Dobermans die samenleven met kleine honden: 12 tips voor succes

Een Doberman die perfect kan opschieten met een kleine hond.

Doberman Pinschers zijn grote, krachtige honden en het is logisch dat degenen die overwegen er een in huis te nemen waar kleine honden aanwezig zijn, meer dan een beetje bezorgd kunnen zijn. Ik heb hier persoonlijke ervaring mee en ik heb ook gesproken met talloze andere Doberman eigenaren in dezelfde situatie en er zijn een paar dingen waar je je bewust van moet zijn voordat je dit probeert.

Kunnen Dobermans opschieten met kleine honden? Een Doberman die van jongs af aan goed gesocialiseerd is, kan waarschijnlijk goed opschieten met de meeste kleine honden. Er kunnen zich echter problemen voordoen wanneer de Doberman niet goed gesocialiseerd is, wanneer beide honden ongecastreerde reuen zijn, of tijdens interacties met voedsel.

Zonder een aantal basismaatregelen te nemen, is er zeker kans op een ramp wanneer een klein hondenras (Pomeranian, Shih Tzu, Mopshond, Dwergpinscher, Toy Poodle, enz.) in een huis wordt gekoppeld aan een Doberman. Iets eenvoudigs als een kleine corrigerende uithaal met een poot, een beet, of een onverwachte koprol van uw Doberman kan letterlijk dodelijk zijn voor een kleine hond, terwijl het bij een hond van vergelijkbare grootte hoogstens een klein incident zou zijn.

Dobermannen die samenleven met kleine rassen

Hoewel Dobermans over het algemeen vriendelijke honden zijn met een vriendelijke houding, kunnen ze zeker problemen hebben met het delen van een huis met een klein hondenras. De meeste van deze problemen zijn niet het gevolg van opzettelijke acties van de honden, maar van toevallige aard.

Ja, Dobermans kunnen het uitzonderlijk goed doen met kleine honden die met hen in hetzelfde huis wonen. Dobermanns zijn intelligente, zachtaardige honden die gemakkelijk te trainen zijn en een sterk verlangen hebben om hun baas te behagen. Dit zijn allemaal eigenschappen die sterk in uw voordeel kunnen werken wanneer u hen probeert te begeleiden in een succesvolle relatie met een andere hond.

Dat is waarom zoveel Doberman eigenaren geen probleem hebben om ook kleinere, meer kwetsbare, hondenrassen in hetzelfde huishouden te hebben. Je hoeft alleen maar die begeleiding te geven en ervoor te zorgen dat ze weten wat er van hen wordt verwacht (d.w.z. zachte interacties met de andere hond in huis).

Dus wat is het verschil tussen degenen die erin slagen een Doberman en een kleine hond in hetzelfde huis te laten wonen en degenen die falen? Het zijn de kleine dingen. Er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je Doberman en je kleine hond goed met elkaar kunnen opschieten, die echt een enorm effect hebben op het resultaat. Na gesprekken met talloze eigenaren die zowel kleine honden als Dobermanns in hetzelfde huis hebben, heb ik het beste advies teruggebracht tot de volgende belangrijkste tips.

HINT: Als je benieuwd bent hoe Dobermans met katten omgaan, zie dan mijn artikel Can Dobermans Get Along with Cats? Introducties maken. Zelfs als je te maken hebt met een kleine hond, kan veel van het advies in dat artikel je helpen begrijpen hoe een ideale introductie tussen dieren eruit ziet.

Kleine honden die Doberman compatibel zijn

Er zijn veel kleine hondenrassen die eigenaren heel succesvol in hun huis laten samenleven met hun Doberman.

Merk op dat dit geen volledige lijst is. Veel rassen die hier niet op de lijst staan zullen waarschijnlijk prima samengaan met een Doberman. Deze lijst is samengesteld door mijn eigen niet-wetenschappelijke methodes om te spreken met eigenaars van Dobermans die ook kleine honden hebben.

Degenen met kleinere hondenrassen die succes hebben gehad met het paren ervan in een huis met een Doberman, gingen op deze lijst. Hieronder staan enkele van de rassen die ik in het verleden succesvol vond met Dobermans.

 • Dwergpinscher (Min Pin)
 • Border Terriër
 • Pomeriaan
 • Jack Russell Terrier
 • Teckel
 • Cocker Spaniel
 • Chihuahua
 • Franse Bulldog
 • Engelse Bulldog
 • Mopshond
 • Speelgoedpoedel
 • Shih Tzu
 • Beagle

Elke hond heeft zijn eigen individuele temperament, dus het is echt belangrijker om temperamenten op elkaar af te stemmen dan om bepaalde rassen te kiezen. Ik heb een artikel geschreven over het uitvoeren van temperamenttesten op Dobermanpups, waarin wordt uitgelegd hoe je een pup met een ideaal temperament kunt kiezen.

Tip #1: Neem honden van het andere geslacht

Honden van het andere geslacht kunnen beter met elkaar overweg dan honden van hetzelfde geslacht. Als je honden van hetzelfde geslacht moet nemen, probeer dan twee teefjes te nemen met een goed leeftijdsverschil ertussen. Twee reuen hebben het veel moeilijker met elkaar.

Twee reuen zullen waarschijnlijk problemen hebben door hun natuurlijke instincten om hun dominantie in huis te laten gelden. Het zal waarschijnlijk geen probleem zijn als de ene nog een pup is, maar zodra die pup volwassen wordt en ze onenigheid krijgen over eten, kun je een groot probleem krijgen.

Tip #2: Laat ze minstens 2 jaar ouder worden.

Het is keer op keer aangetoond dat honden die een leeftijdsverschil tussen hen hebben veel beter met elkaar kunnen opschieten dan honden van dezelfde leeftijd. Als er minstens twee jaar leeftijdsverschil is tussen uw kleine hond en uw Doberman, dan maakt u een goede kans dat ze met elkaar kunnen opschieten.

Idealiter is het het beste als de kleine hond de oudere is en al in huis is ingeburgerd voordat u een Doberman puppy krijgt. Dit is omdat Doberman puppy’s op jonge leeftijd veel eerder speelse nieuwsgierigheid uiten naar een andere hond dan enige vorm van agressie. Dus als uw kleine hond volwassen is, en uw Doberman onvolwassen (en fysiek klein vanwege hun jonge leeftijd), is de kans groot dat de interactie tussen de twee positief is. Wees alleen extra voorzichtig rond de tijd dat de Doberman net groot begint te worden, maar nog steeds een speelse puppy in hart en nieren is – er gebeuren dan veel verwondingen.

Tenslotte zal een meer volwassen kleinere hond weten wanneer het te ruw wordt en hoe hij “uit de weg moet blijven” van een grotere hond. Als je een volwassen Doberman hebt en een pup van een kleiner ras neemt, zal die waarschijnlijk niet weten wanneer of hoe hij uit de weg moet gaan van de grotere hond en zijn verwondingen veel waarschijnlijker.

Mijn Doberman Cooper en de Shih Tzu van mijn vrouw, Rocky.
Mijn 5-jarige Doberman Cooper hangt op zijn bed voor de open haard met Rocky, de 14-jarige Shih Tzu van mijn vrouw.

Tip #3: Neuter de mannetjes

Gecastreerde (of gefixeerde) reuen zijn veel volgzamer en hebben minder van die vervelende mannelijke hormonen die hun emoties op hol brengen. Ze zullen waarschijnlijk minder krachtig zijn in het opleggen van dominantie in huis over uw andere honden, en als gevolg daarvan zullen zich minder problemen voordoen.

Hoe jonger de honden worden gecastreerd, hoe beter u af bent. Als u wacht tot uw Doberman al volwassen is (ongeveer 2 jaar oud), dan zal castratie niet zo effectief zijn in het onderdrukken van dat natuurlijke dominante gedrag.

Tip #4: Houd ze gescheiden tijdens voedertijd

Statistisch gezien gebeuren de meeste hondenbeten tijdens of in de buurt van voedertijd. Honden zijn in hun hart wilde dieren, en in het wild moeten ze hun etensresten beschermen tegen aaseters. Daarom hebben ze van nature het instinct om extra beschermend en zelfs agressief te zijn tegen andere dieren rond voedertijd.

Als uw kleine hond bijvoorbeeld te dicht bij uw Doberman komt als hij aan het eten is, is het niet onwaarschijnlijk dat de Doberman de kleinere hond uitscheldt met een kneepje, of erger. Met een hond van hetzelfde formaat als een Doberman, zou dit geen groot probleem zijn. Maar voor een kleine hond kan dit letterlijk dodelijk zijn.

Tip #5: Train uw Doberman om “het te laten”.

Zorg ervoor dat uw Dobie het commando “laat het liggen” goed onder de knie heeft voordat u probeert hem aan een kleine hond voor te stellen. Dobermans zijn natuurlijke roofdieren, vooral van kleine harige dieren. Daarom kan hij gemakkelijk uw nieuwe Pomeriaan of Chihuahua verwarren met iets dat achtervolgd en opgejaagd moet worden.

Dus het hebben van een vast commando dat uw Doberman heeft geoefend en getoond vaardigheid in, dat voor hem een signaal zou zijn om weg te lopen van de hond, kan een levensredder zijn. Tijdens de eerste ontmoetingen tussen de twee honden, als uw Dobie te ruw wordt, kunt u hem snel het commando “laat maar” geven en er hopelijk op vertrouwen dat hij zich losmaakt en wegloopt.

Tip #6: Sta alleen spelen tussen de twee toe als de kleinere hond ouder is.

Een van de grootste problemen bij de eerste kennismaking van een klein hondenras met een Doberman is dat speeltijd gevaarlijk kan zijn voor de kleinere hond. Eén pootveeg op de rug of één beet van de Doberman kan ernstig letsel of de dood tot gevolg hebben. Ook kan een grote Doberman, die vaak zo’n 100 pond weegt, per ongeluk een kleinere hond omrollen of anderszins pletten.

Puppy’s zijn niet zo bedreven in hun bewegingen en kunnen niet altijd zo gemakkelijk gevaar herkennen als een oudere hond dat kan. Daarom stel ik voor dat u pas speeltijd tussen de twee honden toestaat als de kleinere volwassen is. Een volwassen hond, zelfs een kleinere, zal veel gemakkelijker uit de buurt van gevaar kunnen blijven.

Sommige eigenaren gaan nog verder en zetten de kleinere hond niet eens bij de Doberman neer totdat deze volwassen is. Dit is zeker een voorzichtige manier om deze kwestie te benaderen, maar soms is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Tip #7: Introduceer ze als ze allebei jong zijn.

Als je niet de mogelijkheid hebt om de twee honden te introduceren wanneer de kleinere hond ouder is, en de Doberman jonger, dan is de introductie het beste wanneer ze allebei jonge pups zijn. Als jongere honden zijn ze waarschijnlijk dichter bij elkaar in grootte, wat betekent dat er minder kans is op ongelukken omdat de ene hond veel groter en zwaarder is dan de andere.

Ook zullen twee pups een speelse nieuwsgierigheid naar elkaar hebben en waarschijnlijk geen agressie. Dat is de best mogelijke opzet voor een introductie tussen twee honden. Op deze manier, tegen de tijd dat de twee honden de puppytijd beginnen te verlaten en volwassen worden, hebben ze waarschijnlijk al een band ontwikkeld.

Tip #8: Houd uw Doberman aan de lijn tijdens de eerste interacties

In het begin is het altijd het beste om toezicht te houden op de interacties tussen uw Doberman en elke hond waarmee hij niet vertrouwd is. Nauwlettend toezicht is geweldig, maar u moet ook klaar staan om in te grijpen als u agressie bij uw hond begint te zien of als het te ruw wordt. Een optie is om de Doberman aan de lijn te houden, zodat u de ontmoeting snel kunt beëindigen door de grootste van de twee honden uit de situatie te halen.

Hier kan het echter lastig worden; een hond zal natuurlijk meer beschermend zijn als hij aan de lijn is dan als hij niet aan de lijn is. Dat is een slechte zaak als je hem voor het eerst kennis laat maken met een nieuwe hond. Maar naar mijn mening is het belangrijker dat je een snelle, zekere manier hebt om de interactie te beëindigen als het fout gaat.

U zult dus moeten doen wat u kunt om de eventuele extra bescherming die uw Dobie van u zou kunnen voelen als gevolg van het aangelijnd zijn, tegen te gaan. Om dit te doen, draait het allemaal om uw houding en gedrag. Wees kalm, blij, opgewonden om de nieuwe hond in de kamer te zien. Zorg voor een blije, positieve houding tegenover de nieuwe hond en uw Dobie zal dat waarschijnlijk ook doen. Prijs uw Dobie als hij vriendelijk is tegen de andere hond. En gebruik de riem om ze uit elkaar te trekken als het nodig is.

Tip #9: Scheid ze als je het huis verlaat.

Zorg ervoor dat alle interacties tussen de kleinere hond en uw Doberman aanvankelijk nauwlettend in de gaten worden gehouden. Na verloop van tijd, als u de relatie tussen de twee vertrouwt, kunt u beginnen dit te versoepelen. Het kan echter zijn dat u ze gescheiden wilt houden als u veel langer weggaat dan u denkt nodig te hebben. Veel eigenaren van Dobermans die kleine honden in huis hebben, houden ze gescheiden als ze het huis voor onbepaalde tijd verlaten (door elke hond in verschillende kamers te zetten, of één hond in een bench en één uit de bench, enz.)

Ze alleen in huis laten terwijl u weg bent is het ultieme teken dat u ze vertrouwt. Je moet dit heel langzaam doen, en misschien moet je het helemaal niet doen, afhankelijk van hun relatie. Dat komt omdat je geen manier hebt om in te grijpen (of zelfs maar te weten) als het te ruw wordt of te veel escaleert. Het laatste wat u wilt is thuiskomen met een gewonde hond.

Tip #10: Geef uw kleine hond een veilige ruimte.

Uw kleine hond een ontsnappingsmogelijkheid bieden is ongelooflijk belangrijk. Als de dingen escaleren, zal uw kleine hond waarschijnlijk gewoon weg willen van het overmatig opgewonden monster van een hond van 100 pond – uw Doberman. Sta dus nooit toe dat de twee honden samen op een kleine plaats opgesloten zitten.

Probeer een gebied in huis te hebben waar uw kleine hond heen kan, maar de Doberman niet kan volgen. Een klein hondenhok of een andere kleine schuilplaats kan hiervoor perfect zijn. Dat eenvoudige middel om uw kleinere hond even te laten rusten, zelfs als uw Doberman wil blijven spelen, kan de interactie tussen de twee veel positiever en leuker houden.

Een Doberman en zijn kleine vriend.
Met elkaar omgaan heeft alles te maken met temperament en zorgvuldige training, niet met welk ras je bent.

Tip 11: Introduceer eerst alleen op geur

Een zeer effectieve aanpak met Dobermans is om ze in het begin alleen met de geur aan een nieuwe hond voor te stellen. Door uw Doberman aan de ene kant van een deur te zetten en uw Poedel, Shih Tzu, Dwerg Schnauzer of andere kleine hond aan de andere kant, kunnen ze aan elkaars geur wennen voordat ze elkaar ooit ontmoeten.

Nadat je dit een dag of twee gedaan hebt, probeer dan oude t-shirts van jou in elk van hun bedden te leggen voor de nacht. Wissel de volgende nacht het t-shirt om naar het bed van de andere hond. Dit zal hen verder laten wennen aan elkaars geur. Dit kan de eerste persoonlijke kennismaking later een stuk soepeler laten verlopen.

Tip #12: Introduceer via een barrière

Als het tijd is om de twee honden voor de eerste keer oog in oog te ontmoeten, doe dat dan via een soort barrière. Een kinderhekje, kennel, of hekwerk zijn allemaal goede barrières om te gebruiken. Zo kunnen ze minimaal met elkaar omgaan, elkaar ruiken en elkaar zien.

Het beste aan deze tactiek is dat het een zeer veilige manier is om de twee honden te introduceren en het zal je in staat stellen om te zien hoe je Doberman reageert op de kleinere hond zonder angst of gevaar. Als u tekenen van agressie ziet bij uw Doberman door het hek, is het tijd om het rustiger aan te doen, en introducties zonder barrière wat langer uit te stellen.

“Hoe kleiner en kwetsbaarder de hond, hoe meer kans op ongelukken. Ook hoe meer toezicht u zult moeten houden op hun interacties met uw Doberman.”

– John Walter
DobermanPlanet.com

Agressie herkennen bij uw Doberman

Wanneer u uw Doberman voor het eerst gaat voorstellen aan een nieuwe kleine harige vriend, zult u willen weten op welke tekenen u moet letten die kunnen aantonen dat uw Doberman zich beschermend en agressief voelt. Er zijn een paar verklikkerlichten bij Dobermans waar je op kunt letten.

 • Stijve lichaamshouding – Een Doberman wordt merkbaar star en stijf in zijn houding als hij geagiteerd raakt. Je ziet ze vaak in een wijdere houding staan dan normaal en ze zijn ongelooflijk stijf met hun ogen gericht op hun doel.
 • Opgeheven haar op de rug – Kleine stukjes haar tussen de schouderbladen of bij het achterste gedeelte van de hond kunnen overeind staan.
 • Opstaande oren of staart – Een staart (of “knobbel” als uw hond een gecoupeerde staart heeft) die rechtop staat en niet beweegt is een teken van agressie, evenals rechtopstaande oren.
 • Tanden tonen – Het tonen van tanden door hun lippen op te tillen wordt vaak gedaan wanneer ze op het punt staan enige mate van agressie te tonen tegenover een persoon of dier. Het is de eerste waarschuwing voor een aanval of beet.
 • Grommen – Een diepe grom of snauw terwijl ze gericht blijven op hun doelwit.
 • Continu blaffen – Dobermans blaffen soms uit speelsheid, maar een continue diepe blaf met weinig pauzes ertussen is eerder een veel serieuzere blaf die een waarschuwing is voor de hond in kwestie.
 • Snapping – Krachtig snauwen naar een andere hond is beslist een teken van agressie. Dobermans kunnen speels naar een andere hond snauwen (wat eigenlijk nog steeds heel gevaarlijk is als het tegen een kleiner ras is gericht), maar krachtig snauwen waarbij het hoofd opzij wordt gekanteld is een teken van ernstige agressie.

Sommige van deze tekenen kunnen lijken op acties die een Dobie zal ondernemen tijdens een normale speelse interactie, maar als uw hond daadwerkelijk agressief gedrag vertoont, zullen ze waarschijnlijk een paar van deze tekenen vertonen. Als hun eigenaar moet u in staat zijn om het verschil te zien tussen spelen en echte agressie.

Als er op enig moment tekenen van agressie worden vertoond terwijl u uw Dobie probeert te introduceren aan uw nieuwe hond van een klein ras, is het tijd om het een stuk rustiger aan te doen, of zelfs een stapje terug te doen. Als u bijvoorbeeld net bent begonnen met persoonlijke ontmoetingen zonder barrière, is het misschien tijd om terug te gaan naar een barrière. Als je net begonnen bent met een ontmoeting “door een barrière”, is het misschien tijd om terug te gaan naar een introductie met alleen geur. Overhaast het kennismakingsproces niet – een echt slechte ervaring tussen hen kan de toon zetten voor de rest van hun relatie.

Voor meer informatie over Doberman agressie, inclusief landelijke statistieken over hondenbeten per ras, zie mijn artikel Are Dobermans Mean, Dangerous, or Overly Aggressive?

Laatste gedachten

Dobermanns kunnen heel goed overweg met kleine hondenrassen en doen dat ook altijd. Het beste wat u kunt doen is de kennismaking langzaam laten verlopen en ervoor zorgen dat de kleine hond die u aan uw Doberman voorstelt de juiste leeftijd heeft en geen puppy is. Geef uw Dobie ook altijd veel lof en beloning als hij zacht is, of zich anderszins goed gedraagt, met zijn nieuwe vriend.

Overhaast het proces niet, wees niet bang om een paar stappen terug te gaan, en vergeet niet te ontspannen. Uw honden voelen uw emoties beter aan dan u denkt. Als je nerveus en niet zelfverzekerd bent tijdens hun eerste ontmoeting, zullen ze dat voelen en veel eerder geneigd zijn agressief tegen elkaar te worden. Oh, en vergeet ook niet uw Doberman van 100 pond te beschermen tegen uw Chihuahua van 5 pond – ze kunnen behoorlijk gemeen zijn.