Doberman Oor Knippen Kosten – 11 Echte Prijsopgaven

Profiel van een Doberman met gecoupeerde en rechtopstaande oren.

Er is veel verkeerde informatie rondgegaan in Doberman discussiegroepen over de kosten van oorcorrecties voor Dobermannen. Veel prijzen die eigenaren op openbare forums plaatsen zijn ofwel extreem verouderd, niet van toepassing op de meeste eigenaren (zoals de prijs die een fokker betaalt als hij veel pups tegelijk laat couperen), of misleidend. Daarom hebben we besloten om een aantal duidelijke (en voor 2022 bijgewerkte) cijfers te verzamelen over wat het precies kost om de oren van een Doberman te knippen.

Het kost gemiddeld 631 dollar voor een Doberman oorcorrectie procedure bij een dierenarts in de Verenigde Staten. Veel eigenaren betalen gemiddeld 107 dollar extra voor aanbevolen bloedwerk voorafgaand aan de procedure. Na de operatie kunnen eigenaren ervoor kiezen om de oren van hun hond regelmatig zelf in positie te brengen, of tussen de $15 en $65 per keer te betalen als dit niet is inbegrepen in de kosten van de procedure.

Doberman Oor Knippen Kosten

Dierenarts Locatie Oorwortel Bloedwerk Postings Vervolgonderzoek
Animal Medical Clinic Milpitas, CA $950 Inbegrepen $65 Inbegrepen
Boulevard Animal Hospital Long Beach, CA $809 $215 3 Gratis (dan $65) Inbegrepen
Northeast Animal Hospital Las Vegas, NV $450 $180 3 Gratis (dan $15) Inbegrepen
Balcones Animal Hospital Inc. Austin, TX $550 $70 Inbegrepen Begrepen
Powell Veterinary Service, Inc. Kersey, CO $550 $150 $40 Inbegrepen
Animal Medical And Surgical Hospital Tulsa, OK $606 $86 $27 Inbegrepen
Pet Central Animal Hospital Minneapolis, MN $600 Inbegrepen Geen Inbegrepen
4 Paws Animal Hospital Tampa, FL $370 $100 $15 Inbegrepen
Dierenziekenhuis Amsterdam Amsterdam, NY $1072 $110 Inbegrepen Begrepen
Broad Street Animal Hospital Philadelphia, PA $550 $185 Geen Geen
East Columbus Veterinary Hospital Columbus, OH $430 $80 1 Gratis (dan $30) Inbegrepen
GEMIDDELDE $631 $107
Prijzen kunnen variëren. Quotes werden ons gegeven voor een Doberman puppy van 8 weken oud, 20 pond, met een middellange krop. Prijzen afgerond op de dichtstbijzijnde hele dollar. Wanneer de dierenarts een prijsvork gaf voor het knippen van de oren, werd de mediane prijs hierboven genoteerd. Wanneer een prijsvork werd gegeven voor het bloedonderzoek, werd het hoogste getal genoteerd. Deze gegevens vertegenwoordigen origineel onderzoek en zijn © 2022 door Uitgelaten Hond LLC. Alle rechten voorbehouden. Wij onderschrijven niet noodzakelijkerwijs de hier vermelde bedrijven.

Hierboven staat een tabel met alle dierenartsen waarmee we contact opnamen en de offertes die ze gaven voor het knippen van de oren van een 8 weken oude Doberman pup (afgerond op de dichtstbijzijnde hele dollar). We belden dierenartsen die gespecialiseerd zijn in het knippen van oren in de hele Verenigde Staten om een eerlijk beeld te krijgen van de werkelijke, en huidige, kosten van deze procedure.

Onderzoek voor de operatie

Typische kosten: Inbegrepen

De meeste dierenartsen willen een vooronderzoek van de Doberman alvorens de eigenlijke oorontharing in te plannen. Meestal zijn de kosten hiervan inbegrepen in de totale prijs van de oorontharing. Slechts één van de elf bovengenoemde dierenartsen bracht extra kosten in rekening voor het vooronderzoek vóór de ooroogstoperatie (omdat het verplicht was, hebben we het gecombineerd met de kosten van de procedure in bovenstaande tabel).

Tijdens het vooronderzoek zal de dierenarts de pup onderzoeken en nagaan of hij een goede kandidaat is voor een oorcorrectie en of er een grote kans is dat de oren succesvol zullen staan. Veel hangt af van de mening van de dierenarts over de dikte van het oorkraakbeen van de hond. Aangezien de oren van nature dikker en steviger worden naarmate de hond ouder wordt, is het het beste om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan voor dit vooronderzoek.

De meeste dierenartsen zullen het bijsnijden van de oren willen uitvoeren als een Dobermann pup tussen de 7 en 9 weken oud is, maar niet later dan 12 weken. Denk eraan, het is het beste om zo vroeg mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts over het couperen van de oren, omdat ze vaak maanden van tevoren geboekt zijn. en zullen de procedure niet uitvoeren als uw hond te oud is tegen de tijd dat ze hem kunnen laten opereren.

Oor knippen Chirurgie

Gemiddelde kosten: $631

De oorcorrectie zelf is meestal het grootste deel van de kosten als u de oren van uw Doberman laat couperen. De meeste dierenartsen die we spraken adviseerden dat u uw Doberman puppy vroeg op de dag zou afleveren en ’s middags zou ophalen. Slechts één adviseerde dat ze de hond ’s nachts wilden houden, en één adviseerde dat ze de hond drie dagen na de operatie wilden houden. In alle situaties was de duur van het verblijf inbegrepen in de coupeprijs.

Hoewel het verschilt wat de procedure zelf inhoudt, is hieronder aangegeven wat meestal bij de prijs van de oorcorrectie is inbegrepen.

 • Verdoving (algemeen)
 • IV
 • Katheter
 • Antibiotica
 • Pijnstillers
 • Hartmonitor tijdens operatie
 • Kegel/E-kraag (indien nodig)
 • Eerste ooromslag
 • Vervolgonderzoek
 • Sutcher verwijdering

Niet veel van de dierenartsen die wij spraken adviseerden om na de operatie kegels of e-collars te gebruiken om de oren van de hond te beschermen. Het lijkt erop dat de meesten de voorkeur gaven aan het gebruik van pijnstillers en kalmerende middelen om de honden ervan te weerhouden aan hun oren te krabben of deze te beschadigen na de operatie. De meeste dierenartsen adviseerden dat de kegels vaak “meer schade aanrichten dan goed doen” aan de oren door ze plat te drukken, waardoor ze minder snel zullen gaan staan.

Een andere optie die soms werd genoemd was het gebruik van een therapielaser (of “koude laser”) na het couperen. Dit is een manier om de ontsteking te verminderen en de genezing na de operatie te versnellen. Van de dierenartsen die dit aanboden, rekende er slechts één een meerprijs van $15 voor de lasertherapie.

Profielaanzicht van een Doberman met een korte ooraanzet.
Deze Doberman heeft een korte ooraanzet. Hoe korter de ooraanzet, hoe sneller en waarschijnlijker de oren gaan staan.

Bloedwerk

Gemiddelde kosten: $107

Bloedonderzoek is vaak optioneel, maar wordt sterk aanbevolen door dierenartsen voordat de oren van een Doberman worden geknipt. In wezen helpt het om het algemene risico van de ingreep te verlagen door te controleren op bepaalde aandoeningen die Dobermannen vaak hebben en te verzekeren dat ze de verdoving aankunnen. Dit zijn allemaal belangrijke dingen voor de dierenarts om te weten vóór de operatie.

De kosten hiervan zijn bijna altijd extra en er zijn maar weinig dierenartsen die de kosten hiervan opnemen in de prijs die ze in eerste instantie opgeven voor het couperen van de oren. Dus als je rondbelt, vraag dan zeker hoeveel het bloedonderzoek kost en of het inbegrepen is in de prijs die ze je aanbieden.

Vervolg onderzoek

Typische kosten: Inbegrepen

Het vervolgonderzoek is in wezen een kans voor de dierenarts om het eerste verband te verwijderen dat ze na de operatie bij de hond hebben aangebracht, het genezingsproces te beoordelen en de hechtingen te verwijderen.

In alle gevallen, op één na, was een vervolgonderzoek inbegrepen in de prijs van de oorafsnijding zelf. Slechts één dierenarts, Broadstreet Animal Hospital, nam dit niet op in hun pakket voor Dobermans. Zij verklaarden dat het niet nodig was omdat zij hechtingen gebruiken die vanzelf oplossen en niet handmatig verwijderd hoeven te worden.

Close up van een Doberman puppy met ooraanzet op zijn plaats.
Witte ooraanzet is te zien in de oren van Arlo, de Uitgelaten Hond hond. De methode die hier wordt gebruikt is de “Zip Tie” methode.

Ooraanhechtingen

Typische kosten: $15 – $65

Dobermanns moeten hun oren in de weken en maanden na de operatie op hun plaats laten zetten om ervoor te zorgen dat het kraakbeen op natuurlijke wijze dikker en harder wordt naarmate ze ouder worden, zodat de oren in de juiste rechtopstaande positie komen te staan. Hiervoor moeten de oorstiften (vaak “oorwindsels” genoemd) om de 3 tot 7 dagen worden vervangen totdat de oren betrouwbaar rechtop staan.

Dit kan een ingewikkeld proces zijn, en terwijl veel eigenaren besluiten de ooraanpassing zelf te doen, willen anderen dat hun dierenarts het doet. Er leek een breed scala aan kosten te zijn in de offertes die we ontvingen. Bij twee dierenartsen die wij spraken was het onbeperkt couperen inbegrepen in de prijs van de procedure, terwijl twee andere dierenartsen aangaven dat zij in hun praktijk helemaal geen coupures aanbrengen en dat de eigenaren dat zelf moeten doen. Alle andere dierenartsen rekenden ofwel alle postings aan, ofwel een paar gratis en rekenden dan extra postings aan.

Lengte van het gewas

De meeste dierenartsen brengen hetzelfde bedrag in rekening voor het knippen van Doberman-oren, ongeacht de stijl (of lengte) van de gekozen knipbeurt. Slechts één van de elf dierenartsen waarmee we contact opnamen, Powell Veterinary Service, Inc, gaf een andere prijs op basis van de lengte van de coupe. Bij deze ene dierenarts werd ons 100 dollar extra aangerekend als we de lange, show crop wilden.

Dit komt omdat het over het algemeen moeilijker is om de oren te laten staan naarmate de oogst langer is. De grotere omvang en het gewicht van langere oren maken dit moeilijker. Dit betekent dat de procedure meestal een beetje extra vaardigheid van de dierenarts vereist. Ook moeten de oren na de operatie langere tijd in positie worden gehouden voordat ze vanzelf gaan staan.

Wanneer laat u de oren van uw Doberman knippen?

De beste tijd om de oren van een Doberman te laten knippen is tussen 7 en 9 weken oud, maar het kan meestal ook nog tot 12 weken oud met goede resultaten. De meeste dierenartsen zullen geen oorcorrectie uitvoeren bij een Doberman ouder dan 12 weken. Dit is omdat het oorkraakbeen van de hond van nature dikker en harder wordt naarmate ze ouder worden en een oorcorrectie na de leeftijd van 12 weken zal minder waarschijnlijk staande oren opleveren.

Als u de oren van uw puppy wilt laten couperen, is het belangrijk dat u zo vroeg mogelijk op zoek gaat naar een dierenarts die de ingreep kan uitvoeren, want het aantal dierenartsen dat dit uitvoert neemt af, en degenen die het doen zijn vaak weken van tevoren volgeboekt. Met andere woorden, als u een dierenarts vindt die de oorcorrectie kan uitvoeren op uw 8 weken oude puppy, en zij zijn geboekt voor 5 weken, dan is uw hond 13 weken oud tegen de tijd dat u hem (of haar) kunt ontvangen voor de oorcorrectie – te oud voor de procedure.

Bekijk ons artikel over op welke leeftijd u de oren van uw Doberman moet laten knippen voor meer gedetailleerde informatie over wanneer u dit moet laten doen.

Waar geld te besparen

Er zijn drie verschillende manieren waarop je een beetje geld kunt besparen met het bijsnijden van het oor.

 • Ontvang meerdere offertes – Dit ligt voor de hand bij alles wat je koopt, maar zoals je kunt zien in de lijst van offertes die we hierboven ontvingen, zijn er enkele sterk uiteenlopende prijzen voor het couperen van de oren bij dit ras. De hoogste prijs die we kregen voor Doberman knippen was $1072 en de laagste was $370. Dat is een verschil van 702 dollar voor ogenschijnlijk dezelfde ingreep! Dus als u niet bang bent om een eindje te rijden om de ingreep te laten doen, geeft dat u zeker meer opties voor dierenartsen om te overwegen en kunt u misschien veel lagere prijzen vinden.
 • Sla het bloedwerk over – De meeste mensen, waaronder ikzelf, raden niet aan om het bloedonderzoek voor de ingreep over te slaan. Niet alle dierenartsen eisen het, maar zij hebben ons geadviseerd dat het hen helpt een breder beeld te krijgen van de gezondheid van uw Doberman vóór de ingreep, waardoor de risico’s rond de ingreep zelf worden beperkt. Echter, als uw dierenarts het niet vereist en u ervoor kiest het achterwege te laten, bespaart u gemiddeld 107 dollar.
 • Zelf de oren posten – Dit is de meest voorkomende manier waarop wij Doberman eigenaren geld besparen op het laten couperen van de oren van onze hond. Dobermanns moeten hun oren na de oorcorrectie op hun plaats laten zetten totdat de oren zelfstandig blijven staan, meestal op de leeftijd van 6 maanden. Tot die tijd moeten de oren om de 3 tot 7 dagen worden schoongemaakt. De meeste dierenartsen met wie wij contact hebben opgenomen, willen eigenaren graag leren hoe zij thuis zelf de oorpaaltjes kunnen verwisselen in plaats van hen te betalen om de verwisseling elke keer te doen. Dat bespaart u niet alleen $15 tot $65 per keer, maar ook een ritje naar de dierenarts. Er zijn meerdere handleidingen online die laten zien hoe u zelf de oren van uw Doberman kunt aanzetten.

Minder dierenartsen in de VS couperen oren

Ondanks dat de Doberman rasstandaard vraagt om gecoupeerde en rechtopstaande oren, wordt deze ingreep steeds minder gebruikelijk. Als gevolg daarvan bieden minder dierenartsen het aan hun klanten aan. Vaak zijn het de oudere dierenartsen die al vele jaren in de praktijk werken die deze service blijven aanbieden, terwijl nieuwe dierenartsen dat veel minder vaak doen. Bijsnijden van de oren van honden wordt niet meer onderwezen op veel scholen voor dierenartsen in Noord-Amerika, wat waarschijnlijk een groot deel van deze reden is.

Als je moeite hebt met het vinden van een dierenarts bij jou in de buurt die oorafsnijdingen uitvoert, probeer je dan te richten op praktijken die al vele tientallen jaren in bedrijf zijn. Het lijkt erop dat hoe langer de dierenartsenpraktijk bestaat, hoe waarschijnlijker het is dat zij ooraanpassingen aan hun klanten aanbieden.

Kunnen Doberman Oren staan zonder knippen?

Ja, het is mogelijk om de ongecoupeerde oren van een Doberman in de rechtopstaande positie te plaatsen en rechtopstaande oren te verkrijgen. Het extra gewicht van de langere, bredere oren maakt dit echter minder waarschijnlijk en het eindresultaat is vaak ongewenst voor eigenaren. Een Doberman die geen oorcorrectie heeft ondergaan, maar wiens eigenaar de oren in positie heeft gebracht toen ze jong waren, zal vaak eindigen met wat veel eigenaren beschrijven als “fruitvleermuisoren”. Ze zijn groot, breed, rechtopstaand, en lijken niet op wat de meesten van ons gewend zijn aan de oren van een Doberman.

De foto hieronder is van een Doberman die geen oorafsnijding heeft gehad, maar die van nature rechtopstaande oren heeft (zeer zeldzaam). Dit is echter zeer vergelijkbaar met het resultaat dat u zou krijgen als u de oren van uw Doberman in de rechtopstaande positie plaatst wanneer uw hond jong is, maar geen oorcorrectie heeft laten uitvoeren.

Een Doberman met natuurlijk opgerichte oren - geen ooraanpassing.
Een Doberman met rechtopstaande oren die nooit een oorcorrectie heeft ondergaan.

Onbeslist over Ear Cropping?

Als je nog steeds twijfelt of je de oren van je Doberman wel of niet moet laten knippen, dan ben je niet de enige. Veel eigenaren worstelen met deze beslissing omdat ons favoriete ras er zo schattig uitziet met slappe oren als ze jong zijn en zo vorstelijk met staande oren als ze volwassen zijn.

Er zijn echter nog veel meer redenen waarom deze procedure wordt uitgevoerd dan alleen het uiterlijk. Als je meer wilt weten over alle redenen, zie ons artikel Doberman Ear Cropping Pros & Cons: Should You Do It. Het is echt een heel persoonlijke beslissing en het is belangrijk dat eigenaren de beslissing nemen die goed is voor hen en hun hond.