Cocker Spaniel verzorging snel en gemakkelijk gemaakt

cocker spaniel verzorging

Wij zijn hier om u te helpen uw Cocker Spaniel verzorgingstechniek te perfectioneren! Delen Cocker Spaniel haar knippen, borstelen en verharen advies. We geven je alle trucs en hulpmiddelen die je nodig hebt om de klus snel en zonder stress te klaren.

Hebben Cocker Spaniels verzorging nodig?

Cocker Spaniel verzorging is een belangrijk onderdeel van je wekelijkse routine. Want die lange krullen kunnen snel in de war raken. De Cocker Spaniel staat bekend om zijn prachtige lange, zijdeachtige haar, dat tot vloerlengte kan groeien. Maar die prachtige vacht is niet de makkelijkste om te beheren, tenzij je weet hoe.

Alle honden hebben verzorging nodig. Maar uw hond verzorgen is niet alleen om hem er goed uit te laten zien. Het is essentieel voor de gezondheid van uw huisdier. Een gematteerde vacht kan verwondingen verbergen en tot infecties leiden. Het is gemakkelijker om doornen of stukjes vuil die vastzitten te missen. En de vacht van een Cocker Spaniel kan gemakkelijk uit de hand lopen.

Hoe vaak moet je een Cocker Spaniel borstelen?

U moet uw Cocker Spaniel om de drie dagen borstelen om hem er goed uit te laten zien. Als u echter graag met uw hond in de natuur wandelt, moet u hem misschien vaker borstelen dan dit.

Hij zal waarschijnlijk graszaden, bramen en ander vuil oppikken terwijl hij in de vrije natuur aan het sporten is. Als u merkt dat uw borstel veel losse haren oppikt, verhoog dan de frequentie van de verzorging van uw Cocker Spaniel naar om de dag of zelfs elke dag. En als uw borstel niet veel haar oppikt, kunt u de verzorging verminderen tot één of twee keer per week.

Cocker Spaniel verharen

Cocker Spaniels zijn matig verharende honden. Ondanks de verschillen in hun uiterlijk zijn de verharingsniveaus van Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniels hetzelfde. Hun belangrijkste verharingsseizoenen zijn in de lente en de herfst, samenvallend met de verandering in daglichturen en temperatuur. Tijdens het verharingsseizoen moet u uw Cocker Spaniel elke dag borstelen.

Cocker Spaniels kunnen gevoelig zijn voor vervilting. Dagelijks borstelen helpt dit te voorkomen en houdt uw hond comfortabel. En het voorkomt dat uw meubels bekleed raken met hondenhaar!

Hoe een Cocker Spaniel verzorgen

Borstel kleine delen van de vacht van uw hond tegelijk en werk in de richting van de haargroei. Probeer niet aan het haar te trekken, vooral niet bij het ontwarren van klitten. Klitten zijn klonten van uitgevallen onderwol die niet zijn uitgeborsteld.

Als uw Cocker Spaniel een harnas draagt, kan hij gevoelig zijn voor vervilting op plaatsen waar zijn harnas over zijn vacht schuurt. U moet alle matten uit de vacht van uw Cocker Spaniel verwijderen om er zeker van te zijn dat er geen graszaad in zit. Graszaad kan zich door de vacht heen naar de huid werken, waar het irritatie, pijn en infectie veroorzaakt.


Cocker Spaniel Verzorging Overzicht

 • Begin met het voorzichtig pletten met je vingers.
 • Ga vervolgens met een slickerborstel over de hele hond. De borstel verwijdert alle losse haren.
 • Ga nogmaals over de hond met een ontwarrende hark, werk vanaf zijn hoofd over zijn hele lichaam en uiteindelijk langs zijn poten.
 • Maak de klus af door uw hond te borstelen met een borstel met zachte haren om alle losse haren die op de bovenkant van de vacht zijn achtergebleven op te tillen.

Besteed bijzondere aandacht aan de oren van uw Cocker Spaniel. Cocker’s oren zijn lang en hangend, slepend over de grond en meestal ook in hun etensbak!

Cocker Spaniel Verzorgingsstijlen

Wanneer u de oren van uw hond verzorgt, kamt u voorzichtig alle vervilting onder en achter elk oor weg, en borstelt u vervolgens de veren. Dat is waar de meeste matten zich bevinden.

 • Cocker Spaniels hebben veel haar bij de opening van de oren en daaronder. Het haar kan verhinderen dat frisse lucht de gehoorgang bereikt, waardoor een vochtig gebied ontstaat waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.
 • Knip met een snoeischaar voorzichtig het overtollige haar weg.
 • Gebruik een slickerborstel om losse haren van het leer te verwijderen.
 • Eindig met kammen om hardnekkige ondervacht te verwijderen, beginnend bij de onderkant van het oor en werk zo naar boven.

Uw Cocker Spaniel in bad doen

Het is een goed idee om uw Cocker Spaniel eens per maand in bad te doen. Vooral als hij graag in de modder en viezigheid dartelt terwijl u beiden in de natuur wandelt. Baden helpt ook om opgehoopte oliën uit de vacht van de hond te verwijderen die anders onaangenaam beginnen te ruiken.

Zorg ervoor dat u uw hond na zijn bad volledig afdroogt voordat u hem gaat verzorgen.

 • Gebruik een droger met hoge snelheid om de vacht van uw Cocker spaniel te drogen.
 • Gebruik de droger om de vacht te blazen in de richting waarin u wilt dat hij ligt als hij droog is.
 • Houd de droger dicht bij de uiteinden van het haar, zodat de vacht niet gaat krullen.

Vermijd het heen en weer rennen van de droger over het lichaam van uw Cocker spaniel, want dan wordt de vacht gematteerd en verward.

Cocker Spaniel badproducten

Er zijn een aantal Cocker Speniel verzorgingsproducten die het werk gemakkelijker maken. Laten we er een paar bekijken.

SHELANDY Haardroger

De SHELANDY haardroger* wordt gebruikt door vele professionele trimmers. De droger is voorzien van een vierlaagse geluidsreductie die op de luchtinlaten is aangebracht. Dat houdt het geluidsniveau laag, zodat uw hond niet schrikt van het geluid van de droger, vooral rond zijn hoofd en oren. Er worden vier mondstukken van verschillende grootte meegeleverd, zodat u kunt kiezen welk formaat voor u het beste werkt. De haardroger wordt geleverd met een volledige fabrieksgarantie van 12 maanden.

Wahl Natural Waterless Shampoo

U kunt voorkomen dat uw hond nat wordt door een waterloze shampoo te gebruiken, zoals Wahl Natural Pet no-rinse waterless shampoo*. U kunt kiezen uit kokosnoot en limoen of lavendel smaak. De shampoo is gemaakt zonder chemicaliën of agressieve zeep, en de geur is subtiel en niet overheersend.

Cocker Spaniel Verzorgings Gereedschap

Welke verzorgingsproducten heeft u nodig voor uw Cocker Spaniel? Hier is een lijst met de basis:

 • Furminator of een ander de-shedding gereedschap
 • Vachthark
 • Slickerborstel
 • Borstel van varkenshaar
 • Trimschaar

Ontharingsgereedschap

De Furminator De-shedding Tool voor honden* is voor de meeste hondeneigenaren hét hulpmiddel om te ontharen, en is daarmee een bestseller. De Furminator is briljant voor verharingsperiodes waarin het haar van uw hond met handen en voeten uitvalt. De tool verwijdert bijna 90% van de losse ondervacht en dode haren van uw hond!

Als u een Furminator voor uw Cocker Spaniel bestelt, kies dan voor de langharige versie. De Furminator tool is eigenlijk een roestvrijstalen knipmes dat u door het haar haalt. Het mesje verwijdert effectief losse en dode haren zonder aan de huid van uw huisdier te trekken of de zijdeachtige bovenvacht te beschadigen.

De zelfreinigende knop bespaart u het gedoe van het handmatig verwijderen van het haar. De Furminator wordt geleverd met een groot prijskaartje dat past bij zijn grote reputatie.

HappyDogz Verzorgingsborstel

Als je met een budget werkt, kun je in plaats daarvan de HappyDogz verharingsborstel* proberen. Het enige nadeel van de HappyDogz is dat er geen zelfreinigende knop is. Dat betekent dat je verstopte haren met je vingers moet verwijderen.

Slicker borstel

Een slickerborstel is essentieel voor de dagelijkse verzorging van de Cocker Spaniel. Uw slicker borstel heeft een pad van fijne draadharen die in de vacht van de hond werken en alle matten en dode haren eruit trekken.

Huisdieren Portaal Slickerborstel

De Pet Portal zelfreinigende slickerborstel* is een pro-grade slickerborstel die uiterst efficiënt is in het verwijderen van vervilting en klitten. Deze borstel heeft een handige zelfreinigende knop, zodat u de haren na gebruik niet uit de borstel hoeft te trekken.

Pet Neat Slickerborstel

Probeer voor een goedkopere optie de Pet Neat zelfreinigende slickerborstel*. Deze borstel heeft een zelfreinigende knop en is erg stevig, dus hij zou lang mee moeten gaan.

Borstel van varkenshaar

Om de verzorging van uw Cocker Spaniel af te maken, hebt u een borstel nodig. Een zachte borstel is ideaal om losse haren uit de bovenkant van de vacht van de hond te halen als u klaar bent met de slickerborstel.

Safari pin en borstel

We houden van de Safari pin en borstel*. De borstel heeft zachte haren aan de ene kant en pinnen met afgeronde punten aan de andere kant. Gebruik de pinnenkant om matten en vuil te verwijderen na een wandeling, en werk vervolgens af met de zachte borstelzijde.

HaloVa Bamboe Borstel

Als je een chique borstel wilt en een royaal budget hebt, geef je misschien de voorkeur aan de HaloVa Pet bamboe borstel*. De HaloVa is een pro-grade borstel met superzachte, volledig natuurlijke haren en pinnen met ronde uiteinden om krassen op de huid van uw huisdier te voorkomen. De borstel is gemaakt van verantwoord geproduceerd hout en heeft een comfortabele handgreep die perfect is voor langdurige verzorgingssessies.

Vachthark

Een goede kwaliteit ondervachthark is een essentieel Cocker Spaniel verzorgingsinstrument. Zoek een ondervachthark met een dubbele rij gelijkmatig verdeelde metalen tanden. De tanden dringen door in de vacht van de hond om klitten en viltjes te verwijderen, zodat hij klaar is voor de vachtverzorging met de de-shedding tool of slicker borstel.

Dep de ondervacht van uw huisdier

De Pat Your Pet ondervachthark* is een uitstekend hulpmiddel met een dubbelzijdig ontwerp. De hark heeft in totaal 26 tanden die de vacht uitdunnen en het verharingsproces stimuleren.

PawsPamper ondervachthark

Als alternatief kan de PawsPamper extra brede ondervachthark*. is een ander verzorgingsinstrument van topkwaliteit dat goed zou staan in elke Cocker spaniel verzorgingsset. De hark heeft een volledig houten handvat dat niet losraakt, hoe vaak het ook gebruikt wordt. De fabrikant belooft een volledige terugbetaling als u niet tevreden bent met uw aankoop.

Uitdunschaar

Voor het trimmen van lang haar uit de oren van uw Cocker Spaniel en tussen zijn tenen heeft u een degelijke uitdunschaar nodig.

Equinox Schaar

De Equinox professionele schaar met scheerrand* zijn een pro-grade gereedschap dat ideaal is voor gebruik op uw Cocker Spaniel. Deze schaar is gemaakt van hoogwaardig Japans staal, waardoor u elke keer een schone snit en nette afwerking krijgt. U kunt de schaar laten slijpen wanneer nodig, zodat u hem nooit hoeft te vervangen.

Cocker Spaniel Kapsels

Wanneer uw Cocker Spaniel geborsteld is, kunt u hun vacht stylen als u dat wilt. Borstel het in verschillende richtingen, of bind zelfs voorzichtig de losse strengen aan de bovenkant van haar hoofd omhoog. Maar dit is niet essentieel, en als u om praktische redenen de vacht uit de ogen wilt houden, is een knipbeurt misschien een betere optie. Sommige mensen gebruiken ze ook als een excuus om een beetje plezier te maken, zoals de teddybeer Cocker Spaniel die ze op een pluche lijkt!

Moeten Cocker Spaniels geknipt worden?

Hoewel het misschien verleidelijk is, moet u nooit een volledig geschoren Cocker Spaniel hebben. Het scheren of knippen van uw Cocker Spaniel zal niet helpen om hem koel te houden in de zomer, noch zal het het verharen verminderen! Het is echter prima om alleen het lange haar op zijn achterpoten te knippen als het in de war is geraakt.

Cocker Spaniel kapsels

De vacht van de Cocker Spaniel is ontworpen om koude lucht en warmte buiten te houden, waardoor hij wordt geïsoleerd en beschermd tegen de elementen. Als u het haar wegknipt, laat u uw Cocker Spaniel kwetsbaar voor een hitteberoerte en rillingen. U beschadigt ook de vacht, en die mooie zijdeachtige vacht zal misschien nooit meer hetzelfde zijn! Cocker Spaniels hebben echter wel de neiging om plukjes haar te krijgen tussen hun poten, aan de uiteinden van hun oorlellen, en de bovenkant van hun hoofd.

Het afknippen van het overtollige, pluizige haar op de oren en tussen de poten kan helpen om uw hond er verzorgd uit te laten zien en voorkomt vervilting. Veel eigenaren houden van de pluizige topknot, dus laten ze die zitten. Als u een donkerbruine Cocker Spaniel heeft, kunnen deze plukjes vervagen, waardoor uw hond enkele zeer mooie, natuurlijke highlights krijgt!

De verzorging van uw Cocker Spaniel

Het is essentieel om Cocker Spaniel regelmatig te verzorgen om zijn vacht en huid in goede conditie te houden, vooral als hij verhaart. U moet een de-shedding tool of een slicker borstel gebruiken om dode ondervacht en losse haren te verwijderen. Maak de look compleet door uw Cocker Spaniel te borstelen met een borstel met zachte haren om de resterende losse haren te verwijderen.

cocker spaniel verzorging

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.

Lezers hielden ook van