabrieken en dierenwinkels om er zeker van te zijn dat uw pup zo gezond en gelukkig mogelijk is.

Een puppy kiezen

Als je eenmaal een Duitse Korthaar Pointer fokker hebt gevonden waar je tevreden mee bent, moet je misschien wachten tot ze een nestje met een pup beschikbaar hebben.

Goede fokkers reserveren vaak alle pups in het nest nog voordat ze geboren zijn. De meeste zullen echter geen aanbetaling vragen totdat ze minstens drie weken oud zijn en u de gelegenheid hebt gehad ze te bezoeken.

Als je het geluk hebt dat je de keuze hebt uit het nest, dan moet je beslissen of je een mannelijke of vrouwelijke pup wilt.

Zorg ervoor dat alle pups gezond en actief zijn, en wees niet bang om de fokker je keuze te laten leiden. Zij zullen het meest vertrouwd zijn met het temperament van de pups.

GSP Puppy Prijs

German Shorthaired Pointer puppy kosten variëren van ongeveer £650 tot £850 in het Verenigd Koninkrijk, of $600 – $800 US.

De kosten van de aanschaf van uw GSP zullen echter niet de belangrijkste geldelijke overweging zijn wanneer u uw nieuwe puppy mee naar huis neemt.

Zorg ervoor dat u een budget heeft voor wekelijkse voedingskosten, dierenartsverzekering, jaarlijkse vaccinaties en eventuele eenmalige kosten zoals bedden, speelgoed en trainingsmateriaal.

Opvoeden van een Duitse Korthaar Pointer Puppy

Als je een groot huis hebt, een grote tuin en graag tijd buiten doorbrengt, dan kan een GSP pup een geweldige keuze zijn.

GSP's

Zorg ervoor dat je jezelf verplicht tot het regelmatig schoonmaken van al die uitgevallen vacht, een goed programma van socialisatie en training, en een voortdurende toewijding aan veel beweging en tijd samen.

Zorg ervoor dat u er zeker van bent dat u de tijd met uw pup kunt doorbrengen die hij nodig heeft, en u zult een prachtige metgezel hebben om uw leven mee te delen.

De zorg voor een kwetsbare GSP pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze puppyverzorging pagina.

Populaire Duitse Korthaar Pointer Rassenmixen

Een Duitse Korthaar Pointer mix is waarschijnlijk goedkoper in aanschaf dan een raspup, maar zal dezelfde levenslange kosten met zich meebrengen.

Als u een gekruiste GSP koopt, zorg er dan voor dat de fokker relevante gezondheidstests laat uitvoeren, niet alleen voor de Duitse Korthaar Pointer ouder, maar ook voor het ras van de andere ouders.

Vraag waarom ze besloten hebben deze twee rassen met elkaar te kruisen, en beslis of deze mix het beste bij u past.

Bekijk onze gidsen voor enkele populaire Duitse Korthaar Pointer mixen hieronder.

De Duitse Korthaar Pointer vergelijken met andere rassen

Wanneer u een nieuwe hond kiest, zult u uw keuzes willen vergelijken.

We hebben een aantal handige gidsen samengesteld die de GSP vergelijken met andere rassen, zodat u precies kunt zien hoe zijn kwaliteiten zich verhouden tot die van een ander ras.

Dit artikel vergelijkt een enorme verscheidenheid aan GSP-mixen waaruit u kunt kiezen!

Vergelijkbare rassen

Als er enkele kenmerken zijn die u afschrikken van de GSP, bent u misschien beter geschikt voor een ander ras.

Bekijk de vergelijkbare rassen hieronder om te zien of een van die rassen beter bij je past.

Voor- en nadelen van het aanschaffen van een Duitse Korthaar Pointer

Als u nog steeds niet zeker weet of dit ras geschikt is voor u, laten we de belangrijkste voor- en nadelen nog eens op een rijtje zetten.

Nadelen

Dit is een echt energiek ras dat een actieve levensstijl nodig heeft.

GSP’s hebben nogal een lange lijst van ontmoedigende gezondheidsproblemen, dus het kiezen van de gezondste pup is van vitaal belang.

Ze verharen veel.

Ze kunnen ook nogal afstandelijk zijn tegenover vreemden, zelfs met een goede socialisatie.

Plus, ze kunnen gevoelig zijn voor blaffen.

Voors

GSP’s zijn echt gretig om hun baasjes te plezieren.

Ze reageren goed op consequente, positieve training.

Dit ras is zeer toegewijd aan het doorbrengen van tijd met hun gezinsleden.

Het zijn ook geweldige sporthonden als u een werkras zoekt.

Duitse Korthaar Pointer Producten en Toebehoren

Of u zich nu voorbereidt op een GSP puppy, of een oudere hond in huis haalt, u zult de beste producten en accessoires moeten vinden.

Wij hebben gidsen over de beste kwaliteitsproducten voor uw nieuwe pup, van borstels tot bedden. Bekijk hieronder enkele van onze gidsen.

Duitse Korthaar Pointer Rasverenigingen

Als u hebt besloten dat een Duitse Korthaar Pointer reddingshond de juiste keuze is, bekijk dan hieronder enkele rasspecifieke reddingshonden.

USA

UK

Canada

Australië

Als u andere goede GSP reddingscentra kent, laat ons dan hun namen weten in de commentaren zodat we ze aan deze lijst kunnen toevoegen!

Wat is jouw favoriete ding aan de Duitse Korthaar Pointer?

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.