Boykin Spaniel Hondenrasgids

boykin spaniel volwassen in profiel

De Boykin Spaniel is een middelgroot sportief ras dat van water en apporteren houdt. Deze honden zijn vriendelijk, energiek en enthousiast. Boykin Spaniels zijn gemakkelijk te trainen, en passen bij gezinnen die veel tijd en energie hebben. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van het adopteren of kopen van een Boykin Spaniel puppy. En bekijken we of hun raseigenschappen, kenmerken en verzorgingsbehoeften goed bij uw levensstijl passen.

Een relatief recent en zeldzaam ras, de Boykin Spaniels voorouders zijn onder andere de Chesapeake Bay Spaniel, Springer Spaniel, Cocker Spaniel en American Water Spaniel. Deze honden zijn nog niet enorm populair. Maar ze zijn het officiële hondenras van South Carolina!


Wat is een Boykin Spaniel?

 • Populariteit: 100 van 197 rassen
 • Doel: Sportieve groep
 • Gewicht: 25 tot 40 pond
 • Temperament: Energiek, vriendelijk, enthousiast

Boykin Spaniel FAQ’s

Hier zijn enkele van de populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over dit relatief nieuwe ras.

Geschiedenis van de Boykin Spaniel

Dit ras is slechts één van de twee rassen uit de VS die vernoemd zijn naar de families die hen gecreëerd hebben. Oorspronkelijk begon het ras Boykin Spaniel met een kleine spaniel type hond. Dit kleine hondje raakte bevriend met een bankier die rond 1900 van zijn huis naar de First Presbyterian Church in Spartanburg, South Carolina liep. Alexander L. White vond de hond leuk en nam hem mee naar huis.

Nadat de hond interesse toonde in apporteren, nam hij de hond genaamd “Dumpy” mee naar zijn vriend en jachtpartner Lemuel Whitaker Boykin in de buurt van Camden, South Carolina. “Whit” Boykin experimenteerde met het kruisen van andere rassen. Onder Boykin’s zorg werd de spaniel een geweldige kalkoenhond en watervogel retriever. Deze hond werd de basis van de hedendaagse Boykin Spaniel.

Boykin Spaniel Rasregistratie

De Chesapeake Bay Spaniel, Springer Spaniel, Cocker Spaniel, American Water Spaniel en diverse pointing rassen werden gebruikt bij de ontwikkeling van dit ras. In 1977 werd de Boykin Spaniel Society opgericht door de familie Boykin en in 1979 werd begonnen met het bijhouden van een stamboek.

De Boykin Spaniel werd in 1985 erkend door de United Kennel Club. De UKC sluit haar stamboeken niet af, zodat honden van de BSS of de AKC te allen tijde in het UKC-stamboek kunnen worden ingeschreven.

In januari 2006 kwam het ras in aanmerking om deel te nemen aan AKC Spaniel Hunt tests voor officiële American Kennel Club titels. En kort daarna, in 2009, kreeg het ras volledige AKC erkenning.

boykin spaniel

Hoe zien Boykin Spaniels eruit?

Boykin Spaniels lijken erg op Engelse Cocker Spaniels met lange oren, een royale snuit en hangende oren. De ogen van deze honden zijn aantrekkelijk en levendig, variërend in kleur van goud tot donker amber.

boykin spaniel

Boykin Spaniel Vachten en Kleuren

Vachtkleuren voor deze hond zijn lever of chocolade. De lengte van hun vacht is matig gekruld en middelmatig tot lang. Het haar is fijn met lichte bevedering op de benen.

De bevedering op de oren, de borst, door de tuck-up en de lange benen kan zeer klein tot matig zijn in dichtheid en lengte. Het kan een door de zon gebleekte gouden tot tanige kleur krijgen.

Wit op de tenen of borst van de Boykin Spaniel is gewoon cosmetisch en heeft geen invloed op het vermogen of de gezondheid van deze hond. Maar dit zal hen diskwalificeren voor registratie bij de Boykin Spaniel Society.

Verzorging van een Boykin Spaniel

Kies een hoogwaardige hondenvoeding om uw Boykin gezond te houden. Individuele honden die last hebben van huid- of vachtproblemen kunnen baat hebben bij hypoallergene diëten, of diëten voor gevoeligheden. Deze honden moeten een paar keer per week worden geborsteld, en mogelijk vaker als ze een werkhond zijn die regelmatig vuil wordt. Zorg ervoor dat vuil uit hun vacht wordt verwijderd, vooral als ze in water en modder trainen.

Zijn Boykin Spaniels hypoallergeen?

Dit ras verhaart niet te vaak, maar wel seizoensgebonden. Ze zijn dus niet de beste keuze voor eigenaars met allergieën. Geen enkele hond is echt hypoallergeen, en de Boykin Spaniel is zeker geen keuze die minder verhaart. Als u last heeft van allergieën, is een ander ras misschien het beste.

Maar, als je hart uitgaat naar de Boykin Spaniel, wees dan bereid om hem vaak te borstelen om de vacht niet te laten verharen, en om een strikt schoonmaakregime te beginnen.

Hoe groot zijn Boykin Spaniels?

De Boykin is slechts iets groter dan de Engelse Cocker Spaniel, maar is zwaarder door de lichaamsbreedte. Dit ras staat van 14 tot 17 inch en weegt ongeveer 25 tot 40 pond. Teven zijn meestal kleiner en lichter dan reuen.

Boykin Spaniël Temperament

Bij alles wat deze spaniël doet, van jagen tot spelen, zijn ze energiek en enthousiast. Ze worden het best gekoppeld aan een actief gezin dat hen de nodige beweging kan geven. Dit ras schiet goed op met kinderen als ze in hun omgeving worden opgevoed. Oudere kinderen die graag met honden spelen, kunnen het goed vinden met de Boykin Spaniel.

Boykins zijn gemakkelijk te trainen en werklustig. Ze zijn ook goed opgevoed rond andere honden. Ze worden niet snel boos en zijn gretig en houden van aandacht.

Boykins zijn uiterst aanpasbaar aan verschillende omgevingen als ze de gelegenheid krijgen om te socialiseren en overtollige energie af te branden. Dit ras is alert, maar ze zijn zo vriendelijk dat ze geen goede waakhond zijn. Ze hebben de neiging om alleen te blaffen als iemand het huis nadert of als ze een ongewoon geluid horen.

Kunnen Boykin Spaniels alleen gelaten worden?

Deze liefdevolle honden vormen een sterke band met hun baasjes vanaf het moment dat ze thuiskomen. Dit betekent dat ze het risico lopen te lijden aan verlatingsangst.

Boykins zullen het gelukkigst zijn als ze al hun tijd met u kunnen doorbrengen, of dit nu naar buiten gaat voor een wandeling en wat beweging, of dat het gewoon luieren in huis is. Deze hond te lang alleen laten kan leiden tot destructief gedrag, zoals blaffen, graven en meer.

U kunt uw Boykin vanaf de tijd dat ze een puppy zijn trainen om gelukkig alleen te zijn, maar zelfs met deze training zullen ze het gelukkigst zijn als ze bij u zijn. Dit is geen geweldig ras voor gezinnen die veel tijd doorbrengen zonder hun hond.

Boykin Spaniel training en oefening

Boykins zijn intelligent en leren snel met positieve beloning. Dit ras reageert goed op traktatietraining vanwege hun hoge eetlust. Zoals elke hond moeten ze getraind worden in het zindelijk worden. Ook met bench training moet vroeg worden begonnen.

De Boykin Spaniel heeft dagelijks beweging nodig om zijn hoge energieniveau te verbranden. Dit ras is zeer sociaal en speels. Ze houden ervan om rond te rennen, te wandelen, te jagen en te bewegen. Dit vergt veel tijd en energie van de eigenaren om ze te verzorgen.

Als u niet zo’n actief persoon bent, moet u misschien een ander ras overwegen. Boykins houden ook van water, dus als u in de buurt van meren of het strand woont, kunt u er zeker van zijn dat uw hond een geweldige tijd zal hebben met rondspetteren.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Volgens statistieken die sinds 1985 door de Orthopedic Foundation for Animals zijn ontwikkeld en worden bijgehouden, lijden volwassen Boykin Spaniels aan een alarmerend hoog percentage heupdysplasie. Het percentage is de laatste zeven jaar gedaald dankzij de nadruk die de Boykin Spaniel Foundation legt. Een fokker met een goede naam kan helpen om het aantal heupdysplasies laag te houden. Elleboogdysplasie, de ziekte van Cushing en hypothyreoïdie zijn ook bekend bij dit ras.

Het ras is ook gevoelig voor erfelijke hartziekten, oogziekten en patella luxatie. Huid- en vachtproblemen komen voor en kunnen in verband worden gebracht met schildklier- en endocriene stoornissen. De meeste huid- en vachtproblemen bij dit ras worden echter veroorzaakt door mijten.

boykin spaniel

Andere problemen om voor uit te kijken

Begin 2010 werd door het Veterinary Diagnostics Laboratory van de Universiteit van Minnesota een door inspanning veroorzaakte instorting positief vastgesteld bij dit ras.

In 2013 deden de Boykin Spaniel Foundation en het Optigen laboratorium van Cornell University een steekproef van honderdtachtig volwassen Boykin Spaniels voor Collie Eye Anomaly. Deze ziekte veroorzaakt misvorming van oogcomponenten en verminderd gezichtsvermogen.

Een jaar later deed de Boykin Spaniel Foundation nog een test voor Degeneratieve Myelopathie, waardoor de hond een geleidelijke, fatale achteruitgang van het ruggenmerg ontwikkelt, met de dood tot gevolg.

DNA-tests op deze drie ziekten kunnen genetische dragers en risicopersonen identificeren.

Boykin Spaniel levensduur

De Boykin Spaniel wordt meestal zo’n twaalf tot zestien jaar.

Zijn Boykin Spaniels goede huisdieren?

De Boykin Spaniel is een geweldige gezinshond voor actieve gezinnen. Dit ras vereist veel beweging, dus houd dit in gedachten voordat u hem adopteert. Niettemin kunnen Boykins heel goed opschieten met kinderen en zijn het liefdevolle honden. Ze hebben een vrolijke, vriendelijke, leergierige persoonlijkheid.

Het zijn middelgrote honden, die geschikt zijn voor verschillende omgevingen, zolang aan hun bewegingsbehoeften wordt voldaan.

Dit ras heeft wel wat gezondheidsproblemen, dus we raden aan een volwassen hond te adopteren of een DNA-test van de hond te laten doen om te controleren op ongewenste gezondheidsproblemen. Dit zal u helpen om de wervelkolom-, heup-, en ziekten die dit ras kan hebben te voorkomen.

Boykin Spaniel Voor- en nadelen

Natuurlijk is dit ras niet voor iedereen geschikt. Maar voor het juiste gezin kan de Boykin een geweldige hond zijn.

Voordelen

 • Deze honden zijn kalm en intelligent, met een heerlijk temperament.
 • Boykins schieten meestal goed op met kinderen, mits goed gesocialiseerd.
 • Dit ras is aanhankelijk, dus geweldig voor mensen die een liefdevolle hond willen.
 • Boykin Spaniels reageren goed op positieve beloningstraining

Tegenover

 • Deze hond vereist veel beweging, dus niet geschikt voor gezinnen die niet elke dag naar buiten kunnen voor wat stevige beweging.
 • Geen geweldige waakhond voor gezinnen die dat zoeken.
 • Lijdt aan een aantal ernstige gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie.
 • Kan last hebben van verlatingsangst, dus niet geschikt om te lang alleen gelaten te worden.

Het redden van een Boykin Spaniel

Voordat je een Boykin Spaniel redt, moet je met een paar dingen rekening houden. Zoals de meeste reddingshonden kunnen ze angst- en socialisatieproblemen hebben. Dit kan problematisch zijn voor een gezin, maar dit kan worden opgevangen als je ze traint en ze de tijd geeft om aan hun nieuwe omgeving te wennen.

Ook moet je ervoor zorgen dat je huis is voorbereid op een reddingshond. Eten, speelgoed en een bench zijn nuttig bij de adoptie. Tot slot, let op vlooien, haar, en huidproblemen. Misschien moeten ze worden verzorgd of behandeld tegen vlooien als dat nog niet is gebeurd.

Werk nauw samen met het door u gekozen reddingscentrum om er zeker van te zijn dat de Boykin die u kiest bij uw huis past en dat u aan zijn behoeften kunt voldoen. We hebben aan het eind van dit artikel enkele links naar reddingsorganisaties achtergelaten, zodat u aan uw zoektocht kunt beginnen.

Het vinden van een Boykin Spaniel Puppy

Goede Boykin Spaniel fokkers testen beide ouders op genetische afwijkingen waarvoor ze vatbaar zijn. En ze zullen u de gezondheidscertificaten van deze tests laten zien. Hun honden zullen fit en gezond zijn, en vriendelijk. En hebben duidelijk een sterke band met hun eigenaar.

De pups zullen helder en levendig zijn met glanzende vachten, en staan te popelen om u te ontmoeten.

Een Boykin Spaniel vinden is niet moeilijk, maar de juiste Boykin Spaniel vinden misschien wel. We hebben een puppy zoekgids om u beter te helpen op uw missie om de juiste puppy te vinden.

Wegens onethische fokpraktijken raden wij aan uit de buurt te blijven van puppyfabrieken. Hetzelfde geldt voor dierenwinkels omdat zij waarschijnlijk adopteren uit puppyfabrieken.

Opvoeden van een Boykin Spaniel Puppy

De juiste weg inslaan om uw puppy op te voeden kan moeilijk en lastig zijn, maar dat hoeft niet.

De eerste stap die u zult willen doen is ze op een gezond dieet zetten. Dit zal ervoor zorgen dat u uw puppy de juiste voedingsstoffen geeft die ze nodig hebben om groot en gezond te worden.

Een andere goede stap is een goed trainingsschema. Dit ras is zeer intelligent en kan gemakkelijk worden getraind om te luisteren. U kunt dit bereiken door ze traktaties te geven. Ze reageren heel goed op training op basis van beloning.

Je zou zelfs geïnteresseerd kunnen zijn in het inschrijven voor een online puppytrainingscursus.

Vergelijkbare rassen

Als de gezondheidsproblemen van dit ras een punt van zorg zijn, raden wij u aan te kijken naar soortgelijke rassen om deze problemen mogelijk te vermijden. Hier zijn er enkele die je misschien leuk vindt.

Boykin Spaniel Producten en Accessoires

De Boykin Spaniel is een speels huisdier. Ze zullen dol zijn op een kauwspeeltje om hen bezig te houden. Dit is een middelgrote hond, dus u wilt hem misschien niet op uw bed. Als dat zo is, kijk dan of u een hondenbed kunt kopen dat precies past.

Boykins zijn actief, en de kans is groot dat u dat ook bent. Als u met ze gaat wandelen of buiten spelen, heeft u misschien een tuigje en een riem nodig.

Boykin Spaniel Rasverenigingen

Er zijn een paar reddingen die gespecialiseerd zijn in dit ras. Als u aan de lijst wilt worden toegevoegd, laat dan hieronder een reactie achter.

Wat is jouw favoriete ding aan de Boykin Spaniel? We horen het graag van je in de reacties hieronder!

Laatste leuke feiten over Boykin Spaniels

 • Dit ras staat bekend om zijn jachtvaardigheden en is ontstaan in South Carolina in de vroege jaren 1900.
 • Het was zelfs zo’n geliefd ras dat het de officiële hond van South Carolina werd, lang voordat het de officiële AKC erkenning kreeg!
 • Dus, je hebt meer kans om deze kleine honden in deze staat te zien.
 • Zelfs als je niet veel van deze honden in persoon ziet, kun je genoeg Boykin Spaniels vinden die floreren op populaire sociale media accounts.

Referenties

 • Gough, A. (et al), ‘Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats’, Wiley Blackwell (2018).
 • O’Neill (et al) ‘Longevity and Mortality of Dogs Owned In England’, The Veterinary Journal (2013)
 • Schalamon (et al) ‘Analysis of Dog Bites In Children Who Are Younger Than 17 Years’, Pediatrics (2006)
 • Duffy, D. (et al) “Rasverschillen in hondenagressie”, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Adams, V. J. (et al) “Results of a Survey of UK Purebred Dogs”, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Wangdee, ‘Prevalence and Genetics of Patellar Luxation in Kooiker Dogs’, The Veterinary Journal (2014)
 • Tsai, K. ‘Clinical and Genetic Assessments of Hip Joint Laxity in the Boykin Spaniel’, US National Library of Medicine (2006).
 • Parker, H. “Breed Relationships Facilitate Fine-Mapping Studies: A 7.8-kb Deletion Cosegregates with Collie Eye Anomaly across Multiple Dog Breeds’, Genome Research (2007).
 • Gough, A ‘Diagnosis of Inherited Diseases’, BSAVA Manual of Canine and Feline Clinical Pathology (2016).
 • Lowrie, M. ‘Exercise-Induced Collapse in the Dog’, Companion Animal (2017).