Doberman hoofdbewegingen en hoofdschudden Syndroom

Doberman liggend met schuddend hoofd.

Er is een unieke aandoening die het ras Doberman vrij vaak lijkt te treffen, waardoor ze hun hoofd snel en schijnbaar ongecontroleerd schudden. Deze aandoening heeft vele namen, waaronder head tremors, head Bobbing syndrome, Episodic Head Tremor Syndrome, en Idiopathic Head Tremors. Maar al deze termen verwijzen naar dezelfde aandoening.

Head Bobbing Syndrome, ook vaak Idiopathic Head Tremors genoemd, is een veel voorkomende aandoening bij de Doberman, waarbij de hond ongecontroleerd zijn hoofd zijwaarts of op en neer schudt, terwijl hij volledig blijft reageren.

Deze aandoening is zeer zenuwslopend voor Doberman eigenaren die het nog nooit hebben meegemaakt. Het is mijn laatste twee Dobermannen overkomen (allebei toen ze nog geen jaar oud waren), maar ze waren er snel overheen. Veel andere Doberman eigenaren hebben een soortgelijk verhaal, want deze aandoening is algemeen bekend in de Dobermanwereld.

Head Tremors (aka “Head Bobbing Syndrome”)

Dit beven gebeurt snel en lijkt op een “schudden” of “trillen” van het hoofd. Het komt veel voor bij het Doberman ras en kan van alles zijn, van subtiel hoofdschudden tot heftig hoofdschudden, en alles wat daartussen zit.

Dit wordt ook vaak “Episodic Head Tremor Syndrome” genoemd, omdat het meestal maar kortstondig optreedt, of “Idiopathic Head Tremors”, omdat de oorzaak ervan momenteel onbekend is.

Soms gaat dit ook gepaard met tandengeklapper. Maar als je klapperende tanden ziet zonder enige beweging in het hoofd, is het misschien niet het hoofdbeefsyndroom. Meer informatie vindt u in mijn artikel over tandenklapperen bij Dobermans hier.

Hoe vaak komen hoofdbewegingen bij Dobermans voor?

Hoofdschudden of hoofdschudden bij Dobermannen komt vaak voor en hoewel de precieze oorzaak onbekend is, wordt algemeen aangenomen dat het ongevaarlijk is. Veel Doberman eigenaren ervaren hoofdschudden of hoofdbibberen van hun hond en dit lijkt typisch voor te komen als de hond jong is (onder ongeveer een jaar oud).

Dobermanns maken 8% uit van alle gemelde gevallen van deze aandoening (bron). Getroffen Dobermans blijven alert, beweeglijk en ontvankelijk tijdens de episode. Gemiddeld duurt een episode van head tremors bij een Doberman ongeveer 3 minuten, komt ongeveer twee keer per dag voor, en zit er ongeveer 2 maanden tussen de episodes. De hond, meestal jong tot middelbare leeftijd, lijkt zich niet te realiseren dat hij het doet als het gebeurt.

Ongeveer tweederde van de eigenaren vindt dat zodra ze worden afgeleid met een traktatie of voedsel, het trillen stopt (bron). Uit een onderzoek in Duitsland bleek dat 20 tot 26% van de Dobermans in nood leek te zijn, zich schaamde en genegenheid zocht na hun Idiopathic Head Tremor episode. Dit lijkt in tegenspraak te zijn met andere studies die suggereren dat Dobermans zich niet bewust zijn van een episode en er niet door beïnvloed worden, dus dit laat nog wel wat vragen open voor toekomstig onderzoek.

De duur en de frequentie van deze episodes lopen sterk uiteen. De onderstaande tabel is gebaseerd op een studie gepubliceerd in de National Library of Medicine over deze hoofdtrillingen bij het Dobermerras.

Minimaal Gemiddelde Maximum
Duur van de episode 10 seconden 3 minuten 3 uur
Frequentie van voorkomen 1 per dag 2 per dag 20 per dag
Lengte tussen afleveringen 1 dag 60 dagen 1800 dagen
Gebaseerd op een studie van 87 Dobermanns met episodisch hoofd tremor syndroom. Gemiddelden zijn mediane gemiddelden. (bron).

GEMEENSCHAPPELIJKE GEZONDHEIDSVOORSCHRIFTEN: Als u meer wilt weten over veel voorkomende aandoeningen die het Doberman ras treffen, zie het uitgebreide gezondheidsgedeelte van The Complete Doberman Pinscher Breed Overview.

Waarom komen hoofdbewegingen voor bij Dobermanns?

De Doberman Pinscher Club of America (DPCA) heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het waarom van deze aandoening bij Dobermannen, ook bekend als “head bobbing syndrome” (hier beschikbaar). Enkele theorieën van zowel de DPCA als anderen staan hieronder vermeld, maar door een gebrek aan epidemiologische studies blijft de ware aard van het Doberman Head Bobbing Syndrome een mysterie.

  • Theorie 1 – In het algemeen, zijn tremoren het gevolg van afwijkingen in de hersenen, vaak veroorzaakt door degeneratie, toxiciteit of ontsteking die ook de oorzaak kunnen zijn van deze tremoren.
  • Theorie 2 – Deze bevingen zijn veroorzaakt door een opkomende genetische ziekteaangezien Doberman, Labradors, en Engelse Bulldoggen allemaal getroffen zijn, en alle onderliggende oorzaken van tremoren het gevolg kunnen zijn van genetische misvormingen.
  • Theorie 3 – Het gebrek aan ontvankelijkheid voor anti-seizuur geneesmiddelen wijst weg van focale epilepsie als oorzaak, maar een andere mogelijke diagnose zou kunnen zijn stereotypie. Stereotypie is “de abnormale herhaling van een handeling … zoals gezien in sommige fasen van schizofrenie”.
  • Theorie 4 – Sommigen in de veterinaire wereld geloven lage glucosewaarden, calciumtekorten hartworm medicatie kan de schuldige zijn (bron).

Er is nog niet genoeg bewijs om een solide conclusie te trekken over de hoofdoorzaak, maar het anekdotisch bewijs wijst op een opkomende genetische ziekte samen met deze andere mogelijke oorzaken.

Volgens de studie die in het bovenstaande gedeelte wordt aangehaald en die door de National Library of Medicine is gepubliceerd over 87 getroffen Dobermans, is het beven van het hoofd een erfelijke aandoening. In die studie waren de aangetaste honden terug te voeren op één gemeenschappelijke vader, die ook aan head tremors leed, wat de conclusie ondersteunt dat deze aandoening een zware genetische invloed heeft. Er moet echter verder onderzoek worden verricht om het specifieke gen te identificeren dat de tremor veroorzaakt.

Video’s van het Bobbing Head Syndroom bij Dobermanns

Hieronder staan enkele voorbeelden van Dobermans die dit probleem ervaren. U zult zien dat de meeste eigenaren vrij ontspannen zijn tijdens het filmen, omdat ze dit waarschijnlijk al eerder hebben meegemaakt, aangezien deze episodes meestal meer dan eens voorkomen bij getroffen Dobermans.

Voorbeeld Video 1: Typische Head Tremors

Hieronder nog een video van een vrij algemeen voorbeeld van hoofdschudden of Head Bobbing Syndrome bij een Doberman. Zoals u kunt zien, lijkt deze hond verder vrij ontspannen, wat typisch is voor dit probleem.

Voorbeeld video 2: Grote hoofdbewegingen

In de onderstaande video ziet u nog een voorbeeld van deze Episodic Head Tremors bij een Doberman. Deze episode lijkt vrij significant te zijn wat betreft de sterkte van het schudden. Hoewel het schudden zijwaarts of op-en-neer kan gaan en varieert in intensiteit, is het altijd tijdelijk.

Voorbeeld video 3: Hoofdschudden bij een oudere Doberman

De video hieronder toont wat lijkt op een oudere Doberman van vrij dichtbij. U kunt het subtiele zijwaarts schudden zien dat voor de hond oncontroleerbaar lijkt. Vergeet niet dat deze worden beschouwd als niet pijnlijk voor de hond.

Wat u kunt doen om hoofdbeving te stoppen

Hoewel dit bijna altijd iets is waar een eigenaar uiteindelijk gewoon mee “leeft” bij zijn Doberman, omdat het over het algemeen sporadisch is en de hond geen pijn lijkt te veroorzaken, is het toch een goed idee om het voorval te registreren als je kunt en naar je dierenarts te gaan. Als er niets anders is, kan uw dierenarts enkele van de ernstigere oorzaken van trillen bij uw hond uitsluiten, zoals bijvoorbeeld epilepsie.

Veel eigenaren hebben verschillende manieren gevonden om deze incidenten te stoppen terwijl ze plaatsvinden door middel van verschillende technieken. Enkele van de gebruikelijke manieren waarop Doberman eigenaren het hoofdschudden gestopt hebben nadat het begonnen is, staan hieronder.

Methodes om het beven van het hoofd te stoppen

  • Wacht tot het voorbij is – Deze episodes variëren in duur van minder dan een minuut tot een paar huis, met een gemiddelde van ongeveer drie minuten. Veel eigenaren zullen hun honden troosten door ze te aaien en gerust te stellen, en wachten gewoon tot de episode voorbij is.
  • Afleiden met een speeltje – Uw Doberman een van zijn favoriete speeltjes aanbieden en hem aanmoedigen om zich daarop te concentreren, of op het spel dat u ermee speelt, helpt om het hoofdschudden te stoppen zodra het begint. Puzzelspeelgoed is hier heel geschikt voor. Als u wat speelgoedideeën nodig hebt, bekijk dan mijn lijst van het beste hondenspeelgoed voor Dobermannen.
  • Afleiden met voedsel – Dit is waarschijnlijk de meest door Doberman eigenaren aanbevolen methode (en mogelijk de meest effectieve). Het aanbieden van voedsel of een traktatie kan ervoor zorgen dat de episode stopt. In één onderzoek bleek dit in tweederde van de gevallen te werken. Veel eigenaren beweren dat pindakaas hiervoor uitstekend werkt.
  • Leid af met een spel – Probeer, zolang het veilig kan, een van de favoriete spelletjes van uw Doberman te spelen, zoals verstoppertje of zelfs een “zoek de traktatie onder het kopje” spel waarbij ze hun verstand moeten gebruiken.
  • Gebruik een trainingssessie – Een andere vorm van afleiding is beginnen met een korte trainingssessie met uw Doberman en hem of haar vragen enkele basiscommando’s uit te voeren die ze heel goed kennen en veel lof geven bij voltooiing. Dit kan een geweldige mentale afleiding zijn.

Eigenaren, waaronder ikzelf, hebben veel succes geboekt door in principe gewoon alles te doen wat we kunnen om onze honden af te leiden zodra ze een van deze hoofdschuddende episodes krijgen. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit werkt en het vergroot eigenlijk alleen maar het mysterie, omdat dit lijkt te suggereren dat er een component van deze episodes is die beïnvloed wordt door de mentale focus en aandacht van de hond.

Is het een Seziure?

Het is gemakkelijk om dit te verwarren met een aanval, omdat het voor de hond volkomen onvrijwillig lijkt. De realiteit is echter dat een echte aanval, zoals bij epileptische honden, een beetje anders is. Ze worden gekenmerkt door gegrepen spieren, verlies van mobiliteit, en veranderd bewustzijn. Dit zijn symptomen die niet typisch zijn voor het Head Bobbing Syndroom.

Honden met een aanval kunnen ook kwijlen, op hun eigen tong bijten, verwoed met hun poten schoppen, schuimbekken, poepen of plassen, en instabiel zijn of niet kunnen lopen. Hoewel honden een aanval kunnen krijgen in één deel van hun lichaam, komt dat niet zo vaak voor. De video hieronder geeft een voorbeeld van een Doberman die lijdt aan een epileptische aanval.

Voorbeeld video: Epileptische aanval

Door deze video van een echte aanval te vergelijken met de video’s in de vorige sectie over het hoofdwervelsyndroom, zou je de verschillen beter moeten begrijpen. Waarschuwing: deze video is moeilijk te bekijken.

Laatste gedachten

Er zijn vele redenen waarom uw Doberman kan gaan trillen, bibberen of beven. Ik heb alle mogelijke oorzaken behandeld in mijn artikel 7 redenen waarom uw Doberman trilt hier. Echter, als het trillen alleen gelokaliseerd is in de nek en het hoofd, dan is het waarschijnlijk Head Bobbing Syndrome.

Het goede nieuws voor eigenaren is dat hoewel het enigszins verontrustend is om te zien bij uw hond, het over het algemeen wordt beschouwd als pijnloos voor de hond. U zult waarschijnlijk af en toe korte episodes zien bij een getroffen hond, vooral als de hond nog geen jaar oud is. Naarmate de hond ouder wordt, kan het doorgaan of gewoon helemaal verdwijnen.

Het is altijd goed om uw dierenarts te bezoeken en, indien mogelijk, een video-opname van de gebeurtenis mee te nemen zodat hij/zij die kan onderzoeken. Hopelijk kunt u zich nu ontspannen in de wetenschap dat de kans groot is dat het hoofdschudden van uw Doberman niet pijnlijk is, maar maak wel een uitstapje naar uw vertrouwde dierenarts om het verder te bespreken.