Coxofemorale desarticulatie bij honden

Wat is Coxofemorale Disarticulatie bij Honden?

Coxofemorale disarticulatie, ook wel bekend als heupgewrichtsontwrichting, is een chirurgische procedure waarbij het heupgewricht van een hond volledig wordt verwijderd. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd als er ernstige heupproblemen zijn die niet op andere manieren kunnen worden verholpen.

Waarom is Coxofemorale Disarticulatie nodig?

Coxofemorale disarticulatie wordt meestal uitgevoerd bij honden die lijden aan ernstige heupdysplasie, heupfracturen of tumoren in het heupgebied. In sommige gevallen kan deze procedure ook worden aanbevolen voor honden met chronische heuppijn die niet reageert op andere behandelingen.

Deze chirurgische ingreep is bedoeld om de pijn en het ongemak van de hond te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Hoewel het heupgewricht volledig wordt verwijderd, kunnen honden nog steeds goed functioneren met behulp van hun andere gewrichten en spieren.

De Procedure

De coxofemorale disarticulatieprocedure begint met het onder algemene verdoving brengen van de hond. De chirurg maakt vervolgens een incisie in het heupgebied en verwijdert het heupgewricht volledig. De omliggende spieren worden gehecht en de incisie wordt gesloten.

Na de operatie zal de hond een herstelperiode doormaken, waarin pijnmedicatie en fysiotherapie kunnen worden voorgeschreven om het herstel te vergemakkelijken. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts op te volgen en de hond rust te geven tijdens het herstel.

Veelgestelde Vragen

1. Kan een hond normaal functioneren zonder een heupgewricht?

Ja, honden kunnen nog steeds normaal functioneren zonder een heupgewricht. Ze zullen hun andere gewrichten en spieren gebruiken om te lopen, rennen en springen. Het kan enige tijd duren voordat ze volledig hersteld zijn van de operatie, maar de meeste honden kunnen een actief en pijnvrij leven leiden na coxofemorale disarticulatie.

2. Hoe lang duurt het herstel na coxofemorale disarticulatie?

De hersteltijd kan variƫren, afhankelijk van de individuele hond en de specifieke omstandigheden. Over het algemeen kan het enkele weken tot maanden duren voordat de hond volledig hersteld is. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de instructies van de dierenarts op te volgen tijdens het herstelproces.

Conclusie

Coxofemorale disarticulatie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd bij honden met ernstige heupproblemen. Hoewel het heupgewricht volledig wordt verwijderd, kunnen honden nog steeds goed functioneren met behulp van hun andere gewrichten en spieren. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts op te volgen tijdens het herstelproces en geduldig te zijn, aangezien het herstel enige tijd kan duren.

Als u denkt dat uw hond mogelijk baat heeft bij coxofemorale disarticulatie, neem dan contact op met uw dierenarts voor meer informatie en advies op maat.