Collie vs Border Collie

Collie en border collie zitten naast elkaar. Collie vs Border Collie

Collie vs Border Collie: Het feit dat ze de naam “Collie” delen betekent niet dat de Collie en de Border Collie hetzelfde zijn. Hoewel het allebei populaire herdershondenrassen zijn, hebben deze twee honden heel verschillende persoonlijkheden.

Welke Collie is de juiste hond voor u: de slimme, energieke Border Collie of de trouwe en vriendelijke Collie? Het antwoord kan afhangen van uw eigen persoonlijkheid. Vandaag bekijken we de geschiedenis van beide rassen, evenals hun uiterlijk, temperament, gezondheidsproblemen en andere kenmerken, zodat u de juiste beslissing kunt nemen over uw volgende huisdier.

Collie vs Border Collie Geschiedenis

De Collie is een herdershond uit Schotland. De voorouders van de Collie zouden een combinatie zijn van lokale honden en honden die door de Romeinen naar Groot-Brittannië werden gebracht. Koningin Victoria’s liefde voor Collies droeg bij tot een groei in populariteit van het ras in Engeland en daarbuiten, beginnend in het midden van de 18e eeuw.

De Border Collie is een herdershond uit de grensgebieden van Schotland en Wales. Het ras stamt af van herdershonden die eerst door de Romeinen en daarna door de Vikingen naar Groot-Brittannië werden gebracht. De Border Collie heeft een welverdiende reputatie als een van de slimste en energiekste hondenrassen. Border Collies gedijen goed als ze een taak hebben om ze bezig te houden.

Het verschil tussen Collies en Border Collies Uiterlijk

Uw beslissing om een Collie of een Border Collie te nemen kan afhangen van de grootte van de hond die u wilt. Of van uw algemene gevoelens over vachtpatronen, kleuren, textuur of lengte.

Hoe zien Collies eruit?

De Collie is een middelgrote tot grote hond met een lenig, sierlijk uiterlijk. Volwassen reuen wegen 60 tot 75 pond en zijn 24 tot 26 centimeter hoog op de schouder. Vrouwelijke Collies wegen 50 tot 65 pond en zijn 22 tot 24 centimeter hoog op de schouder.

De meeste mensen stellen zich een volle, pluizige vacht voor als ze aan een Collie denken, maar er zijn twee vachtvariëteiten. De langharige Collie wordt “ruw” genoemd en de kortharige Collie “glad”. Er zijn vier erkende vachtkleuren voor Collies: sable en wit, driekleur (zwart, sable en wit), blue merle en wit. Witte Collies zijn meestal wit, met enkele gekleurde aftekeningen.

Collie vs Border Collie

Border Collie Verschijning

De Border Collie is een middelgrote hond, kleiner en korter van gestalte dan de Collie. Het gewicht van de Border Collie varieert tussen de 30 en 55 pond. Zowel reuen als teven zijn gespierd en atletisch. Mannelijke Border Collies staan tussen de 19 en 22 centimeter hoog op de schouder. Teven zijn 18 tot 21 centimeter lang.

De meeste mensen stellen zich bij een Border Collie een zwart-witte hond voor met een middellange vacht. Maar net als de Collie kent ook de Border Collie de twee ruwe en gladde vachttypes. Hoewel zwart-wit veel voorkomt, kunnen Border Collie vachten in elke kleur of combinatie van kleuren voorkomen.

Border Collie vs Collie verharen

Collies en Border Collies (zowel ruwe als gladde rassen) hebben een dichte dubbele vacht die per seizoen verhaart. Ruwe en gladde Border Collies hebben vergelijkbare verzorgingseisen. U moet de vacht van uw hond één tot twee keer per week borstelen. Dagelijks borstelen kan nodig zijn tijdens het verharingsseizoen.

Gladde Collies vereisen regelmatig borstelen, hoewel ze minder onderhoud vergen dan ruwe Collies. De lange vacht van een ruwe Collie heeft extra aandacht nodig om vervilting te voorkomen. Vergeet niet dat de behoefte aan verzorging toeneemt tijdens het verharingsseizoen.

Collie vs Border Collie Temperament

Border Collie fokkers hebben bij dit ras lange tijd het hoeden van dieren belangrijker gevonden dan het uiterlijk. De Collie en de Border Collie hebben dezelfde achtergrond als herdershonden. Zoals de meeste herdersrassen zijn ze slim en zeer trainbaar, maar er zijn aanzienlijke persoonlijkheidsverschillen tussen de twee.

Border Collie vs Collie energie niveaus

De Border Collie staat bekend als een intens, energierijk ras. Deze hond doet het het beste bij actieve, betrokken eigenaren die hun honden veel stimulerende beweging en spel bieden. Veel Border Collie eigenaren schrijven hun honden in voor hondenactiviteiten zoals schapendrijven of behendigheids- en gehoorzaamheidsproeven om ze tevreden te houden.

Hoewel de Collie niet zo druk hoeft te worden gehouden als de Border Collie, zijn regelmatige speel- en oefensessies belangrijk voor dit ras. Minder ervaren hondeneigenaren geven misschien de voorkeur aan de meer gemakkelijke Collie, maar als u de uitdaging aan durft, kan het delen van uw leven met een Border Collie ook lonend zijn.

Zijn Border Collies of Collies goed met kinderen?

De Collie is rustiger en meer ontspannen dan de Border Collie. Ze zijn tevreden als gezelschapsdieren en doen het heel goed in huishoudens met kinderen. Border Collies zijn niet slecht als ze goed getraind en in de gaten gehouden worden, maar lijken meer het instinct te hebben om te drijven en te knagen, wat een probleem kan zijn bij jonge gezinnen.

Collie vs Border Collie Training

Werkhondenrassen, en in het bijzonder herdershondenrassen zoals de Collie en de Border Collie, zijn trainbaar en staan te popelen om te behagen. Hoewel ze gemakkelijk te trainen zijn, kunnen Collie puppies profiteren van de socialisatie van georganiseerde puppy training.

Voortdurende training is belangrijk voor intelligente honden zoals Collies, zowel om de band tussen hond en eigenaar te versterken als om ze mentaal gestimuleerd te houden. Gebruik altijd alleen positieve versterkingstechnieken bij deze zachte en gevoelige hond.

Beide Collies vermaken is belangrijk

Hun intelligentie en focus maken de Border Collie trainbaar, maar er zijn enkele speciale uitdagingen die moeten worden aangepakt tijdens het trainen van uw Border Collie. Border Collies moeten van pup af aan goed gesocialiseerd worden rond dieren en mensen. Hun sterke kudde-instincten zijn niet alleen voor schapen. Ze kunnen kleine kinderen en andere huisdieren in huis hoeden.

Mentale stimulatie is essentieel voor Border Collies, dus nadat ze de standaardtraining onder de knie hebben, moet u uw hond voortdurend de gelegenheid geven om te trainen en nieuwe dingen te leren. De meeste Border Collies gedijen goed bij het soort intensieve training dat gepaard gaat met georganiseerde hondenactiviteiten zoals hoeden, gehoorzaamheid en behendigheidsproeven.

Collie vs Border Collie Oefening

Zoals u zich kunt voorstellen heeft een Border Collie over het algemeen meer beweging, stimulatie en spel nodig dan een Collie. Border Collies hebben dagelijks veel meer beweging nodig dan een wandeling door de buurt. Als uw Border Collie niet als herdershond werkt, is een vorm van intensieve activiteit een must voor dit actieve ras. Daarom schrijven veel Border Collie eigenaren hun honden in voor activiteiten als behendigheids- en gehoorzaamheidsproeven of flyballwedstrijden.

Border Collies waarderen ook interactief speelgoed om ze bezig te houden en mentaal te stimuleren. Aan hun lot overgelaten kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten in huis.

Collies zijn niet zo energiek als Border Collies, maar ze hebben toch regelmatig beweging en speelsessies nodig. Veel Collies genieten van wandelingen en speeltijd met familieleden. Ze doen het meestal het beste als de eigenaar van de hond bij de trainingssessies betrokken is, dus zorg ervoor dat u een actieve rol speelt in de dagelijkse bewegingsroutine van uw Collie.

Verschillen tussen Border Collie en Collie gezondheidsproblemen

Zoals de meeste rashonden kunnen zowel Collies als Border Collies enkele genetische gezondheidsproblemen erven.

Werken met een verantwoordelijke fokker die zijn honden test op erfelijke gezondheidsaandoeningen is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw Collie of Border Collie pup gezond is.

Collie gezondheidsproblemen

Honden uit de Collie-familie kunnen lijden aan erfelijke oogafwijkingen, bekend als Collie oogafwijking. Collies kunnen ook gevoelig zijn voor bepaalde geneesmiddelen. De meest bekende is een gevoeligheid voor het hartwormmedicijn Ivermectine.

Collies kunnen ook lijden aan andere veel voorkomende gezondheidsproblemen bij grotere honden, zoals heupdysplasie en bloat. Kijk op de Collie Health Foundation website voor een uitgebreide lijst van Collie gezondheidsproblemen.

Border Collie gezondheid

Border Collies kunnen enkele van dezelfde genetische gezondheidsproblemen hebben als Collies, waaronder Collie oogafwijking en heupdysplasie. Andere erfelijke gezondheidsproblemen komen meer voor bij de Border Collie.

Deze omvatten de neurologische aandoeningen idiopathische epilepsie en Border Collie collaps (ook bekend als exercise induced collapse). Voor een volledige lijst van Border Collie gezondheidsproblemen, zie de Border Collie Health sectie van de Border Collie Society of America’s website.

Collie vs Border Collie Puppies

Om ervoor te zorgen dat uw Collie of Border Collie zo gezond mogelijk is, moet u een gerenommeerde fokker kiezen die zijn fokdieren op hun gezondheid test en de resultaten aan zijn klanten verstrekt. Vermijd de aanschaf van een hond bij een dierenwinkel of een online advertentie. Veel van de pups die via deze kanalen worden verkocht zijn afkomstig van commerciële fokbedrijven (puppymolens genoemd) die geen gezondheidstests uitvoeren.

Een gezonde Collie heeft een levensduur van ongeveer 12 jaar, maar dit kan variëren van 10 tot 14, of zelfs tot 16 jaar bij sommige individuen. De levensverwachting van een Border Collie ligt ook rond de 12 jaar, met een marge van 10 tot 15 jaar. Sommige Collies en Border Collies kunnen langer leven. Geef uw Collie of Border Collie gezonde voeding en zorg voor regelmatige dierenartscontroles.

Welk ras is een beter huisdier?

De keuze tussen de Collie en de Border Collie hangt af van je eigen levensstijl. Als je een ervaren hondeneigenaar bent die de uitdaging zoekt om je leven te delen met een intense, actieve en zeer intelligente hond, dan is de Border Collie misschien het ras voor jou. Als u op zoek bent naar een zachtaardig, aanhankelijk huisdier voor een gezin met jongere kinderen, zou de Collie de perfecte keuze kunnen zijn.

Is jouw beste vriend een Collie of Border Collie? Vertel ons over uw hond in de commentaren.

Meer rasvergelijkingen

We hebben nog veel meer rasvergelijkingen voor u om te bekijken!

Hier zijn er maar een paar:

Gerelateerde artikelen

Referenties en verdere lectuur:

“Border Collie Collapse,” Universiteit van Minnesota College of Veterinary Medicine.

Hulsmeyer, V., et al., 2010, “Epilepsy in Border Collies: Clinical Manifestation, Outcome, and Mode of Inheritance,” Journal of Veterinary Internal Medicine.

“Multidrug Sensitivity in Dogs,” Washington State University Veterinary Clinical Pharmacology Laboratory.

Palanova, A., 2015, “Collie Eye Anomaly: A Review,” Veterinarni Medicina