Dennenstaart bij honden: wat u moet weten over die kale plek

Wat te weten over dennenstaart bij honden

Voor de meeste gezinnen is de gezondheid van hun hond net zo belangrijk als de gezondheid van hun kinderen. Omdat je dierbare pup je niet kan vertellen over zijn ongemak, moeten doggy daddies en mama’s alert zijn op eventuele pijntjes en kwalen die ze lijden. Het leren herkennen van tekenen van veel voorkomende gezondheidsproblemen is een goed begin. Een daarvan is de dekstaart bij honden, wat uw doggy dude aanzienlijk ongemak kan veroorzaken.

Heeft uw hond onlangs een kale plek ontwikkeld in de buurt van de basis van zijn staart? Veel mensen waren zich niet bewust van het bestaan van de violette klier of supracaginale klier op de staarten van hun honden totdat ze kale plekken of geïnfecteerde gebieden werden. Hoewel het misschien mysterieus lijkt, is het niet helemaal ongewoon.

Stud Tail is de naam van de aandoening die meestal begint met haaruitval, waardoor een grote kale plek op de staart van de hond achterblijft. In sommige gevallen gaat het nooit verder dan de kale plek, terwijl anderen geïnfecteerd raken. Hoewel het in eerste instantie misschien eng lijkt, is stud tail een veel voorkomende en behandelbare huidziekte bij honden.

Inhoudsopgave weergeven

 • Wat is de functie van de suprakapitale klier?
 • Wat zijn de symptomen van Stud Tail?
 • Zijn er verschillende oorzaken van suprakapitale klierhyperplasie?
 • Krijgen alleen intacte mannetjes een noppenstaart?
 • Wat kunt u doen om uw hond te helpen?

Wat is de functie van de suprakapitale klier?

De supracapitale klier aan de basis van de staart bevat talgklieren. Deze klieren produceren afscheidingen van talg, een olieachtige substantie die zorgt voor flexibiliteit en zachtheid van het haar. De talgklieren produceren meestal de talg in de haarzakjes aan de wortels van het haar. Als ze echter de talg overproduceren, kan zich een aandoening ontwikkelen die supracapitale klierhyperplasie of noppenstaart wordt genoemd.

Wat zijn de symptomen van Stud Tail?

Symptomen zijn niet moeilijk te herkennen als je iets weet over stud tail. Als u een van de onderstaande symptomen ziet, wilt u misschien contact opnemen met uw dierenarts voor advies.

 • Gematteerd haar dat er vettig uitziet en aanvoelt aan de basis van de staart
 • Haaruitval op het oppervlak van de staart overal van de basis tot ongeveer 11/2 inch langs de staart.
 • Een ontstekingsuitstulping in het getroffen gebied
 • Comedonen (mee-eters) op de huid in datzelfde gebied aan de basis van de staart
 • De aanwezigheid van een wasachtige substantie op de kale plek
 • Tekenen van infectie op de huid aan de basis van de staart
 • Roodheid en een vieze geur

Als meer dan één van deze symptomen tegelijkertijd aanwezig is, mag deze niet onbehandeld blijven omdat de aandoening snel kan verergeren. Pas op dat het kan beginnen als een schijnbaar mild cosmetisch probleem, maar het negeren ervan zou geen goed idee zijn. Hoe eerder de behandeling begint, hoe beter; huismiddeltjes zijn beschikbaar als ze vroeg worden opgemerkt.

Zijn er verschillende oorzaken van suprakapitale klierhyperplasie?

Er is meer dan één oorzaak van supracapitale klierhyperplasie. Hoewel de eerste tekenen lijken op een allergische reactie, schurft of huiduitslag, is dat zelden het geval.

Een van de meest voorkomende oorzaken van kale plekken op de staarten van honden is overmatige olieophoping, zoals hierboven uitgelegd. Het kan vergelijkbaar zijn met de opbouw van talg die acne bij mensen veroorzaakt.

Externe agitatoren zoals vlooien of ander ongedierte kunnen hun weg vinden naar de violette klier om hun vulling van bloed te krijgen, en vergis je niet; ze nodigen al hun plaagvrienden uit. Infectie kan bijna in een oogwenk optreden. Dus, als je zwelling opmerkt of merkt dat je doggy dude overmatig likt en krabt, onderzoek dan zijn huid op de aanwezigheid van vlooien. U kunt ernstige infecties voorkomen als u ze snel kunt verwijderen.

De derde oorzaak van staartklierhyperplasie omvat langere perioden van overmatige androgeenspiegels bij mannelijke honden. Androgeenniveaus stijgen tijdens het paarseizoen, maar als deze aandoening te lang duurt, kan haaruitval in niet-ontstoken gebieden optreden, waardoor verkleurde, olieachtige vlekken ontstaan.

Krijgen alleen intacte mannetjes een noppenstaart?

Stud tail klinkt misschien als een dude-ding, maar af en toe komen gevallen voor van vrouwtjes en zelfs mannetjes die castratie hebben ondergaan en supracapitale klierhyperplasie hebben ontwikkeld. En als je het je afvraagt, is Stud Tail niet besmettelijk, zelfs niet in ernstige gevallen.

Geen alarm nodig omdat Stud Tail kan worden behandeld. Zeer weinig hondenouders laten de aandoening ernstig worden voordat ze contact opnemen met een dierenarts. In die gevallen kunnen secundaire infecties optreden en honden van wie de supracapitale klierhyperplasie onbehandeld blijft, kunnen uiteindelijk cysten of tumoren ontwikkelen.

Nu je een goed beeld hebt van de rode flags om op te letten, je zou je kostbare pup kunnen redden van het ontwikkelen van Stud Tail-infecties. Als de staart van uw hond een kale plek heeft, maar niet is geïnfecteerd, kan de dierenarts besluiten om actuele zalf en antibacteriële shampoo te gebruiken. Als uw hond echter een infectie heeft, zal de dierenarts hem waarschijnlijk een antibiotica-injectie geven.

Wat kunt u doen om uw hond te helpen?

Als de huid van uw hond tekenen van dermatitis of bacteriële infectie vertoont in de buurt van de basis van de staart, kan het de moeite waard zijn om het in de gaten te houden. Het gebruik van een anti-seborrheal shampoo met chloorhexidine of benzoylperoxide kan de huidaandoening opruimen. Als je het vroeg vangt, kan een actuele zalf helpen; als u echter tekenen van infectie in het getroffen staartgebied ziet, is het tijd om uw harige vriend naar de dierenarts te brengen.