Chalazion bij honden

Wat is Chalazion bij honden?

Chalazion is een veelvoorkomende oogaandoening bij honden. Het wordt veroorzaakt door een verstopping van de talgklieren in het ooglid. Hierdoor ontstaat er een zwelling op het ooglid, meestal aan de binnenkant. Chalazion kan zowel bij jonge als oudere honden voorkomen en kan erg ongemakkelijk zijn voor je harige vriend.

Symptomen van Chalazion bij honden

De symptomen van chalazion bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Een zichtbare zwelling op het ooglid
 • Roodheid en irritatie rond de zwelling
 • Tranende ogen
 • Lichte gevoeligheid voor aanraking
 • Mogelijk verlies van wimpers rond de zwelling

Oorzaken van Chalazion bij honden

Chalazion kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Verstopping van de talgklieren in het ooglid
 • Ontstekingen of infecties in de ooglidrand
 • Trauma aan het ooglid
 • Allergieën of irritatie van de ogen

Diagnose van Chalazion bij honden

Als je vermoedt dat je hond chalazion heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose. De dierenarts zal het ooglid van je hond onderzoeken en mogelijk een monster nemen van de inhoud van de zwelling om te testen op infecties.

Behandeling van Chalazion bij honden

De behandeling van chalazion bij honden kan variëren, afhankelijk van de ernst van de zwelling en de symptomen. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Warm kompres op het ooglid om de zwelling te verminderen
 • Medicinale oogdruppels of zalven om ontstekingen te verminderen
 • Chirurgische ingreep om de zwelling te verwijderen als deze aanhoudt of ernstig is

Herstel van Chalazion bij honden

Het herstel van chalazion bij honden kan variëren, afhankelijk van de behandeling en de individuele reactie van je hond. In de meeste gevallen zal de zwelling na verloop van tijd vanzelf verminderen en verdwijnen. Het is echter belangrijk om de voorgeschreven medicijnen en behandelingen strikt op te volgen om het herstelproces te bevorderen.

Conclusie

Chalazion is een veelvoorkomende oogaandoening bij honden, veroorzaakt door een verstopping van de talgklieren in het ooglid. Het kan symptomen veroorzaken zoals zwelling, roodheid en irritatie. Gelukkig is het meestal goed te behandelen en verdwijnt de zwelling na verloop van tijd vanzelf. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

FAQ

Wat is het verschil tussen chalazion en een ooginfectie?

Chalazion is een aandoening veroorzaakt door een verstopping van de talgklieren, terwijl een ooginfectie wordt veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie. Chalazion kan echter een secundaire infectie veroorzaken als het niet op tijd wordt behandeld.

Kan chalazion vanzelf verdwijnen zonder behandeling?

Ja, in sommige gevallen kan chalazion vanzelf verdwijnen zonder behandeling. Dit kan echter lang duren en het is raadzaam om een dierenarts te raadplegen om complicaties te voorkomen.

Kan ik mijn hond helpen bij het herstel van chalazion?

Ja, je kunt je hond helpen bij het herstel van chalazion door de voorgeschreven medicijnen en behandelingen strikt op te volgen. Zorg ook voor een schone omgeving en vermijd prikkelende stoffen die de symptomen kunnen verergeren.

Kan een hond chalazion krijgen op beide ogen?

Ja, het is mogelijk dat een hond chalazion op beide ogen ontwikkelt. Het kan echter ook voorkomen dat slechts één oog wordt aangetast.

Wat moet ik doen als de zwelling erger wordt?

Als de zwelling erger wordt of gepaard gaat met andere symptomen zoals pusvorming of ernstige pijn, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Dit kan wijzen op een infectie of andere complicaties die medische aandacht vereisen.

Moet ik mijn hond laten opereren voor chalazion?

Chirurgische ingreep kan nodig zijn als de chalazion aanhoudt of ernstig is. Dit kan echter alleen worden bepaald door een dierenarts na een grondige evaluatie van de situatie.

Kan chalazion terugkeren nadat het is behandeld?

Ja, chalazion kan in sommige gevallen terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaak niet volledig wordt aangepakt. Het is belangrijk om de aanbevolen behandelingen op te volgen en regelmatig de ogen van je hond te controleren.

Wat moet ik doen als mijn hond chalazion heeft?

Als je vermoedt dat je hond chalazion heeft, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De dierenarts kan de beste aanpak bepalen op basis van de specifieke situatie van je hond.