Cavapoo vs Goldendoodle

cavapoo puppy zittend naast goldendoodle puppy ter vergelijking

Het Cavapoo vs Goldendoodle debat gaat niet over welk hondenras feller, schattiger, liefdevoller of aanhankelijker is. Zowel de Cavapoo als de Goldendoodle zijn al het bovenstaande en meer! Maar hoeveel overeenkomsten deze twee pups ook hebben, er zijn ook enkele belangrijke verschillen.

De verschillen tussen de Cavapoo en de Goldendoodle kunnen betekenen dat de ene hond beter bij jou en je gezin past. Vandaag zullen we deze verschillen met u delen, zodat u met vertrouwen uw nieuwe Cavapoo of Goldendoodle puppy kunt uitkiezen.

Wat is het verschil tussen een Cavapoo en een Goldendoodle?

Laten we beginnen met de basis. Zowel de Cavapoo als de Goldendoodle zijn hybride of gekruiste hondenrassen. In deze context betekent “gekruist” niet “mormel”. Het betekent dat twee verschillende raszuivere hondenrassen worden gekruist om een nieuw hondenras te creëren. Dus eigenlijk vergelijken we in dit artikel twee gloednieuwe hondenrassen die zich snel ontwikkelen. Spannend, toch!

De Cavapoo heeft één Cavalier King Charles Spaniel ouderhond en één Poedel ouderhond. De poedelouder is meestal een dwergpoedel of speelgoedpoedel in plaats van een standaardpoedel.

De Goldendoodle heeft één Golden Retriever-ouderhond en één Poedel-ouderhond. In dit geval is de Poedel-ouder ofwel een Standaard Poedel of een Dwerg Poedel. Als de Poedelouder een miniatuur is, noemen sommige fokkers hun puppies mini Goldendoodles.

Goldendoodle vs Cavapoo Grootte

De gemiddelde Goldendoodle zal groter zijn dan de gemiddelde Cavapoo. Maar dit zal variëren afhankelijk van hun generatie. Wanneer een hondenfokker besluit een nieuw hondenras te ontwikkelen, zijn er fokstadia die ze moeten doorlopen. Het allereerste nest – het nest dat voortkomt uit de raszuivere kruising – wordt F1 genoemd.

Van daaruit wordt een techniek gebruikt die “terugkruisen” heet, om te beginnen met het verfijnen van hoe het nieuwe ras eruit zal zien en zich zal gedragen. Volgende nesten worden F1b, F2, F2b, F3 enzovoort genoemd. Hoe groter het getal achter de “F”, hoe meer de pups in dat nest op elkaar zullen lijken.

Verschillende generaties

Dit is echt belangrijk om te weten als je een Cavapoo of Goldendoodle wilt of nodig hebt die een bepaalde grootte heeft, een bepaald temperament of vachttype heeft (vooral belangrijk als je huisdierallergieën hebt!).

Eerdere generatie Cavapoo en Goldendoodle pups zullen er anders uitzien en zich anders gedragen, zelfs binnen één nest, omdat er geen manier is om te zeggen welke genen van de ouderhond zullen overheersen in een bepaalde pup of nest. Een pup kan bijvoorbeeld het uiterlijk van de Cavalier King Charles Spaniel krijgen en het temperament van de Poedel. Een andere pup in hetzelfde nest kan de omgekeerde genen krijgen.

Met dat in gedachten, laten we het uiterlijk van de Cavapoo vs Goldendoodle nader bekijken door de vitale statistieken te vergelijken. Houd in gedachten dat de hoogte en het gewicht extreem kunnen lijken om rekening te houden met de keuze van de fokker voor Standaard, Miniatuur of Toy Poedels. De beste manier om de volwassen lengte en het gewicht van uw puppy te schatten is door de ouderhonden van de fokker te ontmoeten of foto’s te bekijken.

Hoe zijn Cavapoos?

Hoogte: 8 tot 15 inches
Gewicht: 4 tot 15 pond
Cavapoo Maat: Toy tot miniatuur (afhankelijk van grootte poedelouder)
Vachtkleur: Zwart en tan, zwart en wit, tan, Blenheim (rood en wit), rood, blauw, crème, abrikoos, beige, grijs, zilver, wit, bi-color
Cavapoo vachttype: zijdeachtig en golvend tot krullend en kort
Verharingsniveau: Laag
Cavapoo persoonlijkheid: Aanhankelijk, slim, behendig, goede waakhonden
Levensduur: 10 tot 18 jaar

Hoe zijn Goldendoodles?

Hoogte: 10 tot 24 inches
Gewicht: 10 tot 75 pond
Goldendoodle Maat: Miniatuur tot full-size (afhankelijk van Poedel ouder)
Vachtkleur: Goud, rood, bruin, blauw, crème, abrikoos, grijs, beige, zilver, wit, bi-color
Goldendoodle vachttype: Gemiddelde lengte en golvend tot kort en krullend
Vervagend niveau: Hoog tot laag
Goldendoodle persoonlijkheid: Vriendelijk en uitgaand tot meer gereserveerd en aanhankelijk met alleen familie.
Levensduur: 10 tot 18 jaar

Cavapoo vs Goldendoodle Vacht

Omdat zoveel hondenliefhebbers lijden aan huisdierallergieën, is er tegenwoordig een echte verschuiving in de focus in de hondenfokwereld naar hybride fokprogramma’s. U zult merken dat de Poedel een populaire keuze is voor kruisingsprogramma’s. Waarom? Poedels hebben een weinig verharende vacht!

Wees echter op je hoede voor elke hondenfokker die adverteert met “hypoallergene” Cavapoo of Goldendoodle pups. Er zijn geen wetenschappelijke gegevens die het bestaan van hypoallergene hondenrassen ondersteunen. Wat de gegevens wel ondersteunen is dat minder contact met het allergeenverwekkende eiwit op de huid, het speeksel en de urine van een hond kan resulteren in minder allergiesymptomen voor patiënten.

Bij beide hondenrassen die we hier vergelijken, de Cavapoo vs Goldendoodle, heeft de ene rashond een middellange gladde dubbellaagse verharende vacht en de andere een korte krullende laag verharende vacht. Dit betekent dat uw puppy in beide gevallen het eerste of het tweede vachttype kan erven. Kies uw puppy zorgvuldig als u last heeft van huisdierallergieën!

Goldendoodle vs Cavapoo Temperament

De beste manier om het temperament van hybride honden te begrijpen is om zoveel mogelijk te weten te komen over de persoonlijkheid en het temperament van elke raszuivere ouderhond. Het vergelijken van het Cavapoo vs Goldendoodle temperament wordt iets gemakkelijker omdat beide designer honden de Poedel genetica gemeen hebben.

Ongeacht de grootte zijn Poedels in de kern “familie honden”. Ze zijn zeer toegewijd aan hun mensen, maar kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden. Poedels zijn zeer intelligent en energiek en zijn uitstekende waakhonden.

Cavapoo temperament

De wildcard bij de Cavapoo zijn de temperamentgenen van de Cavalier King Charles Spaniel. Cavaliers staan bekend als zachtaardige, aanhankelijke, gevoelige honden met een gematigd energieniveau en een grote liefde voor warme schootjes.

Goldendoodle temperament

De wildcard bij de Goldendoodle zijn de temperamentgenen van de Golden Retriever. Golden Retrievers staan bekend als uitgaande, energieke, intelligente honden met een hoog energieniveau en natuurlijk atletisch vermogen.

Hebben Goldendoodles of Cavapoos meer Training en Beweging nodig?

De ouders van de Cavapoo, de King Charles Cavalier Spaniel en de Poedel, scoren beide hoog in trainbaarheid. De Cavalier heeft echter een lager algemeen energieniveau dan de Poedel. Dit betekent dat u waarschijnlijk zult merken dat uw Cavapoo graag wil trainen en levendig maar tevreden is met binnen spelen, een dagelijkse wandeling en veel schoottijd tussendoor.

De ouders van de Goldendoodle, de Golden Retriever en de Poedel, scoren beide zeer hoog in trainbaarheid. Met een Goldendoodle kunt u een atletische, intelligente, energieke hond verwachten die graag speelt en rent. Uw Goldendoodle kan het best gedijen met een dagelijkse taak of deelname aan een voor zijn grootte geschikt hondensportprogramma.

Is de gezondheid van een Cavapoo of Goldendoodle beter?

De gezondheid van hondenrassen is een andere grote drijfveer achter de opkomst van hybride of gekruiste hondenfokprogramma’s. Het kruisen van twee raszuivere hondenlijnen samen kan resulteren in iets wat hybride kracht wordt genoemd door het bevorderen van een grotere genetische diversiteit.

Echter, alleen het kruisen van twee raslijnen samen garandeert niet de afwezigheid van genetisch gebonden gezondheidsproblemen bij honden. U moet nog steeds zorgvuldig uw hybride fokker kiezen en nagaan of alle voorafgaande gezondheidstests zijn uitgevoerd. Hoe verhouden de Cavapoo vs Goldendoodle honden zich tot elkaar in termen van mogelijke levensbeperkende gezondheidsproblemen?

Cavapoo gezondheid

De belangrijkste gen-gerelateerde gezondheidsproblemen om op te letten zijn heupdysplasie, patella luxatie, schildklierproblemen, oogafwijkingen en hartproblemen.

Goldendoodle gezondheid

Nogmaals, de belangrijkste genetische gezondheidsproblemen om op te letten zijn heupdysplasie, patella luxatie, schildklierafwijkingen, oog- en hartproblemen. Kanker is tegenwoordig ook een niet onbelangrijk probleem bij Golden Retrievers.

Welke hond is geschikt voor mij

We hopen dat deze vergelijking van de Cavapoo vs Goldendoodle je heeft geholpen bij het maken van zo’n moeilijke beslissing! Plaats alsjeblieft een reactie om ons te laten weten welke dierbare pup jij hebt gekozen!

Gemengde rassen

Referenties