De Boxer Hond: Ras Informatie Centrum

boxer hond

Het Boxer hondenras is een immens populaire hond, bekend om zijn loyaliteit en charismatische aard. Als een van de eerste door de American Kennel Club erkende rasstandaarden is het Boxer ras een voorname hond.

Het is een middelgroot ras dat bij volledige groei tussen de 55 en 75 pond kan wegen.

Boxers werden oorspronkelijk gefokt als jacht- en werkhonden. Een vroege socialisatie is dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat uw Boxer goed overweg kan met vreemden.

Wat staat er in deze gids

Laten we de briljante Boxer leren kennen!

Gebruik de links hieronder om direct naar de onderwerpen te gaan die je interesseren.

Boxer hond FAQ’s

Vind snelle antwoorden op uw Boxer vragen

Of scroll naar beneden voor gedetailleerde informatie over dit trouwe, charismatische hondenras.

Boxers in een oogopslag

Hier zijn enkele snelle feiten over het iconische Boxer ras.

 • Populariteit: AKC nr. 10
 • Land van herkomst: Duitsland
 • Doel: bewaker / metgezel
 • Gewicht: 55-75 pond
 • Temperament: Loyaal en enthousiast

Dit is een kortharig, matig groot en actief hondenras.

Zoals alle honden zijn er goede en slechte dingen aan Boxer honden.

We bekijken alle kanten om je het hele plaatje te gevenboxer hond

Boxer hondenras overzicht: inhoud

Hier volgt een korte samenvatting van de inhoud van het artikel. U kunt de links gebruiken om naar de delen te gaan die u interesseren:

Van Boxer gezondheid tot of Boxers goed zijn met kinderen, hier is onze volledige uitleg over het Boxer hondenras.

Geschiedenis en doel van de Boxer

De Boxer hond vindt zijn oorsprong in München, Duitsland in de 19e eeuw.

De stichting van het ras is destijds nauwgezet gedocumenteerd, en de American Boxer Club vertelt het verhaal op hun website. Het is nogal ingewikkeld, en ze geven toe dat je een onderscheiding verdient als je het kunt volgen!

Om een lang verhaal kort te maken, de Boxer hond werd afgeleid van verschillende populaire jachtrassen uit die tijd.

Het doel was om alle eigenschappen die ze bewonderden in die rassen, te consolideren en vast te leggen in één, definitieve hond.

Toen het Boxer hondenras eenmaal gevestigd was, ontdekten de mensen dat ze niet alleen goed waren in de jacht, maar ook waakzame waakhonden en intelligente militaire honden.

Boxers kregen hun grote doorbraak als gezelschapsdieren aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen soldaten die terugkeerden uit Duitsland ze mee naar huis namen als huisdieren.

Leuke feiten over de Boxer

De Boxer was een van de eerste hondenrassen die werd erkend door de Amerikaanse Kennel Club – de eerste rasstandaard werd geregistreerd in 1904.

boxer hond

Niemand weet echt waarom Boxer honden Boxer honden worden genoemd. Er zijn veel rivaliserende theorieën
hoewel!

Celebrity Boxer eigenaren zijn onder andere model Gisele, acteur Jessica Biel en de hondenfluisteraar zelf Cesar Millan!

Boxers kunnen tot drie jaar nodig hebben om hun volwassen grootte te bereiken, gemiddeld bijna een jaar langer dan andere rassen. Je kunt hier nog meer Boxer fun facts bekijken!

Boxer uiterlijk

Boxer honden komen in een aangenaam eenvoudige keuze van kleuren.

De hoofdkleur van boxers is beige. Maar net als zeggen dat een mens bruin haar heeft, kan vaalros elke tint dekken van donkerblond tot diep mahonie, via een spectrum van bruintinten en roodachtige bruintinten.

Het vaalros kan ook bedekt zijn met zwarte strepen, bekend als brindling. Soms is de brindling zo dicht dat het de indruk geeft een effen zwarte vacht te zijn, maar het is altijd brindling.

boxer hond

Op sommige plaatsen kan het reekalf ook onderbroken worden door witte vlekken. Daar komen we zo op terug.

En tenslotte hebben sommige Boxers een zwart masker over hun ogen en snuit.

Witte Boxer hond

Genetisch gezien is de basiskleur van alle Boxers beige. Maar, sommige Boxer honden dragen “white spotting” genen, die witte vlekken leggen bovenop het beige.

En voor fokkers heeft “witte Boxer” een zeer specifieke definitie: een Boxer met witte aftekeningen die meer dan 30% van zijn lichaam beslaan.

Dat klinkt niet als een groot aandeel, maar om zoveel wit in de vacht te hebben, moet een Boxer twee kopieën van het gen voor “extreme witte vlekken” hebben geërfd.

Deze Boxers produceren zo weinig pigment dat ze het risico lopen op zonnebrand, huidkanker en blindheid door UV-schade.

En omdat hetzelfde pigment ook een vitale rol speelt bij de ontwikkeling van delicate haarcellen in hun oren, lopen witte Boxers meer kans om doof te worden.

Dit betekent niet dat witte Boxers met de juiste zorg (en SPF!) geen geweldige familie huisdieren kunnen zijn, maar fokkers zullen meestal eisen dat ze gecastreerd worden, zodat het extreme witte vlekken gen niet verder wordt doorgegeven.

Boxer Vacht

Boxers hebben een korte, gladde, enkelvoudige vacht.

Dit is geweldig in termen van verharen, want ze ruien niet in enorme dreven met de wisseling van de seizoenen.

boxer hond

Boxers verharen veeleer voortdurend in kleine hoeveelheden. Dit klinkt misschien onaantrekkelijk, maar het is vrij eenvoudig bij te houden als onderdeel van uw gebruikelijke schoonmaakroutine.

Geef uw Boxer hond een wekelijkse beurt met een borstel, en ze zullen nog minder haar verliezen in uw huis!

Boxer hond gewicht

Boxers zijn een middelgroot ras.

Volgroeide Boxers wegen 25-32 kg, wat ongeveer hetzelfde is als een negenjarig kind.

Boxer temperament

Boxers zijn standvastige en toegewijde vrienden van hun eigenaren. De 1938 rasstandaard voor Boxer honden omvatte de lijn:

“De Boxer is de ziel van eerlijkheid en loyaliteit, en is nooit vals of verraderlijk, zelfs niet op zijn oude dag.”

Dat moet een van de mooiste dingen zijn die ooit over een hond zijn gezegd.

Het Boxer honden temperament omvat een ongebreideld enthousiasme voor het leven. Ze zijn altijd onderweg, op zoek naar het volgende spel of de kans om te gaan wandelen.

boxer hond

Zijn Boxers gevaarlijk?

Alle grote bewakingshondenrassen kunnen gevaarlijk zijn.

Goed opgevoed en goed gesocialiseerd, zullen de meeste Boxers geen onuitgelokte aanval op een mens uitvoeren.

Maar veel Boxers zullen uw eigendom bewaken en u moet ervoor zorgen dat bezoekers geen gevaar lopen.

Dat betekent ervoor zorgen dat uw hond als pup wordt gesocialiseerd, en gedurende zijn hele leven goed wordt opgeleid en begeleid.

Zijn Boxers slim?

Boxers zijn opmerkelijk intelligent, en raken gemakkelijk verveeld door alles wat zij als zinloos of repetitief beschouwen.

Ze eisen een gevarieerd schema van activiteiten om hen te vermaken, en ze zullen je gevoelens (of je meubels!) niet sparen als ze denken dat je meer zou kunnen doen.

Boxer hond training en oefening

Boxers zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. U moet minstens een uur per dag uittrekken om met uw Boxer te wandelen. U moet ook voorzichtig zijn om te voorkomen dat uw hond oververhit raakt, omdat zijn verkorte schedel het voor een Boxer moeilijk kan maken om zichzelf af te koelen.

Boxers hebben een enigszins gemengde reputatie op het gebied van discipline.

Ze zijn zeer intelligent en hebben een groot leervermogen. Er kan echter een koppig trekje zitten in het typische boxerhondentemperament als de stemming hen niet meeneemt.

Om het beste uit uw Boxer hond te halen, houdt u ze gemotiveerd met veel beloningen, en straft u ze nooit tijdens de training.

Training begint met een grondige socialisatie van uw puppy en gaat door gedurende het hele leven van uw hond, dus u moet de tijd en inzet hebben om dit door te voeren.

Boxer hond gezondheid en verzorging

Als het gaat om de algehele gezondheid, zijn helaas niet alle honden gelijk geschapen.

Inteelt om stambomen te creëren en te behouden kan resulteren in een hoger dan gemiddelde frequentie van overerfbare gezondheidsproblemen.

Omdat moderne Boxers hun wortels kunnen herleiden tot een kleine basis genenpoel, zijn ze geen uitzondering.

Dit zijn de problemen waar Boxers bijzonder vatbaar voor zijn, en hoe u kunt voorkomen dat u een puppy koopt met een hoog risico om ze te ontwikkelen.

Hartproblemen

Boxerhonden zijn vatbaarder voor aangeboren hartziekten dan andere hondenrassen, met name een beperkte bloedstroom van het hart naar het lichaam, gaten tussen de kamers van het hart, en zwakte van de kleppen die voorkomen dat het bloed in de verkeerde richting terugstroomt.

Alle Boxers moeten door hun dierenarts worden gecontroleerd op hartruisen – een teken van aangeboren hartafwijkingen – voordat ze mogen fokken, en uw fokker moet hiervan het bewijs leveren.

Heupdysplasie bij Boxers

Heupdysplasie is een losheid in het heupgewricht veroorzaakt door een slechte botontwikkeling. Uiteindelijk zal het gewricht pijnlijke artritis ontwikkelen.

Op heupdysplasie kan worden gescreend bij fokhonden, en uw fokker moet u zeker heupscores kunnen geven van de ouders van uw pup.

Gezondheid van de spijsvertering

Helaas is het Boxer hondenras gevoelig voor gezondheidsproblemen met hun maag. Een van de meest voorkomende aandoeningen bij Boxers is granulomateuze colitis.

De specifieke colitis bij Boxers is rasspecifiek en kan levensbedreigend zijn. Het moet worden behandeld met antibiotica.

Symptomen van colitis zijn constipatie en gewichtsverlies. Raadpleeg uw dierenarts als u vreest dat uw Boxer spijsverteringsproblemen heeft.

Maag Dilatatie Volvulus

GDV is een potentieel levensbedreigend probleem bij hondenrassen met een grote borst. Hierbij vult de maag zich met gas en draait zichzelf terug na het eten.

Als uw Boxer hond zijn maaltijden opslokt, probeer dan een langzame voerbak of kleinere, frequentere maaltijden.

Ervoor zorgen dat u de symptomen kent en weet wanneer u de dierenarts moet bellen is ook van vitaal belang.

Bloat

Verwant aan GDV, is bloat het woord dat gebruikt wordt om het pijnlijk vullen van de maag met gas te beschrijven. Het verschil tussen GDV en bloat is dat bloat niet gepaard gaat met maagtorsie (verdraaiing), maar er wel toe kan leiden.

Niettemin is bloat nog steeds een ernstig en mogelijk levensbedreigend probleem bij uw Boxer.

Symptomen van een opgeblazen gevoel zijn onder meer pogingen tot braken zonder succes. Uw Boxer lijkt veel pijn te hebben, likt bijvoorbeeld aan haar buik en krult zich op in een bal.

Als u zich zorgen maakt dat uw Boxer opgeblazen is, is het de moeite waard om uw dierenarts te raadplegen. Het kan ook nuttig zijn om uw opgeblazen Boxer kleinere hoeveelheden te voeren.

Brachycephalisch syndroom bij Boxers

Brachycephalic Syndrome beschrijft de ademhalings- en warmteregulatieproblemen van honden die gefokt zijn vanwege hun abnormaal platte gezicht.

boxer hond

Bij rashonden Boxer wordt veel belang gehecht aan de exacte verhouding tussen de snuit en de rest van het hoofd – hij moet een derde van de totale lengte van het hoofd bedragen, en twee derde van de breedte.

Deze specifieke verhouding lijkt precies op het randje van het veroorzaken van Brachycephalic Syndrome, en Boxers zijn dan ook regelmatig vertegenwoordigd in studies naar Brachycephalic Syndrome, zij het in kleinere aantallen dan rassen met een nog kortere snuit.

Vraag uw fokker of een van de ouders van uw pup een geschiedenis van ademhalingsproblemen heeft. Als u de ouders ontmoet, luister dan zelf naar hun ademhaling: die moet gemakkelijk en rustig klinken.

Val niet voor de mythe dat een moeizame of luidruchtige ademhaling “normaal” is voor elk ras: het is een teken dat een hond het echt moeilijk heeft.

Kanker bij Boxers

Helaas is kanker een veel voorkomend probleem voor alle huishonden, en borstkankers zijn een bijzonder probleem bij vrouwelijke honden.

Uit een onderzoek van de UK Kennel Club onder Boxer hondeneigenaren bleek dat 38,5% van de sterfgevallen in de onderzoeksperiode te wijten was aan kanker.

Voorspellen of een pup in de toekomst kanker kan krijgen is niet eenvoudig. Vraag uw fokker of een van zijn voorouders aan tumoren leed, en op welke leeftijd.

Nierziekte

Een ander gezondheidsprobleem waar een Boxer hondeneigenaar zich bewust van moet zijn, nierziekte is de ziekte van de nieren.

Er zijn twee belangrijke potentiële oorzaken. De ene is de verkeerde ontwikkeling van de nieren en de andere is een ontstekingsaandoening in de nieren waardoor ze niet goed functioneren.

Symptomen van nierziekte zijn: meer drinken, meer plassen, braken, gewichtsverlies en anorexia.

Het is niet duidelijk of deze aandoening erfelijk is, dus er is moeilijk op te testen. Als u zich zorgen maakt en uw hond deze symptomen vertoont, raadpleeg dan uw dierenarts.

Andere Boxer hond gezondheidsproblemen

Boxers zijn ook gevoelig voor epilepsie, ontsteking van de lange botten in hun poten, panosteitis genaamd, en problemen met hun oogleden.

De beste manier om deze problemen te voorkomen is door de stamboom van een puppy te bekijken op aanwijzingen dat ze mogelijk van vorige generaties zijn geërfd.

Uw Boxer voeden

Zoals de meeste hondenrassen, zal wat u uw Boxer hond voert veranderen naarmate ze opgroeit van pup tot volwassene. Wij raden u aan uw Boxer pup te voeren volgens deze richtlijnen.

 • 2-4 maanden oud: 4 keer per dag
 • 4-6 maanden: 3 keer per dag
 • Boven de 6 maanden: 2-3 keer per dag

Deze richtlijn komt rechtstreeks uit onze gids voor het voeden van een Boxer pup.

We hebben ook een gids voor het beste Boxer puppyvoer.

Omdat Boxers een gevoelige maag hebben, is het raadzaam om voedsel zoals granen te vermijden dat verergering kan veroorzaken. U kunt het beste met uw dierenarts overleggen om uw hond te laten testen op allergieën of voedselgevoeligheden.

Misschien is onze gids voor het voeren van Boxers met een gevoelige maag nuttig.

Boxer hond levensduur

Hoe beïnvloeden deze gezondheidsproblemen de levensduur van de Boxer?

Een compilatie van ras levensduur gegevens verzameld door Dr Kelly Cassidy in 2007/08 omvatte 2112 Boxer honden.

Gemiddeld leefden ze 8,81 jaar, hoewel de resultaten van de meest recente onderzoeken een trend naar langer leven lijken aan te tonen. In feite beweerde één studie uit 2013 dat de gemiddelde levensduur van Boxerhonden 10 jaar is.

De levensverwachting van Boxer honden is niet erg goed te vergelijken met andere rassen van dezelfde grootte, waarschijnlijk als gevolg van de hoge incidentie van overerfbare gezondheidsproblemen bij het ras.

Een volledig en openhartig gesprek met fokkers over de gezondheid van de ouders en grootouders van een pup is de beste manier om een Boxer te vinden die lang bij u blijft.

Zijn Boxers goede familie huisdieren?

Boxers danken veel van hun populariteit als familiehond aan hun reputatie dat ze goed zijn met kinderen.

Dat wil zeggen, een goed gesocialiseerde Boxer is een heerlijk huisdier voor een huishouden met kinderen.

Bedenk dat veel Boxers in het verleden werden gefokt als waakhonden, en dat hun nakomelingen vandaag de dag nog steeds instinctief op hun hoede zijn voor vreemden. Dit betekent dat socialisatie als pup bijzonder belangrijk is.

Opdat een Boxer als volwassene ontspannen en vol vertrouwen kinderen kan ontmoeten, moet hij ze ook als pup ontmoeten. Training en socialisatie voorzien, zou het Boxer hond temperament een goede match moeten zijn voor een gezin.

Een Boxer redden

Een geweldig alternatief voor de aanschaf van een Boxer puppy is het vinden van een pup of een oudere Boxer hond uit een opvangcentrum bij u in de buurt.

De ASPCA schat dat er jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen honden worden opgenomen in dierenasielen.

Dus, met dat in gedachten, hebben we hier een lijst samengesteld van Boxer reddingscentra.

Waarom niet een rescue Boxer een van de gelukkigen maken die een tweede kans krijgt op een forever home bij jou?

Een Boxer puppy vinden

Hoe groter het hondenras, hoe meer pups er meestal in een nest geboren worden.

Boxers zijn middelgroot, en er zitten meestal zes tot acht Boxer pups in een nest.

Als u klaar bent om een Boxer pup mee naar huis te nemen, betekent hun populariteit als ras dat het niet lang duurt om een geschikt nest te vinden dat bij u in de buurt wordt geboren.

Boxer fokkers

De American Boxer Club houdt een lijst bij van lokale Boxerclubs in de Verenigde Staten, elk met hun eigen voorziening om fokkers met potentiële kopers te matchen.

boxer hond

De Boxer Club of Canada houdt ook een pagina bij met links naar regionale Boxerclubs.

Koop alleen een puppy van een fokker die beide ouders volledig op hun gezondheid test. Zij zouden u papieren bewijs van deze tests moeten geven, en graag al uw vragen beantwoorden.

De moeder van de pups moet duidelijk een sterke band hebben met haar eigenaar, en ze moet ook haar eigen naam kennen.

Een goede fokker zal ook veel vragen voor je hebben, en oprecht geven om het toekomstige welzijn van hun pups.
Koop uw Boxer pup alsjeblieft niet bij een puppy mill of bij een dierenwinkel. Naast een slechte socialisatie zullen deze pups waarschijnlijk veel gezondheidsproblemen hebben.

Niet te vergeten, de vrouwelijke honden in puppyboerderijen hebben meestal een vreselijke levenskwaliteit en worden zelden goed behandeld of zijn in goede gezondheid. Dierenwinkels betrekken hun pups waarschijnlijk van puppyboerderijen en moeten ook worden vermeden.

Boxer hond prijs

Het fokken van een nest gezonde pups, vooral van een ras dat veel gescreend moet worden op overerfbare problemen, kost verantwoordelijke fokkers veel geld.

Een gezonde, zorgvuldig opgevoede Boxer pup kan enkele honderden dollars kosten. Aan de andere kant kan een Boxer pup van showkwaliteit te koop zijn voor meer dan duizend dollar.

De prijs voor een Boxer pup kan ook de kosten omvatten voor het couperen van de staart en het knippen van de oren, die routinematig worden uitgevoerd op veel Boxer pups op jonge leeftijd.

Praat met uw fokker als u niet zeker bent over een van beide.

Als dit klinkt als veel om te overwegen, bekijk dan onze stap voor stap gids voor het vinden van een puppy.

En tot slot, onthoud dat de prijs voor een Boxer pup slechts een fractie is van hun levenslange kosten.

Een Boxer puppy opvoeden

De zorg voor een kwetsbare Boxer pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training.

Vervolgens kijken we naar de populaire Boxer mix rassen.

Populaire Boxer rasmengsels

Vergelijkbare rassen

Misschien is een Boxer mix niet helemaal wat je zoekt. Hier zijn enkele andere hondenrassen die je zou kunnen overwegen:

Nog steeds niet zeker? Hier is een snelle samenvatting van de voor- en nadelen van Boxer honden!

Voordelen en nadelen van een Boxer

Boxer honden charmeren mensen al meer dan honderd jaar, en hun eerste rasstandaard leest meer als een liefdesgedicht.

Maar wat zijn de voor- en nadelen om er een te bezitten?

Nadelen

Dit is een ras dat veel inzet vraagt voor training en beweging. Bovendien heeft de Boxer een hoge frequentie van erfelijke gezondheidsproblemen. Als gevolg daarvan kan uw Boxer een dure veterinaire behandeling nodig hebben. Niet alleen dat, maar hij kan een kortere levensduur hebben dan sommige andere soortgelijke rassen.

Voordelen

De Boxer heeft een onderhoudsvriendelijke vacht en een leuke, enthousiaste aard. Veel Boxers zullen indringers waarschuwen terwijl ze aanhankelijk blijven voor gezinsleden. De meeste zullen genieten van familie-uitstapjes en activiteiten en zullen een trouwe metgezel voor het leven zijn.

Boxer producten en accessoires

Als je op zoek bent naar cadeaus voor de Boxer liefhebber in je leven, bekijk dan onze gids voor Boxer cadeaus.

Als het gaat om hondenspeelgoed, zijn er zoveel om uit te kiezen.

Voordat je weet welk hondenspeelgoed je moet aanschaffen, moet je eerst een plek vinden voor een Boxer van jezelf!

Boxer Rasverenigingen

USA

UK

Australië

Canada

Kent u nog andere Boxerreddingen? Laat het ons weten en we voegen ze toe aan de lijst.

Dit artikel is in 2019 uitgebreid herzien.

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Amerikaanse Boxer Club
 • Boxer Club van Canada
 • Chetboul, et al. 2006 Congenital Heart Diseases in the Boxer Dog: Een retrospectieve studie van 105 gevallen (1998-2005) Grensoverschrijdende en opkomende ziekten
 • AKC
 • Packer R et al. 2012 Do dog owners perceive the clinical signs related to conformational inherited disorders as normal for the breed. Dierenwelzijn
 • Merlot et al. 2008 Cancer Incidence in Pet Dogs: Findings of the Animal Tumor Registry of Genoa, Italy. Tijdschrift voor Interne Diergeneeskunde
 • Sverdrup Borge, et al. 2011 Nestgrootte bij de geboorte van rashonden – een retrospectieve studie van 224 rassen. Theriogenologie
 • Craven, M. 2014 Granulomateuze Colitis World Small Animal Veterinary Association Wereldcongres Proceedings
 • Craven, M. 2011 Granulomateuze colitis van boxerhonden. Elsevier
 • Hautman, C. 2008 De Boxer
 • 2018. NIEUWE STUDIE NAAR CHRONISCHE KIDNEY DISEASE IN AMERIKAANSE BOXER HONDEN, Boxer Update.