Chinese Naakthond Rasinformatie – Powderpuff en Naakthonden

chinese naakthond

De Chinese kuif is klein van stuk en heeft soms weinig haar. Maar ze zijn altijd vol persoonlijkheid.

Deze honden wegen tussen de 8 en 12 pond en zijn tussen de 11 en 13 centimeter groot. U bent misschien bekend met de Haarloze Chinese Naakthond. Maar er is ook een Chinese Naakthond Powderpuff variëteit!

Wat staat er in deze gids

Chinese Naakthonden FAQ’s

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Chinese Naakthond.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 79e op AKC’s Ras Populariteitslijst
 • Doel: Oorspronkelijk gebruikt om ongedierte op schepen te bestrijden, is dit nu een gezelschapsras.
 • Gewicht: 8 – 12 pond
 • Temperament: Vriendelijk en menslievend, dit ras houdt van gezelschap.

Chinese Naakthond Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Chinese Naakthond

Zoals haar naam al doet vermoeden, werd de Chinese kuifhond voor het eerst ontwikkeld in China.

Zijn exacte oorsprong is onbekend. Maar sommigen denken dat de Chinese kuif een miniatuurversie is van haarloze honden, die in de oudheid uit Afrika werden ingevoerd.

Toen de Chinezen de haarloze honden eenmaal op maat hadden gefokt, namen handelaren de honden mee op schepen om het ongedierte tijdens hun reizen onder controle te houden.

Zodra de handelaren en de honden de haven bereikten, maakten de honden soms deel uit van hun barters. Hierdoor kon het Chinese kuifras zijn weg vinden over de hele wereld, met uitzondering van Noord-Amerika.

chinese kuifLate aankomst

De Chinese crested bereikte Amerikaanse bodem in de late jaren 1800. Maar de Amerikaanse Kennel Club erkende het ras pas in 1991 als lid van haar speelgoedgroepregister.

Je zult niet veel Chinese Naakthonden meer vinden die gebruikt worden als rattenvangers. Maar ze zijn nog steeds zeer populair als huisdieren, in het bijzonder als schootverwarmende, knuffelende honden.

Leuke feiten over Chinese Naakthonden

Je hebt misschien gehoord van de Chinese Naakthals dankzij twee burleske danseressen genaamd Gypsy Rose Lee en June Havoc. June bracht een naakthond mee naar de Verenigde Staten voor haar zus Gypsy.

In feite kunnen de meeste honden van dit ras hun afkomst herleiden tot hun hond Fu Manchu. U kunt hier meer over hen lezen.

Chinese Naakthonden zijn overal op onze film- en televisieschermen verschenen. Van Ugly Betty tot 102 Dalmatiërs, dit ras lijkt van de camera te houden!

Chinees Naakthond uiterlijk

Dit is een speelgoedras, wat hondenterminologie is voor “klein”.

Hoogte en gewicht

Volgens de Amerikaanse Kennel Club (AKC) weegt een Chinese kuif slechts acht tot twaalf pond en wordt hij slechts 11 tot 13 centimeter hoog bij de schoft.

Chinese Naakthond Vacht

Beide varianten van dit ras staan bekend om de kenmerkende “kuif” van haar op hun hoofd, nek en oren, evenals hun donzig ogende “sokken” en mooie vloeiende “pluimen” van een staart.

Dus, als je een haarloze Chinese kuif neemt, dan hoef je je natuurlijk niet al te veel zorgen te maken over de vachtverzorging. Of veel verharen, omdat het eerder genoemde haar het enige is dat op hun lichaam zit.

Maar hun haarloosheid, hoewel opzettelijk, is eigenlijk een erfelijke aandoening genaamd ectodermale dysplasie.

Volgens een studie uit 2012 is het FOX13-gen bij Chinese kuifhonden (en Mexicaanse haarloze en Peruaanse haarloze) honden verantwoordelijk voor de aanwezigheid van ectodermale dysplasie bij bovengenoemde haarloze rassen.

Chinese kuifhonden hebben het FOX13-gen niet, interessant genoeg.

Chinese Naakthonden Vachtkleuren

Hier zijn de vacht- en/of huidskleuren die de AKC erkent voor registreerbare Chinese naakthonden:

 • Apricot
 • Zwart
 • Zwart, wit en bruin
 • Blauw
 • Chocolade
 • Crème
 • Palomino
 • Roze en chocolade (haarloos)
 • Roze en leisteen (haarloos)
 • Leisteen (haarloos)
 • Wit

Een Chinese kuif kan ook gevlekt zijn of witte aftekeningen hebben. In feite is de gevlekte of gevlekte huid heel gewoon.

Chinees Naakthond temperament

Over het algemeen zijn zowel de haarloze als de powder puff vriendelijke en liefdevolle honden.

Maar, aangezien dit een hond van speelgoedformaat is (meer daarover in de volgende paragraaf), kan een klein kind niet erg voorzichtig zijn bij het hanteren van de hond en haar per ongeluk pijn doen.

Dus, als u echt gesteld bent op een Chinese kuif en u heeft kleine kinderen, houd dan toezicht op de speeltijd tussen uw twee- en viervoeters.

Voor de rest hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken dat deze hond chagrijnig is in de buurt van of onzeker is voor nieuwe mensen.

Het zijn typisch uitgaande honden. Maar u moet elke Chinese kuif goed socialiseren met nieuwe mensen en dieren voordat u ze loslaat bij vreemden.

Uw Chinese naakthond trainen en oefenen

Ze is meestal gemakkelijk te trainen, dankzij haar intelligente en leergierige aard, en ze zal waarschijnlijk graag spelletjes met u spelen en deelnemen aan gehoorzaamheidswedstrijden.

Hoewel deze hond bekend staat om haar bereidheid en leergierigheid, kan ze een beetje aan de gevoelige kant zijn.

Ze zal dus niet goed reageren op luide vocale signalen of andere soorten harde trainingshulpmiddelen; als ze zich door u bedreigd voelt, dan kan ze haar vertrouwen in u volledig verliezen.

Een goede socialisatie is noodzakelijk. Zorg ervoor dat uw hond vertrouwd is met honden, dieren en mensen.

Chinese Naakthonden Bewegingsvereisten

Als u op zoek bent naar een pup die graag met u speelt en knuffelt, dan kan een Chinese naakthond de juiste hond voor u zijn.

Ze genieten van korte uitbarstingen van spel en activiteit, en kunnen zelfs enkele trucjes worden geleerd.

Er zijn waarschijnlijk niet veel dingen die schattiger zijn dan een kleine hond met gek haar die op haar achterpoten staat terwijl ze een traktatie op haar neus balanceert.

Of, ze kan gewoon haar schattige zelf zijn.

Zorg er alleen voor dat je voorzichtig bent met hoe onstuimig de speeltijd is met een Chinese kuif; speelgoedhondjes zijn wat kwetsbaarder dan hun grotere soortgenoten.

Chinese Naakthonden gezondheid en verzorging

Als een zuiver hondenras dat meestal haarloos is, heeft de Chinese kuif haar deel van de gezondheidsproblemen te kampen.

Enkele gezondheidsproblemen waar veel honden, ongeacht hun ras en vooral naarmate ze ouder worden, mee te maken krijgen zijn heup- en elleboogdysplasie, gezichts- en/of gehoorverlies, allergieën en overgewicht.

Qua genetica zijn Chinese kuifhonden ook bijzonder vatbaar voor de volgende kwalen:

Folliculaire cysten

Volgens het VCA Animal Hospital zijn folliculaire cysten, die soms epidermoïde cysten worden genoemd, “uitgezette haarzakjes die vloeistof of donkergekleurd kaasachtig materiaal bevatten”.

In het geval van de Chinese kuif worden ze typisch veroorzaakt door folliculaire inactiviteit. Met andere woorden, dit is het niet groeien, verliezen en opnieuw groeien van haar zoals normaal. Zonnebrand kan ook folliculaire cysten veroorzaken.

De cysten zijn meestal goedaardig en dus meer een cosmetisch probleem dan wat dan ook, maar ze kunnen een stinkende secundaire infectie ontwikkelen die veterinaire aandacht vereist.

Acne

Ja, honden kunnen puistjes krijgen, net als mensen.

Haarloze Chinese kuifhonden zijn om twee redenen gevoelig voor acne. In de eerste plaats omdat ze geen haar hebben om vuil en andere deeltjes tegen te houden. Ten tweede omdat ze in de eerste plaats al een vette huid kunnen hebben.

Maar als je een paar puistjes ziet op je Chinese kuif (of op jezelf, wat dat betreft), kun je ze het beste met rust laten, hoe verleidelijk het ook is om ze te ploppen.

Bij zowel mens als hond is het openen van puistjes een goede manier om een infectie uit te lokken.

Seborrhea

Dit is een huidziekte waarbij de huid van uw hond erg vet aanvoelt en/of schilfert, barst of ontstoken raakt. Primaire seborroe is erfelijk.

Secundaire seborrhea wordt meestal veroorzaakt door een andere huidaandoening, zoals allergieën of zelfs acne die geïnfecteerd is geraakt.

Als een Chinese kuif seborrhea ontwikkelt, moet u haar misschien behandelen met medicinale shampoos om de oliën van haar huid in evenwicht te brengen.

Het kan geen kwaad om haar ook een dieet te geven dat rijk is aan gezonde vetten om een goede huidgezondheid van binnenuit te helpen bevorderen.

Oorontstekingen

Zoals honden met een lange vacht op hun oren vaak willen, kunnen Chinese kuifhonden nare bacteriën in hun oren op de loer hebben die meestal de oorzaak zijn van pijnlijke oorontstekingen.

Het vaak schoonmaken van de oren van een Chinese naakthond kan helpen om frequente oorontstekingen te voorkomen.

Hier is een artikel dat uitlegt hoe u veilig en effectief de oren van uw hond kunt schoonmaken.

Erfelijke doofheid

Volgens een studie uit 2003 kunnen Chinese kuifhonden drager zijn van een gen dat pigment-geassocieerde congenitale sensorineurale doofheid veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor andere gepigmenteerde rassen met veel wit (en een roze huid).

Met andere woorden, het is niet ongewoon dat witte of gedeeltelijk witte Chinese kuifhonden gedeeltelijk of volledig doof geboren worden.

Genetische tests kunnen wellicht dit gen opsporen bij Chinese kuifhonden voordat ze worden gebruikt in een fokprogramma om de overdracht van deze aandoening te voorkomen.

Progressieve retinale atrofie

Oog- en gezichtsproblemen komen helaas veel voor bij Chinese kuifhonden.

Volgens een studie uit 2006 blijkt progressieve netvliesatrofie (ook bekend als progressieve staafceldegeneratie) een erfelijke aandoening te zijn bij Chinese kuifhonden.

We weten dit omdat een vorm van de prcd (ziekte-veroorzakende) genmutatie werd gevonden bij de rasvertegenwoordigers die deelnamen aan de studie.

Het veroorzaakt geleidelijk gezichtsverlies tot het punt van blindheid. Gelukkig zijn er genetische tests beschikbaar om de mutatie in fokdieren te identificeren.

Primaire lens luxatie

Dit is een andere blindmakende oogaandoening die vaak voorkomt bij terriers en shar-peis, maar ook veel voorkomt bij Chinese kuifhonden.

Volgens een studie uit 2007 wordt de lens in het oog (meestal beide ogen, hoewel het ene oog kort voor het andere kan worden aangetast) zodanig verplaatst dat deze druk uitoefent op en schade toebrengt aan de structuren achter in de oogbol.

Chirurgische behandeling als de ziekte eenmaal is gevorderd zal leiden tot extreme verziendheid.

Zonder behandeling zal de hond haar gezichtsvermogen verliezen, zo niet haar hele oog. Dikwijls zal de dierenarts ervoor kiezen om beide lenzen van de hond te verwijderen zodra een ervan tekenen van luxatie vertoont.

Canine multiple system degeneration (CMSD)

Deze erfelijke aandoening van de hersenstam is aangetroffen bij dit ras en bij Kerry blue terriers, en is altijd dodelijk.

In een onderzoek uit 2005 begonnen 11 Chinese kuifpups tekenen van CMSD te vertonen tussen drie en zes maanden oud. Deze honden vertoonden hoofdtrillingen, meestal tijdens het proberen te eten.

Het beven van het hoofd ontwikkelde zich tot een vreemd naar voren slingeren bij het proberen te lopen, wat veel vallen veroorzaakte.

Toen ze een jaar tot anderhalf jaar oud waren, moesten alle honden, op één na, worden geëuthanaseerd omdat ze niet meer konden lopen. Helaas konden ze alleen naar voren zakken en zo blijven om niet te vallen.

We kunnen het belang van genetische testen niet genoeg benadrukken om schrijnende gevallen als deze te voorkomen.

chinese kuif

Gebitsproblemen

Volgens een studie uit 2010 lijkt er een verband te bestaan tussen erfelijke haarloosheid bij honden en gebitsafwijkingen.

Het is waarschijnlijk dat je met een haarloze Chinese kuif te maken krijgt met wat gebitsproblemen. Terwijl eigenaren van Chinese kuifhonden dat niet zullen hebben.

Mogelijke problemen bij de haarloze variant van dit ras zijn overbevolking, vreemd gevormde tanden, tanden die uit de mond steken, vreemd gehoekte tanden en ontbrekende tanden.

Sommige gebitsaandoeningen kunnen op jonge leeftijd met een operatie worden gecorrigeerd.

Levensverwachting Chinese Naakthonden

Als speelgoedhond leeft dit ras doorgaans langer dan andere honden. Ze worden gewoonlijk tussen de 13 en 18 jaar oud.

Haarloze hondenverzorging

Haarloze Chinese kuifhonden hebben niet veel verzorging nodig, maar ze kunnen van tijd tot tijd een bad nodig hebben. Gebruik een milde shampoo, omdat die hun tere huid minder snel irriteert of uit balans brengt.

Haarloze honden hebben geen vacht om hun huid te beschermen tegen de elementen. Daarom zult u extra waakzaam moeten zijn bij het aanbrengen van zonnebrandcrème als u naar buiten gaat en hen verstrekt.

Het is sterk aanbevolen om ze ook in warme hondenkleren te kleden als ze op bezoek gaan of in koudere temperaturen leven. Dit is echter een ras dat gedijt bij warme temperaturen, dus houd daar rekening mee.

Het haarloze ras is ook gevoelig voor huidaandoeningen als droge huid, huidallergieën en andere vormen van dermatitis. Wees dus voorbereid op deze aandoeningen.

Het zal uw hond helpen als u haar weghoudt van schurende materialen (geef haar bijvoorbeeld een zachte plek om te slapen).

Chinese Naakthond PowderPuff Verzorging

Aan de andere kant zal de Chinese Naakthond Powderpuff variëteit een korte ondervacht hebben met een lange, ultra-zachte, enigszins dunne bovenvacht.

Het goede nieuws is dat ze helemaal niet veel zal verharen, en je hoeft je geen zorgen te maken over het aanbrengen van zonnebrandcrème omdat haar huid beschermd is.

Met een pluizige vacht komt echter de noodzaak van dagelijks borstelen om het niet te laten klitten.

Ze moet ook een paar hondentruien of -vesten hebben voor koud weer, want haar vacht is meer esthetisch dan isolerend.

Zijn Chinese Naakthonden goede familie huisdieren

Absoluut. Deze hond is praktisch geboren om te knuffelen en te spelen met een liefhebbend gezin.

Ze zijn meestal goed met kinderen, maar zoals we al gezegd hebben, is het een goed idee om toezicht te houden op jonge kinderen terwijl ze met een kuif omgaan om ervoor te zorgen dat ze haar kleine lichaam niet per ongeluk verwonden.

Maar verder vindt dit ras het heerlijk om haar tijd af te wisselen tussen slapen en knuffelen met u (en uw baby’s) en loslopen of spelletjes spelen.

Ze is niet zo’n actieve hond als bijvoorbeeld een husky, maar ze is zeker niet zo lui als bijvoorbeeld een mopshond.

Dus echt, de energie-naar-lui verhouding van deze hond is verwant aan hoe Goudlokje haar pap lekker vond – niet te heet en niet te koud, maar precies goed.

Het redden van een Chinese Naakthond

Als u het zich niet wilt of kunt veroorloven om een hond van een fokker te kopen, dan kunt u er misschien een vinden in een dierenasiel of een rasspecifiek opvangcentrum. Een lijst van opvangcentra vindt u hier.

De kans dat je op deze manier een puppy krijgt is kleiner, tenzij er misschien een nestje in beslag is genomen uit een slechte leefsituatie. Maar dat betekent niet dat u uw beste vriend niet zult vinden.

Veel honden die niet meer geshowd of gefokt worden, komen te koop of worden geadopteerd. Dus als u voor adoptie kiest, kunt u een van deze schatjes helpen om de rest van hun leven in het welverdiende comfort door te brengen.

Het enige waar je misschien huiverig voor moet zijn als je een hond uit een asiel of rescue adopteert is haar gezondheidsgeschiedenis. Die kan onbekend zijn, vooral als de hond in beslag is genomen.

Maar, het is ook waarschijnlijk dat een door de eigenaar overgedragen hond op zijn minst enkele gezondheidsgegevens heeft, waarvan u op de hoogte kunt zijn van wat er allemaal bij komt kijken om uw nieuwe hond gezond te houden.

Vinden van Chinese Naakthonden puppies

Waar ter wereld je ook bent, er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar een puppy.

Je moet een gerenommeerde fokker vinden als je vastbesloten bent een nieuwe pup te kopen. Wees niet bang om vragen te stellen. Elke fokker die zijn waarde waard is, zou graag al uw vragen over hun pups beantwoorden.

Ze moeten je ook informatie kunnen geven over gezondheidstesten, niet alleen van de pups maar ook van vader en moeder. Neem een kijkje waar de honden worden gehouden om er zeker van te zijn dat u tevreden bent met hun omstandigheden.

Vermijd ten koste van alles dierenwinkels en puppyfabrieken. Veel van dergelijke bedrijven hebben een zeer slechte reputatie als het gaat om dierenwelzijn en houderijpraktijken.

Ten slotte, zorg ervoor dat je onze Puppy Zoek Gids doorneemt.

Chinese Naakthondenpups opvoeden

De zorg voor kwetsbare pups is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training.

U vindt onze Puppy Training Gidsen hier.

Vergelijkbare rassen

Hier zijn enkele andere speelgoedhondenrassen die je misschien zou willen overwegen. Onthoud dat alle speelgoedrassen bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Veel daarvan zijn erfelijk.

Voordelen en nadelen van de Chinese Naakthond

Cons

Deze honden zijn gevoelig voor een aantal gezondheidsproblemen met betrekking tot hun huid, het gebrek aan bescherming, en hun neiging tot allergieën en dermatitis.

Naast huidproblemen kan een haarloze kuif ook gebitsproblemen ontwikkelen.

Voors

U hoeft zich geen zorgen te maken over veel of geen vervelling.

Deze honden zijn geweldige familiehonden omdat hun temperament een mooie balans is van energie en rust.

Ze zijn erg slim en kunnen kunstjes worden geleerd, en zijn uitstekend in gehoorzaamheidsproeven.

U zult geen veel “luider” uitziende hond vinden dan deze. Met hun opvallende verschijning zal een naakthond zeker veel aandacht trekken, waar ze ook gaat.

Chinese Naakthonden Rassenopvangcentra

USA

UK

Canada

Australië

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Leeb, T., 2012, “Animal Models of Ectodermal Dysplasia,” Head & Face Medicine.
 • Lewis, J., et al., 2010, “Dental Abnormalities Associated with X-Linked Hypohidrotic Ectodermal Dysplasia in Dogs,” Orthodontics & Craniofacial Research.
 • Moriello, K., et al., “Seborrhea in Dogs,” Merck Veterinary Journal
 • O’brien, D., et al., 2005, “Genetic Mapping of Canine Multiple System Degeneration and Ectodermal Dysplasia Loci,” Journal of Heredity.
 • Rest, J. “Cysten,” VCA Animal Hospitals
 • Sargan, D., et al., 2007, “Mapping the Mutation Causing Lens Luxation in Several Terrier Breeds,” Journal of Heredity
 • Strain, G.M., 2003, “Deafness Prevalence and Pigmentation and Gender Associations in Dog Breeds at Risk,” The Veterinary Journal.
 • Zangerl, B., et al., 2006, “Identical Mutation in a Novel Retinal Gene Causes Progressive Rod-Cone Degeneration in Dogs and Retinitis Pigmentosa in Humans,” Genomics.