Border Collie Temperament – Van harde werker tot verwend huisdier

Border Collie

Border Collies zijn een van ’s werelds meest iconische en meest geliefde hondenrassen. Dat is geen verrassing, gezien het temperament van de Border Collie en gezien wat een geweldige aanvulling ze op uw gezin kunnen zijn.

De blijvende aantrekkingskracht van de Border Collie is echter niet alleen te danken aan hun prachtige uiterlijk.

Bekend om zijn geavanceerde en ongeëvenaarde herderscapaciteiten zijn veel van de persoonlijkheidskenmerken en gedragingen van dit ras.

Border Collies komen oorspronkelijk uit Schotland en de noordelijke graafschappen van Engeland (vandaar het ‘Border’ deel van hun naam) en schijnen in het begin van de 19e eeuw bekend te zijn geworden. Toen is ook de naam ‘Collie’/’Colley’ ontstaan.

De meesten van ons weten dat Border Collies bijzonder slim en bijzonder atletisch zijn. Maar, er is zoveel meer aan het temperament van de gemiddelde Border Collie. In dit artikel nemen we een diepe duik in het temperament van de Border Collie.

Het typische Border Collie temperament

Border Collies zijn heel anders dan de meeste andere hondenrassen als het op temperament aankomt. Het zijn echt unieke en individuele honden, met hun eigenaardigheden.

Het is goed om op de hoogte te zijn van de eigenschappen, de houding, de persoonlijkheid en het gedrag van dit fantastische ras. Vooral als u serieus overweegt om er een in uw huis op te nemen.

Het temperament van Border Collies hangt nauw samen met hun ‘werk’ als herders, dus bijna alles wat ze doen komt voort uit hun instinct om andere dieren te hoeden.

Een onontkoombaar feit over elke Border Collie is dat ze veel energie hebben. Zakken en zakken! Het is bijna onmogelijk om er eentje moe te maken, zo ongelooflijk is hun uithoudingsvermogen.

Deze energie leidt tot typisch speels gedrag en een echt verlangen of zelfs noodzaak om rond te rennen. Een verantwoordelijke Border Collie-eigenaar moet de uitdaging aangaan om aan de bewegingsbehoeften van zijn hond te voldoen.

Wat we willen zeggen is – je kunt maar beter graag wandelen en frisbeeën!

Zijn Border Collies Makkelijk Te Trainen?

Border Collie temperament

Alle honden kunnen getraind worden. Oudere honden met gedragsproblemen zijn natuurlijk veel uitdagender als het gaat om het aanleren van gehoorzaamheid en kunstjes, maar het is nog steeds meer dan mogelijk.

Idealiter begint u echter met het trainen van een hond (van welk ras dan ook) als puppy. Zo vroeg als praktisch mogelijk is.

Border Collies zijn, in de context van alle hondenrassen, een van de gemakkelijker te trainen rassen.

U kunt een Border Collie tot een gevorderd niveau trainen door gebruik te maken van positieve versterkingstechnieken. Dit komt door hun hoge intelligentieniveau, energieniveau en werklust. Het kan ook geen kwaad dat ze graag met mensen werken.

Border Collies hebben zeer sterke kudde-instincten die niet alleen voor vee zijn. Een Border Collie hoedt alles: andere honden, familieleden, katten!

Daarom is het belangrijk om dit instinct van jongs af aan te temperen als hoeden ongepast is.

Zijn Border Collies vriendelijk?

Iedereen wil een hond die aangenaam, vriendelijk en goed met mensen omgaat. En de meeste rassen hebben deze eigenschappen sowieso over zich. Sommige rassen zijn echter iets sceptischer tegenover mensen en kunnen minder beminnelijk of kameraadschappelijk zijn.

Border Collies, echter? Die zijn extreem sociaal en vriendelijk. Dus je hoeft je absoluut geen zorgen te maken.

Ondanks deze kuddementaliteit zijn Border Collies zeer mensgericht, tot op het punt dat ze zelfs bekend staan als minzaam en vriendelijk. Deze genegenheid en charme gelden echter niet altijd voor katten en andere honden… En dat is slecht nieuws voor Felix!

Veel Border Collie eigenaren melden een mate van onstuimigheid en enthousiasme over menselijk contact die soms een klein probleem kan zijn. De honden kunnen bijvoorbeeld een beetje te ruw spelen met kinderen, of proberen rennende peuters op te pakken.

Een ander klein nadeel van de vriendelijkheid van een Border is dat ze erg gehecht kunnen raken aan hun mensen en uiteindelijk – in verschillende mate van ernst – kunnen lijden aan verlatingsangst. Het is dus belangrijk om dat in de gaten te houden en te beheersen als het zich voordoet.

Zijn Border Collies Agressief?

Borders zijn geen ‘agressieve honden’ en ze zijn geen waakhonden of gefokt om te vechten. De kans is dus groot dat de gemiddelde Border Collie geen echte tekenen van vijandigheid of geweld zal vertonen.

Dat gezegd hebbende, genen zijn slechts gedeeltelijk verantwoordelijk voor het temperament van een hond. Als je je hond niet goed traint en socialiseert, kan elk ras in bepaalde situaties agressief worden.

Het is van vitaal belang dat een puppy van elk ras – Border, Rottweiler of Chihuahua – zo vroeg en volledig mogelijk wordt gesocialiseerd. Blootstelling aan andere honden is zo belangrijk voor het opvoeden van een veelzijdige en niet-agressieve hond.

Onthoud echter altijd dat elke hond kan bijten. Ongeacht ras of niveau van socialisatie of training.

Border Collies staan erom bekend dat ze bijten als ze bang zijn, om aandacht vragen of zich gewoon vervelen. Over het algemeen wordt er echter geen groot kwaad bedoeld of toegebracht. Dus dit is niet echt een reden tot grote bezorgdheid.

Houden Border Collies van andere honden?

Het is belangrijk om te beseffen dat Border Collies van nature enige kwaadaardigheid kunnen tonen tegenover andere honden en dieren. Nogmaals, dit gaat terug op het kudde-instinct van het ras.

Daarom wordt geadviseerd om geen veel kleinere honden of katten in een huis met een Border Collie te introduceren (tenzij de hond bekend staat om zijn kalmte en gezelligheid).

Ook bij het uitlaten van een Collie is het de moeite waard heel voorzichtig te zijn. Als u hem loslaat, doe dat dan alleen als er weinig of geen andere honden in de buurt zijn. De behoefte om te hoeden kan leiden tot mogelijke confrontaties en problemen. Doe dit alleen als u denkt het gedrag van uw hond nauwkeurig te kunnen voorspellen.

Dit is echter geen reden tot grote ongerustheid. Een Border Collie kan nog steeds geïntroduceerd worden in een roedel honden, het kan alleen wat meer tijd, werk en geduld kosten.

Plus, als de hond goed gesocialiseerd is, zal de neiging om wat agressie naar andere honden te vertonen sterk verminderen.

Natuurlijke instincten

Zoals we nu al een paar keer gezegd hebben, is het ene overkoepelende natuurlijke instinct van de Border Collie het hoeden van andere dieren.

Het is iets dat we hebben ingezet, gebruikt en aangemoedigd in het ras en het is nog steeds extreem sterk in hen. De drang om te hoeden is zo sterk dat we het, in menselijke termen, bijna als een obsessie kunnen beschouwen.

Bekijk een Border Collie aan het werk en het kan enorm indrukwekkend zijn. De vaardigheden, het atletische vermogen, de intelligentie en de koppigheid die nodig zijn om vaak enorme aantallen dieren – gewoonlijk veel groter dan zijzelf – in paddocks te drijven, zijn immens.

Zorg er gewoon voor dat u vertrouwd bent met deze zeer sterke drang en dat u de hond en zijn instincten (lange wandelingen, apporteren, geen katten in huis) kunt opvangen en er rekening mee kunt houden.

Zijn Border Collies Goede Gezinsdieren?

Sommige honden zijn fantastische huisdieren, andere niet. We zijn blij te kunnen zeggen dat de Border Collie stevig in de eerste kolom staat. Maar hoewel de gemiddelde Border een briljante aanwinst voor je huis is, is het niet altijd rozengeur en maneschijn…

Ze houden bijna net zoveel van mensen en mentale stimulatie als van lichaamsbeweging. Dus zolang u en uw gezin kunnen zorgen voor al het rondrennen, trainen en mentale stimulatie die ze nodig hebben, zal iedereen gelukkig zijn.

Als je vermoedt dat je moeite hebt met het vermaken van een Border Collie, dan kun je misschien een gewone Collie overwegen. Het zijn zeer vergelijkbare honden, maar ze hebben niet dezelfde mate van stimulatie en beweging nodig.

Als je deze gids over het temperament van Border Collies doorgelezen hebt en het gevoel hebt dat ze de hond voor jou zijn (en jij de baas voor hen), ga dan op zoek naar je nieuwe hond!

Het vinden van een geschikt en compatibel hondenras kan een uitdaging zijn, maar zolang u de uitdagingen van dit woest intelligente en soms veeleisende ras aankunt, wensen wij u het allerbeste voor de toekomst met uw geweldige nieuwe hond.

Referenties en bronnen

Coren, S., 2005, “The Intelligence of Dogs: A Guide to the Thoughts, Emotions, and Inner Lives of Our Canine Companions”.

Blackshaw, J.K., 1991, “An Overview of Types of Aggressive Behavior in Dogs and Methods of Treatment,” Applied Animal Behavior Science.

Tami, G. en Gallagher, A. “Description of the Behavior of Domestic Dog (Canis Familiaris) by Experienced and Inexperienced People,” Applied Animal Behavior Science.

Duffy, D.L., et al., 2008, “Breed Differences in Canine Aggression,” Applied Animal Behavior Science.

Stafford, K.J., 1996, “Opinions of Veterinarians Regarding Aggression in Different Breeds of Dogs,” New Zealand Veterinary Journal.