Doberman Pinscher Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) Vereenvoudigd

DCM bij Doberman Pinschers

Beoordeeld door Dr. Donald Buchanan, DVM

Er is de laatste tijd veel verwarring, en zelfs paniek, rond gedilateerde cardiomyopathie (DCM), ook bekend als gewoon “een vergroot hart”, binnen de Doberman gemeenschap. Helaas lijkt het aantal Dobermannen met de diagnose DCM de laatste jaren toe te nemen.

Om de paniek nog groter te maken, heeft de FDA een lijst vrijgegeven van hondenvoer dat in verband wordt gebracht met DCM bij honden. Dus wat betekent dit allemaal? Voordat u in paniek raakt, laten we dit alles vereenvoudigen, zodat de gemiddelde eigenaar (zoals u en ik) de zaken beter kan begrijpen.

Wat is DCM bij Dobermans? Gedilateerde cardiomyopathie (of DCM) bij Dobermans, ook wel een vergroot hart genoemd, is een aandoening waarbij de kamers van het hart vergroot zijn en de wanden van het hart dunner zijn geworden. Daardoor is het hart niet meer in staat het bloed even efficiënt naar de rest van het lichaam te pompen.

Na gesprekken met andere eigenaren, het bestuderen van de meest recente studies en het raadplegen van verschillende dierenartsen, heb ik deze informatie speciaal samengesteld voor Doberman eigenaren die zich zorgen maken over, of te maken hebben met, DCM. Mijn doel is om deze ziekte voor de gemiddelde hondeneigenaar zoals u en ik begrijpelijker te maken.

Symptomen

Ik denk dat het heel belangrijk is dat we de tekenen en symptomen bespreken waarop u moet letten bij uw hond. Naast het bespreken van de algemene symptomen, wil ik aangeven welke van deze symptomen het meest waarschijnlijk zijn in de vroege stadia van DCM, omdat het vroegtijdig opsporen van deze aandoening de behandeling van de ziekte veel gemakkelijker maakt, en vaak kan leiden tot betere resultaten.

Vroege stadia

Helaas is gedilateerde cardiomyopathie in de vroege stadia zeer moeilijk (of onmogelijk) vast te stellen. De onderstaande symptomen zijn echter meestal de eerste die opduiken en kunnen in de vroege stadia nog waarneembaar zijn. In de latere stadia zijn ze natuurlijk beter merkbaar. Deze vroege tekenen kunnen zijn:

 • Verminderde tolerantie voor inspanning.
 • Ongewone hartgeluiden of geruis.
 • Onregelmatig hartritme of hartritmestoornissen.

In het beginstadium van deze ziekte zijn deze symptomen misschien helemaal niet waarneembaar. Een gekwalificeerde dierenarts met de juiste testapparatuur zal deze problemen veel eerder kunnen opsporen. Een subtiele hartritmestoornis, bijvoorbeeld, kan alleen worden opgespoord door het gebruik van een 24-uurs, draagbaar, elektrocardiogram (of ECG) dat een “Holter monitor” wordt genoemd. Deze apparaten registreren de elektrische activiteit van het hart van uw hond. Zie het als een opname van de hartslag van uw hond.

Een ECG bij de dierenarts kan het probleem niet altijd opsporen. Dat komt omdat de ritmestoornis niet constant is gedurende de dag. Uw hond kan dus normaal testen tijdens een 5 minuten durende ECG-test bij de dierenarts, maar toch een ritmestoornis hebben en mogelijk zelfs DCM. Daarom zal een draagbaar ECG-apparaat voor thuisgebruik, zoals een Holter-monitor, deze problemen vaak opsporen waar een ECG bij de dierenarts ze misschien mist.

Een diagram van het hart van een hond dat aangetast is door DCM.

Latere stadia

Naarmate deze ziekte vordert, worden de tekenen en symptomen veel duidelijker. Alle bovengenoemde vroege verschijnselen zijn meestal aanwezig, maar duidelijker zichtbaar. Er zijn ook veel bijkomende symptomen tijdens de latere stadia van DCM. Deze tekenen kunnen zijn:

 • lusteloosheid (nog minder tolerantie voor inspanning)
 • Ongewone hartgeluiden of geruis
 • Onregelmatig hartritme of hartritmestoornissen
 • Verhoogde hartslag
 • Zwakte
 • Plotselinge instorting/flauwte
 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Hoesten
 • Snellere en moeizamere ademhaling
 • Buikzwelling
 • Bleek tandvlees
 • Plotselinge dood

Helaas, als het probleem pas in een later stadium wordt ontdekt, is ingrijpen meestal minimaal succesvol (als het al lukt).

Als u vermoedt dat uw hond DCM heeft, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar een gekwalificeerde dierenarts te brengen. Een vroege diagnose is de sleutel tot een succesvolle behandeling.

“Veel hartgevallen bij honden van grote rassen presenteren zich bij mij als gevallen van kreupelheid. Grote honden die langzaam uit bed opstaan, zwak zijn (vooral in het achterste gedeelte), of normale lichaamsbeweging niet verdragen, moeten worden beschouwd als mogelijke hartpatiënten.”

– Donald Buchanan, DVM

Voor meer informatie over wat DCM is, en hoe het uw Doberman beïnvloedt, zie mijn video over DCM bij Dobermans op YouTube hier.

Diagnose

Gedilateerde cardiomyopathie bij uw hond mag alleen worden gediagnosticeerd door een gekwalificeerde dierenarts of specialist. Er zijn veel hulpmiddelen en technieken die zij kunnen gebruiken om de diagnose bij uw hond te stellen, maar een echocardiogram (of echotest) van het hart is de meest definitieve methode. Hieronder staan enkele instrumenten of technieken die uw dierenarts kan gebruiken om de diagnose DCM te stellen.

 • Echocardiogram (echotest): Uw dierenarts kan deze test ook een transthoracale echo (of TTE) noemen. Dit is de meest definitieve methode om een diagnose te stellen. Dit is gewoon een echo van het hart van uw hond. Het is pijnloos en geeft een gedetailleerd beeld van het hart, de kleppen en vooral de kamers van het hart (ook wel “ventrikels” genoemd) met behulp van geluidsgolven. Dit maakt het mogelijk om de dikte van de spierwand en het pompvermogen van het hart te meten.
 • Elektrocardiogram (EKG of ECG): Deze test meet en registreert de elektrische activiteit van het hart via kleine elektroden die aan uw hond worden bevestigd. Tijdens deze test zoekt uw dierenarts naar tekenen van ongewone hartactiviteit, zoals hartritmestoornissen.
 • Holter Monitor: Dit is eigenlijk een andere vorm van elektrocardiogram (ECG), maar dit apparaat is draagbaar voor een langere periode. Een Holter monitor wordt meestal gedragen door uw hond in een speciaal vest en een paar zelfklevende pads worden bevestigd om het hart van uw hond te controleren. Hartritmestoornissen zijn niet altijd consistent gedurende de dag, dus vaak is een draagbaar ECG-apparaat zoals dit het beste om eventuele ritmestoornissen te identificeren. Dit kan echter alleen een mogelijke aanwijzing zijn voor DCM, want het is zeker mogelijk dat uw hond een hartritmestoornis heeft zonder dat hij DCM heeft.
 • Thoraxfoto (röntgenfoto): Een röntgenfoto kan worden gebruikt om de grootte van het hart en de conditie van de longen te beoordelen. Uw dierenarts zal dit waarschijnlijk ook gebruiken om de vochtophoping in of rond de longen te meten – een ander teken van DCM.
 • NT-proBNP bloedtest: Deze eenvoudige bloedtest controleert de hoeveelheid van een bepaald eiwit dat samenhangt met hormonen die het hart produceert. Het hart produceert deze in grotere hoeveelheden wanneer het harder moet werken. Dat betekent dat het inzicht kan geven of het hart al dan niet moeite heeft om bloed naar het lichaam te pompen.
 • Troponine bloedtest: Deze test controleert de niveaus van troponine T of troponine I eiwitten in het bloed. Deze eiwitten komen vrij bij schade aan het hart. Hoe groter de schade, hoe hoger het niveau van deze eiwitten.
 • Andere bloedonderzoeken: Andere bloedtesten kunnen worden gebruikt om vast te stellen of er sprake is van voedingstekorten, omdat deze kunnen leiden tot de ontwikkeling van voedingsgebonden DCM. Een van de meest voorkomende is een test om het taurinegehalte (een belangrijk aminozuur) te controleren. Een normale taurineconcentratie in het hele bloed wordt over het algemeen geacht 266 ± 5,1 nmol/ml te zijn (bron).

Alle bovengenoemde tests zijn hulpmiddelen die uw dierenarts kan gebruiken om een beslissing te nemen over de diagnose DCM. Elke test is een stukje van de puzzel. Uw dierenarts hoeft misschien niet al deze tests uit te voeren. In plaats daarvan zal hij of zij een DCM diagnose stellen zodra hij of zij er zeker van is dat uw hond aan deze ziekte lijdt.

Behandeling

De behandeling van DCM is afgestemd op de individuele hond en is zelden hetzelfde van hond tot hond. Dat komt omdat elk geval anders is. Het is dus vrij moeilijk om aan te geven wat uw dierenarts waarschijnlijk zal aanbevelen voor uw specifieke geval. Hieronder staan echter enkele van de gebruikelijke benaderingen die wij Doberman-eigenaren voor deze ziekte zien.

De behandeling bestaat meestal uit het gebruik van bepaalde medicijnen om de belasting van het hart te verminderen en het bloed gemakkelijker te laten pompen, en uit medicijnen om de pompwerking (of samentrekking) van het hart te verbeteren. Medicijnen zoals pimobendan kunnen hiervoor worden gebruikt. Bij Dobermanns is gebleken dat pimobendan de levensduur verlengt wanneer hiermee wordt begonnen op het moment dat de diagnose DCM wordt gesteld, in plaats van te wachten tot het klinische hartfalen zich manifesteert.

“Helaas kunnen zelfs goed beheerde honden met hartmedicatie snel decompenseren. Eigenaren van huisdieren met DCM moeten voorbereid zijn om te allen tijde de noodlijn van hun dierenarts te bellen, vooral bij honden in latere stadia van de ziekte.”

– Donald Buchanan, DVM

Diuretica (zoals furosemide) kunnen worden gebruikt om vochtophoping in de longen of de buik te verminderen. Er zijn echter enkele bijwerkingen van het gebruik van diuretica, dus vaak worden medicijnen zoals enalapril of benazepril, die “angiotensine-converterend enzym” (of ACE) remmers zijn, gebruikt om de schadelijke bijwerkingen van de diuretica te verminderen. ACE-remmers helpen ook de algemene bloedstroom te verbeteren, wat een ander voordeel is voor een hond met DCM. Een procedure om de ophoping van vocht in de buik- of borstholte van de hond fysiek te verwijderen kan worden toegepast bij ernstigere gevallen van DCM.

Aanvullende medicijnen kunnen worden gebruikt om de hartslag en ritmestoornissen (indien aanwezig) onder controle te houden. Deze medicijnen kunnen worden geïnjecteerd in een noodsituatie, maar worden meestal oraal toegediend aan honden die in een stabielere toestand verkeren. Voedingssupplementen kunnen ook worden gebruikt om het hart te ondersteunen. Dit omvat vaak het gebruik van L-carnitine, taurine en omega-3 vetzuursupplementen.

DCM heeft de neiging progressief te zijn en is meestal niet omkeerbaar bij Dobermanns. Dit komt omdat het Dobermann-ras aanleg heeft voor genetisch gebonden DCM. Daarom moeten het aantal en de hoeveelheid medicijnen na verloop van tijd worden verhoogd. De uitzondering hierop is DCM die het gevolg is van voedingstekorten (zoals een laag taurinegehalte), die omkeerbaar kunnen zijn als ze vroeg genoeg worden ontdekt. DCM veroorzaakt door een laag taurinegehalte kan worden vastgesteld door een bloedonderzoek naar de aanwezigheid van een taurinetekort. Helaas zijn de meeste gevallen van DCM bij Dobermanns van het genetische type en niet omkeerbaar.

Update over mogelijke behandelingen

De resultaten van een nieuwe studie suggereren dat DCM in feite een auto-immuunziekte kan zijn (bron). Dit is mogelijk heel goed nieuws voor Doberman eigenaren, omdat er medicijnen bestaan die auto-immuunreacties bij mensen kunnen onderdrukken. In principe betekent deze studie dat een medicijn dat DCM daadwerkelijk voorkomt (of de voortgang ervan stopt) misschien niet ver weg is. Voor een uitgebreide uitleg hierover, zie het artikel DCM bij Dobermans is een auto-immuunziekte op de website van Better Bred.

Doberman wordt gezien door een dierenarts.
Een vroege diagnose is de sleutel tot een succesvolle behandeling en een zo lang mogelijke levensduur.

Levensduur na diagnose

Eenmaal gediagnosticeerd, als een Doberman al tekenen van congestief hartfalen vertoont, zullen ze waarschijnlijk binnen ongeveer 6 maanden sterven. Sommigen kunnen echter in ideale omstandigheden en met de juiste behandeling wel 1 of 2 jaar leven.

Als uw dierenarts vaststelt dat uw hond een van de weinige is die DCM heeft als gevolg van een voedingstekort (zoals een taurinetekort), en u het vroeg genoeg heeft opgemerkt, is er een mogelijkheid om de ziekte om te keren. Dit is echter uitzonderlijk zeldzaam, vooral bij Dobermanns.

“DCM bij Dobermans is een dodelijke ziekte. In dit ras is bijna een derde van alle sterfgevallen als gevolg van DCM in de vorm van plotselinge dood, niet van een congestieve hartziekte.”

– Donald Buchanan, DVM

Oefenen na de diagnose

Praat altijd met uw dierenarts over het activiteitenniveau van uw hond als hij of zij de diagnose DCM heeft gekregen. In het algemeen zal uw dierenarts waarschijnlijk samen met u naar manieren zoeken om de druk op het hart van uw hond te verminderen. Dit houdt ook in dat u manieren moet vinden om zware oefeningen en algemene activiteiten te verminderen.

Minder lichamelijke inspanning betekent dat het hart minder wordt belast. Inspannende activiteit wordt dus niet aanbevolen voor een hond met DCM.

DCM voorkomen

Soms is er niet veel dat u kunt doen om DCM te voorkomen, vooral bij honden die genetisch aanleg hebben voor de ziekte, zoals Dobermanns. Een goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn echter essentieel om uw hond een sterk hart te bezorgen.

Als u overweegt een Doberman puppy te nemen en u maakt zich zorgen over DCM, zorg er dan voor dat u een gerenommeerde fokker vindt die genetische tests op hun honden (en pups) uitvoert om te zien of de honden de genmutatie dragen waarvan bekend is dat die DCM veroorzaakt.

Genetische testen

Er zijn momenteel twee genetische tests beschikbaar die zoeken naar een specifieke genetische mutatie die verband houdt met DCM. Deze tests heten “DCM1” en “DCM2” en zoeken naar mutaties in het zogenaamde “PDK4” gen. Van deze genmutatie is vastgesteld dat ze verband houdt met DCM. Als een hond getroffen is door deze mutatie, neemt de kans dat hij ooit in zijn leven DCM ontwikkelt sterk toe, en ook zijn pups hebben kans om deze mutatie te erven.

Dit is een video die ik heb gemaakt over HOE je gemakkelijk het DNA van je Doberman kunt testen op bekende DCM markers. Het is een simpel wanguitstrijkje dat je thuis kunt doen. Ik doe het op mijn hond in deze video.

DCM1 was de oorspronkelijke test voor de genetische mutatie die traditioneel in verband wordt gebracht met de ziekte. Meer recentelijk is echter een tweede genetische mutatie in verband gebracht met de ontwikkeling van DCM bij Dobermans. Dit heeft geleid tot de creatie van de tweede test, DCM2 genaamd.

Als u zo grondig mogelijk wilt zijn met het testen van uw hond, moet u zowel de DCM1 als de DCM2 genetische test laten uitvoeren. Dit geeft een zo volledig mogelijk beeld van het risiconiveau van uw hond om de ziekte te ontwikkelen. Hieronder staan enkele bedrijven die deze testen online aanbieden.

 • Embark: Dit is waarschijnlijk de modernste DNA testkit op de markt. Dit is mijn officiële aanbeveling voor gezonde Dobermans. Embark maakt één specifieke kit die perfect is voor Dobermans en test op zowel DCM1 als DCM2. U kunt de DNA testkit hier kopen. Het test ook op meer dan 170 andere genetische aandoeningen, de inteeltcoëfficiënt (COI) die u een idee geeft over de levensduur, en een lange lijst van andere resultaten. Zie mijn Doberman DNA testgids hier voor een idee van hoe je deze kit thuis kunt gebruiken en waar deze kit allemaal op test.
 • VetGen: Dit bedrijf voert zowel DCM1 als DCM2 genetische testen uit. Hun Doberman-specifieke DNA-tests zijn hier te vinden. Zoek op die pagina naar de test met het label “DCM1 en DCM2”. Dit is hun genetische test voor DCM bij Dobermanns en kost ongeveer $100.
 • VNC State Veterinary Hospital: Dit bedrijf biedt zowel DCM1 als DCM2 testen aan. Hun Doberman DCM testpagina vindt u hier. Ten tijde van dit artikel kunnen deze testen afzonderlijk worden gekocht voor ongeveer $50 per stuk, of $70 voor beide testen. Ze bieden ook korting als u een heel nest honden test, wat een goed idee is als u een fokker bent.
 • AnimalGenetics.us: Het lijkt erop dat dit bedrijf op dit moment alleen DCM1 testen aanbiedt. Hun DCM genetische testpagina is hier te vinden. Ten tijde van het schrijven van dit artikel kosten de testen ongeveer $45.
 • Paw Print Genetics: Dit bedrijf lijkt op dit moment alleen DCM1 testen aan te bieden en het kost momenteel ongeveer $80. Informatie over hun DCM genetische testdiensten vindt u hier.

Een andere optie is om gewoon naar uw dierenarts te gaan. Dit kan eigenlijk gemakkelijker zijn, omdat dierenartsen vaak niet alleen toegang hebben tot een gerenommeerde genetische testdienst, maar ook het DNA-monster van uw hond voor u verzamelen en opsturen. Dan heeft u ook het extra voordeel dat een dierenarts de resultaten met u bespreekt en uw vragen beantwoordt zodra ze terugkomen.

Een andere goede optie is het Doberman Diversity Project, een non-profit die zich inzet voor de verbetering van het Doberman ras. Dit bedrijf biedt niet alleen DCM testen aan, maar afhankelijk van de huidige status van uw hond, kunt u zelfs in aanmerking komen voor gratis testen bij hen. Dit komt omdat hun team niet alleen honden test, maar ook onderzoek doet. Als er behoefte is aan verdere studie van honden zoals de uwe, komt u misschien wel in aanmerking voor gratis testen. Ze bieden ook andere prachtige opties zoals het huren van Holtermonitoren en het testen van hele nesten. Van alles wat ik heb gehoord, zijn ze een geweldige non-profit die geweldige dingen doet voor het Doberman ras.

De resultaten van de DCM test zullen aangeven of uw hond één of twee kopieën van de genmutatie heeft. U kunt de onderstaande tabel gebruiken om de drie mogelijke resultaten van de test beter te begrijpen.

Mogelijke resultaten van PDK4 mutatie testen (DCM testen)

Gen 1 Gen 2 Risico Wat het betekent
Gemuteerde Gemuteerd At Risk Uw hond heeft twee kopieën van het gemuteerde PDK4-gen. Dit betekent dat hij het grootste risico loopt om in zijn leven DCM te ontwikkelen. Het hebben van twee kopieën van het gen betekent echter niet dat uw hond zeker is dat hij in zijn leven DCM zal ontwikkelen. Hij zal deze mutatie zeker ook doorgeven aan zijn nakomelingen.
Niet gemuteerd Gemuteerd Laag risico/drager Ook wel een “positieve heterozygote” uitslag genoemd. Dit betekent dat uw hond slechts één kopie van het gemuteerde PDK4-gen heeft, en één kopie van het normale gen. Hun risico op het ontwikkelen van DCM is laag, hoewel ze de mutatie nog steeds kunnen doorgeven aan hun nakomelingen.
Niet gemuteerd Niet-gemuteerd Duidelijk Als er geen mutatie van het PDK4-gen is vastgesteld, is het risico voor uw hond nog lager, en zal hij geen mutatie van het PDK4-gen doorgeven aan zijn nakomelingen.

Als u overweegt met uw Doberman te fokken, laat dan vóór de dekking een genetische DCM-test uitvoeren en fok alleen met honden die vrij zijn van deze mutatie. Het is belangrijk dat alle fokkers zich inzetten voor een gezonde toekomst voor de Doberman.

Omkeren of genezen van DCM

Helaas is gedilateerde cardiomyopathie bijna altijd een levenslange ziekte, vooral bij de Doberman. Het beste wat men kan doen is de ziekte en haar symptomen zorgvuldig behandelen in een poging het leven zoveel mogelijk te verlengen.

In zeldzame gevallen kan DCM veroorzaakt door voedingstekorten (zoals taurinetekort) worden omgekeerd. Een studie uit 1997 van Cocker Spaniels met DCM als gevolg van taurinetekort toonde aan dat suppletie van taurine en l-carnitine de ziekte geheel of gedeeltelijk omkeerde (bron).

DCM als gevolg van een taurinetekort is echter zeldzaam bij het Dobermannras. Een gekwalificeerde dierenarts kan met behulp van bloedonderzoek en andere middelen vaststellen of de DCM waarschijnlijk het gevolg is van een taurinetekort.

Recente informatie van de FDA lijkt er echter op te wijzen dat veel rassen die genetisch vatbaar zijn voor het ontwikkelen van DCM, dit in feite doen door een combinatie van genetische en dieetinvloeden.

Hondenvoer in verband met DCM (Diet Associated DCM)

Het is al lang bekend dat voeding een rol speelt bij de ontwikkeling van DCM bij honden, hoewel de omvang daarvan onduidelijk is. In de publicatie “Diet-Associated Dilated Cardiomyopathy in Dogs: What Do We Know?”, geschreven door Lisa M. Freeman DVM, Ph.D., Joshua A. Stern DVM, Ph.D., en anderen die goed bekend staan in het veld, merken ze op dat de verkopers van diervoeding de wetenschap hebben ingehaald en dat “eigenaren niet altijd gezonde, wetenschappelijk onderbouwde beslissingen nemen, ook al willen ze het beste doen voor hun huisdieren”. Zij stellen ook dat “er een verband lijkt te bestaan tussen DCM en het voeren van BEG, vegetarische, veganistische of zelfbereide diëten bij honden…” (bron).

TIP:

“BEG” staat voor boutique, exotische en graanvrije voeding.

In juni 2019 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) informatie vrijgegeven over hun onderzoek naar een mogelijk verband tussen bepaalde hondenvoeders en DCM. Bekijk voor deze informatie het FDA DCM onderzoek hier.

Dit onderzoek heeft veel discussie losgemaakt onder Doberman eigenaren, voornamelijk vanwege twee dingen. Ten eerste is het onderzoek zeer specifiek en groepeert het de gediagnosticeerde DCM gevallen aan de hand van (onder andere) het merk voer dat de hond kreeg. Ten tweede toont het een drastische toename van gerapporteerde DCM-gevallen in de afgelopen jaren.

Het aantal gemelde DCM gevallen

In 2014 en 2015 werd er elk jaar één geval van vermoedelijk dieetgebonden DCM gemeld bij de FDA. In 2016 waren er 2 gevallen, en in 2017 waren er 3 gevallen. In 2018 sprong dat aantal naar een verbazingwekkende 320 gevallen en in 2019 waren het 197 gevallen. Dit is een zeer sterke, en enigszins alarmerende stijging.

Het is heel belangrijk om erop te wijzen dat dit echt weinig tot geen invloed heeft op hoeveel gediagnosticeerde gevallen van DCM bij honden voorkomen. Dit is slechts een weergave van welke gevallen werden gerapporteerd. In dit rapport zelf staat: “de overgrote meerderheid van de meldingen werd ingediend nadat het agentschap het publiek in juli 2018 op de hoogte bracht van de mogelijke DCM/dieetkwestie.” Dit betekent simpelweg dat mensen eerder geneigd waren om de kwestie aan de FDA te melden nadat de afdeling die aankondiging deed dan voorheen, vandaar dat de aantallen drastisch stegen. Het melden van DCM aan de FDA is een proces dat volledig vrijwillig is voor zowel eigenaren als dierenartsen, dus bewustwording van de kwestie heeft zeker een sterke invloed op het aantal meldingen dat wordt gedaan.

Van de 524 gemelde gevallen waren er slechts 15 van het ras Doberman. Dit moet ook niet gezien worden als een nauwkeurige weergave van het voorkomen van DCM bij Dobermanns in relatie tot andere rassen. Er zijn gewoon te veel andere factoren, waaronder (zoals het rapport zelf opmerkt) inspanningen van bepaalde rasgemeenschappen om meer gevallen van DCM bij hun ras aan de FDA te melden. Het rapport stelt: “De FDA heeft een vertekend beeld van de rapportage voor rassen zoals Golden Retrievers als gevolg van rasspecifieke sociale media groepen en activiteiten die het bewustzijn van het probleem in deze gemeenschappen hebben vergroot…”.

In feite zijn Dobermans mogelijk ondervertegenwoordigd in dit rapport. Zoals opgemerkt door Lisa M. Freeman, DVM, PhD, DACVN in haar artikel Diet-Associated Dilated Cardiomyopathy (DCM): Update, juli 2019, denken veel dierenartsen er niet aan om Doberman DCM gevallen te melden omdat het ras meestal niet-diet (genetisch) geassocieerde DCM ontwikkelt.

Het is dus belangrijk dat deze informatie in context wordt genomen, want het is veel te gemakkelijk om naar deze sterke toename te kijken en te geloven dat dit, op zichzelf, betekent dat er een epidemie van DCM optreedt. Van al deze gemelde gevallen waren er slechts 15 die betrekking hadden op het ras Doberman, maar toch is het bekend dat DCM bij Dobermannen veel vaker voorkomt dan dat elk jaar in de Verenigde Staten. Dit komt omdat het rapporteren van DCM aan de FDA niet gebruikelijk is. En in dit geval wordt het alleen gedaan als men denkt dat het dieet-gerelateerde DCM is, wat niet gebruikelijk is voor het Doberman ras – zij lijden eerder aan genetisch gebonden DCM.

Merken hondenvoer het meest genoemd in DCM rapporten

Dit onderzoek omvatte ook gedetailleerde statistieken over welke merken voer deze honden consumeerden. De studie vermeldt dat hoewel veel gevallen van DCM waarschijnlijk een genetische oorsprong hebben (zoals bij het Doberman-ras), veel gevallen voedingsgerelateerd zijn of zelfs een combinatie van voedingsgerelateerd en genetisch gerelateerd.

Hieronder staat een tabel met de merken hondenvoer die het meest genoemd werden in de DCM-rapporten die de FDA ontving.

Aantal gemelde gevallen van DCM per merk geassocieerd hondenvoer.

Let op: Merken die verband houden met minder dan 10 gevallen van DCM zijn niet in deze lijst opgenomen.

Het is waarschijnlijk dat sommige Dobermanns die DCM ontwikkelen, dat doen door een combinatie van dieetfactoren en een genetische aanleg voor de ziekte. Hoewel u de genetische kant van de zaak niet kunt controleren als uw hond eenmaal geboren is, kunt u zeker invloed uitoefenen op de dieetkant.

Gemeenschappelijke kenmerken van de merken in verband met DCM

Er zijn enkele gemeenschappelijke kenmerken van de hondenvoeders die de FDA in deze lijst heeft geïdentificeerd. Namelijk dat peulvruchten, peulzaden en/of aardappelen als hoofdingrediënt in het voer werden vermeld. Volgens de FDA wordt een ingrediënt als “hoofdingrediënt” beschouwd als het bij de eerste 10 ingrediënten van het hondenvoer staat, en vóór eventuele vitamine- of mineraalingrediënten.

De meeste voeders die een van deze ingrediënten als hoofdingrediënt hebben, worden geëtiketteerd en verkocht als “graanvrij” hondenvoer. Graanvrij en ander “BEG” voedsel is de laatste jaren steeds populairder geworden, wat gedeeltelijk verantwoordelijk kan zijn voor de toename van DCM.

Dobermans in het onderzoek van de FDA

De hele lijst van DCM rapporten aan de FDA is hier beschikbaar. Het is de moeite waard het document te doorzoeken en te zoeken naar gevallen van Doberman specifieke DCM. Het is een interessant document met veel aantekeningen van dierenartsen voor elke hond. Na zorgvuldige bestudering zijn er enkele interessante gevallen die ons echt helpen om DCM beter te begrijpen. Hier zijn enkele van de gevallen van Dobermannen in dit document.

 1. Een 7-jarige Doberman Pinscher met de diagnose DCM at al jaren Blue Buffalo Basics zalm en aardappel droogvoer, maar de eigenaar wisselde tussen gewone en graanvrije versies van het voer. Het taurinegehalte werd gecontroleerd en bleek 29 nmol/ml te zijn. Vergeet niet dat 266 ± 5,1 nmol/ml als normaal wordt beschouwd, dus het taurinegehalte van deze hond was erg laag. Op aanwijzing van de dierenarts kreeg deze hond hartmedicatie, taurine en visoliesupplementen. Follow-up informatie over de vooruitgang van de hond na deze veranderingen zijn niet beschikbaar.
 2. Bij een 5-jarige Doberman Pinscher werd DCM vastgesteld. Dierenartsen namen aanvankelijk aan dat de problemen genetisch gerelateerd waren aan het ras. Ze merkten echter op dat hij ACAN graanvrij hondenvoer had gegeten. De eigenaar zette de hond in mei 2018 op Purina Pro Plan Bright Minds. Een hercontrole van de hond werd gedaan op 14 augustus 2018 en een aanzienlijke verbetering van zijn DCM werd opgemerkt in zowel zijn klinische symptomen als diagnostische beeldvorming. Deze eigenaar heeft een tweede Doberman in huis die ook werd gediagnosticeerd met DCM en ook verbeterde toen de hond van het graanvrije dieet werd afgehaald.
 3. Een 3-jarige Doberman Pinscher kreeg Natural Balance Sweet Potato and Bison dieet (dat is een graanvrij voer). Hij begon kieskeurig te worden met zijn eten. Drie dagen na een wandeling gaf hij over en werd met spoed naar de dierenarts gebracht. Hij had congestief hartfalen (CHF), wat vaak voorkomt in de latere stadia van DCM. De dierenartsen konden zijn toestand niet stabiliseren en hij stierf.
 4. Een 10-jarige Doberman Pinscher die ACANA Free-Run Poultry Grain-Free Dog Food kreeg, werd naar de dierenarts gebracht vanwege kreupelheidsproblemen. Hij werd gediagnosticeerd met DCM en had al congestief hartfalen. Hij kreeg medicijnen (furosemide, enalapril en pimobendan). Hij werd 10 dagen later opnieuw gezien en was klinisch verbeterd, maar had nog steeds aanzienlijke DCM en bijbehorend congestief hartfalen. Er werd ook een hartritmestoornis geconstateerd. Hij kreeg gabapentine, visolie en taurine supplementen. De toestand van deze hond werd niet opgevolgd. Een andere Doberman die in hetzelfde huis woont, eet hetzelfde voedsel en heeft geen tekenen van DCM.
 5. Bij een 10-jarige Doberman Pinscher die Taste of the Wild Pacific Stream droogvoer kreeg (een graanvrij hondenvoer) werd DCM en congestief hartfalen vastgesteld. De eigenaar veranderde het dieet van de hond niet na de diagnose. Bij hercontrole waren er geen verbeteringen in de toestand van de hond.
 6. Een 9-jarige Doberman Pinscher die de afgelopen 5 jaar Earthborn Holistic Weight Control Grain-Free droog hondenvoer at, werd gediagnosticeerd met DCM, congestief hartfalen en atriale fibrillatie (hartritmestoornis). Er is geen follow-up informatie beschikbaar over de toestand van de hond.
 7. Een 11-jarige Doberman Pinscher op een onevenwichtig zelfbereid dieet ontwikkelde een hartritmestoornis. Hij werd ongeveer 20 dagen later opnieuw gezien en kreeg de diagnose DCM en twee specifieke vormen van hartritmestoornissen. Het taurinegehalte in het hele bloed werd gemeten op 419 nmol/ml. De eigenaar was al begonnen met taurinesuppletie. De dierenarts raadde de eigenaar aan het dieet van de hond te veranderen en het over 3 maanden opnieuw te controleren. Er is geen follow-up informatie over de toestand van de hond beschikbaar.
 8. Een 9-jarige Doberman Pinscher op Orijen Grain-Free Original droog hondenvoer werd gediagnosticeerd met DCM en congestief hartfalen in de spoedkliniek. Hij kreeg verschillende medicijnen, waaronder furosemide, diltiazem, digoxine en pimobendan. Er is geen follow-up informatie beschikbaar.
 9. Een 9-jarige Doberman Pinscher op Taste of the Wild graanvrij hondenvoer voor de laatste 4 jaar ontwikkelde een hoest en werd na drie dagen naar de spoedkliniek gebracht. Hij kreeg de diagnose DCM en stierf in het ziekenhuis aan hartfalen. Deze eigenaar meldde dat zij eerder een Doberman had die op 8-jarige leeftijd overleed, ook aan DCM, en die ook hetzelfde hondenvoer kreeg.
 10. Een 9-jarige Doberman Pinscher op Taste of the Wild hondenvoer (verschillende soorten van dit voer werden bij toerbeurt gegeven – allemaal graanvrij) ging naar zijn dierenarts voor kreupelheidsklachten. Tijdens zijn controle werd een intermitterende hartritmestoornis vastgesteld. Deze hond had een geschiedenis van gebitsproblemen. De eigenaar merkte geen andere typische symptomen van hartaandoeningen op – geen ongewoon hoesten, niezen, braken of diarree. Geen overmatig urineren of verhoogde dorst. Eetlust en activiteit zijn normaal. Hij werd gediagnosticeerd met DCM. De hond kreeg de volgende medicijnen: Pimobendan, Benazepril, Spironolactone. De dierenarts besprak met de eigenaar het toevoegen van Taurine en L-Carnitine supplementen. De dierenarts adviseerde om af te stappen van het graanvrije dieet. Een herhaalde echocardiogram en 24-uurs Holter monitor om de 6 maanden werd aanbevolen. Er is geen follow-up informatie beschikbaar.
 11. Een 8-jarige Doberman Pinscher op Blue Wilderness hondenvoer (onbekende variëteit) of Wellness Core (graanvrij) hondenvoer. De hond had een aanhoudende hoest die uiteindelijk leidde tot veranderingen in de ademhaling. De hond werd gediagnosticeerd met DCM en congestief hartfalen. Hij kreeg de volgende medicijnen/supplementen: Furosemide, Enalapril, Vetmedin (Pimobendan), Spironolacton, Taurine en L-carnitine. De dierenarts raadde een 24-uurs Holter monitor aan om het hartritme te controleren, maar de eigenaar weigerde dit. De dierenarts besprak de onwaarschijnlijke mogelijkheid van een taurinetekort als gevolg van een graanvrij dieet en taurinetests (volledig bloed/plasma), maar de eigenaar weigerde. Er is geen follow-up informatie beschikbaar.

Let op: Dit zijn niet alle gevallen van het ras Doberman in het bovengenoemde document van de FDA. Ik heb sommige meldingen die op herhaling leken (soms maken zowel de dierenarts als de eigenaar een melding voor dezelfde hond) niet opgenomen. Ik heb ook geen rapporten opgenomen met zeer weinig details die niet nuttig leken om deze ziekte beter te begrijpen.

Het is te gemakkelijk om bij het doornemen van deze gevallen te denken dat DCM bij Dobermans te nauw samenhangt met het dieet van de hond. Het is echter belangrijk om te onthouden dat DCM bij Doberman Pinschers volgens deskundigen nog steeds vooral een genetisch probleem is. Dierenartsen die gevallen zien van genetisch gerelateerde DCM zouden deze niet rapporteren aan de FDA voor deze studie. Alleen die gevallen waarvan vermoed wordt dat ze verband houden met de voeding worden doorgaans gemeld.

Onthoud dus dat dit alleen gevallen zijn die “vermoedelijk” verband houden met het dieet van de hond. Een geval kan in werkelijkheid genetisch gerelateerd zijn, en de hond volgt toevallig een graanvrij dieet. Of het kan een combinatie zijn van genetische aanleg voor de ziekte en dieetinvloeden. Of het kan volledig verband houden met het dieet – dat is onmogelijk te zeggen op basis van deze studie. De enige manier waarop dierenartsen met zekerheid kunnen vaststellen of een specifiek geval van DCM met het dieet te maken heeft, is door het dieet te veranderen en te kijken of de hond verbetert.

Een update met betrekking tot deze studie werd door de FDA hier vrijgegeven: Vet-LIRN Update on Investigation into Dilated Cardiomyopathy. Dit artikel bespreekt een interessante casestudy van twee Dobermannen die in hetzelfde huishouden woonden (zie tabel 4 in dat artikel). Beide honden hadden één kopie van de genetische PDK4-mutatie, een mutatie die veel voorkomt bij Dobermanns en waarvan wordt aangenomen dat ze verband houdt met de ontwikkeling van DCM (zie het gedeelte over genetische tests in dit artikel voor meer informatie over die mutatie). Ze kregen ook een graanvrij dieet. Na het overschakelen op graanvrij voer. Bij een controle van 3 maanden, waren beide honden aanzienlijk verbeterd.

Hoeveel Dobermans hebben DCM?

Uit een recente studie blijkt dat 58,2% van de Dobermanns op enig moment in hun leven DCM krijgen (bron). Dit is volgens deskundigen grotendeels het gevolg van een genetische aanleg voor de ziekte in het Doberman ras.

DCM lijkt vaker voor te komen bij Dobermanns naarmate ze ouder worden. Dezelfde studie vond de prevalentie van DCM bij Doberman Pinschers op verschillende leeftijdsgroepen als volgt.

Prevalentie van DCM bij Dobermanns naar leeftijd

Leeftijdsgroep Prevalentie van DCM
1 – 2 jaar 3.3%
2 – 4 jaar 9.9%
4 – 6 jaar 12.5%
6 – 8 jaar 43.6%
Meer dan 8 jaar 44.1%

Uit dit onderzoek bleek dat DCM ongeveer even vaak voorkomt bij mannelijke als bij vrouwelijke Dobermanns. Aangetaste mannelijke Dobermanns vertoonden echter eerder detecteerbare veranderingen in het hart dan teefjes.

Voor een goed onderzocht artikel over de prevalentie van DCM bij Doberman Pinschers, inclusief uitsplitsingen naar leeftijd van de getroffen hond, zie Prevalence of Dilated Cardiomyopathy in Doberman Pinschers in Various Age Groups.

Zoals eerder vermeld, mag het rapport van de FDA over DCM niet beschouwd worden als een nauwkeurige weergave van de prevalentie van DCM in het Doberman ras. Helaas komt de ziekte nog steeds veel voor bij Dobermannen en genetische tests door fokkers zijn noodzakelijk om het voorkomen van deze ziekte te beperken.

Laatste gedachten: Wat kunnen Doberman eigenaren doen?

Hopelijk heeft u als Doberman-eigenaar nu een beter beeld van DCM en wat er momenteel bekend is over de ziekte. Met de recente vrijgave van het DCM onderzoek door de FDA zijn er veel bezorgde eigenaren. Vergeet niet dat het rapport van de FDA slechts een zeer kleine momentopname is van bepaalde voorvallen van de ziekte. Als u nog steeds bezorgd bent over dit rapport, bekijk dan het vraag- en antwoordartikel van de FDA over dit rapport.

Er zijn maar een paar dingen waar we als Doberman eigenaren controle over hebben. Dat gezegd hebbende, zijn de volgende acties ongeveer het beste wat we kunnen doen:

 1. Voer genetische testen uit op uw Dobermans om hun risiconiveau te bepalen. Ik schreef deze Doberman DNA testgids om u daarbij te helpen. Dit is vooral belangrijk voor fokkers om uit te voeren voordat ze fokpartners selecteren. Controleer vervolgens alle pups in het nest. Dit is ongelooflijk belangrijk om het voorkomen van DCM in het Doberman ras te helpen verminderen.
 2. Zorg voor voldoende beweging op een gezonde manier om de kracht van het hart van uw hond te verbeteren.
 3. Geef uw hond een graanbevattende kwaliteitsvoeding.
 4. Ga regelmatig naar de dierenarts voor controle van hartfuncties en bloedonderzoek om eventuele tekorten in de voeding of vroege tekenen van DCM op te sporen.
 5. Breng uw hond onmiddellijk naar de dierenarts als u iets ongewoons aan uw hond of zijn gedrag opmerkt.

Als Dobermann fokkers en eigenaren verantwoordelijk blijven in de manier waarop we met deze ziekte omgaan, kunnen we misschien een belangrijke impact hebben in het verminderen van de prevalentie van DCM in dit prachtige ras.

Gerelateerde vragen aan

Is DCM pijnlijk bij honden? Hoewel gedilateerde cardiomyopathie (DCM) op zich niet pijnlijk of ongemakkelijk is voor een hond, kunnen de symptomen dat soms wel zijn. Deze symptomen kunnen bestaan uit hoesten, buikzwelling, moeizame ademhaling, inspanningsintolerantie en plotselinge instorting of flauwvallen.