Bruine Doberman

bruine doberman

Bruine Doberman Pinschers komen minder vaak voor dan de black and tan variant. Hoewel bruin geen officiële kleur is voor het ras van de raszuivere Doberman, zijn deze aanhankelijke, trouwe en beschermende honden soms toch raszuiver. De bruine Doberman is vaak eigenlijk een rode Doberman. Een actieve, energieke kortharige hond die een roodbruine vacht heeft. Bruine Doberman pups worden vaak omschreven als chocolade of kastanjebruin van kleur. Vandaag bekijken we de verschillende manieren waarop u een bruine Doberman kunt vinden, en wat hun kleur betekent voor hun temperament en gezondheid.

Inhoud

Ongeacht hun kleur is een Doberman een trouwe, intelligente en energieke hond. Training en socialisatie zijn een must vanaf jonge leeftijd. Maar de vachtverzorging is verfrissend eenvoudig! Zou een Doberman met deze interessante kleur perfect voor u kunnen zijn?


Bestaat er een bruine Doberman?

De Doberman Pinscher is een populaire rashond die oorspronkelijk werd gefokt als werk- en waakhond. Echter, meer recente rollen omvatten politie en militaire honden en zelfs gewoon familie metgezellen. Dobermans zijn er in een reeks van kleuren, maar bruin komt eigenlijk niet voor op de lijst van officiële tinten.

Dus, hoe verklaart dat alle foto’s van bruine Dobermans die je kunt vinden? Nou, het is eigenlijk waarschijnlijk dat je rode Dobermanns ziet. De rode kleur op een Doberman ziet er vaak bruin uit, maar met een lichte rode tint of glans. In feite wordt deze kleur door sommige liefhebbers van het ras ook wel omschreven als chocolade. Dus als u graag een Doberman met bruine vacht wilt, kunt u overwegen om rode Dobies te nemen.

Een andere mogelijke manier om een bruine vacht bij een Doberman te vinden is door te kijken naar Doberman mixen. Het mengen van een raszuivere Doberman met een ander ras kan echter veel meer veranderen dan alleen hun vachtkleur. Het kan alle fysieke kenmerken en de potentiële persoonlijkheid van uw pup veranderen. Eigenaren moeten dus voorbereid zijn op elke mogelijke uitkomst.

Hoe ziet een bruine Doberman eruit?

Ervan uitgaande dat u naar een raszuivere Doberman kijkt in plaats van een gemengd ras met bruine vacht, zal een rode of bruine Doberman hetzelfde lichaamstype en dezelfde algemene kenmerken hebben als elke andere Doberman. Het zijn atletische, gespierde honden die als volwassen hond tussen de 24 en 28 centimeter lang kunnen worden. Ze wegen meestal tussen de 60 en 100 pond als ze volwassen zijn, maar sommigen kunnen deze cijfers overschrijden. In het algemeen zijn reuen groter dan teven.

Bruine Dobermanns hebben een korte glanzende vacht. Omdat ze eigenlijk rood van kleur zijn, hebben ze meestal een roodachtige tint in hun vacht. Ze hebben de typische Doberman roest aftekeningen. Deze markeringen zijn iets lichter dan de rest van hun vacht. Ze komen voor boven elk oog, op de snuit, keel, borst, poten en voeten, en onder de staart. Sommigen kunnen ook witte aftekeningen hebben, vooral op de borst.

Geknipte oren en gecoupeerde staarten zijn een veel voorkomend verschijnsel bij Dobermans. Deze ingreep gebeurt meestal voordat u uw pup met 8 weken thuisbrengt. Maar, beide procedures zijn controversieel en worden steeds meer verboden over de hele wereld. Dus, bruine Dobermans met flaporen en een lange, slanke staart komen steeds vaker voor!

bruine doberman

Bruine Doberman Genen

Bruinrode Dobermanns krijgen hun kleur van een recessief gen. Dit werkt op dezelfde plaats als het gen dat nodig is voor zwarte vacht – het B-gen. Dus, om bruin bont tot uiting te brengen, moet een Doberman van elke ouder een recessieve kopie krijgen (bb). Als één of beide genen op deze plaats dominant zijn (Bb of BB), zal uw Doberman een zwarte vacht hebben.

Dit betekent echter dat recessieve genen die nodig zijn voor een bruine vacht bij Dobermans generaties lang onopgemerkt kunnen blijven. Dus, bruine Dobies kunnen een verrassing zijn als ze in een nest uit twee zwarte Doberman ouders komen. Desondanks zullen fokkers die specifiek proberen pups met een bruine vacht te fokken, het meestal houden bij het fokken van twee rode Dobermanns, omdat die het dominante B-gen voor een zwarte vacht niet kunnen doorgeven.

Is bruin een officiële Doberman kleur?

“Bruin” is geen officieel geaccepteerde kleur volgens de AKC rasstandaard. Rood echter wel! En, zoals we al weten, hebben rode Dobermans in feite een roodbruine vacht die vaak wordt beschreven als chocolade of kastanje.

Als u dus op zoek bent naar een raszuivere, rasechte Doberman met bruine vacht, zult u eigenlijk moeten zoeken naar een rode Doberman.

Zijn bruine Doberman Pinschers zeldzaam?

De bruine kleur wordt veroorzaakt door een recessief gen. Dus, bruine of rode Dobermans komen minder vaak voor dan zwarte en roestkleurige Dobermans. Maar ze zijn niet de minst voorkomende Doberman kleuren die er zijn.

Verdunde Doberman kleuren zijn fawn/Isabella en blauw. Deze kleuren vereisen twee kopieën van het recessieve verdunningsgen (d) om op de vacht van uw hond te verschijnen. En, omdat reebruin recessief rood/bruin is, hebben deze puppies twee kopieën van het d-gen nodig. en twee kopieën van het b-gen. Dus, bruine Dobermans kunnen moeilijk te vinden zijn, vooral in vergelijking met meer dominante tinten. Maar ze zijn niet de meest zeldzame kleur.

Zijn Bruine Dobermannen Agressiever?

De bruine vacht zal de traditionele Doberman persoonlijkheid niet veranderen. Ze zijn een intelligent, trouw en aanhankelijk hondenras. Dobermanns staan erom bekend goed overweg te kunnen met alle gezinsleden, van oud tot jong. Ze zijn zachtaardig en speels, vooral met familieleden.

Maar deze sterke banden kunnen leiden tot potentiële agressie en beschermend gedrag. Het is dus essentieel om uw bruine Doberman van jongs af aan te socialiseren met alle verschillende soorten mensen en dieren, zowel binnen als buitenshuis. Bovendien is training een must, vooral omdat dit een groot volwassen ras is.

Training zal ook zorgen voor wat broodnodige beweging en mentale stimulatie. Dobermanns zijn intelligente en energieke honden. Interactief speelgoed is een goede investering. En u moet bereid zijn elke dag tijd te besteden aan de training van uw hond. Dit ras komt het best tot zijn recht in een huis waar hij niet lang alleen wordt gelaten, want dat kan leiden tot angst en stress.

Bruine Doberman Gezondheid

Bepaalde tinten Doberman zijn gekoppeld aan gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, fawn en blauwe Dobermans hebben meer kans op huidproblemen en kleurverdunning alopecia. Er is momenteel echter geen verband tussen rode Dobermans en bepaalde gezondheidsproblemen.

Maar, dit betekent niet dat bruine Dobermans nooit gezondheidsproblemen zullen krijgen. In feite zijn ze vatbaar voor dezelfde problemen als elke andere Doberman. En, helaas, kunnen sommige daarvan een enorme impact hebben op de levenskwaliteit en de totale levensduur van uw hond.

Een belangrijk probleem waar u zich bewust van moet zijn, is Dilated Cardiomyopathy, dat ongeveer 60% van het ras treft. Dit is een dodelijk hartprobleem en is niet alleen beperkt tot oudere honden. Fokkers werken hard om dit probleem uit te roeien, maar het is nog steeds een groot probleem. Daarom moeten eigenaren zichzelf informeren over de vroege symptomen en samenwerken met hun dierenarts om hun Dobies een zo gezond mogelijk leven te geven.

Er zijn andere gezondheidsproblemen die ook een risico vormen voor bruine Dobermans. Waaronder heup- en elleboogdysplasie, auto-immune thyroiditis en de ziekte van von Willebrand. Voor sommige gezondheidsproblemen van de Doberman zijn gezondheidstesten beschikbaar.

De verzorging van de bruine Doberman

De Doberman heeft een korte, glanzende vacht. Ze hebben niet veel verzorging nodig om hun vacht mooi te houden. Maar, dit is een zeer zwaar verharend ras. Regelmatig borstelen kan helpen om de hoeveelheid vacht in huis te verminderen, vooral in de warmere maanden.

Als uw Dobie ongekamde oren heeft, moet u zijn oren regelmatig controleren op overtollig was en infecties. Daarnaast moet u ook regelmatig de nagels van uw Doberman trimmen, vooral als ze niet op natuurlijke wijze worden afgeslepen bij het sporten buiten.

Het vinden van bruine Doberman Puppies

Als u hebt besloten dat een bruine Doberman goed bij u thuis past, is uw volgende stap er een te vinden! U hebt hier twee mogelijkheden: een puppy kopen bij een gerenommeerde fokker of adoptie. Maar, welke weg u ook inslaat, u zult waarschijnlijk meer geluk hebben met het zoeken naar een “rode” Doberman, omdat dit de officiële term is voor bruine Dobermannen.

Gerenommeerde fokkers fokken alleen de gezondste honden. Maar ze zullen ook vroeg beginnen met training en socialisatie. En, ze hebben een zeer hoog niveau van zorg voor de pups en ouderdieren. Meestal verdienen ze hun inkomen niet alleen met het fokken van puppies. Puppies van achtertuinfokkers en puppyfabrieken zijn meestal minder gezond, minder goed verzorgd, en vertonen vaak gedragsproblemen. Het is dus de moeite waard om veel tijd en onderzoek te steken in het kiezen van een fokker.

Adoptie is een geweldige weg om te bewandelen met het Doberman ras. De beschikbare honden zijn misschien wat ouder, maar vele zijn nog steeds prachtige huisdieren. Werk nauw samen met het personeel van het adoptiecentrum om ervoor te zorgen dat u een Doberman mee naar huis neemt die bij uw levensstijl en gezin past. Laat hen bijvoorbeeld weten of u andere huisdieren hebt, jonge kinderen, huisdieren die geen hond zijn, enzovoort. Dit alles kan van invloed zijn op welke hond het beste bij u past.

Uw bruine Doberman

De bruine Doberman wordt het vaakst beschreven als een rode Doberman. Deze honden zijn intelligent, energiek en vormen een zeer sterke band met hun gezin. Hoewel “bruin” geen geaccepteerde kleur is volgens de AKC rasstandaard, hebben rode Dobermanns een bruine vacht!

Heeft u al een bruine Doberman? Of ben je nog steeds op zoek naar een exemplaar om in je gezin op te nemen?

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

  • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
  • “Officiële standaard van de Doberman Pinscher”, AKC (1990)
  • Beuchat, C. ‘An Update on the Genetic Status of the Doberman Pinscher’, The Institute of Canine Biology (2017).
  • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
  • Cutler, J. (et al), ‘Puppy Socialization Practices of a Sample of Dog Owners From Across Canada and the United States’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2017).
  • Wess, G. (et al), ‘Prevalence of Dilated Cardiomyopathy in Doberman Pinschers in Various Age Groups’, Journal of Veterinary Internal Medicine (2010).
  • Het Canine Health Information Center