Discospondylitis bij honden: oorzaken en symptomen

Discospondylitis bij honden is een aandoening die de wervels en tussenwervelschijven van de ruggengraat van uw hond aantast. Het is een infectie die kan leiden tot rugpijn, verlamming en zelfs de dood van uw hond. In dit artikel zullen we u informeren over de oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling en preventie van discospondylitis bij honden.

Discospondylitis hond

Wat is discospondylitis bij honden?

Discospondylitis bij honden is een bacteriële infectie die de wervels en tussenwervelschijven aantast. Het kan voorkomen bij honden van alle leeftijden en rassen, maar komt vaker voor bij grote hondenrassen zoals de Duitse herder, Labrador retriever en Doberman pinscher. Het kan ook voorkomen bij kleine hondenrassen zoals de Chihuahua en de Yorkshire Terrier.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak van discospondylitis bij honden is een bacteriële infectie. Deze infectie kan op verschillende manieren optreden, zoals:

  • Directe infectie van de wervels of tussenwervelschijven
  • Secundaire infectie van een andere locatie in het lichaam
  • Verspreiding van een infectie vanuit een ander deel van het lichaam

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van discospondylitis bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Rugpijn
  • Koorts
  • Stijfheid
  • Moeite met lopen of staan
  • Verlies van eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Verlamming

Hoe wordt discospondylitis bij honden gediagnosticeerd?

Om discospondylitis bij honden te diagnosticeren, zal uw dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en een bloedonderzoek uitvoeren om te zoeken naar tekenen van infectie. Uw dierenarts kan ook röntgenfoto’s of een MRI-scan bestellen om de ruggengraat van uw hond te onderzoeken op tekenen van infectie.

Hoe wordt het behandeld?

Discospondylitis bij honden kan worden behandeld met antibiotica en pijnstillers. Uw hond kan ook fysiotherapie nodig hebben om te helpen bij het herstelproces. In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om ernstige infecties of verlamming te behandelen.

Hoe kan discospondylitis bij honden worden voorkomen?

Discospondylitis bij honden kan worden voorkomen door ervoor te zorgen dat uw hond een gezonde levensstijl heeft en regelmatig wordt gecontroleerd door een dierenarts. U kunt ook de verspreiding van infecties voorkomen door ervoor te zorgen dat uw hond geen open wonden heeft en regelmatig wordt gevaccineerd.

FAQs

Wat zijn de mogelijke complicaties van discospondylitis bij honden?

De mogelijke complicaties van discospondylitis bij honden zijn onder meer verlamming, herinfectie en de dood van uw hond.

Is discospondylitis bij honden besmettelijk voor mensen?

Nee, discospondylitis bij honden is niet besmettelijk voor mensen.

Kan discospondylitis bij honden worden behandeld zonder antibiotica?

Nee, discospondylitis bij honden kan niet worden behandeld zonder antibiotica. Antibiotica zijn nodig om de bacteriële infectie te bestrijden.

Kan discospondylitis bij honden terugkeren?

Ja, discospondylitis bij honden kan terugkeren, vooral als de oorzaak van de infectie niet volledig is geëlimineerd.

Kan discospondylitis bij honden leiden tot verlamming?

Ja, discospondylitis bij honden kan leiden tot verlamming als de infectie de zenuwen aantast die de spieren van de benen aansturen.

Conclusie

Discospondylitis bij honden is een ernstige aandoening die de ruggengraat van uw hond kan aantasten. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel medische hulp te zoeken om ernstige complicaties te voorkomen. Door ervoor te zorgen dat uw hond een gezonde levensstijl heeft en regelmatig wordt gecontroleerd door een dierenarts, kunt u helpen voorkomen dat uw hond deze aandoening ontwikkelt.