Draadharige honden

Draadharige Pointing Griffon

Draadharige honden hebben een korte vacht met een grove textuur. Meer borstelig dan zacht, als je met je hand over hun rug gaat zal het eerder stijf bewegen dan onder je hand te vloeien. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van het leven met een ruwharige hond. En helpen u het perfecte ruwharige puppyras te kiezen.


Draadharige hondenrassen

Draadharige honden zijn er in verschillende vormen, maten en temperamenten. Wat geweldig is, want als je een fan bent van ruwharige hondenrassen dan heb je een goede kans om het type pup te krijgen dat je wilt.

Deze rassen hebben allemaal ruwharige variëteiten. Maar ze hebben niet allemaal draadhaar. Alle Wire Fox Terriers hebben draadharen, maar alleen sommige Jack Russell Terriers.

Als u voor een bepaald ras puppy kiest, zorg er dan voor dat ze een draadvacht hebben voordat u zich verplicht om ze te kopen, als dat voor u van belang is.

 • Affenpinscher
 • Airedale Terrier
 • Border Terriër
 • Brusselse Griffon
 • Duitse Draadhaar Pointer
 • Ierse Wolfshond
 • Jack Russell Terrier
 • Dwergschnauzer
 • Wire Fox Terrier
 • Draadharige teckel
 • De Wirehaired Pointing Griffon
 • Draadharige Vizsla

Niet alle bovenstaande rassen hebben draadhaar. De Jack Russell Terrier bijvoorbeeld heeft zowel een gladde als een draadvacht. De hond onder het bontjasje is hetzelfde, maar de textuur van hun vacht is echt anders. Laten we deze prachtige honden wat beter leren kennen, om u te helpen beslissen welke goed bij u, uw levensstijl en uw gezin past.

Affenpinscher

affenpinscher

De Affenpinscher is een heel apart uitziend hondje, met een gezicht dat vaak met een aap wordt vergeleken. Ze zijn erg klein en wegen slechts tot ongeveer 13 pond.

Alle Affenpinschers hebben een ruwharige vacht, en ze zijn bijna allemaal zwart. Hoewel je af en toe grijze, zilveren, rode of black and tan pups krijgt.

Deze leuke pup is slim, trouw en toegewijd aan hun familie. Maar ze hebben veel van die beroemde terriër houding. Dus wees voorbereid op een hoge prooidrift en een sterk waakhondinstinct.

Airedale Terrier

airedale terrier

Sterk maar liefdevol, de Airedale Terrier is een aparte hond. Een van de grotere ruwharige honden, ze zijn ongeveer 23 inch groot op volwassen leeftijd. Het zijn natuurlijke atleten, en hebben veel energie.

Airedale Terriers zijn allemaal zwart en tan. Ze hebben een dichte ruwharige bovenvacht, met een ondervacht die zacht is.

Deze onafhankelijke pups hebben een sterke wil, maar zijn intelligent. Hun Terrier-instincten betekenen dat graven, jagen en veel lawaai te verwachten zijn. Ondanks dat ze koppig zijn, zijn ze als slim ras trainbaar en kunnen ze zeer liefdevolle metgezellen zijn in het juiste huis.

Border Terriër

Border Terriër Hondenras Informatie Centrum - De Border Terriër Gids

De schattige Border Terriër is een kleine, fitte, actieve hond. Ze hebben vrij lange benen in verhouding tot hun lichaam, en een stevig hoofd. Vaak vergeleken met de otter!

Alle Border Terriers zijn ruwharig, maar ze komen in verschillende kleuren voor. Deze omvatten grizzle en tan, blue en tan, grijs en wheaten. De meeste Border Terriër pups zien er de eerste weken van hun leven zwart uit, dus je ziet hun ware vachtkleur pas op volwassen leeftijd.

Dit is een vriendelijk maar zelfverzekerd ras, dat ondanks hun rijke werkgeschiedenis ook vaak een heerlijke schoothond is. Het is belangrijk om van pup af aan geen lawaai aan te moedigen, en ervoor te zorgen dat u voorzichtig bent in de buurt van wilde dieren.

Brusselse Griffioen

brusselse griffioen

De ongewone Brusselse Griffon is een kleine hond met een lange baard op zijn gezicht. Ze zijn kort, stevig en gedrongen, met brede zwarte ogen.

Brusselse Griffon pups kunnen ruwharig zijn met draadhaar, of een gladde, korte vacht hebben. Hun vacht is rood, zwart, black and tan of zwart en rood.

Hoewel beschermend en goede waakhonden, is de sterkste drang van de Brusselse Griffon waarschijnlijk om tijd door te brengen met hun familie. Ze zijn erg gehecht aan hun baasjes, en kunnen daardoor gevoelig zijn voor verlatingsangst.

Duitse Draadhaar Pointer

Duitse Draadhaar Pointer

De German Wirehaired Pointer is een ruwharige versie van de meer algemene German Shorthaired Pointer.

Het zijn lange honden, met slanke atletische lichamen die enigszins worden verhuld door hun pezige vacht. Hun vachten komen in een reeks van kleuren en patronen waaronder roan, lever, zwart en wit.

Dit sportieve hondenras is zeer intelligent, en heeft er baat bij om in een actief huis te leven. Ze vormen een sterke band met hun geleider, en zijn het gelukkigst als ze buiten hard aan het werk zijn om door het kreupelhout te jagen.

Ierse Wolfshond

Ontmoet de Ierse Wolfshond!

De reusachtige Ierse Wolfshond is een grote, sterke en ruige hond. Het meest bekend om hun geweldige omvang en zachte persoonlijkheid. Hoewel een krachtige hond, bewegen ze met een verrassende hoeveelheid gratie.

Deze grote hond is meestal ruwharig, maar heeft draadhaar rond hun gezicht. Hun vacht kan grijs, rood, gestroomd, reebruin of zwart zijn. U zult overal waar u komt bewonderende blikken krijgen met deze pup.

Hoewel een van nature vriendelijke hond, hebben ze toch een hoge prooidrift en zullen ze waarschijnlijk andere kleinere dieren opjagen. Ze verharen ook veel en hebben helaas een gemiddeld zeer korte levensduur.

Jack Russell Terrier

jack russell terrier

De leuke en pittige Jack Russell Terrier was traditioneel langbenig, maar is de laatste jaren gefokt om korte benen te hebben. Het zijn fitte, sterke honden die houden van jagen, rennen en graven.

Jack Russell pups zijn meestal wit met zwarte of bruine vlekken over hun hoofd en lichaam. Draadharige Jack Russells komen minder vaak voor dan hun korte, gladharige broertjes en zusjes.

Deze drukke kleine pups zijn vriendelijk, maar vaak op hun eigen voorwaarden. Trouw en liefdevol aan hun familie, maar van nature een beetje wantrouwend tegenover vreemden. Veel socialisatie zal hen helpen zich meer op hun gemak te voelen bij nieuwe mensen en situaties.

Dwergschnauzer

Miniatuur Schnauzer Levensduur

De Dwergschnauzer is een karakteristieke kleine hond, met een dikke vacht en lange snorharen op hun gezicht. Hun ogen zijn donkerbruin en klein.

Alle Dwergschnauzers zijn ruwharig en hebben een zachte ondervacht. Ze zijn of zwart, zwart en zilver of zout en peper van kleur.

Ze zijn een energiek, vriendelijk ras met veel persoonlijkheid. Actief en nieuwsgierig, zijn ze geweldige huisdieren voor veel verschillende gezinnen.

Draad Fox Terrier

fox terrier

De Fox Terrier is er in een gladde en een ruwharige variant, en het zijn beide leuke en onafhankelijke honden. Dit middelgrote ras heeft een lange neus en schattige gevouwen oren die hen een nieuwsgierige uitdrukking geven.

Wire Fox Terriers hebben een dikke, harde vacht die knapperig aanvoelt. Het zijn witte honden met tan, zwart of zwart met tan aftekeningen. Een groter terriër ras, het zijn sterke honden met een krachtige persoonlijkheid.

Slim en zelfverzekerd, zijn het moedige honden die hun eigen gedachten kennen. En zijn niet bang om u hun gevoelens te laten weten door hun geblaf en geblaf. Ze staan ook bekend als ontsnappingskunstenaars, die over hekken klimmen of er onderdoor graven als u zich omdraait!

Draadharige Teckel

teckel namen

De kleine, langbenige teckel is een van de kortste gezelschapshonden die je kunt vinden. Maar ze maken het goed met hun enorme persoonlijkheden. Draadharige teckels hebben een ruwe, korte vacht die gemakkelijk te verzorgen en eenvoudig is.

Loyaal, brutaal en uitgaand zijn ze niet terughoudend om je te laten weten wat ze willen.

Helaas komen de teckels korte poten en lange ruggen met enkele potentiële gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om springen te ontmoedigen en uw hond voorzichtig op te tillen.

De Draadhaarpunthond

Draadharige Griffon

Wirehaired Pointing Griffons zijn sportieve honden van gemiddelde grootte. Ze zijn slim, snel en willen hun baas graag plezieren.
Deze hard werkende pups hebben een dikke, grove, ruwharige vacht. En ook een indrukwekkende snor en baard! Ze zijn er in veel verschillende kleuren, waaronder verschillende tinten bruin, samen met witte en oranje tinten.

Hoewel ze over het algemeen vriendelijke honden zijn, kunnen ze een beetje terughoudend zijn rond mensen en huisdieren waarmee ze niet vertrouwd zijn. Een goede socialisatie is de sleutel voor deze actieve pup.

Draadharige Vizsla

ruwharige vizsla

De ruwharige vizsla is een hond die veel lijkt op zijn gladharige neven, maar hij is meestal iets groter en zwaarder gebouwd.

Deze prachtige hond heeft een korte maar grove vacht, in de klassieke lichtbruine kleur. Samen met een opvallende set wenkbrauwen, en een grote borstelige baard!

Deze zachtaardige, trouwe honden hebben wel een hoge prooidrift rond wilde dieren, dus het is belangrijk om van jongs af aan een goede recall aan te leren. Veel oefenen en opletten houdt uw hond, en de plaatselijke fauna, veilig!

Draadharige gemengde rassen

Als je een ruwharige hond mengt met een andere hond, kunnen de resulterende pups al dan niet ruwharig zijn. Deze mixen kunnen ruwharige honden zijn, maar het is alleen een zekerheid als beide ouders van een uitsluitend ruwharig ras zijn.

 • Border Terriër mixen
 • Fox Terrier mixen
 • Jack Russell mixen

Draadhaar is een dominante eigenschap. Dit betekent dat als je het gen voor draadhaar hebt, je haar ook ruw zal zijn. Maar het feit dat je ouder draadhaar heeft, betekent niet dat zij noodzakelijkerwijs het gen voor draadhaar geven!

Draadharige honden genetica

Genen komen in paren voor. Het gen voor draadhaar noemen we W. Het heeft twee variaties: grote ‘W’, die draadhaar veroorzaakt, en kleine ‘w’, die dat niet doet.

Het ‘W’-gen veroorzaakt altijd draadhaar, zelfs als er maar één kopie aanwezig is. Een hond kan drie verschillende combinaties van het W/w-gen hebben.

 • WW – twee draadhaar genen – een draadhaar hond

of

 • Ww – een ruwharige gen – een ruwharige hond

of

 • ww – geen draadhaar gen – glad haar

Elke ouder geeft dan één van zijn W/w-genen door aan elk van zijn pups. Een WW hond zal altijd een W gen doorgeven – dus al hun pups zullen draadhaar hebben.

Maar een Ww hond kan zowel gladde als ruwharige pups krijgen. Afhankelijk van welk gen ze doorgeven EN van de genen die de andere ouder draagt. Laten we enkele voorbeelden bekijken:

Twee ruwharige ouders: (WW of Ww)

 • WW x WW = alle ruwharige pups

of

 • WW x Ww = alle ruwharige pups

of

 • Ww x Ww = 75% ruwharige pups

Eén ruwharige ouder en één kortharige (Ww/WW en ww)

 • WW x ww = allemaal ruwharige pups

of

 • Ww x ww = 50% ruwharige pups*

*de ruwharige ouder geeft het W-gen door aan de helft van de pups en het w-gen aan de andere helft.

Twee gladharige ouders (ww)

Twee gladharige ouders:

 • ww x ww = geen ruwharige pups

Verzorging van ruwharige honden

Draadharige honden zijn vrij onderhoudsarm als het gaat om verzorging. Ze hebben een korte vacht, die niet in de war raakt als het vies is. Eens per week een snelle kambeurt is voor de meeste honden voldoende.

Tijdens het verharingsseizoen zorgt een deshedding tool ervoor dat de losse vacht niet te veel rond uw huis valt. Geen enkele ruwharige hond valt in de categorie hypoallergeen of weinig verharend, en ze zullen allemaal periodes hebben waarin ze flink verharen.

Aan de andere kant hoeven ze niet vaak in bad, tenzij ze vies worden of gaan stinken! De meeste eigenaren van ruwharige hondenrassen hoeven ze hooguit eens in de paar maanden in bad te doen.

Draadharige honden vinden

Als u op zoek bent naar een ruwharige pup dan zult u dit vaak moeten noteren als u contact opneemt met fokkers. Tenzij het door u gekozen ras alleen ruwharige honden heeft.

Uw prioriteit zal niet alleen zijn om het juiste vachttype te vinden, maar om een fokker op te sporen die gezonde en vriendelijke honden heeft.

Deze ouderdieren zullen niet alleen gehouden worden om pups te krijgen, ze zullen een andere rol in het leven van hun eigenaar hebben. Of dat nu is als huisdier of als werkkameraad.

Zorg ervoor dat de fokker u gezondheidscertificaten laat zien voor ziekten die relevant zijn voor het door u gekozen ras. En dat ze u graag de moeder of vader van de pup laten zien als dat mogelijk is.

Beste ruwharige honden

De beste ruwharige honden zijn honden die gezond, actief en vriendelijk zijn. Ze zijn er in verschillende soorten en rassen, en het is dus niet zo moeilijk om er een te vinden die echt goed bij je gezin past.

Zoek een ras dat erom bekend staat een gelijkmatig temperament te hebben, dat ontspannen is rond mensen. En eentje met een lange neus en gelijkmatig geproportioneerde benen en lichaam.

Als je je onderzoek doet en zorgvuldig kiest, kunnen deze ruwharige pups geweldige huisdieren zijn.

Onze favoriete ruwharige honden als gezinshuisdier zijn de Border Terrier, Jack Russell Terrier of de Draadharige Vizsla. Bent u het ermee eens? Laat ons weten wat je denkt in de commentaren hieronder!

Lees hier meer over Draadharige Hondenrassen: