Bulldog Poedel Mix – De voor- en nadelen van een Boodle Puppy

bulldog poedel mix

De Boodle is een zelfverzekerde, toegewijde en intelligente hond. Als een Poedel Bulldog mix variëren ze enorm in termen van hun grootte, vorm en vachttype. Bulldog Poedel mix pups hebben een aantal serieuze voor- en nadelen, die we vandaag zullen bekijken. Om u te helpen beslissen of een Boodle pup de juiste keuze is voor uw gezin.

Wat is een Boodle mix?

Een Boodle is de combinatie van een Bulldog ouder gekruist met een Toy, Miniatuur of Standaard Poedel ouder. Kunnen de ouderrassen van de Bulldog Poedel mix nog meer van elkaar verschillen? Wat voor soort hond is het resultaat van een stevige Engelse Bulldog gekruist met een elegante Poedel?

Hoe groot is de Poedel x Bulldog?

De grootte van de Bulldog varieert enorm omdat ze een middelgroot, stevig gebouwd ras combineren met een potentieel van drie verschillende maten van lichter gebouwde hond, de Poedel!

Poedel grootte

Poedels zijn er in drie verschillende maten: standaard, miniatuur en toy. De standaard is het grootste en oudste type, en de kleinere Poedels zijn kleiner gefokt. De grootte van uw Bulldog Poedel mix zal afhangen van welke maat Poedel werd gebruikt in de kruising.

Poedels kunnen variëren van 4 pond in gewicht en 10 centimeter in hoogte bij de schouder tot 70 pond en meer dan 15 centimeter in hoogte. Alle Poedels delen een elegante en waardige houding.

Bulldog grootte

De Engelse Bulldog heeft een veel stevigere en gedrongen bouw dan de Poedel. Ze zijn tussen de 14 en 15 centimeter groot en wegen tussen de 40 en 50 pond.

Volwassen Boodle grootte

De grootte van uw volwassen Boodle zal afhangen van de grootte van de ouders. Een Bulldog gekruist met een grotere Poedel zal over het algemeen resulteren in een middelgrote hond, die ongeveer 40 tot 55 pond weegt en 14 tot 16 centimeter groot is.

Een Bulldog gekruist met een van de kleinere Poedels kan een kleine tot middelgrote hond opleveren, met een gewicht van ongeveer 15 tot 40 pond en een hoogte van ongeveer 12 tot 14 centimeter. Vergeet niet dat elke hond van een gemengd ras het ene ouderras boven het andere kan verkiezen of een mengeling kan zijn. Het is dus moeilijk te zeggen hoe groot uw hond zal worden als hij nog een puppy is.

Poedelkruising Bulldog Vacht en Verzorging

De Bulldog en de Poedelrassen hebben verschillende soorten vachten, wat leidt tot een grote verscheidenheid aan vachtmogelijkheden in de mix.

Poedel Vacht

Poedels hebben een dichte en krullende vacht die in een breed scala van effen kleuren voorkomt. Veel eigenaren van poedels brengen hun honden naar een professionele trimsalon om hun vacht te trimmen en te onderhouden, omdat thuisverzorging tijdrovend kan zijn. Ze verharen weinig, waardoor ze een populaire keuze zijn voor mensen met allergieën.

Bulldog Vacht

Bulldogs hebben een korte, gladde vacht. Hoewel de vacht zelf onderhoudsarm is en slechts af en toe geborsteld hoeft te worden, vereisen de vele huidplooien van een Bulldog zorg en aandacht. Het is belangrijk om de huid schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. De vacht bestaat in een breed scala van kleuren en aftekeningen. Populaire vachtpatronen zijn gestroomd en bont.

Bulldog Poedel Mix Vachten

Net als bij de grootte, kunnen vachttype en kleur het ene ouderras bevoordelen boven het andere of een combinatie van de twee zijn. Veel Bulldog Poedel mixen hebben een korte tot middellange vacht. De textuur kan recht, krullend of golvend zijn. Kleuren en patronen variëren sterk, omdat er zoveel mogelijkheden zijn in de ouderrassen.

Een Bulldog gemengd met een Poedel zou een lage tot gemiddelde verhaarder moeten zijn, die gewoonlijk iets minder verzorging nodig heeft dan een raszuivere Poedel. Ga er niet van uit dat uw Boodle hypoallergeen zal zijn. Als u allergisch bent voor huisdieren moet u ze eerst een tijdje in de buurt houden voordat u er een mee naar huis neemt.

Bulldog Poedel Mix Temperament en Training

Liefhebbers van de Bulldog en Poedel mix houden van de vriendelijke, aanhankelijke en zachtaardige aard van de hond. Beide ouderrassen hebben aantrekkelijke persoonlijkheidskenmerken, die moeten worden versterkt door goede socialisatie en training. De Engelse Bulldog is zeer kalm, liefdevol en trouw. Poedels staan bekend om hun scherpe intelligentie, trainbaarheid, en actieve en alerte aard.

De Bulldog Poedel mix kan een goede keuze zijn voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Ze vereisen een matig niveau van activiteit en kunnen goede appartement huisdieren zijn. Het blijft belangrijk om uw puppy van jongs af aan te trainen en te socialiseren. Gebruik altijd positieve trainingstechnieken.

Boodle persoonlijkheid heeft de neiging ertoe te leiden dat ze erg gehecht zijn aan hun eigenaren, en ze kunnen verlatingsangst ervaren als ze voor langere tijd alleen gelaten worden.

bulldog poedel mix

Bulldog Mix Poedel Gezondheid

Zoals we eerder vermeldden, moeten potentiële eigenaren van een Bulldog Poedel mix zich bewust zijn van de genetische gezondheidsproblemen van beide ouderrassen. Een Boodle pup kan elke aandoening erven die uit een van beide lijnen komt.

Poedel Gezondheidsproblemen

Er zijn een aanzienlijk aantal genetische gezondheidsaandoeningen die kunnen voorkomen bij de Poedel. Poedels, vooral standaard Poedels, kunnen gevoelig zijn voor canine idiopathische epilepsie. Aangetaste honden hebben hun leven lang medicijnen nodig om de aanvallen onder controle te houden.

Twee auto-immuunziekten (de ziekte van Addison en sebaceous adenitis) komen ook veel voor bij de standaard Poedel, vooral bij honden van inteeltlijnen. Addison is een tekort aan bijnierhormonen en SA is een inflammatoire huidziekte.

Toy en miniatuur Poedels hebben ook erfelijke gezondheidsaandoeningen. Een van de meest voorkomende is een degeneratieve oogziekte die progressieve netvliesatrofie heet. Ook gewrichtsproblemen komen vaak voor bij kleine hondenrassen (luxerende patella en de ziekte van Legg-Calve-Perthes).

Bulldog Gezondheidsproblemen

We zeiden al eerder dat veel dierenartsen potentiële Bulldog-eigenaren waarschuwen voor de gezondheidsproblemen die met het ras samenhangen. Deze problemen zijn te wijten aan een gebrek aan genetische diversiteit en de inherente fysieke structuur van de hond.

De structuur van het hoofd, het gezicht, de poten en de staart van de Engelse Bulldog maken hem vatbaar voor veel chronische gezondheidsproblemen. Rassen met een platte snuit (brachycephalic), zoals de Bulldog, lijden aan ademhalings-, oog- en tandproblemen. De ademhalingsproblemen kunnen ernstig en zelfs levensbedreigend zijn.

De gerimpelde huid op het gezicht en lichaam van de Bulldog maakt hen vatbaar voor huidinfecties. De korte poten van de Bulldog kunnen leiden tot gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. De schroefstaart van het ras wijst op de mogelijke aanwezigheid van een pijnlijke misvorming van de wervelkolom, hemivertebrae genaamd.

Is de Bulldog Poedel Mix gezonder?

Is het, gezien de aanzienlijke gezondheidsproblemen van de ouderrassen, mogelijk om een gezonde Bulldog Poedel mix pup te vinden? Honden van gemengde rassen kunnen de genetische gezondheidsproblemen van beide ouderrassen erven, maar er zijn manieren om het risico dat uw puppy een ernstige genetische ziekte erft te minimaliseren.

Het kruisen van twee raszuivere honden om een zogenaamd designer gemengd ras te creëren is een steeds populairdere trend onder hondenliefhebbers. De Poedel is een bijzonder populaire keuze voor gemengde rassen, zowel vanwege zijn intelligentie en persoonlijkheid, als vanwege zijn reputatie als hypoallergeen hondenras.

Gezondheid van kruisingen

Veel mensen gaan ervan uit dat honden van gemengde rassen gezonder zijn dan raszuivere honden. Dit is een concept in de genetica dat hybride kracht wordt genoemd. Hoewel het waar is dat uitkruisen van genetische lijnen kan leiden tot gezondere nakomelingen, zijn er enkele speciale gezondheidsproblemen met de Bulldog Poedel mix die potentiële eigenaren moeten weten.

Zowel de Engelse Bulldog als de Poedel hebben enkele ernstige geërfde gezondheidsproblemen die kunnen worden doorgegeven aan een puppy van een gemengd ras. Er is een groeiende bezorgdheid onder dierenartsen dat de gezondheidsproblemen van de Engelse Bulldog te ernstig zijn om het ras voort te zetten.

Zal het mengen van een Bulldog met een Poedel de gezondheid van de kruising verbeteren? Dat kan afhangen van de algemene gezondheid van de individuele ouders, maar het is waarschijnlijk dat een Boodle pup minder gezond zal zijn dan hun Poedel ouder, zelfs als ze gezonder zijn dan de Bulldog kant van de familie.

Bulldog Poedel Mix Puppies

Kies altijd een Boodle fokker die zijn honden test op genetische afwijkingen. Er zijn twee soorten testen waar je naar moet vragen: DNA testen en fysieke veterinaire onderzoeken. Er bestaan DNA-testen voor sommige van de gezondheidsaandoeningen die bij beide rassen voorkomen. Andere gezondheidsproblemen, vooral die van de gewrichten en de ogen, kunnen worden opgespoord met lichamelijk onderzoek.

Uw fokker zou u de resultaten van alle gezondheidstesten moeten geven. De meeste zullen hun klanten ook een soort contract of gezondheidsgarantie aanbieden. Koop nooit een Bulldog Poedel mix pup van een online advertentie of in een dierenwinkel. Veel van deze honden zijn afkomstig van fokkerijen met winstoogmerk, puppyfabrieken genaamd, die geen goede testen uitvoeren.

Zorg ervoor dat je de Bulldog ouder ontmoet. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk ademen, geen sterk gebogen poten hebben en dat ze een minimale losse huid hebben.

Een gezondere pup?

Zal de Poedelafstamming van een pup helpen de gezondheidsproblemen te compenseren die veroorzaakt worden door het extreme fysieke uiterlijk van de Bulldog? Het is mogelijk dat uw Boodle pup gezondere fysieke eigenschappen zal erven, zoals de langere neus en benen van de Poedel en een rechte staart. Kiezen voor een hond met een meer natuurlijk en minder extreem uiterlijk kan helpen bij het minimaliseren van sommige gezondheidsproblemen, maar vergeet niet dat de resultaten niet kunnen worden gegarandeerd.

Is een Bulldog Poedel Mix de juiste hond voor mij?

Het lijdt geen twijfel dat de Boodle een schattige hond is met een winnende persoonlijkheid. Hun temperament maakt hen tot geweldige huisdieren, maar het is belangrijk om bewust te zijn van mogelijke gezondheidsproblemen. En deze honden kunnen er heel wat hebben.

Chronische gezondheidsproblemen kunnen de levenskwaliteit van uw hond beïnvloeden en duizenden dollars kosten gedurende zijn leven. Daarom kunnen we deze kruising niet aanbevelen als huisdier. Gelukkig zijn er nog enkele andere mooie poedelmengsels die u zou kunnen overwegen. Wat u ook beslist, kies uw fokker en individuele pup zorgvuldig uit. Zorg er ook voor dat u bereid bent om voor een hond met speciale behoeften te zorgen.

Deelt u uw leven al met een van deze ongewone pups? Vertel ons over uw Bulldog Poedel mix in de commentaren!

Referenties en verder lezen

  • Beuchat, C. The Myth of Hybrid Vigor in Dogs…Is a Myth. The Institute of Canine Biology, 2014.
  • Sodhi, N. English Bulldogs: Hoog in populariteit, laag in genetische diversiteit. Australian Veterinary Journal, 2016.
  • Gezondheidsproblemen bij Poedels. De Poedelclub van Amerika.
  • Hulsmeyer et al. International Veterinary Epilepsy Task Force’s Current Understanding of Idiopathic Epilepsy of Genetic or Suspected Genetic Origin in Purebred Dogs. BMC Veterinair Onderzoek, 2015.
  • Pedersen et al. The Effect of Genetic Bottlenecks and Inbreeding on the Incidence of Two Major Autoimmune Diseases in Standard Poodles, Sebaceous Adenitis and Addison’s Disease. Canine Genetics and Epidemiology, 2015.
  • Progressieve Retinale Atrofie (PRA). Animal Eye Services.
  • Wat is patellaire luxatie? Orthopedische Stichting voor Dieren.
  • Yotsuyanagi et al. Legg-Calve-Perthes Disease: Een retrospectieve studie. World Small Animal Veterinary Association World Congress Proceedings, 2009.
  • Pedersen et al. Een genetische beoordeling van de Engelse Bulldog. Canine Genetics and Epidemiology, 2016.
  • Engelse Bulldog. Universiteiten Federatie voor Dierenwelzijn.