De Alaska Malamute – pluizige vriend of super sledehond

alaska malamute

Als u heeft nagedacht over het aanschaffen van een Alaska Malamute hond, bent u hier aan het juiste adres.

Dit artikel staat vol met Alaska Malamute informatie, om u te helpen beslissen of de Alaska Malamute de juiste hond voor u zou zijn!

Van zijn oorsprong tot zijn temperament en alles daartussenin, laten we alles leren over dit hardwerkende en prachtige Alaska ras, de Alaskan Malamute!

Wie is eigenlijk de Alaska Malamute?

De enorme Alaska Malamute is een grote rashond die behoort tot het Spitz-type.

Gefokt om te werken, is deze hond vol liefde en geniet hij evenveel van spelen als van het uitvoeren van hondenklussen of het leren van nieuwe trucjes!

Van Alaska Malamute hondenrassen wordt gezegd dat ze met hun prachtige, dikke vacht en grote botten sterk lijken op wolven en Husky’s, maar ze zijn door en door hun eigen hond! Alle verschillen tussen een Malamute en een Siberische Husky vindt u hier!

Maar waar komt deze hond vandaan, en wat geeft hem zo’n unieke persoonlijkheid en uiterlijk?

Laten we het uitzoeken!

Oorsprong van de Alaska Malamute

De Malamute komt uit Alaska, zoals je misschien al geraden hebt door zijn naam, maar wist je dat hij eigenlijk een van de oudste sledehonden van het Noordpoolgebied is?

En nee, dat is geen typefout.

We bedoelden slee, niet slee.

In tegenstelling tot hun husky tegenhangers, die werden gefokt om te racen voor kortere afstanden, is de Alaska Malamute een roedelhond gefokt om in groepen te werken en zware lasten te trekken met een lagere snelheid over grote stukken land.

Zoals de Amerikaanse Kennel Club uitlegt, zijn Alaska Malamutes vrachtrijders, geen racers!

De naam Malamute komt van de Mahlemuit-stam, een oude Inuit-stam die zich naar schatting 3000 jaar geleden in Alaska vestigde.

Deze hond was een hoofdbestanddeel voor de stam en speelde een zeer belangrijke rol in hun overleving.

Vandaag de dag is de Malamute nog steeds een zeer populair en geliefd ras, gerangschikt op nummer 59 van de 194 op de Amerikaanse Kennel Club lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen!

Wat is het temperament van de Alaska Malamute?

Bij het zoeken naar info over deze hond is het belangrijk om te weten wat het temperament is.

Het Malamute gedrag gaat bepalen voor wat voor type huis hij geschikt is, en of hij al dan niet in uw unieke levensstijl zou passen.

Gelukkig is de persoonlijkheid van de Alaska Malamute zeer vriendelijk, trouw en speels!

Omdat hij werd gefokt om een roedelhond te zijn, houdt de Alaska Malamute van familiale settings en schiet hij goed op met andere huisdieren en kinderen.

Hij kan echter een trotse hond zijn en zal daarom veel training nodig hebben, anders kan hij denken dat hij de leider van de roedel is!

Houd in gedachten dat vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining de sleutel zullen zijn tot het opvoeden van een gelukkige en veelzijdige Alaska Malamute.

En hoewel u streng en consequent moet zijn met dit ras, gebruik altijd positieve en liefdevolle trainingsmethoden.

Zoals de meeste honden, zal de Alaska Malamute het beste reageren op het beloningssysteem op basis van traktaties en zal hij ervan genieten te weten dat hij u trots heeft gemaakt.

Hoe ziet de Alaska Malamute eruit?

Tenzij je te maken hebt met een kruising zoals de Malamute Wolf of de Malamute Husky, zal de raszuivere Alaska Malamute een aantal basiskenmerken hebben.

Grootte

Een volgroeide Malamute is behoorlijk groot.

Een vrouwtje wordt ongeveer 23 duim lang en weegt tot 75 pond, terwijl een mannetje meestal ongeveer 25 duim lang wordt en meer dan 85 pond weegt.

En hoewel dat vrij groot lijkt, bestaat er ook nog zoiets als een Reuze Malamute, die meer dan 100 pond kan wegen!

Hoewel een reuzen-Malamute meer dan 100 pond kan wegen, ligt het gemiddelde gewicht tussen de 75 en 90 pond.

Maar maakt u zich geen zorgen, reuzenmalamute informatie is vrijwel hetzelfde als gemiddeld gewicht Alaska malamute informatie.

En hoewel het klinkt alsof het schattig zou zijn, bestaat er echt niet zoiets als een mini Alaska Malamute.

Chondrodysplasie

Een miniatuur Malamute lijdt waarschijnlijk aan een hondachtige vorm van dwerggroei, chondrodysplasie genaamd.

Hoewel de aandoening zeldzaam is, is het belangrijk op te merken dat chondrodysplasie zijn weerslag heeft op de gezondheid.

Om deze reden raden wij een beginnende hondeneigenaar niet aan om bewust op zoek te gaan naar een “mini Alaska Malamute”, tenzij u specifiek op zoek bent naar een hond met speciale behoeften.

Soms weet u echter pas of uw puppy chondrodysplasie heeft als hij ongeveer vijf tot zes maanden oud is.

Als u begint te merken dat uw puppy zijn melktanden langer vasthoudt dan hij zou moeten of als zijn hoofd groter is dan het zou moeten zijn terwijl zijn poten korter zijn, heeft u misschien een Malamute met chondrodysplasie.

U kunt het beste uw dierenarts raadplegen als u deze tekenen bij uw Alaska Malamute ziet.

Hoewel veel Malamutes met canine dwerggroei een relatief normaal leven kunnen leiden, zijn er enkele gezondheidsproblemen die ermee gepaard gaan.

Maar daar komen we verderop op terug. Laten we nu eens kijken naar de vacht van de Malamute.

Vacht

De grote Alaska Malamute heeft een dubbellaagse vacht die waterdicht is en geweldig voor zijn koude werkdagen op de Noordpool.

Een toekomstige eigenaar moet er echter rekening mee houden dat, omdat de vacht van de Malamute zo dik en duurzaam is, hij gevoelig kan zijn voor warmtegevoeligheid en niet te lang buiten moet blijven in warmere klimaten.

De vacht van de Alaska Malamute komt in zes kleurencombinaties, waaronder:

 • Wit en Chocolade
 • Blue Belton
 • Grijs en Wit
 • Sabel en Wit
 • Rood en Wit
 • Zegel en Wit

Andere kenmerken

De Malamute heeft ook een gepluimde staart die over zijn rug krult, rechtopstaande oren en amandelvormige ogen die volgens de rasstandaard bruin of donkerbruin zijn.

Terwijl veel hondenliefhebbers het internet afstruinen op zoek naar “Alaska Malamute blauwe ogen,” is de waarheid dat raszuivere Alaska Malamutes geen blauwe ogen hebben.

Als u van plan bent uw Malamute te showen en hij heeft blauwe ogen, zult u waarschijnlijk worden gediskwalificeerd, omdat het een duidelijk teken is dat hij geen raszuivere hond is en waarschijnlijk een kruising, zoals de Alaska Malamute Siberische Husky.

Verzorging en algemene zorg voor een Alaska Malamute

Hoewel de vacht van de Malamute een van zijn mooiste eigenschappen is, vereist het dagelijks onderhoud.

Omdat elke Alaska Malamute langharig is, moet hij dagelijks geborsteld worden met een borstel en een metalen kam om matten en knopen te verminderen en los haar op afstand te houden.

De pluizige Malamute verhaart wel, maar het is een tamelijk schone hond die tot acht weken zonder bad kan.

Mensen met een allergie moeten echter rekening houden met het verharen van de Alaska Malamute voordat ze dit ras aanschaffen, want ze verharen nogal veel.

Zoals alle honden moet ook de Alaska Malamute zijn oren regelmatig schoonmaken om infecties te voorkomen en zijn nagels knippen om te voorkomen dat ze breken en splijten.

Oefening en trainingsvereisten voor de Alaska Malamute hond

De Malamute staat bekend om zijn hoge energieniveau!

Gefokt om te werken en zware lasten te trekken over lange afstanden, heeft de Alaska Malamute dagelijks een uur of twee beweging nodig.

Hij doet het het beste in huizen met grote, omheinde tuinen waar hij vrij kan rondrennen, en hij houdt ook van joggen, wandelen en zwemmen!

Houd er echter rekening mee dat de dikke vacht van de Alaska Malamute hem vatbaarder kan maken voor oververhitting.

Houd altijd vers water binnen zijn bereik en laat hem nooit achter zonder een schaduwrijke plek om verlichting van de zon te krijgen en een manier om naar binnen te gaan om af te koelen als dat nodig is.

Als het gaat om training, houd dan in gedachten dat dit een ras is dat vroeg in zijn puppytijd socialisatie en gehoorzaamheidstraining nodig heeft en vervolgens zijn hele leven lang.

Hoewel hij een uitstekend huisdier is, kan de Malamute zonder goede training de neiging hebben koppig te worden en zichzelf als de baas te beschouwen.

En waarom zou de baas naar jou luisteren?

Gemiddelde levensduur en gezondheidsproblemen van de Alaska Malamute

De levensverwachting van de Alaska Malamute ligt tussen de 10 en 14 jaar.

Hij is het meest vatbaar voor elleboogdysplasie, osteochondritis, panosteitis, luxerende patella, het syndroom van Wobbler, oogziekten, staar en chondrodysplasie.

Zoals eerder vermeld, is chondrodysplasie een genetische aandoening die de lichamelijke ontwikkeling van de hond beïnvloedt en kan resulteren in dwerggroei bij de hond.

Hoewel zeldzaam, komt het met zijn eigen set van complicaties, zoals hartafwijkingen, gewrichtspijn, verminderde botdichtheid, en obesitas.

Nogmaals, als u denkt dat uw Alaska Malamute pup op de leeftijd van vijf tot zes maanden tekenen van dwerggroei vertoont, raadpleeg dan uw dierenarts.

U kunt ook kiezen voor een vroegtijdig gezondheidsonderzoek bij uw Alaska Malamute pup.

Vroegtijdig gezondheidsonderzoek kan u helpen om u voor te bereiden op bepaalde gezondheidsproblemen waar uw Alaska Malamute pup vatbaar voor kan zijn, of deze te voorkomen.

Speciale dieetbehoeften van de Alaska Malamute

Aangezien de Alaska Malamute aanleg kan hebben voor overgewicht, is het het beste om hem op een hoogwaardig hondenvoer te zetten met eiwit als eerste paar ingrediënten.

Zorg ervoor dat het hondenvoer dat u uw Alaska Malamute geeft geschikt is voor zijn leeftijd en gewicht, en dat puppyvoer en hondenvoer afgestemd zijn op honden van grote rassen.

Onderzoek altijd alle menselijke voedingsmiddelen die u met uw Alaska Malamute wilt delen voordat u ze hem aanbiedt, want sommige menselijke voedingsmiddelen zijn gevaarlijk voor honden.

Natuurlijk moeten alle honden elke dag toegang hebben tot vers water, en een dagelijks bewegingsregime zal uw actieve Alaska Malamute in scheepsvorm houden!

Is mijn huis geschikt voor een Alaska Malamute?

De Alaska Malamute is een groot, actief hondenras dat gebouwd is om te werken.

Hoewel de Alaska Malamute hond het uitstekend doet in huizen met andere huisdieren en kinderen, vereist hij vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining om goed te gedijen.

Als u overweegt een Alaska Malamute als huisdier te nemen, houd er dan rekening mee dat hij verhaart en dagelijks geborsteld moet worden.

Hij heeft ook dagelijks beweging nodig en doet het het beste in huizen met grote, omheinde tuinen waar hij vrij kan rennen en spelen.

Als u een huis hebt met een grote tuin en de tijd om uw Alaska Malamute te trainen, is de kans groot dat hij de perfecte hond voor u zal zijn!

alaska malamute

Het vinden van een Alaska Malamute Puppy

Als u op jacht bent naar Alaska Malamute pups, dan heeft u geluk, want wij gaan u enkele tips geven over hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Of u nu op zoek bent naar reusachtige Alaska Malamute pups of gewoon uw gemiddelde Alaska Malamute pups, het belangrijkste om te onthouden is om ze te krijgen van een betrouwbare en verantwoordelijke bron.

Shelter

Als u overweegt om uw Alaska Malamute pup uit een opvangcentrum of rescue te halen, houd er dan rekening mee dat de adoptiekosten overal tussen de $50 en $100 liggen, wat een fractie is van wat fokkers doorgaans in rekening brengen!

Een ander voordeel van het zoeken naar Alaska Malamute pups via een opvangcentrum is dat opvangcentra meestal de eerste dierenartskosten dekken, zodat uw hond up-to-date is met zijn vaccinaties, verder gezond is, en klaar is om met u mee naar huis te gaan!

Fokker

Als u echter meer geïnteresseerd bent in het verkrijgen van uw Alaska Malamute via een fokker, verwacht dan een uitgave van $500 tot meer dan $1000.

Natuurlijk zal de prijs variëren afhankelijk van of de ouders van uw Alaska Malamute showkwaliteit zijn of niet.

Een van de beste dingen van het gaan via een Alaska Malamute fokker is dat je vragen kunt stellen over de ouderhonden en vorige nesten. Zijn er gezondheidsproblemen? Hoe zit het met temperamentvolle problemen?

Bedenk ook dat de meeste gerenommeerde fokkers gezondheidscertificaten kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun honden zijn gescreend op bepaalde gezondheidsproblemen.

Voor meer informatie over de Alaska Malamute en voor een lijst van Alaska Malamute hondennamen, bezoek ons hier!

Bent u de trotse eigenaar van een Alaska Malamute? Laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en verder lezen

 • Thomas Stockman, Alaska Malamute: A Comprehensive Guide to Owning and Caring for your Dog, A Kennel Club Book, Page 97, Healthcare of Your Alaskan Malamute, Page 134, Behavior of Your Alaskan Malamute.
 • Harry Frank, Martha G. Frank, Linda M. Hasselbach, Dawn M. Littleton, Motivation and Insight in Wolf (Canis Lupus) and Alaskan Malamute (Canis Familiaris): Visual Discrimination Learning, Bulletin of the Psychonomic Society,
 • J.M. Seddon, E.C.G.M Hampson, R.I.E Smith, I.P. Hughes, Genetic heterogeneity of Day Blindness in Alaskan Malamutes, School of Veterinary Science,
 • Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior, Volume 6, blz. 143-153.
 • Nathan B Sutter en Elaine A Ostrander, Dog Star Rising: The Canine Genetic System, Nature Reviews Genetics, Volume 5, blz. 900-910.
 • Journal of Heredity, Volume 94, Issue 1, Analysis of Genetic Variation in 28 Dog Breed Populations With 100 Microsatellite Markers, D.N. Irion A.L. Schaffer, T.R. Famula, M.L. Eggleston, S.S. Hughes N. C. Pedersen.