Cycloablatie bij honden

Wat is Cycloablatie bij honden?

Cycloablatie is een behandeling die wordt toegepast bij honden met bepaalde oogproblemen, zoals glaucoom. Het is een vorm van oogchirurgie waarbij een laser wordt gebruikt om de productie van oogvloeistof te verminderen en de druk in het oog te verlagen. Deze procedure kan helpen om de symptomen van glaucoom te verminderen en verdere schade aan het oog te voorkomen.

Wat is glaucoom bij honden?

Glaucoom is een oogaandoening die wordt gekenmerkt door een verhoogde intraoculaire druk. Dit kan leiden tot schade aan de oogzenuw en het gezichtsvermogen van de hond aantasten. Het is een ernstige aandoening die onmiddellijke medische behandeling vereist. Glaucoom kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een verstoorde balans tussen de productie en afvoer van oogvloeistof.

Wat zijn de symptomen van glaucoom bij honden?

De symptomen van glaucoom bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Roodheid van het oog
 • Verminderd gezichtsvermogen
 • Verhoogde traanproductie
 • Verwijde pupillen
 • Verhoogde wrijving van het oog
 • Pijn en irritatie

Als u een of meer van deze symptomen bij uw hond opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat houdt de Cycloablatie-procedure in?

De Cycloablatie-procedure begint met het toedienen van lokale verdoving aan het oog van de hond. Vervolgens wordt een speciale laser gebruikt om gerichte energiepulsen op het ciliaire lichaam in het oog te richten. Het ciliaire lichaam is verantwoordelijk voor de productie van oogvloeistof. Door deze energiepulsen wordt de productie van oogvloeistof verminderd, waardoor de intraoculaire druk wordt verlaagd.

De procedure wordt meestal uitgevoerd onder poliklinische omstandigheden en vereist geen overnachting in het ziekenhuis. Na de behandeling kan uw hond enige tijd nodig hebben om te herstellen, maar de meeste honden ervaren minimale ongemakken.

Voordelen en risico’s van Cycloablatie

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan Cycloablatie bij honden met glaucoom. Enkele van deze voordelen zijn:

 • Verlaging van de intraoculaire druk
 • Vermindering van de symptomen van glaucoom
 • Voorkomen van verdere schade aan het oog

Hoewel de meeste honden positief reageren op de Cycloablatie-behandeling, zijn er enkele risico’s verbonden aan de procedure. Deze kunnen zijn:

 • Tijdelijke irritatie of ongemak na de behandeling
 • Verlies van gezichtsvermogen in zeldzame gevallen
 • De noodzaak van aanvullende behandelingen in sommige gevallen

Het is belangrijk om met uw dierenarts te praten over de mogelijke voordelen en risico’s van Cycloablatie voor uw hond voordat u besluit tot deze behandeling over te gaan.

Veelgestelde vragen over Cycloablatie bij honden

1. Hoe lang duurt het herstelproces na Cycloablatie?

Het herstelproces na Cycloablatie kan variëren, afhankelijk van de individuele hond en de ernst van de aandoening. Over het algemeen kunnen de meeste honden binnen enkele dagen tot enkele weken volledig herstellen.

2. Kan Cycloablatie glaucoom bij honden genezen?

Cycloablatie kan de symptomen van glaucoom bij honden verminderen en verdere schade aan het oog voorkomen, maar het kan de aandoening niet volledig genezen. Het is belangrijk om de behandeling voort te zetten zoals voorgeschreven door uw dierenarts om de beste resultaten te behalen.

3. Zijn er alternatieve behandelingen voor glaucoom bij honden?

Ja, er zijn verschillende alternatieve behandelingen voor glaucoom bij honden, zoals medicatie, oogdruppels en chirurgische ingrepen. Het is belangrijk om met uw dierenarts te overleggen welke behandeling het meest geschikt is voor uw hond, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Conclusie

Cycloablatie is een effectieve behandelingsoptie voor honden met glaucoom. Het kan helpen om de symptomen te verminderen en verdere schade aan het oog te voorkomen. Het is belangrijk om met uw dierenarts te overleggen over de beste behandelingsmogelijkheden voor uw hond. Het herstelproces kan enige tijd duren, maar de meeste honden ervaren minimale ongemakken na de procedure. Zorg ervoor dat u de instructies van uw dierenarts opvolgt en eventuele zorgen of vragen met hen bespreekt.

FAQs:

1. Kan Cycloablatie glaucoom bij honden genezen?

Cycloablatie kan de symptomen van glaucoom bij honden verminderen en verdere schade aan het oog voorkomen, maar het kan de aandoening niet volledig genezen. Het is belangrijk om de behandeling voort te zetten zoals voorgeschreven door uw dierenarts om de beste resultaten te behalen.

2. Wat zijn de alternatieve behandelingen voor glaucoom bij honden?

Er zijn verschillende alternatieve behandelingen voor glaucoom bij honden, zoals medicatie, oogdruppels en chirurgische ingrepen. Het is belangrijk om met uw dierenarts te overleggen welke behandeling het meest geschikt is voor uw hond, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

3. Hoe lang duurt het herstelproces na Cycloablatie?

Het herstelproces na Cycloablatie kan variëren, afhankelijk van de individuele hond en de ernst van de aandoening. Over het algemeen kunnen de meeste honden binnen enkele dagen tot enkele weken volledig herstellen.