Degeneratieve discopathie bij honden

Wat is Degeneratieve Discusziekte bij honden?

Degeneratieve discusziekte is een aandoening die voorkomt bij honden en wordt gekenmerkt door de degeneratie van de tussenwervelschijven in de wervelkolom. De tussenwervelschijven zijn de schokdempers tussen de wervels, die bestaan uit een buitenschil van vezelig kraakbeen en een zachte kern. Bij honden met degeneratieve discusziekte begint de schijf te degenereren, waardoor deze zijn schokabsorberende eigenschappen verliest. Dit kan leiden tot pijn, ontsteking en mogelijk neurologische symptomen.

Symptomen van Degeneratieve Discusziekte bij honden

Honden met degeneratieve discusziekte kunnen verschillende symptomen vertonen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Rugpijn
 • Moeite met lopen of bewegen
 • Verlies van eetlust
 • Stijfheid
 • Verlies van controle over de blaas of darmen

Oorzaken van Degeneratieve Discusziekte bij honden

De exacte oorzaak van degeneratieve discusziekte is niet altijd bekend, maar er zijn verschillende factoren die het risico kunnen vergroten. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 • Erfelijkheid
 • Overgewicht
 • Trauma of letsel aan de wervelkolom
 • Leeftijd
 • Ras (sommige rassen zijn gevoeliger voor degeneratieve discusziekte dan andere)

Diagnose van Degeneratieve Discusziekte bij honden

Om degeneratieve discusziekte bij honden te diagnosticeren, zal een dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en de medische geschiedenis van de hond evalueren. Daarnaast kunnen er aanvullende diagnostische tests worden uitgevoerd, zoals röntgenfoto’s, een CT-scan of een MRI-scan, om de conditie van de tussenwervelschijven en de wervelkolom te beoordelen.

Behandeling van Degeneratieve Discusziekte bij honden

De behandeling van degeneratieve discusziekte bij honden kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele mogelijke behandelopties zijn:

 • Rust en beperkte beweging
 • Pijnmedicatie
 • Fysiotherapie en oefeningen
 • Chirurgie (in ernstige gevallen)

Herstel van Degeneratieve Discusziekte bij honden

Het herstel van degeneratieve discusziekte bij honden kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de gekozen behandeling. Sommige honden kunnen volledig herstellen met conservatieve behandeling, terwijl anderen mogelijk permanente symptomen behouden. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts op te volgen en eventuele follow-upafspraken bij te wonen om het herstelproces te optimaliseren.

Conclusie

Degeneratieve discusziekte is een aandoening die voorkomt bij honden en kan leiden tot pijn, ontsteking en neurologische symptomen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen, oorzaken, diagnose en behandelingsopties voor deze aandoening om de gezondheid en het welzijn van uw hond te waarborgen.

FAQ

Q: Kan degeneratieve discusziekte bij honden worden voorkomen?

A: Hoewel degeneratieve discusziekte niet altijd kan worden voorkomen, zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen om het risico te verminderen. Zorg ervoor dat uw hond een gezond gewicht behoudt, vermijd overmatige lichamelijke belasting en zorg voor regelmatige lichaamsbeweging om de spieren rondom de wervelkolom te versterken.

Q: Is chirurgie altijd nodig voor de behandeling van degeneratieve discusziekte bij honden?

A: Nee, chirurgie is niet altijd nodig voor de behandeling van degeneratieve discusziekte bij honden. In milde gevallen kan conservatieve behandeling, zoals rust, medicatie en fysiotherapie, voldoende zijn. Chirurgie wordt meestal alleen overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken.

Q: Hoe lang duurt het herstel van degeneratieve discusziekte bij honden?

A: Het herstel van degeneratieve discusziekte bij honden kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de gekozen behandeling. Sommige honden kunnen binnen enkele weken herstellen, terwijl anderen mogelijk langer nodig hebben. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de instructies van de dierenarts op te volgen tijdens het herstelproces.